• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.02.2022

17:18

NA ŠTA CILJAJU NAJJAČE SANKCIJE RUSIJI IKADA?! Hitan sastanak lidera EU!

Fotoilustracija/Clipart/AP

Vesti

NA ŠTA CILJAJU NAJJAČE SANKCIJE RUSIJI IKADA?! Hitan sastanak lidera EU!

Podeli vest

Lideri 27 zemalja članica EU sastaju se večeras u 20 časova u Briselu na vanrednom samitu posvećenom krizi u Ukrajini i odnosima sa Rusijom, gde će se odlučivati i o uvođenju novog paketa sankcija Rusiji zbog, kako u Briselu ocenjuju, ”varvarskog napada” Rusije na Ukrajinu

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, najavila je da će liderima EU predstaviti paket restriktivnih mera protiv Rusije, za koji se navodi da će biti ”najjači paket sankcija koji je Unija ikada usvojila”.

U diplomatskim izvorima EU se najavljuje da bi ove sankcije mogle da se odnose i na zabranu izvoza ruske nafte i uglja u EU.

- Ovaj paket će ciljati strateške sektore ruske ekonomije i zabraniti pristup tehnologijama i tržistima koji su ključni za Rusiju. Oslabićemo rusku ekonomsku osnovu i sposobnot modernizacije. Dodatno zamrznućemo ruska sredstva u EU i prekinuti pristup ruskih banaka finansijskom tržištu Unije - kaže Lajen.

U pozivnom pismu liderima EU, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, najavio je da će se na večerašnjem samitu razgovarati i o zaštiti mađunarodnog poretka, kao i o podršci EU narodu Ukrajine.

- Agresivne akcije Ruske Federacije krše međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. One takođe podrivaju evropski bezbednosni poredak. Za takve aktivnosti nema mesatau 21. veku - ocenjuje Mišel.

Šef diplomatije EU, Žospe Borelj, pred samit lidera poručio je da je EU sprema hitnu pomnoć Ukrajini i da je spremna da podrži akcije evakuacije, uključujući građane EU koji su pogođeni ruskim napadom.

Do vanrednog samita lidera EU dolazi samo dan nakon što je Unija uvela prvi paket sankcija protiv onih koji su u Rusiji umešani u priznavanje nezavisnosti otcepljenih republika Donjecka i Luganska, onih koji su finansijski ili vojno operativno pomagali taj proces, ali i protiv samih oblasti Donjecka i Luganska sa kojima je EU prekinula trgovinske odnose.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, zahvailo se liderima zemalja članica EU na pokazanom evropskom jednistvu i brzom usvajanju prvog paketa sankcija i naglasio da je za EU važno da nastavi da bude ”jedinstvena i odlučna” i zajednički definiše kolektivni pristup ukrajiskoj krizi i Rusiji.

U EU navode da očekuju da će odluka lidera 27 zemlja čanica večeras biti jednogalsna kada je reč o novom paketu sankcija protiv Rusije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 2 godine

E da su se lideri EU. tako sastajali kada su bombardovali Srbiju mozda nebismo imali toliko mrtvih civila. Kod nas su civile namerno gadjali.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17