• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.03.2022

08:38

EVROPA U PANICI, NASTAVLJA SE DIVLJANJE CENA NA BERZAMA! Bankrot pumpi u Nemačkoj, Nemci toče gorivo u Poljskoj...

Vesti

EVROPA U PANICI, NASTAVLJA SE DIVLJANJE CENA NA BERZAMA! Bankrot pumpi u Nemačkoj, Nemci toče gorivo u Poljskoj...

Podeli vest

Evropa je i dalje u panici i na nogama posle divljanja cena na berzama zbog rata u Ukrajini! Svetske berze se ni juče nisu smirile, pa je gas ponovo nadmašio nivo od 3.200 dolara za 1.000 kubnih metara. Tokom trgovanja u ponedeljak, cena gasa u Evropi je skočila 79 procenata i prvi put u istoriji dostigla skoro 3.800 dolara za 1.000 kubnih metara

Njujorška agencija "Blumberg" piše da su evropske cene gasa porasle nakon što je Rusija zapretila da će prekinuti isporuke prirodnog gasa Evropi preko gasovoda "Severni tok 2".

Sa druge strane, cene nafte su usporile rast, dok su akcije kompanija na globalnim berzama nastavile da tonu. Nafta, koja je nakratko dostigla u ponedeljak 139 dolara po barelu, ublažila je rast na 126,42 dolara za barel. I pored toga što je nafta dostigla istorijski maksimum, Rusija je upozorila da bi cene mogle da porastu na 300 dolara po barelu i da bi mogla da zatvori magistralni gasovod do Nemačke ako Zapad zabrani uvoz nafte zbog napada Moskve na Ukrajinu.

Ova nestabilnost podiže cene na pumpama širom Evrope. Da sve bude gore, na pumpama se formiraju ogromne gužve, dok u Nemačkoj vozači prelaze u susednu Poljsku i tamo pune rezervoare zbog nižih cena.

Foto: AP PHOTO

U Nemačkoj se cene goriva menjaju čak pet puta dnevno, dok su brojne pumpe pred bankrotom. Vozači moraju da koriste aplikacije koje prikazuju gde je najjeftinije gorivo da bi ovih dana našli benzin ispod 2,1 evra po litru ili dizel ispod 1,7 evra, a naftaši najavljuju i cene od 2,5 evra. Ipak, oni koji žive blizu istočne granice s Poljskom pronašli su jednostavno rešenje - prelaze granicu i natoče pun rezervoar.

Razlog je taj što je posle sniženja PDV-a u Poljskoj gorivo preko noći pojeftinilo za još desetak centi po litru. Sada je benzin jeftiniji nego u Nemačkoj za 60 centi za litar, a dizel za 45.

- Onaj ko natoči pun rezervoar štedi tridesetak evra po svakom odlasku u Poljsku, pa je prodaja u područjima uz granicu u Nemačkoj pala za 50 odsto. Sa druge strane, poljske pumpe kažu da im se promet povećao za 50 posto - kaže Jirgen Zigner, šef Udruženja vlasnika benzinskih pumpi.

Kako prenosi list "Di Velt", oko 300 do 400 benzinskih stanica u Nemačkoj moglo bi da bankrotira. Kad nema automobila koji toče, manje je i onih koji svrate u malu prodavnicu na pumpi. List navodi da je Udruženje vlasnika benzinskih pumpi pisalo saveznim ministrima i lokalnim političarima, zahtevajući neku vrstu fonda kojim bi se spasili uglavnom mali preduzetnici koji unajmljuju i vode benzinske pumpe.

Nikl 100.000 dolara za tonu Londonska berza metala

(LME) obustavila je juče trgovanje niklom nakon što je cena uzletela na rekordnih 100.000 dolara po toni, usled navale investitora zbog zapadnih sankcija prema Moskvi koje su ugrozile isporuke najvećeg ruskog proizvođača tog metala. Ovaj redak potez LME-a ilustruje stepen panike koji vlada na tržištu posle ruskog napada na Ukrajinu, pri čemu se kupci otimaju o nikl koji je ključna komponenta za proizvodnju baterija od nerđajućeg čelika i za proizvodnju električnih vozila.

Gde se nikl koristi

* baterije od nerđajućeg čelika

* proizvodnja električnih vozila

* avio-industrija

* proizvodnja, presvlaka nakita

* medicina (izrada proteza, narukvica i medicinskih instrumenata)

* proizvodnja raznih vrsta žica

* hemijska industrija

* izrada kovanica

* ultrazvučne instalacije

* dodaje se čeliku da poveća otpornost na koroziju

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija