• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.02.2022

19:48

(VIDEO) SRBIJA U DILEMI, KOME SE PRIKLONITI - NEMCIMA ILI FRANCIZIMA! DA LI OD RUSA TRAŽITI TEHNOLOGIJU?! Mađari i Bugari su već odlučili, gradiće nuklearke

AP/Reuters/Fotoilustracija

Društvo

(VIDEO) SRBIJA U DILEMI, KOME SE PRIKLONITI - NEMCIMA ILI FRANCIZIMA! DA LI OD RUSA TRAŽITI TEHNOLOGIJU?! Mađari i Bugari su već odlučili, gradiće nuklearke

Podeli vest

Nuklearne elektrane grade komšije Mađari i Bugari. U Nemačkoj su početkom 2022. zatvorene tri nuklearke, a do kraja 2022. se definitno prestaje sa korišćenjem nuklearne energije. Istovremeno, Francuska je odlučila da do 2050, izgradi još šest nuklearki. Treba li i da Srbija gradi nuklearke i da tako reši problem nedostatka električne energije. Koliko je ta tehnologija sigurna

Energetska kriza koja je ove zime uzdrmala Evropu pokrenula je pitanje - da li su nuklearne elektrane jedini stabilnii izvor električne energije na duge staze i gde su u svemu tome Srbija i njena energetika.

Stručnjaci ističu da nuklearne elektrane zagađuju vazduh manje nego termoelektrane na ugalj, da su one pouzdan izvor energije, kao i da ta tehnologija više nije nebezbedna kao ranije. Srbija bi izgradnjom nuklearki mogla da smanji potrošnju uglja, a time i zagađenje vazduha, smatraju stručnjaci.

Podsetimo, Beograd se potpisivanjem Deklaracije o zelenoj agendi za Zapadni Balkan u novembru 2020. godine, obavezao da će do 2050. izbaciti ugalj iz upotrebe.

Srbija "zimi ima manjkove, a leti viškove električne energije", ali u proseku "uspeva da proizvede dovoljno struje za svoje potrebe". S druge strane, u zavisnosti od tipa i broja reaktora, u nekoj budućoj nuklearnoj elektrani mogla bi da dobije i više  od 1.000 megavata po reaktoru.

 
Profesor Ilija Kajtez ističe da je tzv  "zelena agenda" shvatila da alternativni izvori energije nisu dovoljni da dostave dovoljno energije, kao i da je za sada i na ovom nivou tehnologije finansijski neisplativa.

- Francuska je prva u Evropi uočila problem nedostatka energenata. Mađari su prvi u komšiliku ozbiljno krenuli u izgradnju nukelarnih elektrana. Srbija nije dovoljno bogata da sama krene u izgradnju "nuklearke"! Iz državnog buđžeta trebalo bi da se izdvoji 20 milijardi za izgradnu nuklearnih elektrana. Srbiji je preskupo da samostalno finansira izgranju nuklearnih postrojenja, ali postoji opcija da se preko Ruske Federacije trgovisnkim sporazumima izdejstvuju povoljni krediti i podele troškovi izgradnje - jasan je sagovornik Informera.

Jugoslavija je zabranila izgradnju nuklearki, a ta odluka i dalje je na snazi u u Srbiji.

- Jedna od opcija je da se Srbija priključi dogovoru Mađarske i Rusije, odnosno ideji Orbana i Putina. To znači zajedničko deljenje troškova, finansiranja nuklearnih elektrana. Druga opcija je snažan ekonomski razvoj Srbije i direktna saradnja sa Rusijom, ali to bi bio dugoročan plan. To ne bi bilo izvodljivo bez podrške Rusije - objašnjava profesor Kajtez.

"DOBRODOŠLI U PAKAO!" Čime se Ukrajina može suprostaviti Rusiji? 420.000 vojnika prelazi sa snajperskog nadmudrivanja na... SPREMNI DA SE SUOČE SA SMRĆU!

On podseća da je trenutno faktor bezbednost već izgrađenih nuklearnih elektrana velika boljka, ali da bi u budućnosti to trebalo da bude rešeno.
 
- Nuklearne elektrane u Bugarskoj nisu bezbedne i adekvatno zaštićene. Nuklearna postrojenja zagađuju vode, a granice ne mogu da spreče širenje radijacije. Opasnosti mogu da se otklone samo dobrom tehnologijom, a napredak u tom pravcu su pokazali Rusi. Oni  nuklearne elektrane prave i u Turskoj  - jasan je Kajtez.

Nikola Rajaković, penzionisani profesor Elektrotehničkog fakulteta i predsednik Saveza energetičara Srbije, pre izvesnog vremena objasnio je da je pitanje da li Srbiji treba nuklearna elektrana stvar energetike, a sa kim bi mogla da je gradi stvar politike.

SRBIJO, OVO PRAVITI NE SME NIKO U SVETU, NAŠI GENIJALCI SU SVE ZAVRŠILI! Majicu koja meri alkohol u krvi, maske koje prate disanje, čipove za isporuku leka u telo...

Ruski stručnjak Konstantin Simonov navodi da Rusija daje veoma povoljne kredite državama u koje izvozi nuklearnu tehnologiju.

- Ako pogledamo primer Mađarske, Bugarske i Turske, vidimo da su tako povoljni uslovi da je u Rusiji praktično nemoguće dobiti takav kredit - kaže.

Rosatom se strateški bori za tržišta na kojima bi konkurencija mogla da ih potuče. Njihova logika je da, ako oni ne izgrade nuklearnu elektranu, izgradiće je Amerika, Francuska ili Kina, dodaje on.

Međutim, ova strategija ponekad dovodi do sukoba interesa između energetskih giganata u samoj Rusiji, skreće pažnju Simonov.

Anketa

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 2 godine

naravno preko rusa jok cu preko smrdljivih nemaca i francuza jedna je samo opcija i njijedna vise Rusija

Balkan

pre 2 godine

Neki pametni ljudi zatvarju nuklearke a mi bi da gradimo, kako rece ono g. Gacic, male modularne nuklearne elektrane samo sa jednim reaktorom i gorivo koje se koristi sve izgori nema otpada nema zagadjenja, nisam strucnjak ali mi lici na jos manjeg strucnjaka od mene ovakva izjava po gotovo sto covek nema veze sa naukom a jos manje sa energetikom. Ali dobro dobio zadatak naucio tekst dobro zato i dalje radi ono sto ne bi trebalo nikako da radi. Ziveli

Vladdimir

pre 2 godine

U ovakve projekte treba ulaziti trezvene glave i hladna srca. Tačno je da Rusija ima "paket ponudu" za finansiranje i izgradnju nuklearki u drugim zemljama, ali je isto tako tačno da Rusija baš i ne pliva u novcu, i da se ovi projekti ne odvijaju na terenu kao što su zamišljeni na papiru. Ugovor sa Madjarskom o izgradnji nuklearke Paks ll je potpisan pre više od 5 godina, ali do sada nikakvi radovi nisu pokrenuti. Madjari sada traže alternativni put koji bi omogućio da Kinezi finansiraju i izgrade sve radove na nuklearki, osim samih reaktora koje bi kasnije isporučili Rusi. Za nas bi, bar se tako čini na osnovu realnosti, bilo mnogo bolje da u ovaj projekat udjemo sa Kinezima nego sa Rusima. Kinezi poseduju nuklearnu tehnologiju koja je, možda, čak i naprednija od Ruske (Kinezi grade novu nuklearku u Engleskoj), a finansijski stoje nemerljivo bolje od Rusa. Takodje, Kinezi vape za izvozom nuklearne tehnologije van svojih granica, pa bi i komercijalni uslovi mogli biti kudi kamo bolji nego kod Rusa.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17