• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji list

01.03.2022

15:20

IZA SUZA I SLIKA UKRAJINACA KRIJE SE UŽASNA PRIČA! Ovo niko ne vidi, njima nisu dali da beže! (Foto/Video)

AP/Tanjug

Vesti

IZA SUZA I SLIKA UKRAJINACA KRIJE SE UŽASNA PRIČA! Ovo niko ne vidi, njima nisu dali da beže! (Foto/Video)

Podeli vest

Iza slika Ukrajinaca kako beže od rata kriju se priče državljana drugih zemalja koji, kako tvrde, nemaju ista prava na život, kao i Ukrajinci

Državljani afričkih zemalja, Indijci, Arapi i Sirijci ogorčeni su na ukrajinske snage koje kontrolišu granice jer se na bezbedno tlo propuštaju samo ukrajnske žene i deca. Ostale vraćaju nazad u Ukrajinu gde već šesti dan besne sukobi s Rusijom.

Kako je preneo Jutarnji list, državljani afričkih zemalja koji pokušavaju da pobegnu iz ratnog pakla Ukrajine suočeni su sa rasizmom i na sve načine im se onemogućava pristup sredstvima javnog prevoza od strane naoružanih osoba.

Studentkinja medicine poreklom iz Zimbabvea, 26-godišnja Korin Skaj rekla je da je situacija u Ukrajini podseća na filmove apokalipse, a naoružani civili šetaju gradom.

Korine, koja je majka devetomesečne bebe, britanskim novinarima je potvrdila da su joj na kontrolnim punktovima, na koje je došla kako bi pobegla iz eskalirajućeg rusko-ukrajinskog sukoba, pretili zbog njene boje kože. Prema njenim rečima, odvezla se do granice sa Rumunijom i još uvek se tamo nalazi, čekajući ulazak u tu zemlju. Rekla je i da su Ukrajinci nasilni prema njoj i smatraju da oni imaju pravo prvenstva pri begu.

Nedopustivo

Sličan problem prijavio je i nigerijski državljanin Osarumen, otac troje dece, koji je rekao da su mu ukrajinski službenici zatražili da ustupi svoje i sedišta svoje porodice u izbegličkom autobusu Ukrajincima, a vozač i naoružani vojnici kao razlog su naveli da "nema vožnje za crnce".

"Godinama sam aktivista, ali ovakvo nešto nisam video. Kada pogledam ljude koji nam brane da se spasimo, u njihovim očima vidim rasizam. Ovo se ne događa samo Afrikancima, nego i Indijcima, Arapima i Sirijcima. To je nedopustivo", rekao je on.

Izveštaji o maltretiranju na ukrajinskim granicama stigli su i do predsedavajućeg Afričkom unijom, senegalskog predsednika Maki Sala, kao i do šef Komisije Afričke unije Mousa Faki Mahamata, koji su izjavili da su veoma zabrinuti izvešćima koji stižu iz Ukrajine.

Izdali su tim povodom i saopštenje u kom su naveli da se radi o neprihvatljivoj diskriminaciji, kao i da su ti slučajevi, ako su tačni, šokantni rasizam i povreda međunarodnog prava.

Oglasila se i Nigerija koja je od ukrajinskih vlasti zatražila da sve izbeglice tretira jednako.

"Primili smo prijave kako ukrajinska policija i vojska odbija Nigerijcima ulazak u autobse koji prevoze izbeglice prema Poljskoj", kazao je savetnik nigerijskog predsednika Garba Šehu.

On je pomenuo i slučaj kada je nigerijska žena s malim detetom bukvalno izvučena iz autobusa kako bi se oslobodilo mesto za Ukrajince. Dodao je da se rasizam potom nastavlja i u Poljskoj, gde vlasti navodno takođe odbijaju ulazak nigerijskim državljanima.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bara

pre 2 godine

Rasizam,fasizam u Ukrajini ma dajte molim vas Crnci smesni ste!

Luka

pre 2 godine

Ima li slikovitijeg primera koga i kakve brani Evropa.Znaju toi evropski poitičari,ali kriju od svoga naroda u želji da unište Rusiju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija