• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

19.02.2022

23:10

KREĆE RAT NAKON 8 GODINA!? Detonacije odjekuju Donjeckom, "Gvozdike" i vojska se gomilaju na frontu, NAJGORE KOD AERODROMA! (Video)

Vesti

KREĆE RAT NAKON 8 GODINA!? Detonacije odjekuju Donjeckom, "Gvozdike" i vojska se gomilaju na frontu, NAJGORE KOD AERODROMA! (Video)

Podeli vest

Noć na istoku Ukrajina prošla je uz međusobne artiljerijske duele, dve eksplozije na gasovodu "Družba", evakuaciju civila koja je nastavljena i međusobne optužbe da se sprema invazija. Pred zoru usledilo je zatišije. Lideri DNR i LNR se spremaju za rat

23.05 - Kanada transprtnim avionima CC-17 u Ukrajinu dpremila automatsko naoružanje, IC uređaje noćne nišane za ukrajinsku vojsku

22.45 - Iz Centra Donjecka moguće je čuti žestoke borbe u okolini aerodroma Donjeck, koji je 2014-2015 postao centar žestokih borbi ukrajinske vojske i milicije DNR.

 

 

22.38 - Na više vojnih vozila tokom dana na snimcima i fotografijama koje su se pojavile vidi se vidljivom belom bojom napisano slovo Z latincom. Najverovatnije je u pitanju znak za raspoznavanje pripadnosti vozila, pošto ukrajinska vojska ima slični tešku borbenu tehniku kao i Ruska, Sva tehnika koja je imala oznaku Z se nalazila blizi ukrajinske granice.

 

 

22.25 - Samohodne haubice, najverovatnije je u pitanju Gvozdika, viđene večeras kako prolaze ulicama Donjecka i kreću se prema liniji fronta sa ukrajinskom vojskom.

 

 

21.19 - Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastrijskij, koji se našao pod minobacačkom vatrom separatista dok je sa novinarima obilazio zonu konflikta, tvrdi da ruska vojska napreduje duž ukrajinske teritorije.

"Postoje i informacije da su određene jedinice Vagner grupe ušle na našu teritoriju. Svrha boravka je organizovanje sabotaže na našoj teritoriji, rekao je on.

20.53 - Proruski borci u Donjecku večeras su gađali protivavionski topovima dronove, navodno TB 2 izviđačka verzija koji su se pojavili iznad grada.

 

Navodno jedan je oboren ali nema potvrde.

 

 

20.30 - OEBS prijavio 1500 kršenja primirja u istočnoj Ukrajini.

 

 

20.29 - Stanislav Zas, generalni sekretar Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) sa sedištem u Moskvi, rekao je Rojtersu da bi to telo moglo da pošalje mirovne snage u Donbas ako postoji međunarodni konsenzus za takvo raspoređivanje.

 

 

20.20 - Ukrajinska vojska saopštila je danas da su plaćenici stigli u istočnu Ukrajinu koju drže separatisti da organizuju provokacije u saradnji sa ruskim specijalnim službama.

"Svrha ovih provokacija će, naravno, biti optuživanje Ukrajine za dalju eskalaciju“, navodi se u saopštenju vojske.

Ukrajina je optužila Rusiju da planira da organizuje provokacije koje bi mogle dovesti do civilnih žrtava na istoku Ukrajine kako bi Moskvi dala izgovor da napadne svog suseda. Rusija poriče da je planirala napad na Ukrajinu.

 

 

19.49 - Evropska unija (EU) saopštila je danas da će koordinisati isporuku humanitarne pomoći Ukrajini, posebno medicinskog materijala i zaštitne opreme vazdušnim putem, na zahtev Kijeva.

Pomoć koju pružaju države članice "ima za cilj da podrži napore Ukrajine da se pripremi za sve moguće scenarije", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Pomoć uključuje medicinske maske za jednokratnu upotrebu, sterilne rukavice, električne generatore, antibiotike i dezinfekciona sredstva koje obezbeđuju Slovenija, Irska, Rumunija i Austrija.

Francuska će obezbediti stotine šatora, prostirki, ćebadi i vreća za spavanje, 3.000 rukavica za "hemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu" zaštitu, kao i pokretnu bolnicu koja može da leči 500 ljudi, navodi se u saopštenju.

"Čim je Ukrajina zatražila našu pomoć, radili smo danonoćno da pomognemo vlastima", rekao je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

"Pomoć civilnoj zaštiti je na putu. Slovenija, Rumunija, Francuska, Irska i Austrija su već dale pomoć i očekujem dalju pomoć u narednim danima od drugih zemalja članica EU", dodao je on.

19.42 - Donjeck večeras. Sukobi traju čitav dan i veče. Gradom odjekuju detonacije, pucnjava iz protivaaviinskih topova kalibra 23 mm.

 

 

19.30 - Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus optužila je u subotu Rusiju da nije "ozbiljna po pitanju diplomatije“ i upozorila da bi "najgori scenario mogao da se dogodi već sledeće nedelje“.

"Ovo je jedan od najopasnijih trenutaka za evropsku bezbednost koji smo doživeli od početka 20. veka. I moramo da pokažemo jedinstvo bez presedana“, rekla je ministarka.

"Postoji mnogo ljudi koji bi želeli da s nadom razmišljaju o situaciji, ali mislim da se moramo pripremiti za najgori scenario, a taj najgori scenario bi mogao da se desi već sledeće nedelje", dodala je ona.

18.49 - Frans pres: Granate blizu ukrajinskog ministra policije

Granate su eksplodirale u blizini ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastirskog tokom njegovog boravka na liniji fronta na istoku zemlje, preneli su danas novinari AFP-a sa lica mesta i dodali da nije bilo povređenih.

Incident se dogodio se u blizini sela Novoluganjsk, u Donjeckoj oblasti, na liniji fronta gde se sukobljavaju ukrajinske snage bezbednosti i proruski pobunjenici.

Monastirski je posetio to područje u kontekstu pooštranih napetosti sa Rusijom. Granate su eksplodirale dok je ministar izlazio iz rovova koji razdvajaju ukrajinske snage i proruske separatiste. Novinari i ministar zajedno sa delegacijom odmah su napustili to područje.

18.36 - Nove eksplozije u blizini Luganska

Nove četiri eksplozije odjeknule su u blizini Luganska, prenosi reporter srpsko Sputnjika sa lica mesta.

Detonacije su se čule u centru grada, a za sada nije poznato šta je uzrok eksplozija.

Inače, linija razgraničenja Donbasa nalazi se na svega 15 kilometara od Luganska.

18.22 - Ministar odbrane SAD Lojd Ostin upozorio je da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da odlući "u kratkom roku" da napadne Ukrajinu jer je Moskva duž ukrajinske granice razvila vojnu infrastrukturu koja može da reaguje u trenu.

"Ima nekoliko opcija koje su mu dostupne i mogao bi, mogao bi da napadne u kratkom roku“, rekao je Ostin za ABC Njuz.

Na pitanje da li Putin podiže tenzije bez namere da zaista izvrši invaziju, Ostin je rekao: "Ne verujem da je to blef. Mislim da je sastavio pravu vrstu... stvari koje su vam potrebne za uspešnu invaziju“, rekao je.

"Da su se preraspoređivali u garnizon, ne bismo videli takve stvari u smislu ne samo vojnika već i logističke podrške, medicinske podrške, borbene avijacije koje smo videli u regionu“, dodao je on.

17.56 - Ministarstvo odbrane Ukrajine potvrdilo je izveštaje svetskih agencija da su tokom današnjeg dana u separatističkom granatiranju linije razgraničenja u Donbasu poginula dva vojnika, a da je ranjeno 5.

 

 

17.38 - Oštećena glavna pumpna stanica u Donjecku.

Pumpna stanica Vasiljevski, koja snabdeva vodom skoro dva miliona stanovnika Donbasa sa obe strane linije razgraničenja, oštećena je u granatiranju ukrajinskih snaga, saopštile su vlasti separatističkog Donjecka.

Selo Vasiljevka, gde se nalazi pumpna stanica, ostalo je bez vode, saopštio je predstavnik DNR.

 

 

17:20 Ukrajinska vojska je saopštila da su dva njena vojnika poginula u napadima na liniju fronta sa separatistima koje podržava Rusija.

"Kao rezultat granatiranja, dva ukrajinska vojnika zadobila su smrtonosne rane od gelera", saopštila je vojna komanda zadužena za separatističke sukobe.

Iz Kijeva je saopšteno i da su četiri vojnika ranjena u granatiranju u blizini linije razgraničenja, kao i da je tokom današnjeg dana 70 puta prekršen sporazum iz Minska.

 

 

17.00 - Francuska je preporučila svojim državljanima da napuste Ukrajinu, a da oni koji se nalaze na istoku zemlje, hitno napuste to područje.

"Preporučuje se da napuste zemlju svi francuski državljani čiji boravak u Ukrajini nije preko potreban", navelo je ministarstvo u Parizu.

Dodaje se da se oni koji se nalaze "u oblastima Harkova, Luganjska i Donjecka", kao i u Dnjeparskom regionu, "pozivaju da napuste te oblasti bez odlaganja".

16.58 - Zelenski za CNN: Mi ne paničimo!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je za CNN u da je došao na konferenciju u Minhenu kako bi osigurao da se čuje glas Ukrajine.

"Ja sam predsednik. Za sve naše partnere i prijatelje važno je da se ne dogovaraju iza naših leđa", rekao je. "Ne paničimo. Vrlo smo dosledni da ne odgovaramo ni na kakve provokacije", dodao je on.

16.56 - Kremlj objavio snimke vojnih vežbi kojima prisustvuje Vladimir Putin.

Rusija je danas testirala svoje nuklearne rakete tokom vežbe "Grom" koja se organizuje svake godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su vežbe deo redovnog postupka obuke i da će Putin verovatno gledati iz "situacijskog centra".

16.44 - Napad na političare i strane novinare

Agencija Rojters prenosi, pozivajući se na saopštenje iz kabineta Zelenskog, da je grupa političara i stranih novinara koji su bili u zoni konflikta na istoku Ukrajine napadnuti i da su evakuisani u sklonište.

16.42 - Prve žrtve

Dva ukrajinska vojnika su poginula, četiri ranjena u napadu na istoku Ukrajine, saopšteno je iz Kijeva

16.12 - Zelenski: Branićemo se sami!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu da će se Ukrajina sama braniti, sa ili bez pomoći i bez obzira na to da li im saveznici šalju šlemove, poput Nemačke, ili oružje poput SAD i Britanije.

 

 

16.09 - Kijev: Rusija gađala humanitarni konvoj

Ministarstvo spoljnih poslova u Kijevu saopštilo je da je Rusija granatama humanitarni konvoj iz kancelarije poverenika Ujedinjenih nacija za izbeglice, dok se vraćao s teritorija pod kontrolom separatista.

15.50

Granično odeljenje ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) potvrdilo je da su dve granate pale u subotu na teritoriju ruske Rostovske oblasti, blizu granice sa Ukrajinom. Moskva saopštila da su otvorili istragu.

15.47 - Eksplozivna naprava ispod autobusa za evakuaciju?

Vlasti u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici otkrile su eksplozivnu napravu ispod mosta koju koriste autobusi koji evakuišu civile iz regiona u Rusiju, rekao je za međunarodni Sputnjik izvor povezan sa bezbednosnim službama.

Uređaj je, navodno, pronađen izvan grada Malogvardejsk, na putu ka graničnom prelazu Izvarino.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 2 godine

ma nemoj Rusija gadjala ,ne vredi jednom ste bili sa nacistma i uvek cete to i biti

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija