• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Republika

08.02.2022

18:27

BAJDENOVA ŠOK BOMBA NA KINU - OVO ZNAČI RAT!? Potez predsednika Amerike prestravio svet, ali ne i Peking! Kuva još jedno odmeravanje snage među velesilama?

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

BAJDENOVA ŠOK BOMBA NA KINU - OVO ZNAČI RAT!? Potez predsednika Amerike prestravio svet, ali ne i Peking! Kuva još jedno odmeravanje snage među velesilama?

Podeli vest

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova već je reagovalo na ozbiljno provokativan potez američke administracije predvođene Bajdenom

Sjedinjene Američke Države predvođene Džoom Bajdenom odobrile su potencijalnu prodaju 100 miliona dolara vredne opreme i usluga Tajvanu za održavanje i nadogradnju raketnog sistema Patriot, što se smatra ozbiljnim presedanom u politici Vašingtona prema ostrvskoj zemlji na čiju teritoriju pravo polaže Kina. 

Dosad je, podsetimo, Amerika garantovala zvaničnom Pekingu da će uvek poštovati politiku jedne Kine, koja podrazumeva da je u njenom sastavu i Tajvan, međutim, najnoviji potezi Bajdenove administracije pokazuju da to ne znači u svim sferama i da se Tajpeju i te kako daje vetar u leđa kada su u pitanju njegove separatističke težnje. Upravo iz tog razloga se strahuje od potencijalnog žestokog odgovora SAD kineskog lidera Si Đinpinga. 

Vest o vojnoj pomoći Tajvanu potvrdio je i Pentagon, dok u saopštenju američke Agencije za odbrambenu saradnju (DSCA) stoji kako je ta institucija predala potrebnu dokumentaciju Kongresu nakon odobrenja Stejt Departmenta za prodaju koju je zatražila instituacija koja u Vašingtonu obavlja funkciju tajvanske ambasade. 

Naime, SAD nemaju službene diplomatske odnose s Tajvanom, ali zapadni mediji podsećaju kako se ta zemlja više puta obavezala da će biti najveći saveznik Tajpeja i da je pravno zadužena za njegovu odbranu.

- Nadogradnja Patriota poboljšala bi sigurnost i pomogla u održavanju političke i vojne stabilnosti Tajvana i napretka u regionu - saopštila je DSCA.

Inače, Ministarstvo odbrane ostrvske države objavilo je da je odluka donesena tokom susreta iz 2019. s predstavnicima vlade bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

 

 

S druge strane, kinesko ministarstvo spoljnih poslova u utorak je osudilo potencijalnu prodaju, naglasivši kako ona ozbiljno ugrožava sigurnost i suverenitet Kine, najavivši mere za održavanje svojih interesa.

Tajvan duže od godinu dana upozorava na prelete kineskih ratnih aviona u svojoj blizin. Kina se pak žali na prolazak zapadnih ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz.

Podsetimo, ostrvo su 1949. preuzeli kineski nacionalisti Čang Kaj-šeka nakon poraza od Mao Cedungovih komunista u centralnoj Kini. Odtad ono ima nezavisnu vladu, međutim,  Peking ga i dalje smatra delom svoje teritorije i protivi se bilo kakvom službenom kontaktu Tajpeja i međunarodne zajednice. Peking ne odbacuje mogućnost ni da će ga vojno osvojiti.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 2 godine

UZIMAJU LOVU DOK DRUGE GURAJU U SMRT I UNISTENJE;SVAKA CAST AMERICKOJ DEMOKRATIJI!

GEDZA

pre 2 godine

Kada saznamo kako funcioniše svet u poslednjih 300 godina, onda će nam biti lakše da shvatimo zašto se dešavaju ovakve stvari. Trenutno imamo stanje da jedan deo čovečanstva (zapadna evropa, dve države severne amerike i dve države na istoku) imaju mnogo kvalitetniji život od ostalog dela.... Zašto.... zato što su pre nekoliko vekova počeli sa pljačkom ostalog dela a koje žele da nastave,.... dok im se na drugoj strani suprotstavlja deo čovečanstva koji smatra da ima ljudske, ekonomske i prirodne resurse za kvalitetniji život od postojećeg... E taj deo čovečanstva koji lepo živi na grbači većine,.... uvek kada dođe do ekonomskih problema,.... izazove rat u svetskim razmerama.... kako bi se nastavila njihova dominacija..... Pošto je prošlo više od 70 godina od rata u svetskim razmerama koji im je pomogao da nastave dominaciju a krizu ne mogu da reše drugim sredstvima..... ponovo su zaigrali istu igru...... a da li će im uspeti ili da li će ta igra biti samo u njihovoj koristi...... videćemo u narednih 10 godina....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija