• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

02.03.2022

15:20

POSTOJI RIZIK OD SUKOBA RUSIJE I NATO! Zabrinjavajuće upozorenje iz Moskve - njihov cilj... U Putinu su pronašli neprijatelja, "sve je to veoma opasno", NEMA GARANCIJE DA INCIDENATA NEĆE BITI!

Tanjug/AP

Vesti

POSTOJI RIZIK OD SUKOBA RUSIJE I NATO! Zabrinjavajuće upozorenje iz Moskve - njihov cilj... U Putinu su pronašli neprijatelja, "sve je to veoma opasno", NEMA GARANCIJE DA INCIDENATA NEĆE BITI!

Podeli vest

Postoje rizici od sukoba snaga Rusije i NATO-a, nema garancija da neće biti nekih incidenata, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško za televiziju „Rusija 24“

„Rizici se, naravno, pojavljuju, a mi smo, naravno, zabrinuti zbog isporuka oružja. Sve je to veoma opasno. Nema garancija da neće biti incidenata“, smatra Gruško.

Kako je naveo, prerano je govoriti o tome kakvi će sada postati odnosi Rusije i NATO, ali jedno je jasno – oni više neće biti isti.

„Teško mi je reći kako će se oni promeniti. Jasno je da ne mogu da budu kao pre“, rekao je Gruško za televiziju „Rosija 24“.

„Ali, želim da podsetim da je u našem sporazumu o bezbednosnim garancijama, koji smo predložili da zaključimo sa alijansom, stajalo upravo to da se, sa stanovišta vojne ravnoteže, vojne situacije, vrati upravo na vremenski odsečak kada se zaključivao temeljni akt (Rusija-NATO)“, rekao je zamenik ministra.

To podrazumeva dovođenje oružanih snaga Alijanse u konfiguraciju iz 1997. godine, objasnio je diplomata i podsetio da je od NATO-a dobijen negativan odgovor na predloge Moskve.

„Kada je u pitanju zdrav razum, svako u Evropi, svaki građanin zapadnoevropske zemlje danas shvata da je situacija koja je postojala 1997. godine bila mnogo bezbednija od situacije koja je nastala kao rezultat širenja NATO-a i naknadnog vojnog razvoja novih članica, zasićenje vojnom infrastrukturom, raspoređivanje trupa i naoružanja“, uveren je Gruško.

Pitanje bezbednosnih garancija ostaće ključno za Rusiju, a ako bude rešeno tada će se moći da se razmišlja o novoj arhitekturi odnosa sa NATO-om, dodao je on. Diplomata je naveo da se Rusija zalaže za političke mere za rešavanje pitanja sa NATO-om, a ne za vojne.

Foto: AP/Photo

„Inače, mi smo sve vreme upozoravali da, ako to ne može da se reši politički, na osnovu konsenzusa, na bazi ravnoteže interesa, moraćemo da preduzmemo mere koje smatramo potrebnim, a onda će biti prekasno pitati se zašto smo to uradili“, objasnio je on.

Prema rečima diplomate, ako se bezbednosni interesi stave u prvi plan, onda bi Evropa pre ili kasnije trebalo da shvati da je formiranje NATO-centrične strukture u Evropi put koji ne vodi nikuda, da je to „pretvaranje sebe u objekat vojnog planiranja“.

„Da li je zemljama o kojima govorite ovo potrebno?“, rekao je Gruško, komentarišući mogućnost ulaska Finske u NATO i razmeštanja dodatnih snaga alijanse u istočnoj Evropi.

Pravi cilj širenja NATO-a

Gruško smatra da je pravi cilj širenja NATO-a pronalaženje neprijatelja.

„Svako ko ume da uključi mozak vrlo dobro je svestan da je širenje NATO-a zapravo bio pronalaženje neprijatelja“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Zapad pokušava da stvori „gvozdenu zavesu“ oko Rusije.

„Očigledno nam je da, tragajući za političkom konjukturom, zapadne zemlje danas pokušavaju da podignu gvozdenu zavesu oko Rusije“, naveo je on.

Gruško smatra da se nova bezbednosna arhitektura ne može opirati na stare strukture.

„Polazimo od toga da, kada kriza bude prevaziđena i da bude prevaziđena na način da se osiguraju nacionalni interesi Ruske Federacije, tada će, možda, biti moguće pristupiti izgradnji neke nove arhitekture koja će, možda, već neće oslanjati na stare institucije“, istakao je on.

Foto: Reuters

Uloga Evrope

Gruško smatra da Evropa mora da zaustavi posledice intervencija NATO-a u drugim zemljama i da se zaštiti od njih.

„Evropa bi, uglavnom, pre svega trebalo da se bavi zaustavljanjem, neutralisanjem i zaštitom od posledica NATO intervencija“, ocenio je on.

Gruško smatra da EU neće moći da ostvari nezavisnost na svetskoj sceni ako ne shvati da tenzije sa Rusijom podižu Sjedinjene Američke Države.

„EU neće imati nikakve šanse da bude samostalan igrač na svetskoj i evropskoj scenia ako sama EU ne shvati da ova tenzija u odnosima sa Rusijom duž linije Istok-Zapad, iskorišćavanje Ukrajinaca od strane Amerikanaca kao granice u borbi protiv Rusije, ovaj projekat će biti osuđen na propast, koliko god novca za njega izdvajali. Tada će oni ostati sateliti SAD u vojno-političkom odnosu i neće imati nikakvu nezavisnost“, konstatovao je on.

O ulasku Ukrajine u NATO

Gruško je podsetio da je Rusija mnogo puta upozoravala zapadne zemlje da će pitanje prijema Ukrajine u NATO „pre ili kasnije eksplodirati“.

„Mnogo puta smo upozoravali da je to sat koji otkucava – pre ili kasnije će eksplodirati, situacija se mora radikalno menjati“, konstatovao je on.

Komentarišući vojnu operaciju u Ukrajini, Gruško je naveo da su u ovom trenutku saveznici Rusije vojska i mornarica, ali bi trebalo tražiti i diplomatsko oruđe.

„Vojska i mornarica su naši saveznici, to je očigledno i, nažalost, ova evolucija vojno-političke situacije i kurs koji su zauzele zemlje NATO-a pokazali su da se ovde treba osloniti na sopstvene snage, to je očigledno, ali ipak polazim od činjenice da će politički i diplomatski alati u svakom slučaju biti potrebni“, zaključio je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Krajem januara SAD i NATO uputili su Moskvi pisane odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.

Uživo situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem blogu OVDE.

Bonus video:

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija