• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik/agencije

24.02.2022

00:13 >> 00:19

Zelenski POTVRDIO: Ukrajina spremna za razgovore sa Rusijom!

Informer/Fotomontaža

Vesti

Zelenski POTVRDIO: Ukrajina spremna za razgovore sa Rusijom!

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio je nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike posle višednevne eskalacije situacije u Donbasu koja je počela intenzivnim granatiranjem od strane ukrajinske vojske. Ruske trupe ušle su u Donbas, Zapad je žestoko osudio ove poteze Rusije, a SAD, EU i članice G7 uvele su juče popodne novi paket sankcija Moskvi

00.07 - Zelenski: Ukrajina spremna za razgovore sa Rusijom u različitim formatima


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je u četvrtak ujutru novi apel Moskvi na dijalog za rešavanje tinjajuće krize u regionu.

U video snimku objavljenom na Telegramu u kojem govori i na ukrajinskom i na svom maternjem ruskom jeziku, Zelenski je tvrdio da se na granicama Ukrajine nalazi skoro 200.000 ruskih vojnika i da je Rusija odobrila ofanzivu na Ukrajinu.
 

23.43 - Privremeno su zatvoreni međunarodni aerodromi u ukrajinskim gradovima Harkovu i Dnjepru.

23.20 - Ukrajina je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN u vezi sa apelom DNR i LNR Ruskoj Federaciji sa zahtevom da im pruži vojnu pomoć, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Kuleba.

 

23.05 -  Ukrajinski predsednik Zelenski kaže da je od Francuske zatražio makrofinansijsku pomoć
 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je od Francuske, koja predsedava Savetom Evropske unije, zatražio mikrofinansijsku pomoć.

- Kao nastavak dijaloga sa Makronom. Zahvalio se na odluci da se [Ukrajini] obezbedi individualna odbrambena oprema i sistemi za deminiranje. Pozvao [Francusku] kao zemlju koja predsedava Savetom [EU] da pruži makrofinansijsku podršku. Cenim [Francusku] što je ostala uz [Ukrajinu] u teškim vremenima - napisao je Zelenski na svojoj Tviter stranici u sredu kasno.

 

23.05 -  Letonski predsednik poziva na zabranu reemitovanja ruskih TV kanala u zemlji

Letonski predsednik Egils Levits izjavio je da bi reemitovanje ruskih TV kanala u Letoniji trebalo zabraniti. "Podsticanje mržnje prema Ukrajini i dezinformacije su neprihvatljivi u letonskom informativnom prostoru.

Pozivam da se zaustavi emitovanje ruskih propagandnih kanala", napisao je Levits na Tviteru. Ranije je isti poziv uputio i ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs. Svi glavni ruski federalni TV kanali se reemituju u Letoniji. Tradicionalno su među najpopularnijim kanalima u zemlji. Vlasti baltičkih zemalja su više puta opstruisale rad ruskih medija.

 

22.24 - Bela kuća: SAD trenutno ne razmišljaju o sastanku ili angažmanu sa Putinom

PUTINU STIGAO ZAHTEV iz DNR i LNR! Ukrajina napada... Hitno je, a poslednju reč ima Rusija!

 

 

 

 

Foto: Reuters

Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da su lideri DNR i LNR, Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, uputili pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu s molbom da im se pruži pomoć u odvraćanju agresije vojske Ukrajine kako bi se u Donbasu izbegle civilne žrtve i humanitarna katastrofa.

21.50 - Veb sajt lidera DNR Denisa Pušilina izložen je jakom hakerskom napadu, a njegov predstavnik kaže da Ukrajina i Zapad izvode operaciju u okviru sveobuhvatnog informacionog napada na DNR i LNR.

21.43 - Sjedinjene Američke Države upućuju lovce pete generacije F-35 i ofanzivne helikoptere AN-64 kao pojačanje jedinicama NATO-a na istočnom krilu, saopštio je Pentagon.

21.09 - Državno odeljenje SAD: zavisi od Ukrajine da li želi da zadrži diplomatske veze sa Rusijom –

Na Kijevu je da odluči da li želi da održi diplomatske odnose sa Moskvom, rekao je u sredu portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

- To je odluka koju treba da donese ukrajinska vlada - rekao je Prajs na brifingu za novinare, upitan da li Ukrajina treba da nastavi diplomatske odnose sa Rusijom.

Predsednik Volodimir Zelenski je u utorak rekao da Kijev razmatra prekid diplomatskih odnosa sa Moskvom, nakon što je ona priznala otcepljene republike Donbasa kao nezavisne.

 
VANREDNO STANJE U UKRAJINI!

 

20.29 - Kijev ne može da razgovara sa Donjeckom zbog pritiska radikala

Kijev bi bio voljan da razgovara sa Donjeckom Narodnom Republikom (DNR), ali ne može to da uradi zbog pritiska radikala, rekao je šef DNR Denis Pušilin u emisiji SoloviovLive na Jutjubu u sredu. Pušilin je takođe rekao da bi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mogao biti prinuđen da napadne DNR.

 

POGINUO VOJNIK LUGANSKA! Nastradao usled napada ukrajinskih snaga bezbednosti!

20.01 - Kuleba: spreman za razgovore sa Lavrovom ako Rusija izabere diplomatiju umesto rata

- Ako je spreman da ubedi predsednika Putina da zaustavi ovo ludilo, spremni smo da sednemo. Otvoren sam - rekao je Kuleba novinarima u Ujedinjenim nacijama.

- Ako samo pojača narative predsednika Putina i odabere rat za diplomatiju, to je njegov izbor. I on će za to platiti.

 

19.25 - Češka Republika će zatražiti od svojih partnera u Evropskoj uniji da dozvole ulazak u Šengensku zonu bez granične kontrole samo onim Rusima koji imaju biometrijske pasoše, izjavila je danas češka ministarka unutrašnjih poslova Vita Rakušan.

- Pozvaćemo naše evropske kolege da (na granici) zahtevaju od ruskih državljana da poseduju biometrijske pasoše za ulazak u Šengensku zonu kako bismo bili potpuno sigurni da je osoba koja ulazi sa pasošem zaista ta osoba - rekla je Rakušan, prenosi Rojters.

U međuvremenu je predsednik Poljske Andžej Duda izjavio da bi ulazak u njegovu zemlju mogao biti zabranjen Rusima ukoliko se situacija u istočnoj Ukrajini pogorša.

- Nažalost, sankcije bi morale da budu veoma snažne - rekao je poljski predsednik na današnjoj zajednickoj konferenciji za novinare sa svojim ukrajinskim i litvanskim kolegama, Volodimirom Zelenskim i Gitanasom Nausedom u Kijevu i podsetio da se Poljska graniči sa Kalinjingradskom oblašću Rusije.

- S obzirom da je Rusija naš sused, ovo činim sa žaljenjem, podržavajući (međunarodne) sankcije koje će građanima Rusije onemogućiti putovanja - rekao je Duda i pozvao na "mir i spokoj".

 

19.24 - Nemački ekonomski komitet protiv isključivanja SVIFT-a u Rusiji Nemački komitet za istočnoevropske ekonomske sankcije smatra da je isključenje Rusije iz SVIFT radikalan korak - rekao je njegov izvršni direktor Mihael Harms za Hessischer Rundfunk Info (HR-Info). "Ovo je, naravno, radikalan korak. Veoma se nadamo da u okviru političkog razvoja do ovoga neće doći. Iako bi sankcije velikim ruskim bankama, o kojima se takođe stalno razgovara, imale isti efekat", rekao je Harms. rekao je i dodao da će odbor učiniti sve da se izbegne ovaj scenario.

 

19.23 -  Borel posle razgovora sa Blinkenom: EU spremna da odgovori "ozbiljnim merama" na "sledeće korake" Rusije Evropska unija je spremna da odgovori "oštrim merama" protiv Rusije u slučaju dalje eskalacije u Ukrajini - izjavio je u sredu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel posle telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

- Pozovite sa @SecBlinken da razgovaramo o agresiji #Rusije i nezakonitim akcijama protiv Ukrajine. Spremni smo da odgovorimo na potencijalne naredne korake daljim oštrim merama. EU i SAD su ujedinjene - napisao je Borel na Tviteru.

ALARMANTNO, NEMA VODE U ČAK JEDANAEST SELA U LNR! ukrajinske snage oštetile crpnu stanicu... Narod u panici!

 

19.05 - Više od 14.000 rezervista teritorijalne odbrane Ukrajine biće pozvano na vojne vežbe u različitim delovima zemlje u trajanju od 30 dana, saopštila je pres služba predsednika države.

 

19.03 - Ukrajinski parlament usvojio je nacrt zakona o izmenama državnog budžeta za ovu godinu. Prema tim izmenama, rashodi na ime odbrane povećani su za 314 miliona dolara i iznose - 1,3 milijarde dolara.

 

18.56 - Priznanje Donbasa rezultat višegodišnje sabotaže sporazuma iz Minska od strane Kijeva – Nebenzja Rusko priznanje nezavisnosti otcepljenih regiona u istočnoj Ukrajini direktan je rezultat višegodišnje sabotaže Kijeva svojih obaveza prema sporazumima iz Minska, izjavio je u sredu ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na Generalnoj skupštini UN.

- Želeo bih da podvučem da je ono što se dogodilo direktna posledica višegodišnjeg sabotaže njegovih direktnih obaveza od strane Kijeva u okviru paketa mera usvojenih u rezoluciji 2202 Saveta bezbednosti - rekao je Nebenzija tokom sastanka o situaciji u Ukrajini.

Ruski izaslanik je tvrdio da od 2015. Zapad nije pokušavao da natera Ukrajinu da ispuni sporazume iz Minska, a Moskvi je postalo jasno da Kijev nije zainteresovan da ispuni svoje obaveze. Nedavno je ukrajinsko rukovodstvo prestalo da ima skrupula, direktno su pred kamerama rekli da ne nameravaju da ispoštuju svoje obaveze (sporazume iz Minska).

- Možda je kap koja je prelila čašu, poslednja potvrda ovoga bila činjenica da je ukrajinski stalni predstavnik UN to nedvosmisleno potvrdio tokom sastanka Saveta bezbednosti koji smo organizovali 17. februara - dodao je Nebenzja.

18.38 - Stoltenberg: Rusija osporava osnivačke principe NATO


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Rusija dovodi u pitanje osnivačke principe alijanse i optužio je da pokušava da prekroji granice Evrope i preoblikuje globalnu bezbednosnu arhitekturu.

Foto: Reuters

Jens Stoltenberg


- Danas se suočavamo s najopasnijom epizodom po evropsku bezbednost u ovoj generaciji. Naš dragoceni partner Ukrajina ostaje pod direktnom pretnjom Rusije. Članice NATO-a ujedinjene su u podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama - rekao je Stoltenberg na seminaru o budućnosti alijanse.

18.24 - Nemačka, Francuska i Ukrajina spremne su za još jedan sastanak u normandijskom formatu

 

18.23 - Rusija obećava odgovor na nezakonite sankcije Kanadi, kaže da je priznanje DPR i LNR "nepovratno"


Moskva će odgovoriti na „nelegitimne i nezakonite“ sankcije Kanade uvedene Rusiji i takođe potvrđuje da je njena odluka da prizna nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike nepovratna, saopštila je ruska ambasada u Otavi u sredu. "Jednostrane sankcije protiv Rusije koje je uvela vlada Kanade su nelegitimne i nezakonite.

Sledeći princip reciprociteta, Rusija će odgovoriti na ovaj neprijateljski gest", navodi se u saopštenju. „Ove sankcije neće uticati na situaciju na terenu. Rusko priznanje nezavisnosti Narodnih republika Donjecka i Luganska je nepovratno. Rusija će uvek štititi i čuvati bezbednost, mir i prosperitetnu budućnost svojih građana.

Premijer Džastin Trudo je u utorak najavio da će Kanada uvesti sankcije ruskom suverenom dugu i poslanicima kao odgovor na to da Moskva prizna nezavisnost otcepljenih Donjeck i Luganska narodnih republika. Ruski ambasador u Otavi Oleg Stepanov rekao je da je smešno tražiti da se sankcijama kazne izabrani poslanici ruskog parlamenta koji su glasali za priznanje dve republike. „Ovo je jednako preduzimanju kaznenih mera protiv mišljenja njihovih birača. To je nešto novo u međunarodnom ponašanju kanadske liberalne demokratije“, rekao je Stepanov.

Ruski ambasador je naglasio da suštinsko pitanje i dalje postoji i da se odnosi na nesposobnost zapadnih zemalja da ubede Ukrajinu da ispuni svoje obaveze prema sporazumima iz Minska. „Trenutna situacija oko Ukrajine rezultat je neuspeha Zapada da ubedi režim u Kijevu da ispuni svoje obaveze iz Minskog paketa mera odobrenog Rezolucijom 2202 (2015) Saveta bezbednosti UN i obavezan za svaku članicu Ujedinjenih nacija. Stepanov je rekao. „Sedam godina kolektivni Zapad, uključujući Kanadu, nije bio u stanju da to učini i snosi punu odgovornost za propast Minskog sporazuma.
 

18.21 - Moskva odlučila da prizna DNR i LNR pošto se uverila da je situacija očajna, kaže ruski izaslanik UN-a

18.16 - Mađarska računa na diplomatsko rešenje krize u istočnoj Ukrajini - ministar spoljnih poslova

Mađarska se nada da će kriza u istočnoj Ukrajini biti rešena diplomatskim putem uprkos podršci novom paketu sankcija EU protiv Rusije, izjavio je u sredu mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Mi Mađari, koji živimo ovde na ovim prostorima, nismo spremni da odustanemo od poslednje nade da se rešenje može postići diplomatskim putem, pa molimo one pojedince svetske politike koji ovde imaju ulogu i autoritet da ne odustaju. nadu i priliku za dijalog - rekao je Sijarto u video obraćanju objavljenom na Fejsbuku.

Ministar je dodao da Mađarska nije stavila veto na novi paket evropskih sankcija Rusiji usvojen ranije u sredu.

- Mađarska deli zajednički evropski odgovor. Kao što ranije nismo uložili veto na istočne sankcije, nećemo to učiniti ni ovog puta - rekao je Sijarto. Prema rečima mađarskog ministra, uz pogoršanje bezbednosne situacije na istoku Ukrajine vodila je ozbiljna kampanja dezinformacija.

- Nažalost, zapadni mediji nisu ništa bolji od istočnih medija u tom pogledu. I zapadni i istočni mediji su tokom jučerašnjeg dana objavljivali lažne vesti i laži o poziciji Mađarske - rekao je Sijarto.
 

17.27 - Ambasador Rusije u UN Nebenzja: Najmanje 96.000 ljudi evakuisano u Rusiju iz DNR, LNR

 

17.11 - Prva runda sankcija Rusiji "Samo početak", Velika Britanija ima dodatni paket – ministar

Prvi krug sankcija Ujedinjenog Kraljevstva protiv Rusije kao odgovor na njeno priznanje dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini kao nezavisni je samo početak, a London ima još jedan paket spreman da krene ako Rusija nastavi svoj kurs "agresije", ministar Državni sekretar za Komonvelt i Ujedinjene nacije Tarik Ahmad rekao je u sredu na Generalnoj skupštini UN.

- Velika Britanija je juče objavila nove sankcije usmerene na milijarde ruske imovine. Ovo je najveći paket sankcija protiv Rusije u britanskoj istoriji i deo je naših koordinisanih akcija, napora uvođenja sankcija zajedno sa našim saveznicima - rekao je Ahmad.

- Ovo je samo početak. Ako Rusija nastavi svoju kampanju agresije, imamo spremni novi paket sankcija. Pozivamo širu međunarodnu zajednicu da nam se pridruži u ovim naporima.
 

 

17.09 - Ekipa ruskog TV kanala Zvezda na udaru vatre u predgrađu Donjecka


Snimateljska ekipa TV „Zvezda“ našla se pod paljbom ukrajinskih snaga na periferiji Donjecka, rekao je novinarima predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin.


Basurin je dodao da su ukrajinske snage ispalile 318 različitih projektila u poslednja 24 sata.

Na udaru su bila 23 naselja.
 

16.48 - EU zvanično usvojila sankcije Rusiji


Evropska unija je u sredu zvanično usvojila paket sankcija Rusiji zbog priznavanja samoproglašenih Donjecka i Luganska.

- Savet je danas usvojio paket mera kao odgovor na odluku Ruske Federacije da nastavi sa priznavanjem oblasti pod kontrolom Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine kao nezavisnih subjekata, kao i odluku o slanju ruskih trupe u ove oblasti - navodi se u saopštenju EU.

Sankcije su uvedene protiv 351 poslanika ruske državne dume i 27 "visokih pojedinaca i entiteta".

- EU je spremna da brzo usvoji opsežnije političke i ekonomske sankcije u slučaju potrebe, i ponavlja svoju nepokolebljivu podršku i posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica -saopštila je EU i pozvala Rusija preispituje priznanje republika Donbasa.

- Savet je odlučio da uvede sektorsku zabranu finansiranja Ruske Federacije, njene vlade i Centralne banke. Ograničavanjem mogućnosti ruske države i vlade da pristupe kapitalnim i finansijskim tržištima i uslugama EU, EU ima za cilj da ograniči finansiranje eskalacijske i agresivne politike - navodi se u saopštenju.
 

 

 

16.47 - U Donjecku se čuju zvuci eksplozija, verovatno sa aerodroma

 

 

16.37 - Ministar spoljnih poslova Kuleba tvrdi da Ukrajina nema planove da povrati nuklearno oružje

 

16.27 - Zelenski predložio parlamentu da u četvrtak proglasi vanredno stanje od 30 dana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je u sredu Vrhovnoj radi, ukrajinskom parlamentu, da uvede vanredno stanje širom zemlje na 30 dana, osim u otcepljenim regionima Donjeck i Lugansk, počevši od 22:00 GMT, 23. februara.

- Uvesti vanredno stanje na teritorijama Vinice, Volinja, Dnjepropetrovska, Žitomira, Zakarpatja, Zaporožja, Ivano-Frankovska, Kijeva, Kirovograda, Lavova, Nikolajeva, Odese, Poltave, Rivne, Sumija, Ternopolja, Harkova, Harkova. , Čerkaska, Černovecka oblast i grad Kijev od 00:00 časova 24. februara 2022. godine na period od 30 dana - navodi se u ukazu predsednika.
 

 

15.10 - Francuska neće upotrebiti vojnu silu radi zaštite Ukrajine, izjavio je zvanični predstavnik fracuske vlade Gabriel Atal

"Što se tiče moguće invazije na Ukrajinu i naše pomoći, već smo jasno rekli da je odgovor: ne", rekao je Atal na konferenciji za štampu, odgovarajući na pitanje da li će Francuska vojno braniti Ukrajinu u slučaju "ruske invazije".

15.07 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahteva bezbednosne garancije

"Ukrajini su sada potrebne bezbednosne garancije, jasne i konkretne, da znamo da možemo da zaštitimo svoje ljude, svoje domove, ne samo sebe", izjavio je Zelenski.

14.08 - Moskva obećava snažan odgovor na američke sankcije koje će biti osetljive za Vašington!

13.05 - Boris Džonson kaže da će Velika Britanija uskoro poslati smrtonosno 'odbrambeno' oružje Ukrajini.

Govoreći pred poslanicima u parlamentu Džonson je ocenio da je priznavanje separatističkih regiona Ukrajine "deo plana Vladimira Putina i izgovor za invaziju" na ostatak Ukrajine.

"Sada se moramo pripremiti za sledeće faze Putinovog plana", rekao je Džonson i poručio da očekuje opštu ofanzivu od skoro 200.000 vojnika, prenosi BBC.

12-45 - Prema rečima šefa DNR Denisa Pušilina, ruske trupe imaju pravo da budu u DNR u skladu sa sporazumom o alijansi.

 

12.00 Ukrajina uvodi vanredno stanje

Oglasili se ruski mediji, na linku ispod pročitajte sve o uvođenju vanrednog stanja:

STIGLA HITNA VEST - UKRAJINA UVODI VANREDNO STANJE! Trajaće 30 dana, A MOŽDA I 60!

​11.27 - U ukrajinsku vojsku regrutuje se ukupno 36.000 rezervista, saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost.

11.21. Savet bezbednosti Ukrajine odlučio da proglasi vanredno stanje u celoj zemlji, osim u Donjecku i Lugansku. Odluku mora da odobri Rada

11.06 - Podružnica nemačke kompanije Minhen Re više neće osiguravati gasovod Severni tok 2 od Rusije do Evrope zbog straha od sankcija američke vlade, prenosi Rojters pozivajući se na saopštenje poslato e-poštom, javlja Rojters.

"Minhen Re Sindikate je izdao obaveštenje o prekidu osiguravanja Severnog toka 2", navodi se u saopštenju.

 

Foto: Reuters

10.56 - Više od 775 hiljada stanovnika Donbasa dobilo je rusko državljanstvo, saopštila je Državna duma.

Prema rečima zamenika Viktora Vodolatskog, broj podnosilaca zahteva u poslednje vreme raste.

10.23 - Ukrajina je danas pozvala Zapad da uvede dodatne sankcije Rusiji koje će biti usmerene na ekonomiju i uži krug ruskog predsednika Vladimira Putina.

Na linku ispod pročitajte šta sve traži Kijev od zapadnih saveznika:

UDARITE JAČE PO RUSIJI! UDARITE ODMAH! Ukrajina poslala zahtev Zapadu, sada treba pojačati pritisak na Putina, njegovu ekomoniju, prijatelje...

​11.00 - Ukrajina je danas pozvala svoje građane da "odmah" napuste Rusiju!

Detaljnije čitajte ovde:

UKRAJINA POZVALA SVOJE GRAĐANE DA ODMAH NAPUSTE RUSIJU!

10.00 - Sedam CG državljana napustilo Kijev, 20 ostalo

Zbog aktuelne krize Ukrajinu je do sada napustilo sedam crnogorskih državljana, a iz Konzulata Crne Gore u Kijevu u stalnom kontaktu su sa njih još 20, koliko ih je ostalo u ovoj zemlji.

Više čitajte na linku ispod:

SEDAM DRŽAVLJANA CRNE GORE NAPUSTILO KIJEV, OSTALO IH 20! Podgorica osuđuje odluku Rusije!

09.21 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio je pozivanje rezervista od 18 do 60 godina!

Ukrajina je danas počela da regrutuje rezerviste uzrasta od 18 do 60 godina nakon dekreta predsednika Zelenskog, saopštile su oružane snage. Očekuje se da će maksimalni period angažovanja biti godinu dana. Istovremeno, Zelenski je odbacio opštu mobilizaciju.

09.16 - U Francuskoj se nisu složili sa Bajdenom u proceni događaja u Ukrajini.
Francuski ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer izjavio je jutros na fransuskoj televiziji da reč "invazija" nije prikladna da opiše trenutnu situaciju u Donbasu.

 

 

08.34 - U Donjecku i Lugansku danas su odjeknule nove eksplozije, saopštile su vlasti samoproglašenih republika.

U Lugansku je odjeknula nova eksplozija, a detonacija se dogodila na trolejbuskom depou, saopštile su vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), prenosi Sputnjik. Na licu mesta su trenutno sve službe kako bi sanirali štetu, navodi se u saopštenju.
 

Foto: Tanjug/AP

I u Donjecku se čula snažna eksplozija u ranim jutarnjim satima, a kako javlja Donjecka novinska agencija, meta je bila teritorija televizijskog centra. Kako je saopštio direktor televizije Donjecka, koji je bio u redakciji u tom trenutku, eksplozija je bila blizu četvorospratne zgrade televizijskog centra. Nije poznato šta je izazvalo eksploziju, a mediji navode, pozivajući se na neimenovane izvore, da u eksploziji nije bilo žrtava, prenosi TAS S.

08.30 - Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je otkazao susret, zakazan za četvrtak, s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom nakon što je Moskva priznala Donjeck i Lugansk kao nezavisne države. Više o tome čitajte na linku ispod:

"RUSKA INVAZIJA JE VEĆ POČELA", BLINKEN OTKAZAO SASTANAK SA LAVROVOM!

08-11 - Ministarstvo za vanredne situacije Rusije spremno je da odgovori na sve promene situacije u Donbasu, izjavio je vršilac dužnosti načelnika resora Aleksandar Čuprijan.

Još 11,7 hiljada izbeglica iz DNR i LNR poslato je iz Rostovske oblasti u druge regione Rusije.
Prema poslednjim podacima, više od 31.000 dece iz Donbasa prešlo je rusku granicu.

"Čak i ako se operativna situacija promeni na gore, mi i dalje imamo "plan B". Tako da ćemo početi da sprovodimo sve", naglasio je Čuprijan.

08.00 - U Ukrajinu je stigao još jedan avion sa vojnom pomoći, saopštila je ministarka odbrane Kanade Anita Anand.

"Danas su naše Oružane snage Kanade obavile drugu isporuku vojne pomoći za podršku naših ukrajinskih partnera", napisala je ministarka na tviteru.

 

 

07.34 - Australija i Japan su se danas pridružili SAD, Evropskoj uniji, Kanadi i Britaniji u uvođenju sankcija Rusiji, nakon što je Moskva priznala samoproglašene republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrila slanje trupa u tu oblast.

Australija će odmah početi da uvodi sankcije ruskim pojedincima za koje veruje da su odgovorni za postupke te zemlje protiv Ukrajine, saopštio je premijer Skot Morison na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

I japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da Tokio uvodi sankcije Moskvi zbog njenih akcija u Ukrajini, koje predstavljaju, kako je naveo, "neprihvatljivo kršenje ukrajinskog suvereniteta i međunarodnog prava".

Japanske sankcije uključuju zabranu izdavanja ruskih obveznica u Japanu i zamrzavanje imovine određenih ruskih pojedinaca, kao i ograničavanje putovanja u Japan, rekao je Kišida.

07.20 - Blinken: Invazija Ukrajine je bila Putinov plan

Državni sekretar SAD Entoni Blinken, na konferenciji za medije s ukrajinskim ministrom inostranih poslova Dmitrom Kulebom, poručio je da je invazija Ukrajine "sve vreme bila plan" ruskog predsednika Vladimira Putina, nazvavši situaciju "kreiranom krizom".

Foto: Tanjug/AP

Entoni Blinken

- Njegov plan sve vreme bio je invazija Ukrajine, da kontroliše Ukrajinu i njen narod, da uništi ukrajinsku demokratiju koja predstavlja oštar kontrast autokratiji koju on vodi, kao i da prisvoji Ukrajinu Rusiji. Zato je ovo najveća bezbednosna pretnja u Evropi od Drugog svetskog rata - kazao je Blinken, dodavši da se u petak ipak neće sastati sa Sergejem Lavrovom, ministrom spoljnih poslova Rusije: "Sad kad vidimo da je invazija počela i kad je Rusija jasno stavila do znanja da potpuno odbacuje diplomatiju, u ovom trenutku taj sastanak nema smisla".

06:04 - Ukrajinska vojska granatirala je mesto Spartak unutar Donjecke Narodne Republike, saopštio je Zajednički centar za kontrolu prekida vatre.

Kako se navodi, ispaljeno je pet mina kalibra 82 milimetra.

Vlasti DNR nisu saopštile da li je u granatiranju bilo povređenih ili stradalih, kao ni da li je napravljena materijalna šteta, prenosi Sputnjik,

05.59 - Sankcije koje Zapad uvodi Rusiji će udariti po džepovima Amerikanaca, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Kako je rekao, američki građani će osetiti rast cena zbog tih ekonomskih mera koje američka vlast uvodi Rusiji.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Antonov je rekao da SAD nisu učinile ništa kako bi nagovorile Kijev da ispune obaveze Minskih sporazuma, štaviše, podržavali su ukrajinski režim da ništa po tom pitanju ne učine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bg Dex 1970

pre 2 godine

Ameri su praktično dali Ukrajini odrešene ruke do određene granice uz njihovu svesrdnu pomoć u naoružanju i tehnici. Severni tok je stopiran. Sve se zapravo vrti oko gasa iz Rusije, koji je 5 puta jeftiniji od tečnog iz Amerike, ali rusi bi na taj način negativno uticali na celu Evropu, koja bi praktično zavisila od tog ruskog gasa. Znači li to da američki tečni gas, koji je znatno skuplji, pozitivno utiče na Evropu?! Kakvo licemerje, kakav apsurd. Gledano kroz istoriju, ameri nikada nisu podnosili ruse, a naročito nakon ubistva Kenedija, koji se upravo u to vreme zalagao za mir i prijateljstvo i ekonomsku saradnju između SAD i SSSR-a. Zbog toga je i ubijen, jer je bio označen kao simpatizer komunista. Da li može neko da zamisli današnji svet gde bi ameri i rusi bili prijatelji? Pa gde bi im bio kraj? Istorijske činjenice nikako nisu na strani SAD-a kada govorimo o toleranciji, mržnji i netrpeljivisti. Izvršili su praktično holokaust nad indijancima, a da ne govorimo o afro-amerikancima. Samo ova dva fakata govore da je Hitler naspram njih bio malo dete, ne umanjujući pri tom ogromna zlodela nacističke Nemačke i njenih saveznika u to vreme. Živela Srbija!

laki

pre 2 godine

NATO I AMERIKACE DA RATUJU OPET. OVOG PUTA DO POSLEDNJEG UKRAINCA.

Bane

pre 2 godine

amerika, engleska, australija, kanada i dupelizačka eu (sve malim slovima) sankcionišu Rusiju. Da li ima neka država gde žive ljudi ili su samo anglosaksonska djubrad i njihove ulizice za stvaranje kolonijalni svet.

Pera pravda

pre 2 godine

Sve se svodi oko trgovine gasa, američki gas je skuplji 3 do 5 puta, a pritom ne kvalitetan, i sve to će plaćati građani EU, ali oni nisu svesni da im to rade njihovi šefovi država zarad SAD i tako lično profitiraju, a ljudima prezentuju da je Rusija kriva. Kad tad će narodi EU da shvate, a onda će svoje lidere da kazne na ulici kao Gadafija.... Svi scenariji koje du pravili ti šefovi Duboke države snaći će ih. Nadam se da će Srbija svojom pametnom politikom ovog puta ostati po strani u ovom svetskom sukobu.

Marija

pre 2 godine

Evropi sada samo ostaje da se greju na vetrenjače i na solarne panele. Sretno im bilo.

Pera pravda

pre 2 godine

I solarne panele kao i delove za vetrenjače proizvodi Kina

Milutin Vranjski

pre 2 godine

"Boris Džonson kaže da će Velika Britanija uskoro poslati smrtonosno 'odbrambeno' oružje Ukrajini". Вероватно филмове са Монти Пајјтоновцима, у нади да ће се Руси заценути од смеха. Пропала краљевина у којј сунце ниада не залази... али нити се види од кише, магле и смога. Паљба будалетине...

mirko

pre 2 godine

Rusi prvo treba da kontra sankcionisu EU, posle one druge.

Zoran

pre 2 godine

Vi sa zapada ste prekrojili granice Srbije! I ti pričaš da pokušava da prekroji granice evrope!? Kako te nije sramota?

ringispil

pre 2 godine

Ukrajina hoce da razgovara, pa razgovarajte. Sta to bese Ukrajina? Kraj drugog svetskog tek treba da docekamo JALTA JE ODAVNO mrtva jos od 1990 a sahranjena je od strane Slovenije. Kada bolje razmislimo pored zapadnih licemera JALTA NIJE NI POSTOJALA. Smrt fasizmu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija