• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

17.02.2022

18:32

AMERI, ŠTA ĆETE SADA?! RUSIJA JASNA, SVE TRUPE IZ CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE MORAJU DA IDU! Moskva odgovorila u osam tačaka - SAD ove ne mogu ispuniti?!

Vesti

AMERI, ŠTA ĆETE SADA?! RUSIJA JASNA, SVE TRUPE IZ CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE MORAJU DA IDU! Moskva odgovorila u osam tačaka - SAD ove ne mogu ispuniti?!

Podeli vest

Moskva je predala američkom ambasadoru u Rusiji Džonu Salivenu pisanu reakciju na američki odgovor na bezbednosne garancije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije

Osam glavnih teza iz odgovora Moskve Vašingtonu:

1. SAD nisu dale konstruktivan odgovor na sve ključne predloge Rusije, uključujući odustajanje od širenja NATO-a, otvaranja baza na teritoriji bivših sovjetskih republika. „U nedostatku spremnosti SAD za pregovore, Moskva može da pribegne vojno-tehničkim merama", upozorili su u MIP-u.

2. Moskva insistira na tome da američke trupe i naoružanje budu povučeni iz Centralne, Istočne Evrope i Baltika.
„Sigirni smo da u tim zonama ima sasvim dovoljno nacionalnog vojnog potencijala. Spremni smo da razgovaramo o toj temi na osnovu članova 4. i 5. ruskog nacrta sporazuma", navodi se u tekstu.

3. „Crvene linije", kao i pravo Rusije na njihovu odbranu, i dalje se ignorišu. SAD i NATO uvećavaju vojnu aktivnost kod ruskih granica.

4. Moskva predlaže da se u okviru bezbednosnih garancija praktično realizuje ideja uvođenja moratorijuma na rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi. Kako se navodi, Moskva „razmatra ovaj problem kao jedan od prioritetnih u rusko-američkom dijalogu.

5. Moskva insistira na tome da Kijev mora da realizuje Minske sporazume, da se prekinu isporuke oružja Ukrajini, da se povuče već isporučeno oružje, da svi zapadni instruktori moraju da odu i da NATO odustane od vojnih vežbi sa Ukrajinom.

6. Rusija očekuje od SAD i NATO-a konkretne predloge o sadžaju i formama pravnog odustajanja Alijanse od širenja na istok.

7. SAD i njihovi saveznici treba da odustanu od politike „obuzdavanja" Rusije i da preduzmu konkretne, praktične korake za deeskalaciju vojno-političke situacije.

8. Predlozi Rusije o garancijama bezbednosti treba da budu razmotreni u celini, bez izdvajanja pojedinačnih tačaka.

Krajem prošle godine u svetlu pogoršanja odnosa sa Zapadom i zaoštravanja situacije oko Ukrajine Moskva je predala Briselu i Vašingtonu nacrte dokumenata o bezbednosnim garancijama. Kremlj insistira na prekidu vojne saradnje NATO-a sa postsovjetskim zemljama, odustajanja od otvaranja baza na njihovim teritorijama, ograničavanju raspoređivanja udarnog naoružanja kod ruske granice, povlačenju američkog nuklearnog oružja iz Evrope i neširenju NATO-a na Istok.Rusija je 26. januara dobila pisani odgovor, ali su zapadni partneri ignorisali sve osnovne tačke.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zagor

pre 2 godine

ha ha ha Niste napisali da rusi traže i da se Ana Karenjina vrati živa i zdrava u rusiju jer je sve oko nje bila konstrukcija zapada.....ha ha ha Putin se fura na Hitlera??!!!Rusija protiv ostatka svijeta....Pa jadni nemate čime nahraniti 2/3 rusije a tek da ratujete sa ostatkom svijeta par sedmica!!! I ovo što su pomakeli trupe u okvirima rusije,jedva namakeli pare od kine!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija