• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/reuters

04.03.2022

19:24 >> 09:07

EU MOŽE OGRANIČITI PRAVA RUSIJE U MMF-u?! Rusija je ekonomski izolovana!

Reuters

Vesti

EU MOŽE OGRANIČITI PRAVA RUSIJE U MMF-u?! Rusija je ekonomski izolovana!

Podeli vest

Ovaj potez bi mogao da bude deo još jedne runde sankcija, pošto rat u Ukrajini ulazi u drugu nedelju

Rusija je ekonomski izolovana nakon što su ruske snage napale Ukrajinu u najvećem napadu na evropsku državu od Drugog svetskog rata.

Moskva napad naziva „specijalnom operacijom“. Obuzdavanje MMF-a moglo bi da bude deo još jedne runde sankcija, pošto rat u Ukrajini ulazi u drugu nedelju.

Rusiju je već pogodilo zamrzavanje sredstava centralne banke, zabrana EU, Kanade i SAD. vazdušni prostor, uklanjanje jednog broja njenih banaka iz međunarodnog platnog sistema SVIFT i sankcije grupi ruskih tajkuna.

Sjedinjene Države i EU sada su zabrinute da bi Moskva, odsečena od većeg dela svojih rezervi od 630 milijardi dolara, mogla da ima pristup rezervama MMF-a od 17 milijardi dolara koje je primila prošle godine kada ih je MMF podstakao da se bore protiv pandemije COVID-19.

SDR je valuta MMF-a zasnovana na korpi dolara, evra, sterlinga, jena i juana. Da bi potrošila 17 milijardi dolara u SDR, Rusija bi morala da pronađe zemlje spremne da ih razmene za osnovne valute, što se čini malo verovatnim. 

Zvaničnik Ministarstva finansija rekao je u petak da Sjedinjene Države čine sve što mogu da spreče Rusiju da koristi od svojih rezervnih sredstava MMF-a, rekavši da se Moskva suočava sa velikim, ako ne i nepremostivim preprekama da to učini.

Sjedinjene Države i njihovi partneri, koji čine veliku većinu dostupnih partnera u MMF-ovom sistemu SDR transakcija, neće preduzimati nikakvu takvu razmenu, rekao je zvaničnik.

BONUS VIDEO:

 

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija