• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno.hr

16.02.2022

17:30

(VIDEO) MALI ZELENI, RUSI,  MAJKA PRIRODA?! ŠTA JE IZAZVALO OGROMNI I MISTERIOZNI CUNAMI! Ko je i kako razbio tektonsku ploču u dužini od 200 km?!

Pixabay

Vesti

(VIDEO) MALI ZELENI, RUSI, MAJKA PRIRODA?! ŠTA JE IZAZVALO OGROMNI I MISTERIOZNI CUNAMI! Ko je i kako razbio tektonsku ploču u dužini od 200 km?!

Podeli vest

Misteriozni izvor cunamija koji je zahvatio planetu te se proširio čak 10.000 km od svog epicentra bio je "nevidljivi" potres, pokazalo je novo istraživanje

Podsetimo, 12. avgusta 2021. ogroman cunami izbio je na severnom Atlantiku, Pacifiku i Indijskom oceanu. (Bio je to prvi put da je cunami zabeležen u tri različita okeana od katastrofalnog potresa u Indijskom okeanu 2004.)

Tada su naučnici mislili da ga je izazvao potres jačine 7,5 stepeni po Richteru otkriven u blizini ostrva Južni Sandwich (britanski prekomorski teritorij u južnom Atlantskom okeanu).

Ipak, ono što je bunilo jeste to što je navodni epicentar potresa bio 47 km ispod okeanskog dna, što je previše duboko da bi izazvalo cunami, ali i činjenica da je tektonska ploče koje je iznedrila potres pukla  gotovo 400 km, što je trebalo izazvati mnogo jači potres.

 

(VIDEO) ŠTA SE DEŠAVA?! AMERIČKI NOSAČ AVIONA "HARI TRUMAN" POBEGAO IZ SPLITA! Ko je i šta uplašio ponos mornarice SAD - SRBI NISU, MOŽDA SU RUSI?!

 
 Nova studija otkriva da je potres zapravo bio sled pet potresa razdvojenih samo nekoliko minuta. Treći od njih, plići "nevidljivi" potres, koji sistemi za praćenje tada nisu registrirali, bio je potres magnitude 8,2 te je upravo on uzrokovao cunami.

- Treći je događaj poseban jer je bio ogroman i tih. U podacima za praćenje potresa, koje obično gledamo, bio je gotovo nevidljiv - kaže Zhe Jia, seizmolog s Kalifornijskog instituta za tehnologiju (Pasadena, SAD).

 
Istraživači su uspelida dohvate signal trećeg potresa iz spleta seizmičkih talasa tako što su podatke podelili na duže delove od 500 sekundi te koristeći se algoritmom kako bi izdvojili njegove sastavne delove. Tek tada se pojavio potres od 200 sekundi, za koji je Jia rekao da čini 70% energije oslobođene tokom celog događaja. Skriveni potres, koji je razbio 200 km dugu vezu dveju ploča, dogodio se samo 15 km ispod površine Zemlje, što je idealna dubina za stvaranje cunamija.

(VIDEO) SRBIJA U DILEMI, KOME SE PRIKLONITI - NEMCIMA ILI FRANCIZIMA! DA LI OD RUSA TRAŽITI TEHNOLOGIJU?! Mađari i Bugari su već odlučili, gradiće nuklearke

Istraživači kažu da je potres ostao skriven jer je bio hibrid dveiju vrsta okeanskih potresa, tipa "duboke rupture" koji je rezultat iznenadnog klizanja ploča i "sporog cunamigenog klizanja" nastalog mnogo sporijim mlevenjem jedne ploče o drugu, što ponekad može trajati i nedeljama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 2 godine

Mali zeleni i Rusi nisu sigurno, ali Ameri i britanska đubrad sigurno ! ! ! !

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija