• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji list

11.03.2022

17:49

Da li se Rusija sprema da upotrebi biološko oružje zvano "prljave bombe" protiv Ukrajine?

Vesti

Da li se Rusija sprema da upotrebi biološko oružje zvano "prljave bombe" protiv Ukrajine?

Podeli vest

Da li se Rusija sprema da upotrebi biološko oružje i "prljave bombe" u ratu u Ukrajini? Ako se to dogodi, to bi bila zastrašujuća faza ruske invazije Ukrajine

Tu mogućnost ne treba odbaciti jer je službena ruska političko-informativna mašinerija ovih dana pokrenula žestoki medijski rat optužujući Ukrajinu da poseduje laboratorije za proizvodnju hemijsko-biološkog oružja koje su finansirale Sjedinjene Američke Države. Kremlj tvrdi da su laboratorije smeštene u blizini granice s Rusijom.

Optužbe već danima dolaze iz Kremlja, a sve podseća na američke optužbe Iraka 2003. da poseduje oružje za masovno uništenje kao izgovor za američki napad na tu zemlju.

Kremlj sada primenjuje isti scenario. Tako portparol ruskog Ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov, danima optužuje Ukrajinu da u svojim laboratorijama stvara biološko oružje bez ikakvih materijalnih dokaza.

Njegovo poslednje "otkriće" je da su eksperimenti sa uzorcima koronavirusa slepih miševa sprovedeni u biolaboratorijama stvorenim i finansiranim u Ukrajini. U ovim laboratorijama posebno je istražena mogućnost prenošenja patogena preko divljih ptica koje migriraju između Ukrajine, Rusije i drugih susednih zemalja.

Foto: Reuters

Amerika je planirala da prouči patogene kod ptica, šišmiša i reptila i mogućnost da te životinje prenose antraks ili afričku svinjsku groznicu, tvrdi rusko ministarstvo obrane.

Pre nekoliko dana Konašenkov je "ukrajinske nacionaliste" optužio da su isporučili 80 tona amonijaka u Zoločiv, selo severozapadno od Harkova, te da su seljane učili kako postupiti u slučaju hemijskog napada. Konašenkov je upozorio da se "nacionalisti" spremaju da izvrše "provokaciju upotrebom toksičnih supstanci kako bi optužili Rusiju za navodnu upotrebu hemijskog oružja".

Demanti ovakvih optužbi koji dolaze iz Ukrajine, SAD, ali i Svetske zdravstvene organizacije nimalo ne uzbuđuju Rusiju, a ona tvrdi da ima sve dokaze za svoje tvrdnje.

Mnogi analitičari smatraju da su sve ove optužbe samo priprema za ruske napade biološkim ili radiološkim oružjem na Ukrajinu.

Analitičari procenjuju da Rusija neće koristiti biološko oružje u Ukrajini zbog opasnosti da ugrozi i njihove vojnike i stanovništvo

Ono što je izvesnije jeste ruski napad radiološkim oružjem.

To se pre svega odnosi na izazivanje namerne radiološke katastrofe ili napada "prljavim bombama" za šta bi onda bila optužena Ukrajina.

"Prljava bomba" se sastoji od eksploziva okruženog radioaktivnim materijalom.

Foto: MUP Srbije

Tokom eksplozije, radioaktivni materijal se raspršuje, u male čestice i raspršuje se po velikoj površini i kontaminira ga. Svrha upotrebe radiološkog materijala je izazivanje masovne panike, a ne masovnih žrtava. Kod "prljave bombe" nema udarnog talasa i velikog razaranja, nema toplotnog zračenja, ali ima širenja radioaktivnih čestica u okolinu.

Procenjuje se da bi upotreba bombe, u kombinaciji sa adekvatnom informativnom operacijom za optuživanje Ukrajine ili NATO-a, mogla da pomogne Putinu da homogenizuje sopstvenu populaciju u cilju podrške loše sprovedenoj ratnoj operaciji i mogućoj budućoj eskalaciji sukoba u Ukrajini.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miroljub

pre 2 godine

Ako pišete da mnogi analitičari kažu to i to treba da kažete i odakle su ti analitičari.Kad fašisti objave da su biološki uzorci sklonjeni i odnešeni čak u Australiju onda je svima jasno da ti "analitičari"rade po diktatu fašista sa zapada.

Predragm

pre 2 godine

Udrite Rusi te pravoslavne Ukrajince. Evo posle dodjite i u Srbiju. Da nije Putin poslat od Vatikana?? A mozda iza njega stoje i Englezi. Ma da nije umeso prste i Soros i Rokfeler i mudzadehini. ?? Propao je komunizam sto nebi i pravoslavlje.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija