• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer

06.03.2022

20:45

AKO JE OVO TAČNO, NEKA NAM BOG POMOGNE! RAŠA TUDEJ: SAD dale "zeleno svetlo" da se Ukrajini daju borbeni avioni! POZIVAJU SE NA IZJAVU BLINKENA!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

AKO JE OVO TAČNO, NEKA NAM BOG POMOGNE! RAŠA TUDEJ: SAD dale "zeleno svetlo" da se Ukrajini daju borbeni avioni! POZIVAJU SE NA IZJAVU BLINKENA!

Podeli vest

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je za Si-Bi-Es da je Vašington dao "zeleno svetlo" članicama NATO-a da Ukrajini isporuče borbene avione i da će SAD raditi na zameni svih aviona poslatih Kijevu. Blinken se oglasio nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao američke političare da se umešaju u tekući sukob sa Rusijom

Upitan da li članice NATO-a mogu da počnu da šalju avione u Ukrajinu, Blinken je rekao da „to dobija zeleno svetlo". Najviši američki diplomata je rekao da Vašington već radi sa poljskim zvaničnicima na „punjenju" bilo kojeg aviona koji pošalju u Ukrajinu, što znači da će SAD svaki poljski avion dat Kijevu zameniti američkim.

Nemoguća misija, ali...

Podrška isporuci aviona Ukrajini je već sredina za SAD između aktivne intervencije u Ukrajini i ekonomskih sankcija Moskvi. Vlada u Kijevu nije krila da želi da SAD vojno intervenišu, a Zelenski je u subotu pozvao američke zakonodavce da uvedu „zonu zabranjenog leta" iznad Ukrajine. Takva mera bi dovela do toga da se SAD i svi voljni saveznici u NATO-u obavežu da obaraju ruske letelice, što je nešto za šta je Moskva eksplicitno saopštila da će shvatiti kao čin rata.

SAD i NATO su isključili uvođenje zonu zabrane letova i više puta su saopštili da neće slati trupe u Ukrajinu.

Međutim, isporuka borbenih aviona Ukrajincima do sada se nije pokazala jednostavnom. Evropska unija je obećala ratne avione Ukrajini krajem prošlog meseca, ali se suočila sa dve značajne prepreke - prvo pronalaženje aviona kojima bi ukrajinski piloti mogli da lete, a zatim pronalaženje zemalja koje su spremne da ih isporuče sa svojih aerodroma.

KISINDŽER JE PRE OSAM GODINA PREDVIDEO RAT U UKRAJINI! NISU HTELI DA GA SLUŠAJU, ILI MOŽDA JESU, ALI... Čuveni američki diplomata nije imao dilemu!

Vazduhoplovstvo Ukrajine koristi sovjetske avione MiG-29 i Suhoj Su-24, Su-25 i Su-27, dok Su-25 koristi Bugarska, a MiG-29 koriste Poljska, Bugarska i Slovačka, te bi ti avioni morali da se nabavljaju iz ovih zemalja.

Ubrzo nakon saopštenja EU, Poljska je saopštila da neće slati avione u Ukrajinu niti dozvoliti da se njeni aerodromi koriste za isporuke. Bugarska i Slovačka su saopštile da neće učestvovati ni u kakvom dogovoru, čime su u stvari uništeni planovi EU za snabdevanje Ukrajine oružjem.

Foto: Reuters

Međutim, današnja Blinkenova izjava sugeriše da je plan možda oživeo, ali od strane SAD-a i Poljske, a ne od EU. Blinken nije dao nikakve naznake koliko brzo bi poljski avioni mogli da budu na putu za Ukrajinu, ali je rekao da su razgovori između Vašingtona i Varšave „aktivni".

Ukrajinici prelaze na rusku stranu

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su 104 ukrajinska vojnika položila oružje i prešla na stranu DNR, od kojih 11 dobija medicinsku pomoć.

MOSKVA OPTUŽILA AMERE I UKRAJINU DA SU PRAVILI BIOLOŠKO ORUŽJE! General Konašenkov tvrdi da Rusija sada ima čvrste dokaze!

Odeljenje Narodne milicije Donjecke Narodne Republike demonstriralo je zarobljeno oružje NATO proizvodnje zarobljeno sa ukrajinskih položaja u južnom pravcu.

- Engleski NLAV i američki Džvelin, ono što su sve vreme prikazivali na slici. Isporučili su tada i isporučuju i sada. Takođe, pronađene su i bugarske mine kalibra 60 milimetara, saopštio je Eduard Basurin, zvanični predstavnik Narodne milicije DNR.

Ukrajinski vojni i nacionalistički bataljoni masovno koriste bugarsku municiju za uništavanje civilnog stanovništva, saopštila je Narodna milicija DNR, optužujući bugarsku vladu da „brine samo za finansijsku dobit i otvoreno učestvuje u genocidu nad Slovenima na istoku Ukrajine".

MOSKVA TVRDI: UKRAJINSKA AVIJACIJA POBEGLA, PILOTI NAPUSTILI SA PREOSTALIM AVIONIMA ZEMLJU! Kijev opet poziva NATO da zatvori nebo iznad Ukrajine

Specijalna operacija Oružanih snaga Rusije u Ukrajini počela je pre jedanaest dana. Ruska vojska je uništila praktično ceo protivvazdušni sistem ukrajinske vojske.

Zvanični Kijev poziva NATO da zatvori nebo iznad Ukrajine, što Alijansa odbija, ne želeći da dođe u direkti sukob sa Moskvom. Otvara se koridor za evakuaciju civila iz Marijupolja.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milankukic

pre 2 godine

ako se ispostavi da je tacno ameri šalju svoje "PUDLICE"da ginu za americke interese jer Putin je rekao da svaka zemlja koja se na bilo koji nacin svrsta snosice posledice zato ameri zele da vide šta cxe biti sa tom zemljom e toj zemlji nek je bog upomoc

Zoran

pre 2 godine

Rusi su uništili aerodrome, ili ih kontrolišu! Gde bi sleteli ti avioni?! Čim bi prešli u ukrainu, Rusi bi ih oborili! Rusi kontrolišu ceo vazdušni prostor ukraine!

samopostovanje

pre 2 godine

americka podvala poljskoj...zele da poljaci doniraju stare ruske avione ukrajini a da od njih kupe americke nove ili polovne...sta ce ukrajini stari poljski avioni?ukrajina je imala 150 aviona pa ni jedan ne leti ili su unisteni ili nema pilota...amerikanci u svemu vide biznis a rat je odlican biznis

Goran

pre 2 godine

Isporučivanje aviona Ukrajini od strane Amerike i NATO je trik da se pošalju NATO trupe u Ukrajinu. Jer, ako dođe do isporuke aviona, mora da te avione voze obučeni piloti, a to su američki i NATO poloti.

PASVAMEJBOMATERSVIMA

pre 2 godine

PREKINITE RAT ..ILI CE RUSI OSTATI ZAPAMCENI KAO SATANISTI KOJI SU POCELI 3 SVETSKI...IMA LI MEDJU VAMA NORMALAN NEKO? NI ZAPAD ALI NI RUSI NISU DOSTOJNI DA BUDU SUPERSILE...TREBA VAS SVE ALI SVE RASPARCHATI JER STE POKAZALI I RUSI I AMERIKANCI DA STE ZLO

Zagor

pre 2 godine

Sve ukazuje na to da je sljedeća zemlja,koja će biti meta zapadnih ekonomsko/vojnih sankcija,ruska gubernija u sred Evrope.....srbija.Fašizam i diktatura se lome jedino na taj način!A rusija...rusija je vraćena u 15.vijek i trebat će joj desetine godina da se vrati gdje je bila...toliko o "pomoći " Rusije srbiji!!! Rusija ima atomsko naoružanje ali nikad se ne smije zaboraviti da atomsko naoružanje ima i USA I 30ak zrmanja Evrope...Putin prijeti atomskim oružjem???OK...idemo se rokati atomskim bombama.. Sigurni ste da rusija to hoće???

Penzioner

pre 2 godine

Znači da Poljska ulazi u rat! Bog da im dušu prosti. Laka im noć!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija