• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Agencije

28.02.2022

21:36 >> 20:05

ŠTA AKO MOSKVA ODGOVORI - AMERIKANCI PREDUZELI NOVI NEPRIJATELJSKI KORAK PREMA RUSIJI, Nebenzja uplašio svet! (FOTO+VIDEO)

Tanjug/Pixabay/fotomontaža

Vesti

ŠTA AKO MOSKVA ODGOVORI - AMERIKANCI PREDUZELI NOVI NEPRIJATELJSKI KORAK PREMA RUSIJI, Nebenzja uplašio svet! (FOTO+VIDEO)

Podeli vest

Peti dan ruskih specijalnih operacija, pratite najnovija dešavanja o rusko-ukrajinskom sukobu. U Beloruskoj Gomeljskoj održani su pregovori Moskve i Kijeva. Dogovoreno je da se nastave. Putin naredio poseban režim za ruske strateške snage, borbe traju

21.20 SAD su proglasile 12 ruskih diplomata u Ujedinjenim nacijama personama non grata, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na koneferenciji za štampu.

- Upravo sam dobio informaciju da su američke vlasti učinile još jedan neprijateljski korak prema ruskoj misiji pri UN grubim kršenjem obaveza iz Sporazuma o zemlji domaćinu. Rekli su nam da 12 ljudi iz ruske misije proglašavaju personama non grata - rekao je on.

Diplomate moraju da napuste SAD do 7. marta.

Prema njegovim rečima, proterivanje ruskih diplomata iz Stalne misije Ruske Federacije pri UN predstavlja nepoštovanje Sjedinjenih Država svojih obaveza iz Povelje UN i sporazuma o zemlji-domaćinu.

Nebenzja je, osvrćući se na svu histeriju na Zapadu koju vidimo poslednjih dana zbog ruske operacije u Ukrajini, izjavio da se Rusija ne oseća izolovanom na međunarodnoj areni.

Foto: Reuters

- Ne osećamo se izolovanom, u svakom slučaju, ne ja. Ima mnogo država koje razumeju ruski stav i to šta ona radi - rekao je on.

20:50 Moskva će odgovoriti, Evropa šalje oružje Ukrajini
 
Akcije EU i njena uloga u događajima u Ukrajini neće ostati bez oštrog odgovora, saopštilo je večeras rusko Ministarstva spoljnih poslova i poručilo da će Rusija nastaviti da obezbeđuje sprovođenje vitalnih nacionalnih interesa, bez obzira na sankcije.

-Vreme je da zapadne zemlje shvate da je njihova nepodeljena dominacija u globalnoj ekonomiji odavno prošlost, ističe se u saopštenju, prenosi Interfaks.

Napominje se da će „građani i strukture EU uključene u snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine smrtonosnim oružjem i gorivom biti odgovorni za sve posledice takvih akcija u kontekstu tekuće specijalne vojne operacije".

- Oni ne mogu a da ne razumeju stepen opasnosti od posledica, navelo je rusko ministarstvo.

U saopštenju se navodi i da je EU, odlukom 27. februara da počne da isporučuje ukrajinskoj vojsci ubojito oružje, sama sebe razotkrila.

Ta odluka, kako se ocenjuje, označava kraj evropskih integracija kao „pacifistički" projekat pomirenja evropskih naroda posle Drugog svetskog rata.

- Članice EU su konačno stale na stranu kijevskog režima, koji je pokrenuo politiku genocida nad delom sopstvenog stanovništva, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je razbijen još jedan mit - da "jednostrana ograničenja koja nameće EU, nelegitimna u međunarodno-pravnom smislu, nisu usmerena protiv ruskog naroda".

20:00 Rusi tvrde, uništili smo šest oklopnih kolona

Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništila je šest kolona oklopnih vozila ukrajinskih Oružanih snaga, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Po njegovim rečima, uništeno je 311 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 42 aviona i helikoptera, uključujući one koji se nalaze na zemlji, 51 višecevni bacač raketa, 147 artiljerijskih oruđa i 263 jedinice specijalne vojne tehnike.

- Od početka izvođenja specijalne operacije ruskih Oružanih snaga pogođeno je 1.146 objekata vojne infrastrukture Ukrajine, među kojima su 31 komandni i komunikacioni centar Oružanih snaga Ukrajine, 81 protivvazdušni raketni kompleks S-300, Buk M1 i OSA, kao i 75 radara - rekao je Konašenkov na brifingu.

Predstavnik ruske vojske naglasio je da je tokom današnjeg dana Luganska narodna republika nastavila sa ofanzivom u pravcu naselja Kremeno, gde je napredovala za još tri kilometra. Jedinice oružanigh snaga Donjecke narodne republike su tokom protekla 24 časa napredovale za 16 kilometara i preuzele kontrolu nad mestom Zamožno.

Pored toga, još 110 ukrajinskih vojnika se dobrovoljno predalo.

19:30 Ukrajinci gađaju ruske padobranace belim fosforom

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine gađale su položaje ruskih padobranaca kod Kijeva granatama sa belim fosforom, što predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, rekao je vojni analitičar Komsomolske Pravde Viktor Baranec.

Upotreba fosfornih granata od strane ukrajinske vojske ne samo da svedoči o njihovoj potpunoj bespomoćnosti, već može značiti i da će njenoj komandi biti suđeno na međunarodnim tribunalima, rekao je u intervjuu za PolitEkspert Baranec.

- Za to je potrebno izneti proverene dokaze, supstance koje se nalaze u kasetnim bombama, fragmente kasetnih bombi i sa njima otići pred sud - objasnio je on.

On smatra da komandni kadar Oružanih snaga Ukrajine, iz besa i nemoći, koristi "nacističke metode" i pokušava da spreči specijalne operacije Oružanih snaga RF zabranjenim vrstama naoružanja. Ovi pokušaji su osuđeni na potpuni neuspeh, sumirao Baranec.

Ruski ekspert je ranije upozoravao da će ukrajinska vojska i nacionalistički odredi pokušati da svoja zverstva prikažu kao akcije ruske vojske.

19:00 Ka Kijevu poletelo 20 helikoptera iz Belorusije
  
Najmanje 20 helikoptera kreće se sa teritorije Belorusije ka Kijevu, saopštila je večeras ukrajinska služba za specijalne komunikacije i informacije.

- Iz Belorusije saopštavaju da je sa teritorije te zemlje ka Kijevu poletelo oko 20 helikoptera u poslednjih 10 minuta - kaže se u saopštenju objavljenom na Telegramu, prenosi državna ukrajinska agencija Ukrinform.

Prethodno je objavljeno da je na periferiju grada Brovari u blizini Kijeva danas izveden vazdušni napad.
 

16.32. Putin je rekao Makronu da je rešenje sa Ukrajinom moguće samo uz bezuslovno razmatranje:

  • Priznavanje ruskog suvereniteta nad Krimom
  •  demilitarizacija i denacifikacija ukrajinske države
  • garantovanje neutralnog statusa Ukrajine

15.29 - Stejt department je pozvao američke građane da izbegavaju putovanja u Rusiji zbog događaja u Ukrajini, pretnji terorizmu i ograničenosti transportnog saobraćaja.

 

15.19 - Vojne jedinice samoproglašene Donjecke Narodne Republike okončale su opkoljavanje Mariupolja, izjavio je danas portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Igor Konašenkov.

- Jedinice oružanih snaga Donjecke Narodne Republike nastavljaju ofanzivu i dovršavaju opkoljavanje Mariupolja - rekao je on.

Naveo je da su pored toga i snage samoproglašene Luganske Narodne Republike, "uz oružanu podršku ruskih snaga", izvele uspešnu ofanzivu, napredovale još 23 kilometra i uspostavile kontrolu u mestima Novaja Astrahanj i Borovenka, prenosi TAS S.

14.49 Pregovori Rusije i Ukrajine završeni

Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine su završeni, saoštio je danas savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašcenko.

- Pregovori između Ukrajine i Ruske Federacije su završeni - napisao je Geraščenko na Telegramu, a prenosi ukrajinski Interfaks.

Drugi detalji nisu objavljeni.

Pregovori su, kako je ranije saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, počeli danas u Gomeljskoj oblasti.

Rusku delegaciju predvodio je savetnik šefa države Vladimir Medinski, a u njoj su bili i zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko, zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin i predsedavajući Komiteta za međunarodne poslove Dume Leonid Slucki, naveo je Tas s.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je šef ukrajinske delegacije, u kojoj su i savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak, lider partije Sluga naroda David Arahamija, ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov, šef delegacije Ukrajine u Trilateralnoj kontakt grupi Andrej Kostin, narodni poslanik Rustem Umerov i zamenik ministra spoljnih poslova Nikolaj Točicki.

Kako je ranije prenela ukrajinska agencija UNIAN, ključna tema pregovora je momentalni prekid vatre i povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine.

14.44 - Ukrajinska vojska ponovo je granatirala Gorlovku


Ispaljeno je pet mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja.


Takođe je saopšteno da je na Donjeck ispaljeno osam mina kalibra 120 milimetara.

14.33 - Švajcarska vlada usvojila sankcije EU Rusiji, predsedniku Putinu i drugim zvaničnicima

 

14.03 - Rusija zatvara nebo za Nemačku, Španiju, Italiju, Francusku i još 23 zemlje kao recipročne mere, saopštila je Rosaviacija 13.59 - Kancelarija Zelenskog kaže da Kijev zahteva povlačenje svih ruskih trupa tokom pregovora, uključujući Krim i Donbas, pišu izveštaji
 

(VIDEO) OVO SU DETALJI pregovora ruske i ukrajinske delegacije!

13.44 - SAD obustavile rad ambasade u Minsku

Američki Stejt department obustavio je rad ambasade u Minsku u Belorusiji i odobrio dobrovoljni odlazak („ovlašćeni odlazak“) zaposlenih koji nisu potrebni u hitnim slučajevima i članova njihovih porodica u našoj ambasadi u Moskvi, Rusija.

13.31 - Donjeck je ponovo izložen granatiranju ukrajinske vojske


Ispaljeno je 35 granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za koordinaciju primirja. Ukrajinska vojska je takođe gađala naseljeno mesto Dokučajevsk. Ispaljene su četiri mine kalibra 120 milimetara i jedna mina kalibra 82 milimetra.


Takođe se navodi da ukrajinska vojska koriguje artiljerijsku paljbu na severni deo Donjecka pomoću bespilotnih letelica. Kako je saopštio šef administracije Gorlovke Ivan Prihodko, grupa radnika iz kompanije "Donbassgaz" našla se na udaru vatre u Donjecku, jedan bravar je poginuo, a dvojica su teško ranjena.

12.39 - Sve dok na pregovorima Rusije i Ukrajine u Gomeljskoj oblasti ne budu postignuti precizni sporazumi, vojna operacija u Ukrajini će se nastaviti, smatra predstavnik LNR u humanitarnoj podgrupi za Donbas Rodion Mirošnik.

 

12.26 - Hakerska grupa Anonimus oborila je neke ruske sajtove 

12.21 - U centru Donjecka čule su se eksplozije, javlja dopisnik Sputnjika

Selo Aleksandrovka na periferiji Donjecka ostalo je bez struje zbog granatiranja ukrajinskih snaga, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

12.15 - Ombudsman za ljudska prava u Ruskoj Federaciji Tatjana Moskaljkova saopštila je da ruske studente izbacuju sa evropskih univerziteta zbog situacije sa Ukrajinom


- Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije preduzima neviđene mere kako bi zaštitilo prava ruskih studenata koje isključuju sa univerziteta u Francuskoj, Češkoj, Belgiji i drugim evropskim državama zbog situacije u Ukrajini - saopštila je Moskaljkova.


Takođe je saopštila da je razgovarano o pitanjima omogućavanja prava na školovanje studenata koji su evakuisani iz DNR i LNR.

 

12.01 - Od početka vojne operacije iz Ukrajine je u susedne zemlje pobeglo više od pola miliona ljudi, saopštio je komesar UN za izbeglice


Više od 127 hiljada ljudi iz Donbasa izbeglo je u Rusiju, sledi iz podataka ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

 

11.55 - Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej pozdravio je delegacije Rusije i Ukrajine u ime predsednika države


Možete se osećati potpuno bezbedno. To je naša sveta dužnost - rekao je on.

11.54 - Ruska i ukrajinska delegacija sele za pregovarački sto

 

11.51 - Ukrajinska vojska granatirala je Donjeck


Ispaljeno je 15 granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordiaciju prekida vatre.

 

11.36 - Portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin izjavio je da snage DNR prilaze Mariupolju, te da grad uskoro može biti u potpunosti blokiran


Takođe je saopštio da je u toku snažno granatiranje zapadnih predgrađa Donjecka i Gorlovke.
Prema njegovim rečima, u Donjecku se nadaju da će ukrajinski vojnici u Mariupolju razoružati nacionaliste i tako spasiti živote civilnog stanovništva.

 

11.16 - Počeli pregovori između ruske i ukrajinske delegacije u Belorusiji

10.21  - Saveznici pojačavaju podršku Ukrajini raketama protivvazdušne odbrane, protivtenkovskim oružjem - izjavio je šef NATO

 

 

10.05 - Ruski Bastrikin traži od istražitelja da zabeleže slučajeve mučenja ukrajinske vojske

Predsednik ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin naložio je u ponedeljak istražiocima da snime incidente mučenja ruskih zarobljenih vojnika od strane ukrajinske vojske i da pokrenu krivični postupak u vezi s tim.

- Predsedavajući ruskog istražnog komiteta Aleksandar Ivanovič Bastrikin naložio je istražiocima Glavnog istražnog odeljenja Rusije da preduzmu sveobuhvatne mere da evidentiraju svaku činjenicu torture od strane ukrajinske vojske i da, u okviru pokrenutih krivičnih predmeta, temeljno istraže sve okolnosti, uzimajući potrebne mere za identifikaciju odgovornih lica - navodi se u saopštenju.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, "ukrajinska vojska primenjuje torturu nad zarobljenim ruskim vojnicima", što predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava. Prošlog četvrtka Rusija je započela specijalnu operaciju demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine, odgovarajući na pozive Donjecke i Luganske narodne republike za pomoć u suprotstavljanju agresiji ukrajinskih snaga.

Kao odgovor, više zemalja optužilo je Rusiju za invaziju na susednu zemlju i narušavanje njenog teritorijalnog integriteta i obećalo da će Kijevu pružiti dodatnu vojnu pomoć za borbu protiv ruskih oružanih snaga. Moskva je više puta govorila da ne planira da zauzme ukrajinsku teritoriju.

 

(VIDEO) SVET NA IGLAMA! Ukrajinska delegacija HELIKOPTERIMA stigla na mesto održavanja pregovora sa Rusijom!

10.00 - Zelenski traži hitno članstvo Ukrajine u EU po posebnoj novoj proceduri

09.51 - Grčka zabranjuje letove ruskih aviona u svom vazdušnom prostoru


Vazduhoplovna direktiva koja zabranjuje ruskim avio-prevoznicima da koriste vazdušni prostor primenjuje se nakon odluke EU da zatvori svoje nebo za Rusiju, navodi se u u saopštenju Uprave za civilno vazduhoplovstvo.

Rusko-ukrajinski pregovori počinju u deset časova! Ukrajinska delegacija još nije stigla, a Rusija čeka!

09.20 - Letonija dala zeleno svetlo dobrovoljcima koji žele da ratuju protiv Rusije


Sejm (skupština) Letonije na vanrednoj sednici po hitnom postupku je podržao izmene Zakona o nacionalnoj bezbednosti u skladu sa kojim je građanima Letonije dozvoljeno da se bore kao dobrovoljci na strani Ukrajine, saopštila je lokalna agencija Leta.


Dobrovoljci će prvo morati da se registruju u strukturnoj jedinici rezervnog sastava Nacioalnih oružanih snaga.


Komisija za odbranu podržala je u nedelju pripremljene izmene zakona o nacionalnoj bezbednosti, saopštio je parlamentarni sekretar Ministarstva pravde Juris Juras.
 

09.17 - Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad Berđanskom i Energoda

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov izjavio je da su ruske snage preuzele kontrolu nad gradovima Berđansk i Energodar u Ukrajini.

09.09 - Kina poziva sukobljene strane na pregovore

Kina poziva strane u sukobu da pregovaraju zarad smirivanja situacije u Ukrajini, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.


- Kina podržava i ohrabruje sve što doprinosi mirnom rešavanju situacije u Ukrajini. Ukrajina treba da postane spona između Istoka i Zapada, a ne granica konfrontacije velikih sila - istakao je diplomata.


- Sada je glavni zadatak da sve strane ispolje neophodnu uzdržanost kako bi se sprečilo da se situacija u Ukrajini pogorša ili čak izmakne kontroli - konstatovao je portparol.


Komentarišući mogućnost da se Rusija isključi iz SVIFT-a portparol je naveo da Kina ne podržava upotrebu sankcija za rešavanje problema. Peking takođe naglašava da se protivi jednostranim sankcijama.

Bonus video: Ruske rakte pogađaju ciljeve u Ukrajini

 

08.53 - Pentagon želi da uspostavi kanal veze sa Rusijom u svetlu situacije u Ukrajini, slično onom koji je stvoren u vezi sa Sirijom 2015. godine, prenosi „Politiko“ pozivajući se na izvore u američkom Ministarstvu odbrane.


- Rekli smo Rusima da smatramo da je potreban kanal na operativnom nivou... kako bismo izbegli pogrešne procene - rekao je visoki zvaničnik Pentagona.

 

08.36 - Ukrajinska delegacija još uvek nije stigla, ruska delegacija čeka

Ukrajinska delegacija još nije stigla ne pregovore sa Rusijom u Belorusiju, a ruska delegacija čeka, rekao je Sputnjiku pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski.

"Upravo smo dobili informaciju da će stići za oko sat vremena, prema tome sešćemo za pregovarački sto u 12.00 (10.00 časova po srednjeevropskom vremenu)", rekao je Medinski.

 

 

On je dodao da se ne otkriva ko čini ukrajinsku delegaciju.

"Nisam ovlašćen da otkrivam sastav ukrajinske delegacije pre nego što sednu za pregovarački sto. Naravno, imamo odgovarajuće informacije. Radi se o prilično visokom nivou (delegacije)", rekao je on.

Prema rečima Medinskog, ruska delegacija nije spavala celu noć uoči pregovora sa Ukrajinom.
Takođe je dodao da je mesto gde će se održati pregovori dogovoreno sa ukrajinskom stranom i da se nalazi u blizini ukrajinske granice. Istakao je i da je logistika ukrajinske delegacije "veoma komplikovana", te da se vreme dolaska pomeralo nekoliko puta.

Medinski je poručio da je Rusija zainteresovana da postigne sporazum sa ukrajinskom delegacijom "što je pre moguće".

08.34 - Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad nuklearkom u Zaporožju

Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov rekao je da ruske snage kontrolišu područje oko nuklearne elektrane, prenosi Interfaks.

Naveo je da osoblje nuklearne elektrane nastavlja uobičajeno da radi na održavanju objekata. Konašenkov je rekao da je nivo radijacije normalan.

Prethodno su ruske snage u Ukrajini preuzele kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju.

08.20 - Konašenkov: Ruska avijacija preuzela kontrolu nad vazdušnim prostorom Ukrajine!

Ruska vojna avijacija osvojila je vazdušnu prevlast nad čitavom teritorijom Ukrajine, izjavio je u ponedeljak novinarima portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

"Ruska avijacija je osvojila vazdušnu prevlast nad čitavom teritorijom Ukrajine“, rekao je Konašenkov.

08.16 - Sajt Sputnjik Srbija noćas je bio na udaru hakerskih napada

08.10 - Svi civili u Kijevu mogu da napuste grad auto-putem Kijev-Vasilkov

Kako je saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, svi civili u Kijevu mogu da napuste grad auto-putem Kijev-Vasilkov, prenose RIA Novosti.

"Ovaj pravac je otvoren i bezbedan. Još jednom želim da istaknem da Oružane snage Ruske Federacije udaraju samo po vojnim ciljevima. Ništa ne preti civilnom stanovništvu", rekao je on.

 

06.43 - Sve je spremno za početak pregovora predstavnika Ukrajine i Rusije u Belorusiji. Očekuje se dolazak delegacija.

 

 

7.35 - DNR obustavila opštu mobilizaciju

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je danas da je opšta mobilizaija obustavljena.

Pušilin je za Rusija 24 rekao da se mobilizacija obustavlja jer je već popunjen neophodan broj u pravcima na koje je bila usmerena kampanja mobilizacije, prenosi RIA Novosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o priznanju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, a rano ujutro 24. februara Rusija je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

6.20 - Eksplozije su jutros odjekivale u Kijevu i Harkovu

U Kijevu je nekoliko sati pre eksplozija bilo mirno, dodaje se u saopštenju ukrajinske službe objavljenom na aplikaciji Telegram, preneo je Rojters.

Agencija je saopštila i da je stambena zgrada u Černihivom na severu Ukrajine bila u plamenu, nakon što je pogođena projektilom.

Još jedan grad na severu Ukrajine, Žitomir, pogođen je projektilima noćas, objavila je Komanda ukrajinske pešadije na Fejsbuku.

6.16 - Bajden danas sa saveznicima i partnerima o Ukrajini

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovaraće danas sa saveznicima i partnerima o najnovijim dešavanjima u vezi sa Ukrajinom, saopštila je Bela kuća.

Kako se navodi, cilj razgovora je koordiniranje jedinstvenog odgovora, prenosi Rojters.

05.55 - Južna Koreja se pridružuje sankcijama SVIFT-a protiv Rusije, zabranjuje izvoz strateških artikala

05.40 - Gorlovka ponovo na udaru ukrajinskih snaga, ispaljeno desetak mina, uključujući i kalibar 120 milimetra, zabranjen Minskim sporazumima, saopštili su predstavnici DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

05.32 - Kurs dolara i evra u Rusiji dostigli su istorijski maksimum

Prema podacima Blumberga, na Foreks tržištu dolar se prodaje za 107, 5 rubalja, a evro za 122 rublje.

Foto: Reuters

Prema podacima Blumberga, na Foreks tržištu dolar se prodaje za 107, 5 rubalja a evro za 122 rublje
 

Foto: Reu

05.19 - Mjanmar je podržao specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini

Prema rečima predstavnika vojnih vlasti, kriza u Ukrajina je posledica odsustva želje SAD da razgovara sa Rusijom o garancijama bezbednosti.

04.33 - Njujorška Metropoliten opera prekida saradnju sa umetnicima i organizacijama koje podržavaju ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je generalni menadžer opere Piter Gelb.

04.13 - Na snagu stupile sankcije EU protiv ruske Centralne banke

Kako se navodi u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku EU, zabranjuju se operacije povezane sa rukovođenjem rezervama i aktivima Centralne banke Rusije.

Zabrana se odnosi i na operacije sa bilo kojim pravnim licem, organizacijom ili organom koji radi u ime ili po nalogu Centralne banke.

Međutim, transakcije sa CB Rusije biće dozvoljene ukoliko je to "striktno neophodno" kako bi se održala finansijska stabilnost EU ili neke konkretne zemlje.

Foto: AP/Tanjug

Australija zabranila ulazak u zemlju predsedniku Rusije Vladimiru Putinu

U dokumentu koji je objavljen takođe se navodi da je avionima registrovanim u Rusiji ili letelicama koje koriste ruske avio-kompanije zabranjeno sletanje, uzletanje i prelet preko teritorije EU.

Izuzetak predstavlja prinudno sletanje ili prelet u vanrednim okolnostima.
Sankcije su stupile na snagu od momenta objavljivanja u Službenom glasniku.

02.15 - Kipar je obustavio avio-saobraćaj sa Rusijom

02.10 - Zaharova: Rusija ima prijatelje u svetu

- Ima, naravno. Pogledajte reakciju svetskih giganata. Onih koji se ne predstavljaju kao giganti, već to zaista jesu. Posebno Kina - rekla je ona za TV „Rusija 1“.

Foto: Reuters

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija i dalje ima prijatelje u svetu, posebno ističući Kinu


Podsetimo, predstavnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan ranije je rekao, povodom dešavanja u Ukrajini, da SAD treba da se zapitaju ko je to sve pokrenuo.

02.01 - Australija je uvela finansijske sankcije i zabranu ulaska u zemlju predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, šefu diplomatije Sergeju Lavrovu i članovima Saveta za bezbednost Rusije, saopštio je premijer te zemlje Skot Morison.

Foto: AP/Tanjug

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen složila se sa tvrdnjom da će Evropljani morati da plate cenu za mere koje su uvedene protiv Rusije

 

01.59 - U intervjuu za kanal Juronjuz ona je na pitanje koliko daleko će se otići kada je u pitanju solidarnost sa Ukrajinom jer će i Evropa morati da plati cenu za te mere, odgovorila:

- Da, znamo da svaki rat ima svoju cenu, veoma smo solidarni sa Ukrajinom - odgovorila je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
petar

pre 2 godine

Neće sve ovo da se završi skoro. Previše mržnje ima. Neupućeni smatraju da je Rusija iz nekog hira ušla u Ukrajinu a postoje najmanje tri dobra razloga: maltretiranje i ubijanje Rusa, istorijsko pravo na odredjene teritorije, BODRENJE OD STRANE ZLOČINACA SA ZAPADA I PITANJE PRIJEMA UKRAJINE U NATO, zatim dugogodišnje provokacije i nepoštovanje dogovora... A zlikovci ih i dalje naoružavaju.

Darko

pre 2 godine

Amerima je opet uspelo da posvađaju dva ista naroda kao i u Jugoslaviji, Libiji, Siriji, Iranu i Iraku a sad i blizu nas Ruse i Ukrajince. Uzrok je poznat a posledice užasne. Zanima me zašto i kako im to uspeva?

Slobodan

pre 2 godine

Evropa radi isto ono što su NACISTI radili 39 godine onima koji se politički neslažu sa njima.

Zoran

pre 2 godine

To oružje, koje će poslati zapadne zemlje, uništiti na samoj prelaznoj granici.

edede

pre 2 godine

samo rokaj Putine, i predji na severnoamericki kontinent sto pre....

RUSI KORISTE I ISKANDERE, KIJEV PRIZNAJE, BAZA VASILOKOV PRED SLOMOM! Američki sateliti snimili stotine tenkova koji kreću prema Kijevu… Ukrajinu čeka paklena noć! (FOTO+VIDEO)
Planeta

RUSI KORISTE I ISKANDERE, KIJEV PRIZNAJE, BAZA VASILOKOV PRED SLOMOM! Američki sateliti snimili stotine tenkova koji kreću prema Kijevu… Ukrajinu čeka paklena noć! (FOTO+VIDEO)

Rusija je nastavila intervenciju u Ukrajinu, peti dan rata počeo pakleno za snage odane Kijevu. Svet se nada da će razgovori Moskve i režima u Kijevu zaustaviti krvoproliće. U međuvremenu, ruska vojska sve jače steže obruč oko glavnog grada Ukrajine, na meti ruskog oružja je i dalje vojna infrastruktura, a Moskva je za uništavanje vojnih efektiva Ukrajine počela da koristi i iskandewe

28.02.2022

01:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija