• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.02.2022

10:00

AMERI, PUKLI STE, POKUŠAJ DA IZAZOVETE RAT U EVROPI JE PROPAO! Priča Vašingtona o ruskoj invaziji na Ukrajinu bila je prazna priča!

Printskrin/AP photo/Fotoilustracija

Vesti

AMERI, PUKLI STE, POKUŠAJ DA IZAZOVETE RAT U EVROPI JE PROPAO! Priča Vašingtona o ruskoj invaziji na Ukrajinu bila je prazna priča!

Podeli vest

Nakon što je predsednik SAD Džo Bajden imao 'pouzdanu' informaciju da će Vladimir Putin napasti Ukrajinu na jučerašnji dan, to se nije dogodilo. Rusija je počela da povlači svoje trupe sa granica sa Ukrajinom, a Vašington kaže da još nema potvrdu o tome

Amerikancima je propao pokušaj da izazovu rat u Evropi. Iako su mesecima inicirali konflikt i imali "pouzdane" informacije da će ruski predsednik Vladimir Putin napasti Ukrajinu na jučerašnji dan, to se nije dogodilo. I ne samo da Rusija nije napala svog suseda nego je čak počela da povlači svoje trupe sa granice sa Ukrajinom. Vašington, međutim, još nije u potpunosti odustao od rata, te je saopštio da "nema potvrdu o povlačenju ruskih snaga", zbog čega je najavio da će pomno pratiti situaciju.

Pretnja sankcijama

Nakon što je rusko ministarstvo odbrane u utorak objavilo da su ruske snage posle obavljenih zadataka u zapadnom regionu, na Krimu i u Belorusiji počele da se povlače, o čemu svedoče i snimci sa tih mesta, predsednik SAD Džozef Bajden i dalje priča da postoji mogućnost da Moskva napadne Ukrajinu.

- Spremni smo na odlučan odgovor u slučaju ruskog napada na Ukrajinu za šta i dalje postoji mogućnost. Naši analitičari upozoravaju da i dalje postoje pretnje. Rusija raspolaže sa 150.000 trupa, koje su raspoređene duž granice sa Ukrajinom i u Belorusiji. Nemamo potvrdu da je povlačenje zaista počelo - rekao je Bajden.

AMERI ZAVRNULI PRIŠTINU, NIŠTA OD LAŽNE DRŽAVE! Služe im samo kao moderna kolonije za potrebe na Balkanu! TOLIKO O PRIJATELJSTVU...

Prema njegovim rečima, SAD i saveznici spremni su da primene moćne sankcije protiv Rusije ukoliko napadne Ukrajinu.

- U tom slučaju neće biti gasovoda "Severni tok 2". Vršićemo pritisak na njihove najznačajnije institucije i industriju, što će se odraziti na ruske strateške i ekonomske sposobnosti - rekao je Bajden.

On je ukazao na to da Sjedinjene Države, NATO i Ukrajina ne predstavljaju pretnju Rusiji.

- SAD i NATO nisu rasporedili projektile u Ukrajini. Nismo i ne nameravamo to da učinimo. Građani Rusije nisu na meti i ne nastojimo da destabilizujemo Rusiju. Poručujem građanima Rusije da nam nisu neprijatelji. I ne verujem da žele krvav i razarajući rat protiv Ukrajine, države sa kojom dele čvrste porodične, istorijske i kulturne veze - poručio je Bajden.

Lavrov: Spremni smo na razgovore sa Zapadom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je juče da je njegova zemlja spremna za razgovore, koje je Zapad predložio o određenim bezbednosnim pitanjima.
- Verujemo da je to pozitivan korak i da ćemo biti spremni za ovaj dijalog, ali ne nauštrb razjašnjenja principijelnih pitanja, kao što je zaustavljanje širenja NATO na istok - poručio je Lavrov.

Ni generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg još nije odustao od rata. On je juče pozvao Moskvu da dokaže da povlači svoje trupe sa granica Ukrajine.

- Ostaje da se vidi da li se Rusija zaista povlači. Ono što vidimo je suprotno od onoga što su rekli. Povećali su broj snaga, a na putu je još trupa. Ako zaista počnu da povlače snage, to je nešto što ćemo pozdraviti. Oni su uvek pomerali snage napred-nazad, tako da samo kretanje snaga i borbenih tenkova ne potvrđuje pravo povlačenje - izjavio je Stoltenberg.

Netačna procena

S druge strane, Kremlj je naveo da NATO ima problem da proceni situaciju.

- NATO netačno procenjuje situaciju. Ruske trupe se povlače i oni to dobro znaju - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

ŠTA ĆE ODLUČITI, PUTIN PRIMIO NACRT REZOLUCIJE O PRIZNANJU DNR I LNR! Oglasio se Kremlj, svet i Kijev čekaju presudu!

Podsetimo, SAD su poslednjih meseci najavljivale ruski napad na Ukrajinu iako je Moskva to sve vreme negirala. U mogućnost napada nije poverovao čak ni zvanični Kijev. Ipak, Bajden je u znak podrške Ukrajini poslao tone modernog naoružanja i rasporedio dodatne snage u istočnoj Evropi.

NATO da odbije Ukrajinu

Šef ruske delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču, Konstantin Gavrilov, izjavio je juče da Moskva zahteva od NATO da javno odbije kandidaturu za članstvo Ukrajine.
- Kijev će morati da poštuje Deklaraciju o državnom suverenitetu Ukrajine, potpisanu 16. jula 1990, kojom se ta zemlja obavezala da će biti vojno neutralna - kazao je Gavrilov.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija