• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/BBC/Kurir

05.03.2022

19:48

Gradonačelnik Mariupolja potvrdio da je PRIMIRJE potpuno propalo! Grad pod velikim napadima, evakuacija otkazana, a NAJVEĆA LUKA CRNOG MORA i dalje ključna za rusku stranu!

tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

Vesti

Gradonačelnik Mariupolja potvrdio da je PRIMIRJE potpuno propalo! Grad pod velikim napadima, evakuacija otkazana, a NAJVEĆA LUKA CRNOG MORA i dalje ključna za rusku stranu!

Podeli vest

Evakuacija civila iz Marijupolja, planirana za danas, je otkazana. Ukrajinci tvrde zbog ruskog granatiranja, Rusi kažu da su vlasti same odustale od nje. U gradu sada vlada haos, nema struje, vode, grejanja

Grad je danima pod velikim napadima ruskih snaga, a BBC je objasnio zašto je Marijupolj strateški toliko važan. Reč je o jednoj od najvećih ukrajinskih luka na Crnom moru i jednom od ključnih gradova na području između Krima i Rusije.

Zauzmu li Rusi Marijupolj, piše BBC, mogli bi da preuzmu kontrolu nad rutom koja povezuje Lugansk i Donjeck.

Navedene oblasti su pod kontrolom ruskih separatista koji imaju podršku Kremlja, a čiju nezavisnost je Vladimir Putin priznao pre početka invazije.

Evakuacije, kažu iz Međunarodnog Crvenog krsta, danas neće biti. U Marijupolju živi oko 400.000 stanovnika.

"Upravo sam u Marijupolju, na ulici, i čujem granate svakih par minuta. Vidim automobile ljudi koji su pokušali da izađu iz grada, a sada se vraćaju. To je haos", rekao je 44-godišnji inženjer Aleksander.

"Pozivamo ljude da se vrate u skloništa jer se ruska strana ne pridržava prekida vatre i nastavlja paljbu po gradu i okolini", saopštile su gradske vlasti.

Foto: AP/Photo

Rusko ministarstvo obrane okrivilo je ukrajinske nacionaliste za propast evakuacije i tvrdi da oni sprečavaju ljude da napuste grad.

Zamenik gradonačelnika Serhij Orlov rekao je BBC-u da je primirje potpuno propalo.

"Nastavljaju da nas zasipaju projektilima. Ludi su. Nema prekida vatre u gradu i nema ga nigde uz planiranu rutu. Naši civili su bili spremni, ali nisu mogli da odu zbog granatiranja", rekao je on.

Humanitarni koridori dogovoreni su na drugoj rundi pregovora ukrajinske i ruske delegacije u Belorusiji.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija