• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

27.02.2022

00:30 >> 05:50

NOVA EKSPLOZIJA U LNR, ukrajinske snage NASTAVLJAJU SA GRANATIRANJEM! EU zamrzava imovinu Centralne banke Rusije!  (FOTO+VIDEO)

Informer/Fotomontaža

Vesti

NOVA EKSPLOZIJA U LNR, ukrajinske snage NASTAVLJAJU SA GRANATIRANJEM! EU zamrzava imovinu Centralne banke Rusije! (FOTO+VIDEO)

Podeli vest

Vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u četvrti dan. Ruska vojska onesposobila je 118 objekta vojne strukture infrastrukture Ukrajine i preuzela kontrolu nad Černobiljem i opkolila Kijev. Nakon što su pregovori propali, nastavljena su granatiranja

05.16 - Narodna milicija LNR potvrdila da se eksplozija u naftnom postrojenju u Rovenkiju dogodila zbog ukrajinskog raketnog udara Narodna milicija LNR potvrdila je da je eksplozija na skladištu nafte u gradu Rovenki nastala kao posledica raketnog udara ukrajinske vojske. „Ukrajinski ratni zločinci su 26. februara izveli raketni napad na skladište nafte koje se nalazi u gradu Rovenki“, navodi se u poruci Narodne milicije u Telegramu.

 

05.13 - Ukrajinske snage granatirale naselje Pantelejmonovka, ispalile 6 granata zabranjenog kalibra, kaže DNR Ukrajinske snage granatirale su selo Pantelejmonovka u Donjeckoj Narodnoj Republici u nedelju ujutro, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC). U Pantelejmonovki je ispaljeno 6 granata kalibra 122 mm, zabranjenih Minskim sporazumima. Granatiranje je izvršeno oko 6.50 časova.

 

 

04.33 - SVIFT sistem se sprema da se uskladi sa zapadnim merama usmerenim na ruske banke -

- Angažujemo sa evropskim vlastima kako bismo razumeli detalje o entitetima koji će biti predmet novih mera i spremamo se da se pridržavamo zakonskih instrukcija - navodi se u saopštenju SVIFT koje je preneo NBC u nedelju.

SETITE SE KO JE NAJVEĆA PRETNJA! Kina objavila spisak država koje su SAD BOMBARDOVALE! (FOTO)

 

2.41 - Snage Narodne milicije Luganske narodne republike oslobađaju gradove i sela, saopštio je lider republike Leonid Pasečnik.

- Posle osam dugih, teških godina, počinjemo da ujedinjujemo naš narod, spasavajući ga od zločinačkog kijevskog režima. Snage Narodne milicije republike oslobađaju gradove i sela bivše Luganske oblasti, podižući nad njima trobojku Luganske narodne republike - navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu čelnika LNR.

Prema njegovim rečima, „naoružane grupe ukrofašista” tokom povlačenja otvaraju vatru na stambene objekte, podrivaju infrastrukturne objekte i postavljaju mine.


- Lideri teritorija treba da utvrde razmere štete koju je nanela ukrajinska hunta. Zajedno ćemo, u vrlo bliskoj budućnosti, obnoviti razaranja i obezbediti normalne uslove za život našim sugrađanima - dodao je Pasečnik.

 

02.32 - LNR: Nakon eksplozije skladišta nafte u Rovenjkah izgorelo je 200 tona goriva

 

01.50 - Kijev ne može da garantuje bezbednost u nuklearnoj elektrani u Černobilju nakon što je kontrolu nad stanicom preuzela ruska vojska, saopštio je stalni predstavnik Ukrajine pri UN Sergej Kislica u pismu Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju.


On traži da se organizuje praćenje ruskih akcija u nuklearnoj elektrani, da se sprovede međunarodna revizija nuklearnih materijala u samoj Rusiji i da se uvedu sankcije za izgradnju nuklearnih elektrana.

 

 

00.31 - Ukrajinski mediji su objavili snimak, navodno, borbi u području Harkova. Autor snimka pretpostavlja da eksplozije odjekuju u području nekadašnje vojne fabrike.

00.06 - Više od 9.500 francuskih vojnika biće mobilizovano ili podignuto u stanje borbene gotovosti zbog situacija u Ukrajini, javlja AFP, pozivajući se na Generalštab.


Od navedenog broja, 1.500 vojnika će biti poslato na istočni obod Alijanse - u Poljsku, Estoniju i Rumuniju.

23.29 - Evropska unija zamrznuće imovinu ruskih biznismena i Centralne banke Rusije, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

 

Foto: AP/Tanjug

Ursula fon der Lajen

 

23.17 - Rusija je ograničila letove aviokompanijama iz Letonije, Litvanije, Slovenije i Estonije, saopštila je ruska agencija za vazdušni saobraćaj Rosavijacija.

23.00 - Makron traži od Lukašenka da povuče ruske trupe iz Belorusije


Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, javlja televizija BFMTV, pozivajući se na Jelisejsku palatu.


- Predsednik Makron je zatražio da se ruske snage brzo povuku sa njegove (Lukašenkove) teritorije - saopštili su u kancelariji Makrona.

Foto: Reuters

Pored toga, predsednik Francuske je upozorio Lukašenka da na teritoriji Belorusije ne raspoređuje rusko nuklearno oružje


 

00.24 Dve ogromne eksplozije u blizini Kijeva

Kako prenosi CNN, oblast jugozapadno od Kijeva su pre nekoliko minuta pogodile dve ogromne eksplozije.

22.35 Evropska unija zatvara vazdušni prostor za ruske avio-kompanije

Više informacija pročitajte OVDE.

22.20 - "Ruska vojska se masovno predaje. Trajaće još dan, možda dva!"

22.10 Putin i Aliljev o vojnoj operaciji u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev razgovarali su danas, između ostalog, ''o specijalnoj ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini'', saopšteno je iz Kremlja.

"Dvojica predsednika su razgovarala o razvoju situacije tokom specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini", prenosi TAS S.

Ranije danas, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da su predsednici Turske i Azerbejdžana, Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev, predložili da organizuju pregovore sa Rusijom.

21.55 - U eksploziji dečje onkološke bolnice u Kijevu poginuo dečak!

Ukrajinski TSN javlja da su Rusi pogodili dečju onkološku bolnicu u Kijevu i da ima poginulih, prenosi Kyiv Independent, ali da zvaničnih potvrda još uvek nema.

 

 

Nekadašnji prevodilac ukrajinskog predsednika Juščenka u razgovoru na CNN-u upravo je rekao da su rakete pale na dečju bolnicu u Kijevu. Rekao je da se ta bolnica nedaleko od njegove zgrade. Rekao je da je jedno dete navodno izgubilo život.
 

21.35 - Ukrajina počela da zatvara granice!

21.26 - Mediji u Ukrajini izveštavaju da je u toku "užasno granatiranje Harkova"

 

 

21.20 - Nižin: Uzbuna za vazdušni napad

21.10 - U Harkovskoj oblasti ukrajinski branioci pronašli su kasetne bombe sa minama "Petal", zabranjene u celom svetu Ženevskom konvencijom, saopštava ukrajinska ambasada.

21.07 - Ukrajinski mediji: U Kijevu uništena grupa diverzanata

21.06 - Zelenski razgovarao sa Džonsonom

 

 

20.51 - Oboren ruski helikopter u Kahovki!

 

 

20.33 - Isključena centralna železnička stanica u Kijevu, putnici i osoblje evakuisani u bunker

Foto: Reuters

20.23 - Eksplozije odjekuju Kijevom



20.18 - Druga eksplozija u gradu LNR

Druga eksplozija odjeknula je u gradu Rovenki u LNR. "Još jedna eksplozija odjeknula je u Rovenkiju, gde je ranije danas došlo do eksplozije u skladištu nafte. To su izvestili lokalni stanovnici", navodi informativni centar Lugansk.

20.04 - TAS S: Granatiran Donjeck

Grad Donjeck našao se večeras na udaru masivnog ukrajinskog granatiranja, javlja TAS S. Izveštač agencije prenosi da se detonacije mogu čuti na liniji fronta u kvartu Kijevski u Donjecku, a da se lokalno stanovništvo krije u skloništima i podrumima zgrada.

Eksplozije granata se čuju i u kvartovima Petrovski, Lenjinski, Vorošilovski i Kirovski, a u 19 časova po lokalnom vremenu detonacije su se čule i u predgrađu Šaktersk, na obodu Donjecka.

20.00 - Upozorenje za građane

"U svako naselje na teritoriju Ukrajine dolazile su grupe za spavanje. Navedena lica koja su iznajmljivala stanove su tu živela i čekala. Stanovi su uglavnom izdavani uz pomoć usluga posrednika. U naseljima (gradovima) agenti za nekretnine imaju svoje radne razgovore. Mole se agenti nekretnina i svi građani da se jave na 0679839403 ili 102! ako imate informacije o muškarcima nalik Rusima koji su iznajmili smeštaj u grupama od 2-3 osobe od decembra 2021. do danas.Ovi pojedinci se sada koriste kao korektori vatrenih i diverzantskih grupa i mogu biti naoružani."

19.33 - Ukrajina: Ruske snage blizu nuklearne elektrane u Zaporožju

Ruska vojska približava se ukrajinskoj nuklearnoj elektrani u Zaporožju, na jugoistoku zemlje, saopštio je danas savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko. Kako je naveo, ruske snage su usmerile rakete ka tom mestu, prenosi Rojters.
Rusija je ranije zauzela nekadašnju nuklearnu elektranu u Čenobilju, udaljenu oko 100 kilometara severno od Kijeva.

19.15 - Grčka: Šestoro Grka ubijeno u bombaškom napadu Rusije

Najmanje šest grčkih državljana je ubijeno, a još šest ranjeno u ruskom bombaškom napadu u bilizini Mariupolja u Donjeckoj oblasti u Ukrajini, saopšteno je danas iz Atine. Iz Atine još poručuju da je ruski ambasador pozvan u ponedeljak na razgovor u grčko Ministarstvo spoljnih poslova.

Grčko ministarstvo dodaje da je do bombardovanja došlo na periferiji sela Sartana i Bugas i da je među povređenima jedno dete, prenosi Rojters. Grčki premijer Kirijakos Micotakis ocenio je da je reč o "neprihvatljivom napadu Rusije na civile" i poručio da smrt grčkih državljana "izaziva tugu i bes". Snimak ruskih trupa iz Mariupulja dostupan je ovde.

19.10 - Oglasio se Bajden: Alternativa je Treći svetski rat!

19.05 - Širom Ukrajine traje borba, snimci Harkova i Kijeva uznemirujući!

 

 


19.00 - U Kijevu se oglasile sirene: Svi u skloništa!

18.35 - Obraćanje Zelenskog: Deca se rađaju u skloništima, neprijatelj nema šanse

"Borićemo se dokle god bude potrebno da se zemlja oslobodi. Ako se deca već rađaju u skloništima, čak i kada se granatiranje nastavi, onda neprijatelj nema šanse u ovom nesumnjivo popularnom ratu."

Više OVDE!

18.22 - Slike razaranja u Černigovu

 

 

18.10 - Rusija: Anonomne pretnje bombaškim napadima u Moskvi

Ruske vlasti su primile anonimne poruke u kojima se preti postavljanjem bombi na moskovske železničke stanice i aerodrome nakon kojih su pokrenute bezbednosne provere, prenela je danas agencija RIA Novosti. U izveštaju se navodi i da je ruska ambasada u Londonu bila u kontaktu sa britanskom policijom nakon što je dobila telefonske pretnje zbog invazije na Ukrajinu, koju je Moskva opisala kao "specijalnu vojnu operaciju", prenosi Rojters.

18.05 - Erdogan i Zelenski razgovarali o dešavanjima u Ukrajini, detaljnije pročitajte OVDE.


17.57 Život u Ukrajini: Ljudi šetaju, Rusi prolaze, lete Molotovljevi kokteli!

 

 

17.55 - Kirilenko: U Donjeckoj oblasti danas ubijeno 19 civila

Najmanje 19 civila je ubijeno, a 73 ranjeno danas u granatiranju ruskih snaga u Donjeckoj oblasti, tvrdi predsednik civilno-vojne administracije Donjecke oblasti Pavel Kirilenko, a prenosi ukrajinski Interfaks.

"Kao posledica ruskog granatiranja 26. februara, 19 civila je ubijeno, a 73 je ranjeno", naveo je Kirilenko na društvenim mrežama, prenosi Rojters pisanje Interfaksa.
Kirilenko je rekao da je najviše žrtava bilo u Volnovaki, njih 15.

17.52 - Rusi zauzeli teritoriju bivšeg aerodroma Berdjansk

17. 50 - Ruska vojska digla u vazduh branu koja je blokirala vodu Dnjepra za Krim

Branu na Severnokrimskom kanalu, koja je blokirala protok vode od Dnjepra ka Krimu, digla je u vazduh ruska vojska, izjavio je šef Krima Sergej Aksjonov.

"Rad na vraćanju vode Dnjepra na Krim se nastavlja", napisao je on na VKontakteu.

 

 

17.13 - Počinje "lov na ruske vojnike"

Cela vest je dostupna na linku OVDE!

17.10 Šef ukrajinskih graničara beloruskom: "Prokleti da ste, zveri!"

 

 

17.05 - Otkriveno zašto je Kijev odbio pregovore

Kijev je odbio pregovore sa Rusijom jer uslove koje je Moskva ponudila nisu bili prihvatljivi, izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič.

"Upravo sam saznao da je Ukrajina odbila pregovore jer uslovi nisu bili prihvatljivi. Moskva je pokušala da nas natera na kapitulaciju. Mi smo signalizirali da je postizanje mira moguće samo na uslovima Kijeva, a ne Moskve“, rekao je on.

17.00 - Ukrajinska Rada traži isključivanje Rusije iz SB UN

Vrhovna rada Ukrajine pozvala je danas na isključivanje Rusije iz Saveta bezbednosti UN, jačanje sankcija protiv "svih Rusa" koji snose odgovornost i zatvaranje neba nad Ukrajinom.

Poslanici ukrajinskog parlamenta zatražili su i da ruski predsednik Vladimir Putin bude označen kao "ratni zločinac".

U apelu koji u video snimku objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu parlamenta pročitao predsednik Rade Ruslan Stefančuk, ističe se da su Ukrajini od sveta "potrebna dela", prenosi RIA Novosti.

"Zato pozivamo zemlje EU i NATO da odmah, danas, zatvore nebo nad Ukrajinom, a da Rusija da bude isključena iz Saveta bezbednosti UN. Pozivamo svet da označi Putina kao ratnog zločinca, da pojača sankcije ne samo protiv njega, već protiv svih Rusa koji snose punu odgovornost za svoju moć", navodi se u apelu.

Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP

16.44 - Novo naređenje Rusa: Ofanziva u svim pravcima

Više o celoj vesti čitajte OVDE.

16.59 - Telom na tenkove

 

 

16.37 - Turska nije donela odluku o zabrani prolaska ruskih brodova

 Turska nije donela odluka da zatvori moreuze Dardanele i Bosfor za ruske brodove, izjavio je za Rojters turski zvaničnik upoznat s tim pitanjem.

Takođe, ambasada Rusije u Turskoj navodi da nije dobila zvanično obaveštenje od Turske o zatvaranju moreuza za ruske ratne brodove, javio je Interfaks.

16.30 - I FINSKA I ŠVEDSKA ZATVORILE VAZDUŠNI PROSTOR RUSIJI

- Stižu pitanja od novinara: da li je istina da su Švedska i Finska zatvorile nebo za naš avion? Da, istina je. Sinoć smo se vratili u Moskvu nakon zvanične posete Kubi i Nikaragvi - napisao je Volodin na Telegramu.

Kako je rekao, ruta je bila unapred dogovorena, ali su evropske zemlje odbile da puste ruski avion.

- To se dogodilo kada je trebalo da uđemo u vazdušni prostor Švedske - objasnio je Volodin.

Kako je rekao, goriva je bilo dovoljno, iako se vreme leta produžilo za 2,5 sata. Let je ukupno trajao preko 17 sati.

16.15 - Rezultati ruske vojske:

 

 

16.00 - Stanovnicima Kijeva zabranjen izlazak iz kuća do ponedeljka u 8 ujutru

 

 

16.00 - Ambasador Srbije u Kijevu: Putevi su zakrčeni, u kontaktu smo s našim državljanima!

15.28 - UN: Više od 150.000 ljudi pobeglo je iz Ukrajine, uglavnom u Poljsku, Mađarsku, Moldaviju, Rumuniju

15.10 - Rusija zabanila  letove u svom vazdušnom prostoru za avio-kompanije Bugarske, Poljske i Češke zbog politike vlasti ovih država.

14.20 - Mađarska će podržati sve sankcije protiv Rusije, opširnije čitajte OVDE.

13:53 - Putin naredio obustavu operacije, pa povukao odluku!

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je juče obustavu ruskih vojnih operacija u Ukrajini do pregovora, ali je ukrajinsko rukovodsto odbio da to učini i glavne snage su nastavile da napreduju, rekao je  portparol Dmitrij Peskov. 

Foto: Tanjug/AP

KREMLJ: UKRAJINA ODBILA PREGOVORE!

13.32 - Incident na ruskoj granici, agent ruske granične službe FSB povređen u provokaciji ukrajinskih nacionalista, javlja Sputnik international

13.27 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko tvrdi da u Kijevu više nema ruskih trupa, ali da deluju diverzantske grupe. Izjavu Klička čitajte OVDE.

13.07 - U poslednja 24 sata usled granatiranja Donjecke Narodne Republike poginulo je pet civila, a ranjeno 15 ljudi, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

12.53 - Trupe DNR su prošle liniju odbrane ukrajinske vojske, izjavio je Basurin.

"Praktično smo prošli slojevitu odbranu koja je stvorena. Zbog toga počinjemo da povećavamo pritisak i brzinu kretanja", rekao je on u emisiji TV kanala Rusija 1.

12.40 - Rusiju izbacuju iz SVIFT sistema

"Odluka da se Rusija izbaci iz globalnog platnog sistema SVIFT biće doneta u narednih nekoliko dana", izjavio je jedan od guvernera jedne od centralnih banaka u okviru EU, saznaje Rojters.

12.37 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uvodi policijski čas u gradu

Policijski čas će biti na snazi od 17 do 8 časova po lokalnom vremenu, rekao je Kličko. Precizira se da će se svi civili koji u ovom periodu budu na ulici smatrati diverzantima.

12.32 Zelenski tražio da Izrael bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od izraelskog premijera Naftalija Beneta da bude domaćin i da pomogne u pregovorima između Ukrajine i Rusije, izjavio je danas za CNN ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgenij Kornijčuk.

12.06 - FSB: Tri mine lansirane iz Ukrajine pale su u rusku oblast Rostov, bez žrtava

11.20 - Predsednika Ukrajine Vladimir Zelenski napustio je Kijev, javlja RIA prenoseći izjavu predsednika Državne dume Rusije Vjačeslava Volodina. Detaljnije o ovoj vesti na linku ispod:

 

Foto: Tanjug/AP

RUSIJA:ZELENSKI POBEGAO IZ KIJEVA! Volodin: Snimci koje gledamo na mrežama snimljeni unapred!

11.10 - Drama u Lamanšu, presretnut i zadržan ruski brod  

Ruska ambasada u Francuskoj potvrdila je RIA Novostima podatke o zadržavanju suvotovarnog ruskog broda. Diplomate su odmah kontaktirale francuske vlasti za pojašnjenje. Veruje se da je reč o brodu kompanije koja je pod sankacijama.

10.43 - Vojska LNR zauzela "Stanicu Lugansk"
Narodna milicija LNR uspostavila je kontrolu nad kontrolnim punktom "Stanica Lugansk" na liniji razgraničenja, kao i nad istoimenim naseljenim mestom, saopštio je portparol Narodne milicije Ivan Filiponenko.

10.30 - Ukrajinci "Gradovima" tuku po LNR

Ukrajinski borci granatirali su raketnim sistemima "Grad" stambenu četvrt grada Starobiljsk koji se nalazi u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako se navodi, ima i poginulih i ranjenih civila, nije preciziran tačan broj.

10.02 - Fotografije presretnutih "Točki"

Narodna milicija DNR objavila je fotografije presretnutih balističkih raketa "Točka U", koje su navodno ispalili Ukrajinci.

Foto: Tanjug/ap/reuters/Narodna milicija DNR

Foto: Tanjug/ap/reuters/Narodna milicija DNR

09.54 - Bugarska, Poljska i Češka zabranile su letove ruskim avio kompanijama preko svog vazdušnog prostora, saznaje Sputnjik. Ta odluka stupila je na snagu 26. februara.

09.48 - Ljasko: Poginulo 198 Ukrajinaca, od kojih troje dece

KIJEV, 26. februara (Tanjug) - Ministar zdravlja Ukrajine Viktor Ljaško saopštio je da je u intervenciji Rusije u Ukrajini poginulo 198 Ukrajinaca, od kojih troje dece. Ljaško je na Fejsbuku napisao da je ranjeno 1.115 Ukrajinaca, od kojih 33 dece.

Sve razmere ratnog uništenja pogledajte u galeriji:

09.32 - Strašne scene razaranja u Kijevu

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

09:15 - Razoreno 14 vojnih aerodroma 

"Ruska vojska uništila je 821 objekat ukrajinske vojne infrastrukture", izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je precizirao, uništeno je 14 vojnih aerodroma, 19 komunikacijskih punktova, 24 sistema PVO zaštite S-300 i „Osa“, kao i 48 radiolokacionih stanica. Istovremeno, ruska vojska oborila je sedam borbenih aviona ukrajinske vojske, sedam helikoptera i devet dronova, javlja Sputnjik.

08.30 - Oglasio se Zelenski sa ulica Kijeva 

 

 

Volodimir Zelenski obratio se naciji putem smartfona iz centra Kijeva. Snimak je načinjen ovoga jutra i postavljen profil ukrajinskog predsednika

08.05 Rusija tvrdi: Uspostavili smo kontrolu nad Melitopoljom

Ruska vojska uspostavila je potpunu kontrolu nad Melitopoljom, gradom na jugu Ukrajine, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Naveo je da ruski vojnici preduzimaju sve mere da osiguraju bezbednost civila i isključe provokacije ukrajinskih specijalnih službi, prenosi RIA Novosti.

08.00 Rusija potvrdila napad krstarećim raketama

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je danas da su Oružane snage Rusije noćas izvele napad krstarećim raketama sa mora i iz vazduha na vojne objekte u Ukrajini.

- Oružane snage Ruske Federacije su tokom noći izvršile udar preciznim oružjem dalekog dometa sa upotrebom krstarećih raketa sa mora i iz vazduha na vojnu infrastrukturu Ukrajine - rekao je Konašenkov, javlja RIA Novosti.

07.36 - Rusi zauzeli hidroelektranu kod Kijeva

Ruske trupe osvojile su danas hidroelektranu na severu Kijeva, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike, a prenela agencija Interfaks.

Hidroelektrana se nalazi u Višhorodu, gradu u Kijevskoj oblasti, na reci Dnjepar.

07.16 - Snažna eksplozija u Kijevu!

Prema snimcima sa sruštvenih mreža, eskplozija se dogodila kod aerodroma Zuljani u Kijevu.

 

 

06.52 - Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je civile u glavnom gradu Kijevu da se borbe vode na ulicama.

U objavi na Fejsbuku ministarstvo navodi:

„Na ulicama našeg grada se vode aktivne borbe. Budite mirni i maksimalno oprezni!
Ako ste u skloništu, ne napuštajte ga sada. Ako ste kod kuće – nemojte prilaziti prozore, ne idite na balkone.Sakrijte se u zatvorenom prostoru, na primer u kupatilu, i pokrijte se nečim što će sprečiti povrede od krhotina metaka. Ako čujete sirene idite odmah u najbližu sklonište!"

06.39 -  Ukrajinska vojska lansirala je taktičke balističke rakete Točka U na Donjeck i Lugansk koje su, kako tvrdi ukrajinska strana, izazvale materijalnu štetu. Snage PVO DNR, međutim, navode da su presrele dve rakete kompleksa "Točka U".

Ukrajinska PVO saopštila je je da je sa zapada te zemlje oborila dva ruska transportna aviona Iljušin IL-76 puna padobranaca.u okolini prestonice.

06.30 Ukrajina: Gađali su nas iz pravca Crnog mora

Ukrajinska vojska tvrdi da su krstareće rakete ispaljene na Ukrajinu iz pravca Crnog mora. Tvrde da su gradovi Sumi, Poltava i Mariupolj raketirani.

06.18 Zelenski odbio da napusti Ukrajinu

SkyNews javlja da je ukrajinski predsednik odbio predlog SAD da se evakuiše iz zemlje. Američki obaveštajni zvaničnik, koji je upoznat sa razgovorom, kaže da je Zelenski odbio da se evakuiše iz Kijeva uz reči: "Borba je ovde, treba mi municija, ne prevoz".

06.21 - ​Ukrajinski ambasador u UN: Spremni smo za pregovore

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN Sergej Kislica izjavio je da je Ukrajina spremna za pregovore sa Ruskom Federacijom

"Ostajemo otvoreni za pregovore", rekao je Kislica na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u Ukrajini, prenosi agencija RIA Novosti. Dodao je da je reč o stalnoj spremnosti za pregovore. 

Foto: Tanjug/AP

Sergej Kislica

 

05.58 CNN: Pucnjava u Kijevu

Američki CNN javlja da se u Kijevu oko 5.45 po lokalnom vremenu čula pucnjava u blizini gradskog centra.

05.14 - Američki predsednik Džozef Bajden naložio je Stejt departmentu da izdvoji Ukrajini pomoć od 600 miliona dolara, od čega bi 350 miliona dolara išlo na odbranu.

04.41 - Kijev: Borbe na prilazima gradu i u blizini metroa

Zamenica predsednika Odbora skupštine Ukrajine za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Marjana Bezuglaja saopštila je da ukrajinska vojska izbacuje ruske diverzantsko-izviđačke grupe iz Kijeva.

"Borbe se nastavljaju“, napisala je Bezuglaja na Fejsbuku, prenosi UNIAN. Agencija navodi da su se noćas čule eksplozije u nizu okruga Kijeva, kao i pucnjava iz automatskog oružja. Ukrajinska pravda izveštava o borbama u blizini metroa.


04:33 - DNR: Ukrajinske snage su granatirale Gorlovku koristeći teške mitraljeze

Američke vlasti su spremne da pruže pomoć zelenskom da napusti Kijev, piše Washington Post, pozivajući se na američke i ukrajinske zvaničnike.

Foto: Tanjug/AP

04.22 - Nebenzja: Nacrt rezolucije bio antiruski i antiukrajinski. Kompletnu izjavu ruskom ambasadora u UN čitajte OVDE.


01.55 - Britanske vlasti preporučuju svojim građanima da odustanu od svih putovanja u pogranična područja Rusije sa Ukrajinom, navodi se u saopštenju MIP Velike Britanije.


01.48 - Bela kuća zatražial od Kongresa 6 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, pišu američki mediji, pozivajući se na neimenovane izvore.

00.07 - Rusija je večeras uložila veto na Nacrt rezolucije u kojoj Savet bezbednosti UN poziva na hitno obustavljanje ofanzive u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Za rezoluciju je glasalo 11 zemalja članica, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili uzdržani. Rezoluciju su predložile Sjedinjene Američke Države i Albanija. U tekstu je navedeno da „SB UN podržava poziv generalnog sekretara UN Ruskoj Federaciji da zaustavi ofanzivu na Ukrajinu“, prenosi RIA Novosti.

Foto: Tanjug/AP

Dodaje se da SB "izražava duboko žaljenje u vezi sa agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu". Rusija se u dokumentu poziva da odmah prekine upotrebu sile protiv Ukrajine i uzdrži se od dalje "nezakonite pretnje upotrebom sile ili upotrebe sile protiv bilo koje države UN". Zahteva se da Rusija odmah, potpuno i bez preduslova povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

AMERIKA I ALBANIJA predložile, RUSIJA STAVILA VETO NA REZOLUCIJU SBUN O UKRAJINI!

23.58 - SAD na sednici SBUN: "Samo je jedna strana kriva za invaziju"

Predstavnica SAD u SBUN rekla je da je samo Rusija kriva za napad. Ona je odbacila sugestiju da je i Ukrajina kriva, dodajući da je Rusija danas zapretila Švedskoj i Finskoj da će snositi vojne i političke posledice.

23.50 -  Zelenski: Rusi će u narednim satima napasti Kijev

U video snimku koji je objavio ukrajinski predsednik, on navodi da će Rusi u narednih nekoliko sati upasti u Kijev.

- Ova noć će biti veoma teška, ali doći će jutro. Tokom noći neprijatelj će koristiti sva raspoloživa sredstva da slomi naš otpor, ove noći će krenuti u juriš - rekao je on.

On je zatim dodao da moraju da istraju, kao i da se sada odlučuje o sudbini Ukrajine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 2 godine

600 miliona, od ćega 350 miliona za vojnu pomoć... u obliku američkog naoružanja i opreme... win-win za Ameriku 'em će da se produži rat sa istim ishodom, 'em će da se malo subvencioniše američka vojna industrija. To oružje neće da napravi nikakvu razliku osim što "motiviše" Ukrajinu da ide dublje u rat i neracionalno razmišlja jer "evo, samo što nisu ušli da nam pomognu". A ta strategija, kao što se videlo u Bosni je razvukla rat sa par nedelja na nekoliko godina.

Milan63

pre 2 godine

Čak je i predsednik Hrvatske Milanović svojevremeno izjavio da London i Vašington huškaju Zelenskog na sukob sa Rusijom. Dakle, da stradaju Ukrajinci za račun anglosaksonskih interesa. Zato i pumpaju Zelenskog dolarima da ratuje sa Rusima do poslednjeg Ukrajinca. To su isto radili i sa Alijom Izetbegovićem kada je sa Kutiljerovim planom BiH bila na dohvat mira. Samo što se ovaj tragikomični predsednik Ukrajine sada namerio na jednu veliku nuklearnu silu i umesto da se smiri, pregovara i završi ovaj nesrećni rat, on, izgleda, nastavlja da srlja u propast. A Bajden? I dalje ga huška da nastavi gde je stao. Na zapadu ništa novo. I dalje misle da mogu ds slome Rusiju sankcijama i ucenama. Ta igra je u Evropi sada završena. Kao onomad sa Napoleonom i Hitlerom. Ko krene na Rusiju, vraća se obično potučen do nogu.

Joyce

pre 2 godine

Bajden šalje dolare Ukrajini. Štrašna pomoć. To su oni naštampani papiri sa kojima su uspeli da porobe skoro ceo svet. Sami su dužni i ružni, da ne znaju kome sve nisu. Nemce su uvukli u dužničko ropstvo sa super garancijama na kredite. Dojče Bank ni sama ne zna gde bije zbog Amerike i njihove pohlepe za novcem. Kada im zatreba nova tranša od par hiljada milijardi dolara Ameri ih jednostavno štampaju. Isto radi i Severna Koreja sa US dolarom. Gde je razlika?

Pera

pre 2 godine

Bajden.... Priča samo da se čuje... Nemaju ameri nikakvog interesa u Ukrajini... Samo lupeta....

Marcco

pre 2 godine

Pa Amerikanci su se u II svetski rat po pitanju Evrope, uključili tek sredinom 1944. godine... tek kada su iscrpeli sve mogućnosti trgovine sa Nemačkom i tek kada su shvatili da će Rusija da zavlada Evropom ako se makar malo ne potrude...

Djordje

pre 2 godine

Hahahaha Klicko proglasio policiski cas?! Udarna vest?! Vazna neka licnost kad ga citirate?!

srbija zlo

pre 2 godine

srbi na strani zla platiti cete za ovo teroristicka nacijo cujeli svijet je protiv vas koji ste kujice rusije i hitlera putina

milomir

pre 2 godine

Putinov osobni špijun dolazi u Beograd: ‘Tražit će neka objašnjenja od Vučića, očekuje se i pokušaj destabilizacije regije‘. Leb ti ebem,kroz nekoliko dana izlazi vučko i naređuje pravac virovitica,ogulin,karlovac i karlobag auuuu

Amater

pre 2 godine

OVDE JE OCIGLEDNO DA SE ZA PREGOVORE PITAJU AMERIKA I VELIKA BRITANIJA JER KAPITULACIJOM UKRAJINE NAJVISE ONI GUBE.DOK LJUDI GINU PREDSEDNIK PRAVI SELFIJE UMESTO DA SPRECI RAT I SMRT SVOJIH GRADJANA.NIJE STOLICA PREDSEDNIKA BITNA KOLIKO SU BITNI UKRAJINSKI ZIVOTI.

bfds

pre 2 godine

uskoro ce informer i ostali pro ruski mediji biti zabranjeni

ratko

pre 2 godine

pohvatajte te fasiste i likvidirajte oni ce i svoj narod da ubijaju samo da bi okrivili Rusiju isti scenario kao i Muydahedini na MArkalama ,svoje su poubijali samo da bi Srbe okrivili pa Racak sve je to vec Vidjeno u kuhinji Nato svinja,i iyterajte nato kretene iy generalstaba koji sede na III sprat umars van

milomir

pre 2 godine

https://www.24sata.hr/news/kakav-samarovski-za-vucica-rus-stoji-ispred-karte-a-na-njoj-je-kosovo-kao-neovisna-drzava-818326

Srbi su poturad narod gubitni

pre 2 godine

Ovo je kraj putina srbija propada skupa sa njim!

vd

pre 2 godine

Uskoro sankcije Srbiji i zabrana pro Ruskih medija

Amater

pre 2 godine

ZAO MI JE UKRAJINSKOG NARODA ALI OVI STO IH NAVODNO BRANE NAS SU BOMBARDOVALI SMEJUCI SE NAD NASIM ZIVOTIMA I NASOM PATNJOM.

Lazni Bot

pre 2 godine

Putin poludeo,pretvorio se u NATO kad je nas bombardovao,a steti Rusiji kao i celoj Evropi a jedino ce Amerika profitirati,Rusi ce biti pod sankcijama Evropa oslabiti a Amerika opet postati jedini policajac u celom svetu koji ce moci raditi sta hoce,a mi imamo pasulja i soli pa udri.

Pera

pre 2 godine

Ruska oklopna ostali bez goriva na ukrajinskim putevima aukrajinci ima se smeju https://twitter.com/aliostad/status/1497519061554630658

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija