• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

01.03.2022

17:00 >> 23:38

Ukrajinska vojska granatira Donjeck! (FOTO, VIDEO)

Sergey Kononenko/Tanjug/ap

Vesti

Ukrajinska vojska granatira Donjeck! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Šesti dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. U beloruskoj Gomeljskoj održani su pregovori Moskve i Kijeva. Dogovoreno je da se nastave. U nedelju je Putin naredio poseban režim za ruske strateške snage. Borbe u Donbasu, ali i u drugim delovima Ukrajine još traju, Kijev je jutros predao zahtev za članstvo u EU

23.23 - Ukrajinska vojska granatira Donjeck

 

 

23.13 - Svetska banka priprema paket hitne pomoći od 3 milijarde dolara za Ukrajinu


Svetska banka priprema paket podrške Ukrajini od 3 milijarde dolara u narednim mesecima, a Međunarodni monetarni fond (MMF) uskoro razmatra zahteve za hitno finansiranje, rekli su u saopštenju predsednik Grupacije Svetske banke Dejvid Malpas i izvršni direktor MMF-a Kristalina Georgijeva.

Naše institucije rade zajedno na podršci Ukrajini na frontovima finansiranja i politike i hitno povećavaju tu podršku. Bili smo u svakodnevnom kontaktu sa vlastima o kriznim merama... U Grupaciji Svetske banke pripremamo paket podrške od 3 milijarde dolara u narednim mesecima, počevši od operacije podrške budžetu koji se brzo isplaćuje u iznosu od najmanje 350 miliona dolara koja će biti podneta Odboru na odobrenje ove nedelje, nakon čega sledi 200 miliona dolara za podršku koja se brzo isplaćuje zdravstvu i obrazovanju“, navodi se u saopštenju.

Odbor MMF-a mogao bi da razmotri zahtev Ukrajine za hitno finansiranje putem Instrumenta za brzo finansiranje već sledeće nedelje, takođe se navodi u saopštenju. MMF takođe nastavlja da radi na ukrajinskom programu stand-bi aranžmana, u okviru kojeg je dostupno dodatnih 2,2 milijarde dolara od sada do kraja juna, dodaje se u saopštenju.
 

22.59 - U novom napadu ruskih snaga na Harkov pogođen je stambeni kompleks u blizini bolnice, javlja CNN pozivajući se na verifikovane video snimke.

Američka televizija javja i da se u blizini Kijeva čula serija eksplozija.

Prethodno je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Heraščenko saopštio je da su ruske snage večeras bombardovale aerodrom u Čugujevu u Harkovskoj oblasti.

Heraščenko je rekao da je u današnjim raketnim udarima ruskih snaga na centar Harkova, drugog po veličini grada Ukrajine, poginulo najmanje 10 ljudi, dok ih je 35 ranjeno.

U današnjem raketiranju Harkova uništena je i zgrada Konzulata Slovenije.

21.58 - Za 13 dana eskalacije ukrajinska vojska je 725 puta otvarala vatru na teritoriju Donjecke Narodne Republike, a poginula su 24 civila, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.


- Protivnik je ispalio ukupno 8.764 projektila različitog kalibra, uključujući taktičke raketne sisteme 'Točka U' i višecevne bacači raketa BM-21 Grad - navodi se u saopštenju.

 

21.55 - Zelenski o garancijama koje traži Ukrajina


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u intervjuu američkom kanalu Si-En-En naveo koje garancije bezbednosti Ukrajina očekuje da dobije od Zapada ako nisu spremni da prime zemlju u NATO. To su: teritorijalni integritet, zaštita granica, posebni odnosi sa susedima i potpuna bezbednost.

 

21.01 - Stalni predstavnici država-članica EU postigli su dogovor o tome da sedam ruskih banaka bude isključeno iz platnog sistema SVIFT, javlja „Blumberg“ pozivajući se na izvore.


Među njima su VTB banka i „Banka Rusija“, ali spisak nije obuhvatio „Sberbanku“ i „Gasprom banku“.
Američka agencija je javila i da će šefovi država ili vlada članica EU razmotriti perspektive prijema Ukrajine u Uniju na samitu u Parizu 10-11. marta.
Odobrena je i zabrana emitovanja programa RT i Sputnjika u EU.

21.01 - Ministarstvo spoljnih poslova: Poljska počela zaplenu ruske imovine u Varšavi, uključujući zgradu škole u ​​ambasadi

21.00 - Rusija će odgovoriti na proterivanje 12 diplomata iz stalne misije pri UN - Zaharova


Moskva će odgovoriti na američko proterivanje 12 diplomata iz ruske stalne misije pri UN, a mere neće nužno biti simetrične, izjavila je u utorak portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Foto: AP/printscreen/Fotoilustzracija

- Što se tiče proterivanja ruskih diplomata, ono neće ostati bez odgovarajuće reakcije i odgovora – ne nužno simetričnog. Savetujemo odgovornim osobama u Vašingtonu da razmisle o posledicama svoje destruktivne linije - rekla je Zaharova u saopštenju.

Moskva proterivanje diplomata iz stalne misije Rusije pri UN smatra korakom za eskalaciju rusko-američkih odnosa, navodi se u saopštenju. Sjedinjene Države nastavljaju liniju potpunog uništavanja temelja međudržavnih veza i podrivanja centralne uloge UN, rekla je Zaharova.

 

Smisao onoga što se dešava i trenutak izabran za ovu čisto neprijateljsku akciju su očigledni — pojačati pritisak, pojačati ucene i zastrašivanja kako bi se oslabila pozicija Rusije, lišila se mogućnosti da u potpunosti radi na platformi UN, rekla je ona.
 

 

 

20.51 - Međunarodni sud u Hagu održaće 7. i 8. Marta raspravu po tužbi Ukrajine protiv Rusije.

- Međunarodni sud će održati javnu raspravu u vezi sa sumnjama na gonocid u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida (Ukrajina protiv Rusije ) 7. i 8. marta - navodi se na Tviter nalogu suda.

 

 

 

20.31 - Kremlj: Putin potpisao ukaz o zabrani iznošenja deviza iz Rusije u iznosu većem od 10.000 dolara

 

 

20.25 - Ukrajinski predsednik Zelenski kaže da je spreman da pregovara sa ruskim Putinom

Ukrajinska vojska zaplenina automobil od civila!

 

18.58 - Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da nisu tačne vesti iz pojedinih medija u kojima se tvrdi da se kolona od 300 tenkova navodno kreće iz Belorusije u Ukrajinu.

 

18.31 - Zelenski o mogućnostima pregovora sa Rusijom 

 Vladimir Zelenski je rekao "videćemo" na pitanje CNN u utorak da li je Rusija spremna za "glavne stvari" u mirovnim pregovorima usred tekuće vojne operacije u Ukrajini.

- Mislim da postoje glavne stvari koje možete da uradite i to je veoma važan momenat. Ako uradite ove [stvari] i ako je ta strana spremna, to znači da su spremne za mir. Ako nisu, zaista znači da mi, znate, samo gubimo vreme - rekao je Zelenski tokom intervjua iz svog navodnog bunkera u Kijevu.

 

 

 

18.30 - Ukrajinski predsednik Zelenski kaže da je razgovarao sa Bajdenom

- Ukrajina je srce Evrope, a sada mislim da Evropa vidi da je Ukrajina nešto posebno za ovaj svet. Zato svet ne može da izgubi ovo nešto posebno - rekao je Zelenski za CNN i Rojters.

Foto: Reuters

Vladimir Zelenski pozvao je američkog predsednika Džoa Bajdena da uputi specijalnu poruku Ukrajini tokom svog govora o stanju Unije kasnije u utorak

 

 

 

 

 

 

18.24 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je razgovarao telefonom sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom o sankcijama protiv Rusije i podršci Ukrajini u sferi odbrane.

18.23 - Vanredna sednica ministara spoljnih poslova država-članica NATO biće održana 4. marta, saopšteno je u sedištu Alijanse.

 

18.22 - Zgrada vrtića u Donjecku oštećena je u granatiranju ukrajinskih snaga. Dokučajevsk gađan minama kalibra 120 milimetara.

 

18.17 - Lider DNR Denis Pušilin: Nastavljaju se borbe na prilazima Mariupolju. Situacije je složena. Snage DNR oslobodile su 32 naselja.

 

18.13 - Veoma moćne snage pokušavaju da poremete rusko-ukrajinske pregovore o prekidu vatre - tvrdi Lukašenko!

 

17.50 - Kanada zabranila ruskim brodovima, ribarskim plovilima ulazak u svoje luke, unutrašnje vode – ministar Kanada zabranjuje ruskim brodovima i ribarskim brodovima ulazak u svoje luke i unutrašnje vode - izjavio je u utorak ministar saobraćaja Omar Algabra - navodi se u saopštenju.

 

17.16 - Zelenski kaže da ako NATO ne želi da prihvati Ukrajinu u alijansu, Kijevu su potrebne bezbednosne garancije Volodimir Zelenski je u intervjuu za Rojters rekao da će Ukrajina zahtevati pravno obavezujuće bezbednosne garancije ako NATO zatvori vrata izgledima zemlje za pridruživanje alijansi.

 

17.05 - Predsednik Venecuele Nikolas Maduro podržao je u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom snažnu podršku odlučnim akcijama Rusije u Ukrajini, saopštio je Kremlj.
Telefonski razgovor bio je na inicijativu venecuelanske strane.


- Nikolas Maduro je izrazio čvrstu podršku odlučnim akcijama Rusije i osudio destabilizirajuću aktivnost SAD i NATO. Istakao je značaj suprotstavljanja kampanji laži i dezinformacija koju je pokrenuo Zapad - navodi se u saopštenju.

 

16.55 - Gubernator Nikolajevske oblasti, nedaleko od Harkova, izjavio je da ruske snage ne žele da pucaju u civile i da su se povukli od grada.
 

 

16.46 Mapa trenutnih borbi u Ukrajini, zašto je Mariupolj važan za Putina čitajte OVDE!

 

 

16.40 - Ukrajina potvrdila: Možemo da napadnemo Belorusiju

Ukrajina može da izvede preventivni raketni udar na Belorusiju ako glavnokomandujući donese odluku, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov.

"Naše trupe trenutno uništavaju rusku vojnu opremu i resurse koji su danas dostupni u našoj zemlji. Ako bude potrebno, ako bude doneta odluka vrhovnog komandanta, ona će biti prihvaćena", rekao je on na TV kanalu Ukrajina 24.

Upitan da li bi Ukrajina nanela preventivni udar na Belorusiju ako predsednik Ukrajine, vrhovni komandant Volodimir Zelenski, donese odluku, Danilov je rekao: "Naravno".

16.28 - Moskva potvrdila: Najavili smo da ćemo granatirati kulu ukrajinskih televizija

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je danas upozorenje da će preciznim oružjem zadati udare na objekte koje Ukrajina koristi za informacione napade na Rusiju.

"Pozivamo građane Ukrajine koji žive u blizini relejnih čvorova, da napuste svoje domove", saopštilo je ranije rusko Ministarstvo odbrane.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, informacione napade na Rusiju „sprovode Centar za informaciono-psihološke operacije (IPSO) Oružanih snaga Ukrajine zajedno sa jedinicama za sajber operacije SBU“. Za ovo se koriste hardverski i softverski sistemi i komunikacioni objekti.

16.25 - Ganatirana kula ukraijnske televizije, signal nestao za nekoliko minuta

 

 

16.16 - Putin potvrdio da je razgovarao sa Bin Zajedom

 

 

16.13 Ponovo zaseda Generalna skupština UN

15.41 - Druga runda pregovora između Rusije i Ukrajine biće održana sutra u oblasti Beloveške puče.

15.38 - Meksiko se neće pridružiti sankcijama Rusiji – potvrdio predsednik te zemlje

15.37 - Bojkot govora Lavrova na sednici Saveta UN

Više od 100 diplomata iz oko 40 zapadnih zemalja i njihovih saveznika, uključujući Japan, napustilo je danas govor ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na najvišem forumu UN za ljudska prava u znak protesta zbog ratnog sukoba u Ukrajini.

Bojkot od strane izaslanika Evropske unije, SAD, Velike Britanije i drugih ostavio je samo nekoliko diplomata u prostoriji, među kojima je bio ambasador Rusije pri UN u Ženevi, Genadija Gatilova, bivšeg zamenika Sergeja Lavrova, prenosi Rojters.

Među delegacijama koje nisu napustile govor šefa diplomatije Ruske Federacije bile su sirijska, kineska i iz Venecuele.

Lavrov se obraćao Savetu za ljudska prava UN video linkom, nakon što je otkazao posetu, jer su mu države EU blokirale let avionom, saopštila ruska misija u Ženevi.

Foto: Beta

15.36 Ukrajina: Kina da utiče na Rusiju, cela vest OVDE!

15.22 "Ako Ukrajina ne preživi, neće ni svetski mir"

"Ako Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir, ni UN, nemojte imati iluzije. Ako Ukrajina ne preživi, nemojte se čuditi da sledeća padne demokratija", poručio je ukrajinski predstavnik u UN Sergi Kislitja.

"Ovo je istorijski momenat. Mnogo puta u prošlosti je međunarodna zajednica bila slepa ili sporo reagovala na tragedije koje su u toku. Cenu toga su plaćale generacije. Ne smemo ponovo da napravimo istu grešku i moramo nešto da preduzmemo", izjavio je ambasador EU pri UN Olof Skog, a prenosi “Glas Amerike”.

15.12 - Rusija opet upozorila: Napašćemo

Ruske snage napašće objekte Službe bezbednosti Ukrajine (SBO) i 72. Centar za informaciono-psihološke operacije (PSO) u Kijevu, upozorilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Da bi osujetili informativne napade na Rusiju, ruske snage će napasti tehnološke objekte SBU i 72. glavni centar PSO u Kijevu. Pozivamo građane Ukrajine koje su ukrajinski nacionalisti umešali u provokacije protiv Rusije, kao i stanovnike Kijeva koji žive u blizini predajnika, da napuste svoje domove“, navelo je danas ministarstvo odbrane u saopštenju, prenosi agencija Tass.

14.57 - Velike borbe kod Kijeva, Harkova i Sumija, Mariupolj pred opkoljavanjem

Informerovu mapu Putinovih kretanja i osvajanja pogledajte na linku OVDE.


14.51 - Ukrajinci granatiraju Donjeck

 

 


14.46 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je da je "neprijatelj na periferiji glavnog grada"

“Na prilazima gradu izgrađene su kontrolne tačke.Molim sve da budu mirni. Ne izlazite bez potrebe i ostanite u skloništima u slučaju uzbune”, dodao je.

14.46 - Zelenski: Zatvoriti nebo nad Ukrajinom

 

 

14.40 - Najveći rudik uglja u Donjecku je granatiran. Pod zemljom su ostala 33 rudara.

2.31 - Džonson: Britanija može da primi 200.000 Ukrajinaca

Premijer Velike Britanije Boris Džonson upozorio je danas na sve veće razmere humanitarne krize izazvane ratnim sukobima u Ukrajini i na sve veći broj izbeglica. On je upozorio da bi broj izbeglica mogao da poraste na preko milion i ponudio da Britanija primi 200.000 Ukrajinaca, prenosi Rojters.

"Olakšaćemo Ukrajincima koji već žive u Velikoj Britaniji da dovedu svoje rođake u našu zemlju. Iako je teško proceniti tačne brojke, moglo bi da ih bude više od 200.000", rekao je Džonson tokom posete Varšavi.

Kriterijumi za okupljanje Ukrajinaca se proširuju kako bi se omogućilo ljudima koji žive u Velikoj Britaniji da dovedu roditelje, braću i sestre, odrasle sinove i ćerke, bake i deke, rekao je Džonsonov portparol novinarima.

14.20 - Nemački kancelar Šolc kaže da će se sigurno dodati još sankcija Rusiji

13.39 Drugi sastanak pregovora Rusije i Ukrajine mogao bi da se dogodi sutra, 2. marta.

13.32 - Poziv iz Tirane: Priključite se ukrajinskoj vojsci

Ukrajinska ambasada u Albaniji pozvala je albanske dobrovoljce koji žele da se pridruže odbrani Ukrajine da kontaktiraju ambasadu putem imejla. "Dobrovoljci koji žele da se priključe Međunarodnoj legiji teritorijalne odbrane Ukrajine, molimo da pošalju imejl", navodi se u objavi ukrajinske ambasade u Albaniji na Fejsbuku.

 


 

 

13.26 - Nema planova o sastanku Putina i Zelenskog

Nema planova da ruski predsednik Vladimir Putin i ukrajinski Volodimir Zelenski razgovaraju, rekao je portparol Kremlja Dimitri Peskov.

"Nema trakvih planova", rekao je. On je rekao da su u pripremi novi pregovori.

13.24 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su svi veći gradovi u zemlji već blokirani.

"Sada su svi veći gradovi naše zemlje blokirani", rekao je Zelenski u video poruci Evropskom parlamentu.

Ranije je šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao da snage republike danas nameravaju da opkole Mariupolj.

13.21 - Britanija zakonom zabranila ulazak ruskim brodovima

Velika Britanija saopštila je danas da je usvojila zakon kojim se zabranjuje ulazak u njene luke svim brodovima koji imaju bilo kakve veze sa Rusijom.

"Upravo smo postali prva nacija koja je usvojila zakon koji uključuje potpunu zabranu ulaska u britanske luke svim brodovima koji imaju bilo kakve veze sa Rusijom", poručio je na Tviteru britanski ministar saobraćaja Grant Šaps, prenosi agencija Rojters.

11.53 - Džonson: Putin koristi varvarske taktike protiv civila

Britanski premijer Boris Džonson boravi u Poljskoj, odakle je poručio da „tragedija“ koju su Velika Britanija i drugi predviđali sada dogodila. On to naziva katastrofom koja se odvija na evropskom kontinentu, a Poljska je takođe na prvoj liniji fronta. Džonson dodaje da je „jasno da je Putin spreman da koristi varvarsku taktiku protiv nevinih civila da bombarduje kule, da šalje projektile i ubija decu”.

Dodaje da je Vladimir Putin potcenio „strasnu želju” ukrajinskog naroda da brani svoju zemlju.
On takođe hvali vođstvo i „hrabrost“ ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, za kojeg kaže da je mobilisao svoju zemlju i svet usred ruske invazije.

Putin je, kaže Džonson, takođe potcenio "jedinstvo i odlučnost" Zapada, rekavši da će nastaviti sa "ekonomskim pritiskom" na Rusiju kroz sankcije. Velika Britanija je „spremna da se intenzivira i nastavi dalje koliko god je potrebno“, dodaje on.
11.48 Moskva: Laž o korišćenom oružju

Ukrajinska ambasadorka u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova optužila je u ponedeljak Rusiju da je upotrebila vakuum bombu u gradu Oktirka na severoistoku Ukrajine. Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč su dalje naveli da je Rusija koristila zabranjenu kasetnu municiju, navodno da je koristi za gađanje predškolske ustanove u kojoj se nalaze civili.

Izveštaji koji optužuju Rusiju da koristi kasetnu i vakuumsku municiju u sukobu u Ukrajini su "lažni", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ruske trupe ne vrše nikakve udare na civilnu infrastrukturu ili stambene komplekse. To ne dolazi u obzir. Govorimo samo o demilitarizaciji Ukrajine, o vojnim objektima", rekao je Peskov, govoreći na brifingu u utorak.

11.42 - Gradonačelnik Gorlovke: Ukrajinci granatirali Gorlovku

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine su u ranim jutarnjim satima granatirale grad Gorlovku, u Donjecku, a u napadu je povređeno 16 civila, izjavio je gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.
 

11.36 - Stoltenberg: NATO ne želi sukob s Rusijom

 

 


11.36 - Belorusi ušli u Ukrajinu?

Ukrajinski parlament objavio je da je beloruska vojska ušla, navodno, na teritoriju Ukrajine.

"Beloruske snage ušle su u Černigov. Informaciju je potvrdio Vitalij Kirilov, portparol snaga teritorijalne odbrane Sever", stoji u objavi.

11.26 - Lukašenko: Na našu granicu doneli sistem iz SSSR-a

Lukašenko je govorio o ukrajinskim taktičkim projektilima na beloruskoj granici.

"Do naše granice, koja nikada nije bila tipična za Ukrajinu, dovedeno je teško naoružanje, raketno naoružanje, uključujući i Točku-U", rekao je predsednik Belorusije.

Točka-U je raketni sistem razvijen u SSSR-u. Usvojen 1975. godine. Domet raketa prelazi 120 km.

11.25 - UNHCR: Više od 500.000 ljudi prebeglo iz Ukrajine

Više od 500.000 ljudi prebeglo je iz Ukrajine u susedne zemlje od početka vojne intervencije Rusije, saopštio je visoki komear Organizacije UN za izbeglice Filipo Grandi. Grandi je to naveo na Tviteru, a prenosi Rojters.

U Poljsku je ušlo oko 281.000 ljudi, više od 84.500 u mađarsku, oko 36.400 u Moldaviju, više od 32.500 u Rumuniju i oko 30.000 u Slovačku, rekla je portparolka UNHCR. Ostale izbeglice su otišle u neidentifikovane zemlje, dodala je ona.

Foto: AP/Tanjug


11.22 - Orban: Sprečiti uplitanje Mađarske u sukobe u Ukrajini

Premijer mađarske Viktor Orban obratio se danas ambasadorima Mađarske i poručio da je primarni cilj da se spreči da ta zemlja bude "upletena" u rat Ukrajine i Rusije.

10.46 - Zaharova: Evropa vodi ekonomski rat protiv Rusije 800 godina

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je, komentarišući najavu francuskog ministra finansija da će Evropska unija povesti globalni ekonomski i finansijski rat protiv Rusije, da taj rat traje više od 800 godina.

"Ovo smo već razumeli. Čak i pre stvaranja Evropske unije. Pre oko 800 godina", napisala je ona na svom Telegram profilu.

Foto: Reuters

10.46 - Šojgu: Ruska vojska nastavlja

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će ruske vojne snage nastaviti operaciju u Ukrajini dok ne postignu svoje ciljeve.

10.39 - Zelenski će se obratiti na vanrednoj sednici Evropskog parlamenta

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i predsednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk govoriće u utorak na vanrednoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, više OVDE!

10.00 - U toku žestoke borbe u Mariuplju, detaljnije čitajte OVDE.

8.26 - Vozači kamiona iz Srbije i dalje zaglavljeni u tranzitu

Izveštač RTS sa rumunsko-ukrajinske granice Dragana Biberović kaže da vozači kamiona iz Srbije i dalje stoje na granici, zaglavljeni u tranzitu. Kako kažu u Udruženju za međunarodni transport, oni imaju veliki problem jer ne mogu da napuste teritoriju Ukrajine zbog toga što prevoze robu iz Rusije.

Na tom problemu već danima radi naša Ambasada u Rumuniji i u Ukrajini, kao i Ministarstvo spoljnih poslova. Obećavaju da će problem biti rešen što je pre moguće.

8.20 - Više od 5.000 izbeglica iz Donbasa prešlo je rusku granicu u protekla 24 sata

Foto: Sergey Kononenko

8.18 -  Klimov: Građani Rusije koji sarađuju s antiruskim centrima odgovaraće za veleizdaju

Krivični zakonik Ruske Federacije predviđa odgovornost za javno pozivanje na rat, za građane Ruske Federacije koji svesno sarađuju sa stranim antiruskim centrima, nanoseći štetu našoj nacionalnoj bezbednosti. Krivični zakonik ima član „veleizdaja“, rekao je Andrej Klimov, predsednik komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta.

8.00 - Vozila OEBS napuštaju DNR

Sva 43 vozila Specijalne posmatračke misije OEBS-a napuštaju teritoriju DNR, saopštio je predstavnik republike u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

 

 

Prema rečima očevidaca, predstavnici OEBS-a napustili su kancelarije u Lugansku i krenuli ka Rusiji. Oni planiraju da pređu kontrolni punkt Uspenka, dodaje se u saopštenju.

 

 

7.50 - Iz Ukrajine u Poljsku ušlo 350.000 ljudi

Oko 350.000 ljudi ušlo je u Poljsku iz Ukrajine od početka ruske akcije, rekao je zamenik poljskog ministra unutrašnjih poslova.

"U poslednja 24 sata 100.000 ljudi je prešlo poljsko-ukrajinsku granicu. Ukupno od četvrtka 350.000", rekao je Maciej Vasik za javni servis Poljske Radio 1.

7.40 - Tokajev ponudio posredovanje u pregovorima između Rusije i Ukrajine

Kazahstan poziva Rusiju i Ukrajinu da nađu rešenje za pregovaračkim stolom i spreman je da u tome posreduje, poručio je predsednik te zemlje Kasim-Žomart Tokajev.

7.20 - DNR: Mariupolj će u utorak biti potpuno opkoljen

Mariupolj će u utorak biti potpuno opkoljen, izjavio je zvanični predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

"Danas će opkoljavanje Marijupolja biti potpuno završeno. Biće potpuno opkoljen", rekao je on za TV kanal "Rosija 24".
 

06.28 - Predat zahtev Ukrajine za članstvo u EU

Detaljnije čitajte OVDE.

06.00 - Ukrajinska vojska ponovo je u ranim jutarnjim časovima granatirala mesto Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, a tom prilikom ranjeno je dva civila i oštećena zgrada poliklinike.
Prema podacima Zajedničkog centra za kontrolu režima prekida vatre, ukrajinske snage ispalile su 10 granata kalibra 120 milimetara.

Vlasti Gorlovke navode i da je pored poliklinike jedna granata pogodila i stambeni objekat.
U saopštenju se ističe i da su ukrajinske snage gađale i mesto Južno Zajcevo, takođe unutar DNR, međutim, ne navodi se da li je tom prilikom bilo žrtava ili povređenih.

05.43 - Masterkard je saopštio da je blokirao pristup platnoj mreži brojnim ruskim finansijskim institucijama kao rezultat naloga za sankcije protiv Ruske Federacije.

Mediji, međutim, nisu precizirali o kojim finansijskim institucijama je reč. Dodao je da će se ono što je rečeno na sastanku analizirati kada se delegacija vrati u Kijev i da će onda ukrajinska strana odlučiti kako da nastavi tokom druge runde pregovora.

05.40 - Japan uvodi sankcije

Vlasti Japana saopštile su da uvode sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ministrima Sergeju Lavrovu, Sergeju Šojguu. Pod sankcijama su se našli i još četiri ruska zvaničnika među kojima su zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, šef Generalštaba Valerij Gerasimov i sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.
Pored toga, nove sankcije Japana odnose se i na 49 kompanija i organizacija Ruske Federacije, među kojima su Federalna služba bezbednosti (FSB), vojna obaveštajna služba (GRU), kao i kompanije odbrambenog sektora Suhoj, MiG i Rosteh.

05.02 - Generalštab UKR: Beloruska vojska se kreće ka Ukrajini

Izdvojene jedinice iz sastava borbeno najspremnijih formacija Oružanih snaga Belorusije počele su kretanje ka državnoj granici Ukrajine, navodi se u večeras objavljenom izveštaju Generalštaba ukrajinske vojske. Precizira se da se beloruske trupe kreću ka granici sa Volinskom oblašću na severozapadu Ukrajine.

U saopštenju se navodi i da se teritorija Belorusije i dalje koristi za borbene zadatke armije, operativno-taktičke i specijalne avijacije Oružanih snaga Ruske Federacije za izvršavanje zadataka na teritoriji Ukrajine, prenosi agencija Unian.

Generalštab dodaje da su se ruske trupe tokom dana pregrupisavale i skladištilee oklopna vozila i raketno i artiljerijsko naoružanje u određenim oblastima, pre svega u cilju opkoljavanja i zauzimanja Kijeva i velikih gradova Ukrajine, posebno Harkova, Černigova, Odese, Hersona i Mariupolja.

04.29 - Sirijski ministar inostranih poslova Bašar Džafari upozorio je da bi Amerika mogla da prebaci teroriste iz Sirije u Ukrajinu.

Kako je rekao, specijalne službe SAD su u stanju da to učine po potrebi, a reč je o teroristima ISIS-a i drugih ekstremističkih grupacija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 2 godine

Putin se u zidinama krije ko miš a Zelenski je heroj koji seta svojim gradom

milankukic

pre 2 godine

hej englezi pokažite mapu sveta koliko još zemalja držite pod šapom i vi kao i Ameri znate samo za miris baruta da ostvarite svoje varvarske ciljeve bez vas svet bi bio miran u spokojan

dule

pre 2 godine

Što njihova ambasada u Beogradu ne pošalje takav apel? Videli bi šta bi im Srbi odgovorili. Našli Albance. Oni su mi neki hrišćani pravoslavci. Sram da ih bude.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija