• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Agencije

06.03.2022

23:08 >> 19:55

KIJEV: POGOĐEN TV TORANJ U HARKOVU, MAKRON OBAVESTIO ZELENSKOG O RAZGOVORU S PUTINOM, Ukrajina traži da se Rusija izbaci iz MMF i Svetske banke (FOTO+VIDEO)

fotomontaža

Vesti

KIJEV: POGOĐEN TV TORANJ U HARKOVU, MAKRON OBAVESTIO ZELENSKOG O RAZGOVORU S PUTINOM, Ukrajina traži da se Rusija izbaci iz MMF i Svetske banke (FOTO+VIDEO)

Podeli vest

Jedanaesti dan ruske vojne intervencije u Ukrajini. Obe strane očekuju treću rundu pregovora tokom vikenda.Ponovo propao pokušaj evakuacije civila iz Marijupolja. UN saopštavaju da su najmanje 364 civila poginula od početka ruske vojne akcije. Nova runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije najavljena je za sutra.

22:44 Makron obavestio Zelenskog o razgovoru s Putinom
Francuski predsednik Emanuel Makron obavestio je u telefonskom razgovoru ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog o razgovoru koji je prethodno vodio sa predsednikom Rusije.

Kako je saopšteno iz Jelisejske palate, Makron je ponovio da je neophodno izbeći bilo kakav napad na ukrajinska nuklearna postrojenja.

Foto: Tanjug

Francuski predsednik je rekao Zelenskom da će, kada je reč o humanitarnoj situaciji, pomno pratiti potrebe Ukrajine i da će Francuska nastaviti da pojačava podršku.

22:41 Ukrajina formirala tim koji će je predstavljati u Hagu
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o formiranju delegacije Ukrajine koja će učestvovati na usmenim saslušanjima Međunarodnog suda pravde u Hagu.
Šef delegacije je stalni predstavnik predsednika u, kako se navodi, Autonomnoj Republici Krim, komesar Ukrajine Anton Korinevič. On je dobio instrukcije da, uz učešće predstavnika državnih organa, pripremi i dostavi procesna dokumenta dokaznih i drugih materijala.

Korinevič je na Fejsbuku naveo i da je Ukrajina formirala moćnu bazu činjenica koja dokazuje "apsurdnost izjava Rusije da deluje kako bi sprečila i kaznila genocid".
Međunarodni sud pravde zakazao je za sledeću nedelju raspravu povodom zahteva Ukrajine da taj sud UN hitno naredi Rusiji da odmah prekine vojne akcije.

22:03 TikTok uveo ograničenja na rad servisa u Rusiji
Kineska društvena mreža TikTok saopštila je da će prekinuti distribuciju novog sadržaja u Rusiji i direktne prenose zbog ruskog zakona o lažnim vestima.
U saopštenju se ističe da servis za razmenu poruka nije obuhvaćen ovom odlukom, prenosi RIA Novosti".
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u petak zakon kojim se uvodi administrativna odgovornost za širenje lažnih vesti o delovanju Oružanih snaga Rusije i poziva na sankcije Rusiji.
"Naš najveći prioritet je bezbednost naših zaposlenih i naših korisnika, a u svetlu novog ruskog zakona o 'lažnim vestima', nemamo drugog izbora osim da obustavimo prenose uživo i objavljivanje novog sadržaja", navodi se u saopštenju kineske kompanije.
Napominje se da će TikTok proceniti "promenljive okolnosti" u Rusiji kako bi odlučio kada će nastaviti da pruža suspendovane usluge.

19:55 Kijev: Pogođen TV toranj u Harkovu, prekinuto emitovanje
Televizijski toranj u Harkovu pogodile su ruske granate, saopštilo je ukrajinsko državno nuklearno nacionalno telo Energoatom putem Telegrama.
"Pogođen je toranj u Harkovu, emitovanje programa je prekinuto", navodi se u

19:34 Guteres pozvao na organizovanje humanitarnih koridora
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je na organizovanje humanitarnih koridora u Ukrajini za ljude koji žele da napuste Marijupolj, Harkov i druge gradove u zoni sukoba.
"Apsolutno je neophodno uspostaviti pauzu u borbama u Ukrajini da bi se omogućio bezbedan prolazak civila iz Marijupolja, Harkova i Sumija, kao i svih drugih mesta zahvaćenih sukobima. Potrebno je i da se obezbedi prolazak humanitarnih namirnica onima koji ostanu", napisao je Guteres na Tviteru.

19:10 I Amerikan ekspres odlučio da suspenduje operacije u Rusiji i Belorusiji
Amerikan ekspres saopštio je da će ta kompanija suspendovati svoje opearcije u Rusiji i Belorusiji.
Kao razlog za ovaj potez navode ruski napad na Ukrajinu.
Prethodno su Viza i Masterkard takođe odlučili da obustave transakcije u Rusiji. 

18:29 IAEA: Omogućiti nesmetan rad osoblju u Zaporožju
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je, pozivajući se na ukrajinskog regulatora, da osoblje iz nuklearne elektrane u Zaporožju i dalje radi u toj elektrani, ali da je uprava sada pod kontrolom komandanta ruskih snaga.

Foto: Tanjug/AP

17:55 Fon der Lajen: Ukrajina ima mnogo posla pre ulaska u EU
Ukrajini predstoji mnogo posla da bi se pridružila Evropskoj uniji, ali je taj proces počeo, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u intervjuu za televizijski kanal Si-En-En.
Ona je takođe govorila o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i iznela mišljenje da je potrebna "snažna i jasna istraga" o tome da li su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini, preneo je Rojters.
Prema rečima šefice EK, proces prihvatanja Ukrajine u Evropsku uniju će potrajati.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je početkom ove sedmice uputio zemljama EU zahtev da hitno prime Ukrajinu u članstvo i potpisao aplikaciju za pristupanje njegove zemlje u savez.

17:12 Makron rekao Putinu da je zabrinut zbog Odese
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je ruskom kolegi tokom telefonskog poziva da je zabrinut zbog mogućeg napada na Odesu, saopšteno je iz njegove kancelarije.
Makron je istakao i značaj pregovora, kao i zaštite ukrajinskih nuklearnih objekata.

17:01 Kijev traži da se Rusija i Belorusija izbace iz Svetske banke i MMF-a
Ukrajinski premijer Denis Šmigal saopštio je da je potpisao zvaničan zahtev stranim vladama da isključe Rusiju i Belorusiju iz članstva u MMF-u i Svetskoj banci.
"Ove dve vlade su prekršile svoje obaveze i usmerile svoje politike na rat", naveo je Šmigal.

16:45 Moskva o korišćenju aerodroma trećih zemalja od strane avijacije Ukrajine
Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je da se korišćenje aerodroma trećih zemalja od strane ukrajinske avijacije može smatrati umešanošću tih zemalja u oružani sukob.
"Korišćenje mreže aerodroma tih zemalja, kao baza za ukrajinske letelice i posledično njihovo korišćenje protiv oružanih snaga Rusije, može da se posmatra kao učešće tih zemalja u oružanom konfliktu", rekao je Konašenkov, prenosi Interfaks.

16:20 Protesti u Rusiji, privedeno 3.500 demonstranata
Više od 3.500 ljudi privedeno je u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim gradovima Rusije zbog učešća u nedozvoljenim skupovima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk.
Na nedozvoljenom skupu u Moskvi učestvovalo je oko 2.500 ljudi, od kojih je 1.700 privedeno.
Na nedozvoljenom skupu u Sankt Peterburgu učestvovalo je oko 1.500 ljudi, od kojih je 750 privedeno.
Na nedozvoljenim skupovima u drugim regionima učestvovalo je ukupno 1.200 ljudi, a privedena je čak 1.061 osoba, rekla je Volkova.
Ranije su internetom kružili pozivi građanima da izađu 6. marta na centralne trgove gradova i protestuju protiv vojne operacije u Ukrajini.

16:09 UN: Najmanje 364 civila stradala u Ukrajini
Najmanje 364 civila su poginula u Ukrajini otkako je Rusija započela vojnu intervenciju 24. februara, a još 759 je ranjeno, saopštila je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava.
Broj žrtava i povređenih odnosi se na period do 5. marta i u odnosu na juče broj poginulih je veći za 13, a ranjenih za 52.
Ukrajinske vlasti saopštavaju mnogo veći broj žrtava i povređenih, dok kancelarija UN za ljudska prava koristi strogu metodologiju i saopštava samo bilans koji može da potvrdi, napominje AP.

15:42 Putin sa Makronom: Ideja o sastanku IAEA, Rusije i Ukrajine korisna
Predsednik Rusije Vladimir Putin je razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Optužio je ukrajinske ekstremiste za incident 3. marta u nuklearnoj elektrani Zaporožje, gde je tokom sukoba ukrajinskih i ruskih snaga izbio požar. Kremlj je u saopštenjeu naveo da je nivo radijacije normalan.
Putin je rekao Makronu da je ideja o održavanju sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju, Rusije i Ukrajine korisna i da bi sastanak mogao da se održi putem video veze ili u trećoj zemlji.
"Komentarišući predlog generalnog direktora IAEA o održavanju trilateralnog sastanka, koju je pomenuo predsednik Francuske, u zoni Černobilja radi razvoja mehanizma za osiguravanje bezbednosti nuklearnih objekata u Ukrajini, Putin je primetio da bi u principu ova ideja mogla biti korisna, ali da bi bilo vredno razmisliti o održavanju takvog sastanka putem video veze ili u trećoj zemlji", navodi se u saopštenju, preneo je Tas.
Putin je obavestio Makrona o situaciji vezanoj za razgovore ruske i ukrajinske delegacije i izrazio spremnost za nastavak dijaloga o uslovima sprovođenja ruskih zahteva, saopštila je pres služba Kremlja.
Inače, francuski predsednik sastaće se u utorak uveče u Parizu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, najavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

14.11 - Ruski predsednik Vlaidmir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim liderom Emanuelom Makronom. Razgovor je trajao 1.45 minuta.

 

14.02 - DNR: Ukrajinske snage granatirale su Aleksandrovku - ispaljene su četiri granate, kalibra 120 milimetara

 

13.58 - Iznad Marijupolja se vidi crni dim, javlja dopisnik Sputnjika

 

13.49 - U toku je razgovor između predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Francuske Emanuela Makrona, javila je danas ruska državna televizija, preneo je Rojters.

Francuska televizija BFM javila je da je telefonski razgovor dvojice lidera počeo posle 12.30 časova, preneo je TAS S.

Ovo je četvrti telefonski razgovor Putina i Makrona u poslednjih 10 dana.

Putin je prethodno razgovarao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji ga je pozvao da proglasi prekid vatre u Ukrajini, otvori humanitarne koridore i potpiše mirovni sporazum.

 

13.25 - Ministarstvo za vanredne situacije Rusije isporučilo je oko 300 tona humanitarne pomoći stanovnicima Donbasa.

 

13.18 - Tokom granatiranja ukrajinske vojske Donjecka povređena je jedna osoba, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Foto: Tanjug

13.14 -  Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da proglasi prekid vatre u Ukrajini, otvori humanitarne koridore i potpiše mirovni sporazum, saopštila je danas kancelarija turskog predsednika.

U saopštenju izdatom nakon jednočasovnog telefonskog razgovora, predsedništvo Turske je navelo da je Erdogan rekao Putinu da je Turska spremna da doprinese mirnom rešavanju sukoba, dodajući da bi prekid vatre ublažio zabrinutost zbog humanitarne situacije, preneo je Rojters.

Predsednik Erdogan je ponovio svoj poziv da zajedno utru put miru, saopštila je njegova kancelarija.

OVO JE USLOV DA RUSIJA OBUSTAVI SPECIJALNU VOJNU OPERACIJU! Putin i Erdogan razgovarali o situaciji u Ukrajini!

On je istakao važnost preduzimanja hitnih koraka za postizanje prekida vatre, otvaranje humanitarnih koridora i potpisivanje mirovnog sporazuma, stoji u saopštenju.

Dvojica lidera su, takođe, razgovarala i o bilateralnim odnosima.

Foto: Informer/Fotomontaža

12.23 - Makron će razgovarati sa Putinom u narednih nekoliko minuta, kažu izveštaji


Francuski predsednik Emanuel Makron pozvaće ruskog predsednika Vladimira Putina u narednih nekoliko minuta, javila je u nedelju francuska televizija BFMTV, pozivajući se na izvor iz Jelisejske palate.

Putin i Makron su poslednji put razgovarali u četvrtak, a razgovor je trajao 1,5 sat.
 

12.05 - Ukrajinski vojnici za sobom ostavljaju ratnu  dokumentaciju, dnevnike

 

12.03 - Prvi konvoj humanitarne pomoći Ministarstva za vanredne situacije Rusije stigao u Donbas.

 

12.02 - Završen razgovora Putina i Erdogana koji je trajao oko sat vremena, javljaju turski mediji.

 

Ovako izgleda napušten položaj ukrajinskih trupa

 

11.35 - DNR: Ukrajina odbila da garantuje prekid vatre u Mariupolju i Volnovahi


Ukrajinska strana odbila je da garantuje prekid vatre u Marijupolju i Volnovahi, izjavio je u nedelju portparol milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.
 

11.08 - Šef DPR kaže da je Mariupolj na ivici humanitarne katastrofe bez vode, struje i hrane


Predsednik Narodne Republike Donjecke Denis Pušilin izjavio je u nedelju da je saradnja sa građanima Mariupolja izuzetno teška jer je grad skoro na ivici humanitarne katastrofe.

Mariupolj je skoro dostigao humanitarnu katastrofu po nekoliko pokazatelja: nedostatak vode, hrane, lekova, struje, gasa. Situacija je monstruozna. Ima i poremećaja u komunikaciji.

Komunikacija i saradnja sa stanovnicima Marijupolja je izuzetno otežana. Pušilin je rekao ruskoj televiziji Rossiia 1.
 

11.02 - DNR je podnela 5.000 tužbi Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu protiv Ukrajine, saopštio je komesar za ljudska prava republike Darja Morozova.

 

11.00 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan započeo je telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarao o situaciji u Ukrajini, javila je turska televizija TRT Haber u nedelju.

Očekuje se da će tursko predsedništvo objaviti saopštenje nakon poziva, navodi se u izveštaju. Zvaničnik turskog predsedništva rekao je u subotu da će Erdogan tokom telefonskog razgovora Putinu izneti predloge Turske o situaciji u Ukrajini.

11.00 - DPR kaže da je evakuisano više od 300 ljudi iz predgrađa Mariupolja

10.44 - Dopisnik Sputnjika javlja da je tokom ukrajinskog granatiranja Donjecka probijen gasovod, gas se razliva. Stanovništvo se plaši da može doći do požara.

 

10.29 - Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov saopštio je da privreda zemlje prelazi na "vojne šine".

 

10.26 - Sjedinjene Američke Države su na sajtu vladinih ugovora zatražile preliminarne predloge kompanija o mogućnosti isporuke sistema PVO Litvaniji, Letoniji i Estoniji i njihovu integraciju u sistem PVO NATO.

U zahtevu se napominje da je sačinjen radi proučavanja tržišta i planiranja daljih akcija. Sistem protivvazdušne odbrane bi takođe trebalo da bude u stanju da se suprotstavi bespilotnim letelicama.

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson

10.11 - Ukrajina nije imala ozbiljnu perspektivu članstva u NATO u bliskoj budućnosti, izjavio je za „Njujork tajms“ premijer Velike Britanije Boris Džonson.

- Bili smo spremni da kroz pregovore odgovorimo na ruske izjave zabrunutosti povodom bezbednosti - rekao je Džonson. On je istakao da NATO neće učestvovati u konfliktu u Ukrajini.

09.24 - Ruska vojska preuzela kontrolu nad još sedam naselja.

 

08.42 - Narodna milicija DNR saopštava da poseduje informacije da su militanti nacionalističke jedinice „Azov“ minirali stambene zgrade u centru Marijupolja. Postavljeno je oko 10.000 mina.

 

08.05 - U poslednja 24 časa ruska avijacija je u području Kijeva oborila dva helikoptera Mi-8, šest dronova, uključujući "Bajraktar TB-2", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Tokom specijalne operacije za demilitarizaciju Ukrajine uništeno je 69 aviona na zemlji i 24 u vazduhu, 778 tenkova i druge oklopne tehnike.

07.43 - Još osam ljudi evakuisano humanitarnim koridorom iz Mariupolja i njegovih predgrađa, kaže DNR

 

07.37 - LNR: Od 17. februara do 5. marta 657 puta je otvorena vatra na teritoriju republike.

 

(VIDEO) Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak kretanja Vazdušno-desantnih snaga u pravcu Kijeva

 

07.06 - Pored Donjecka, teškim naoružanjem gađani su još i Dokučajevsk i Lugansko.

 

 

06.57 - Ministarstvo odbrane Belorusije negira da se njihovi padobranci nalaze nalaze u Ukrajini: Oni, kao i ostala vojska su u Belorusiji.

 

06.31 - "Lekari bez granica" smatraju da je situacija u Marijupolju katastrofalna. Oni su napomenuli da zalihe hrane nestaju, a nema ni vode, struje i grejanja.

 

06.30 - Humanitarni koridori biće ponovo otvoreni u Marijupolju i Volnovahi u nedelju ujutro, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

06.02 - U granatiranju grada Pervomajsk sa strane naselja Popasna iz artiljerijskih oruđa kalibra 152 mm oštećeno je 8 stambenih zgrada i gasovod, saopštila je Narodna milicija LNR.

 

05.58 - Ukrajinske snage su u 5.30 po srednjoevropskom vremenu ispalile 7 mina kalibra 120 mm na selo Vesjolo u DNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

 

01.04 - Zelenski razgovarao sa Bajdenom


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je razgovarao telefonom sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom.


- U okviru stalnog dijaloga još jednom sam razgovarao sa predsednikom SAD. Na dnevnom redu su bila bezbednosna pitanja, finansijska podrška Ukrajini i nastavak sankcija Rusiji - napisao je Zelenski na Tviteru.

 

 


Nakon toga je Bela kuća je potvrdila da je američki predsednik oko pola sata razgovarao telefonom sa Zelenskim.


- Predsednik Bajden je primetio da njegova administracija povećava vojnu, humanitarnu i ekonomsku pomoć Ukrajini i da blisko sarađuje sa Kongresom na obezbeđivanju dodatnog finansiranja - navodi se u saopštenju Bele kuće.


Tokom razgovora Bajdej je izrazio zabrinutost zbog situacije oko Zaporoške nuklearne elektrane. Strane su takođe razgovarale o „nedavnim pregovorima Rusije i Ukrajine“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija