• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Reuters

11.03.2022

12:40

OGLASIO SE NAJBOGATIJI RUSKI MAGNAT, IMA SAMO JEDNU PORUKU ZA PUTINA!

Vesti

OGLASIO SE NAJBOGATIJI RUSKI MAGNAT, IMA SAMO JEDNU PORUKU ZA PUTINA!

Podeli vest

Konfiskacija imovine kompanija koje su pobegle iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu narušila bi poverenje investitora decenijama i vratila Rusiju u katastrofalne dane boljševičke revolucije 1917, rekao je ruski magnat Vladimir Potanjin, jedan od najbogatijih Rusa

Potanjin, najveći akcionar Norilskog nikla, najvećeg svetskog proizvođača paladijuma i rafinisanog nikla, rekao je da Rusija treba da odgovori pragmatizmom na svoje isključenje iz čitavih delova globalne ekonomije.

"Ne treba da pokušavamo da ’zalupimo vrata‘, već da se trudimo da očuvamo ekonomsku poziciju Rusije na tržištima koja smo toliko dugo negovali", rekao je Potanjin (61) u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. Potanin je rekao da bi konfiskacija imovine kompanijama koje su napustile Rusiju stavila zemlju na hladno za investitore decenijama.

"To bi nas vratilo 100 godina unazad u 1917, a posledice – globalni nedostatak poverenja investitora u Rusiju – osećali bismo mnogo decenija", rekao je Potanjin.

 

Foto: Rojters

Upozorio je da neke zemlje koriste sankcije kao instrument za istiskivanje konkurencije pa odluke Moskve moraju biti mudre i promišljene.

"Vidimo da je uvođenje sankcija pogodilo i zapadne ekonomije. Zato moramo biti mudriji i izbeći scenario u kojem bi naše sankcije pogodile nas same", rekao je Potanjin.

Pozvao je i na ukidanje ograničenja na devizna plaćanja kuponskih kamata na ruski spoljni dug, koji po njegovim rečima iznosi ukupno 480 milijardi dolara, jer bi neplaćanje kamata moglo aktivirati zahteve za isplatom pune glavnice, objašnjava.

"To u važi za velika državna preduzeća”, rekao je Potanjin. Rusija je u nedelju saopštila da će isplate po državnim obveznicama zavisiti od sankcija.

Norilsk Nikel je najveći proizvođač paladijuma i visokokvalitetnog nikla u svetu, a zauzima važno mesto i u proizvodnji platine i bakra i proizvodi i kobalt, rodijum, srebro, zlato, iridijum...

Kompanija nije obuhvaćena sankcijama, a na ruku joj ide i snažan rast cena nikla na svetskim tržištima koji se koristi za proizvodnju baterija za električne automobile i nerđajućeg čelika.

BONUS VIDEO: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
boky

pre 2 godine

jos jedan lopov koji se obogatio na kradji ruskog naroda. naravno da i tom olosu treba sve oduzeti jer je sve sto ima opljackao.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija