• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.03.2022

22:40 >> 15:50

Opet sirene u Kijevu, granatiran okrug u Černigovu, Bajden šalje 12.000 vojnika na ruske granice! (FOTO, VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Opet sirene u Kijevu, granatiran okrug u Černigovu, Bajden šalje 12.000 vojnika na ruske granice! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Šesnaesti dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini. Rusija je i za danas objavila režim tišine kako bi se civili evakuisali iz ukrajinskih gradova, Moskva traži sednicu SB UN o biološkom programu SAD u Ukrajini, granatirana naselja u DNR i LNR

22.27 - Bajden: Šaljemo 12.000 vojnika na rusku granicu

Američki predsednik Džo Bajden najavio je slanje 12.000 vojnika na ruske granice.

"Zaštitićemo svaki pedalj teritorije NATO-a... Zato sam poslao 12 hiljada vojnika na granice sa Rusijom – u Letoniju, Estoniju, Rumuniju i tako dalje", citira ga RIA Novosti.


Bajden je takođe naglasio da SAD ne nameravaju da uđu u oružani sukob sa Rusijom u Ukrajini.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ranije da događaji u Ukrajini ne bi trebalo da eskaliraju u saveznički rat sa Rusijom.

22.25 - Blinken razgovarao sa Kulebom

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o njegovom trilateralnom sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, saopštio je Stejt department.
Oni su podelili svoju zabrinutost da Rusija eskalira svoje kampanje dezinformacija kako bi obmanula svet, uključujući i Ujedinjene nacije, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, preneo je Rojters.

22.09 - U KIjevu se oglasila uzbuna za vazdušnu opasnost. Građani se pozivaju da se sklone u skloništa.

21.33 - Stadion Gagarin u Černigovu posle bombardovanja

 

 


20.48 - Granatiran okrug u Černigovu

 

 


20.34 - Jutjub blokira sve kanale povezane sa ruskim medijima

Jutjub blokira kanale povezane sa ruskim državnim medijima širom sveta odmah.

"Takođe, sada blokiramo pristup Jutjub kanalima povezanim sa ruskim državnim medijima širom Evrope, šireći se širom Evrope. Ova promena stupa na snagu odmah i očekujemo da će našim sistemima biti potrebno vreme da se pojačaju", saopštila je kompanija.

20. 25 - Međusobne optužbe Moskve i Vašingtona na sednici SB UN

Ujedinjene nacije su danas saopštile da ne shvataju da postoji bilo kakav program biološkog oružja u Ukrajini, dok su Vašington i njegovi saveznici izrazili zabrinutost da Rusija širi nedokazanu tvrdnju kako bi pokrenula sopstvene biološke ili hemijske napade.
Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazana je na zahtev Rusije povodom tvrdnji Moskve o "vojnim biološkim aktivnostima Sjedinjenih Država na teritoriji Ukrajine", što lideri Ukrajine i SAD negiraju. Ujedinjene nacije ne shvataju da postoji bilo kakav program biološkog oružja u Ukrajini, izjavio je Izumi Nakamitsu, visoki predstavnik UN za pitanja razoružanja na sastanku Saveta bezbednosti, preneo je Rojters. On je, međutim, upozorio da mogućnost nesreće u ukrajinskim nuklearnim elektranama raste iz dana u dan.

Govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN, Nakamitsu je rekao da situacije poput rata u Ukrajini zahtevaju jačanje međunarodne zabrane biološkog oružja. Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja ponovio je tvrdnje Moskve da su se u Ukrajini izvodili biološki eksperimenti sa patogenima kuge, antraksa, bruceloze, difterije, dizenterije i još nekih smrtonosnih virusa i ukazao da je rizik od upotrebe biološkog oružja realan.

Ruski ambasador je izjavio da su laboratorije za vakcine protiv kovida korišćene za pravljenje biološkog oružja, kao i da je to bio izgovor za korišćenje biolaboratorija u opasne svrhe.

"Rizik je realan, s ozbirom na interese radikalnih nacionalističkih grupa u Ukrajini koji znaju za rad sa opasnim patogenima. Pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland potvrdila je da su postojale opasne studije u laboratorijama u Ukrajini, i rekla da istraživanja ne smeju da padnu u ruke ruskih snaga", rekao je ruski diplomata.

Foto: Beta

On je naveo da su Ukrajinci radili sve u saradnji sa američkim Ministarstvom odbrane, ali da su navodno ukrajinske snage "počistile" tragove.
Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je da Ukrajina nema program razvoja biološkog oruža i da ne postoje ukrajinske laboratorije za biološko oružje koje podržavaju SAD.

Ona je rekla da su SAD veoma zabrinute da bi zahtev Rusije za ovaj sastanak mogao biti potencijalno delo prebacivanja odgovornosti na drugoga. Tomas-Grinfild je istakla da SAD veruju da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko ili biološko oružje za ubistva koja bi prikazala kao incidente, a s namerom da optuži druge ili da podrži vojne operacije.

Američka ambasadorka u UN kazala je i da je i Kina širila dezinformacije kako bi podržala "ruske neverovatne optužbe".

Kineski izaslanik pri UN Džang Jun izjavio je da zabrinutost Rusije u vezi sa biolaboratorijama u Ukrajini treba pažljivo razmotriti.

"Sve informacije o biološkoj aktivnosti u vojne svrhe treba da privuku visok nivo pažnje međunarodne zajednice. Kina je sa zabrinutošću primila informacije koje je Rusija dostavila. Da bi se poštovala Konvencija o zabrani biološkog oružja, dužnost je svih zemalja da uzmu u obzir zabrinutost Rusije", rekao je Džang.

On je ocenio da su direktni pregovori Rusije i Ukrajine, uključujući i one na nivou ministara spoljnih poslova, pozitivni koraci ka postizanju mira, koje svetska zajednica treba da podrži, preneo je Sputnjik. Britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord nazvala je optužbe potpunim besmislicama i rekla da Rusija danas tone u nove dubine, ali da Savet bezbednosti ne sme da bude odvučen sa njom, preneo je AP.

19.40 - Guverner Izjuma: Zaustavljena evakuacija zbog granatiranja

Pokušaj evakuacije civila "humanitarnim koridorom" iz istočnog ukrajinskog grada Izjuma zaustavljen je danas zbog granatiranja koje su izvele ruske snage, izjavio je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjegubov. Sinjegubov je naveo da u Izjumu i dalje nema struje, grejanja i vode, kao ni telefonskog signala, prenosi Rojters.

Šef ruskog centra nacionalne odbrane Mihail Micinzev ranije danas je najavio da će Rusija jednostrano otvoriti humanitarne koridore iz područja specijalne vojne operacije u Ukrajini svakog narednog dana.

"Zvanično saopštavamo da će humanitarni koridori u pravcu Rusije biti unilateralno otvoreni bez bilo kakvih sporazuma i to od 10 sati ujutru svakog dana, kazao je on, a preneo TAS S.

19.05 - Zelenski:Informisao sam Bajdena o zlocinima Rusije nad civil

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je na Tviteru napisao da je informisao DŽozefa Bajdena o ruskim zločinima nad civilima.

"Dao sam mu procenu stanja na bojnom polju, informisao sam ga o zločinima Rusije nad civilima. Složili smo se o daljim koracima koji su potrebni za odbranu Ukrajine i kako da se pojačaju sankcije protiv Rusije", naveo je Zelenski na Tviteru, prenosi Rojters.

On nije dao više detalja o razgovoru, koji je prethodio Bajdenovom obraćanju naciji o tome da će SAD ukinuti trgovinske povlastice Rusiji.

19.00 - Ukrajinci tvrde: Kidnapovan gradonačelnik Melitopolja

 

 

19.00 - Volnovaha danas

 

 

18.50 - Lideri EU: Da budemo otvoreni, ali da ne zavisimo ni od koga

Lideri zemalja Evropske unije dogovorili su se danas da smanje zavisnost od svetskih snabdevača hrane, mikročipova, sirsovih materijala i digitalne tehnologije, pošto je "ruska invazija na Ukrajinu dala novi argument Uniji da treba da bude još samostalnija".

EU je razmatrala kako da bude nezavisnija u određenim oblastima otkako je pandemija kovida izazvala pometnju u globalnom lancu nabavke određene robe kao što su lekovi ili mikročipovi.
Zvaničnici EU su poručili da se Evropa sada bori da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa, nafte, uglja i sirovih materijala, i da nađe alternativu za nabavku pšenice, preneo je Rojters.

"U kontekstu ove krize, vidimo kako su naša hrana, energija, odbrana zapravo pitanje suvereniteta. Želimo da budemo otvoreni prema svetu, ali da ne zavisimo ni od koga", rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će Komisija izaći do sredine maja s planom kako da EU ne bude zavisna od ruskog gasa, nafte i uglja u narednih pet godina.

18.15 - Oglasio se Zelenski: "Ako Bog da i pobedimo u ovom ratu, podelićemo pobedu sa našom braćom i sestrama"

 

 

18.11 - Ukrajina: Belorusija se možda večeras priključi napadu na UKR

Ukrajinski Centar za strateške komunikacije saopštio je da ne odbacuje mogućnost da bi Belorusija već večeras mogla da se priključi Rusiji u napadu na Ukrajinu, nakon današnjeg sastanka u Moskvi između predsednika dvaju zemalja, Aleksandra Lukašenka i Vladimira Putina.

"Prema preliminarnim podacima, beloruske trupe bi mogle da budu uključene u invaziju 11. marta u 21.00 po lokalnom vremenu", naveo je Centar, koji potpada pod ukrajinsko ministarstvo kulture i informacije.

17.53 - Dikarlo: Potreba za pregovorima ne moze biti hitnija

Potreba za pregovorima za zaustavljanje rata u Ukrajini ne može biti hitnija, izjavila je danas podsekretarka Ujedinjenih nacija za politička pitanja i izgradnju Rozmeri Dikarlo u Savetu bezbednosti UN.
Ona je pozvala Rusiju i Ukrajinu da uspostavljaju kontakte poput sastanka njihovih ministara spoljnih poslova održanog u Turskoj u četvrtak.

"Pozivamo da se takvi napori intenziviraju, uključujući i dalje obezbeđivanje humanitarnih aranžmana i sporazuma o prekidu vatre kao prioritet", rekla je Dikarlo, preneo je Rojters.

"Logika dijaloga i diplomatije mora prevladati nad logikom rata", istakla je ona.

17.51 - Makron i Šolc danas razgovaraju sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio posle sastnka lidera EU u Parizu, da će zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom ”za nekoliko sati” razgovarati sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom.
Nemački kancelar je potvrdio ove planove nagalsivši da je asplutno važno da se ”nit razgovora ne prekine”.

Istovremneo, i Makron i Šolc su iz Pariza sa samita EU lidera poručili da će EU, ukoliko Moskva ne obustavi svoju ofanzivu, nastaviti da i vojno pomaže Ukrajinu i pojačava sankcije protiv Rusije.

16.47 - Završen je sastanak Putina i Lukašenka, koji je trajao više od pet sati.

16.43 - Moskva:UKR pristala na samo dva od 10 humanitarnih koridora

Ukajina je pristala na samo dva od 10 humanitarnih koridora koje je predložila Rusija za evakuaciju stanovništva iz Ukrajine, od kojih nijedan nije ka ruskoj teritoriji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da je Marijupolj, gde dosad nisu uspeli pokušaji da se uspostavi prekid vatre, trenutno u potpunosti opkoljen i da su ukrajinske snage uništile ili minirale sve mostove i puteve ka toj luci na jugu Ukrajine, preneo je Tas s.

Rusija je otvorila "10 humanitarnih koridora za evakuaciju civila i stranih državljana iz Kijeva, Černihova, Sumija, Harkova i Marijupolja. Ukrajinska strana je pristala na samo dve rute iz Kijeva i Marijupolja", rekao je Mihail Mizincev, šef ruskog centra nacionalne odbrane.

16.42 - Bajden:SAD ukidaju Rusiji trgovinske povlastice

Američki predsednik Džozef Bajden danas je saopštio da SAD ukidaju trgovinske povlastice Rusiji zbog napada na Ukrajinu.
On je u obraćanju u Beloj kući dodao da će u okviru tih mera SAD zabraniti uvoz dijamanata, morskih plodova i votke iz Rusije, prenosi Rojters.

Iz Bele kuće je saopšteno da se uvode sankcije protiv još jednog broja ruskih državljana, uključujući direktore banaka koji su već sankcionisani, kao i poslanike ruske Dume.

16.39 - Lajen: Uskoro plan za prekid zavisnosti od ruskog gasa!Radićemo na suspenziji članstva Rusije u MMF i Svetskoj banci...

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je dužnost EU da svojim građanima obezbedi izvor energije koji će biti pouzdan i imati prihvatljivu cenu. U tom cilju ona najavljuje ”sednjoročni plan” da se do 2027. godine prekine zavisnost od ruskih energenata, a da se u kratkom roku ograniči skok cena električne energije u EU.

”U srednjem roku to znači oslobađanje od zavosnosti od ruskog gasa korz diverzifikaciju izvora, ulaganjem u obnovljive izvore. Od sredine maja izaćićemo sa predlogom da postepeno ukinemo našu zavisnost od ruskog gasa, nafte i uglja do 2027. godine što će biti podrzaano neophodnim evropskim sredstvima”, kaže Lajen.

Ursula fon der Lajen je na karju samita EU lidera u Versaju najvila da će u cilju postizanja energetske nezavosnosti Komisija do sredine maja predsataviti opcije za optimalizovanje tržista električne energije kako bi što bolje podržala zelena tranzicija u Evropi.

Ona je podsetila da je Evropska komisija u svetlu sve viših cena enregenata predložila opciju reguacije cena u vanrednim okolnostima i ponudila drzavama članicama opcije za hitnu državnu pomoć kompanijam koje su pogođene skokom cena energije. Kada je u pitanju sledeća zima, Lajen naglasava da je plan da se skladišta gasa u EU napune svakog 1.oktobra do bar 90 procenata kapciteta.

Foto: AP/Tanjug


16.23 - Ukrajinci tvrde: "Otkrili smo napad ruskih aviona koji žele da uvuku Belorusiju u rat"

 

 

15.50 - Kličko: Očekujemo jak napad Rusa na Kijev narednih dana

Vladimir Kličko, član ukrajinskih teritorijalnih odbrambenih snaga, brat gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, rekao je danas za CNN da narednih dana očekuje jak napad na glavni grad Ukrajine.

- U narednih nekoliko dana, očekujemo jak napad na glavni grad. Ruska vojska se trenutno pregrupiše. Pokušavaju raznim strategijama da izvedu napad i da pronađu pravo vreme i pravi tajming. Očekujemo napad na Kijev svakog trenutka, a posebno narednih dana. Njihova meta je Kijev - tvrdi Kličko.

15.40 - Savetnik Zelenskog: Zaustavljeno napredovanje ruskih snaga

Rusko napredovanje u Ukrajini je zaustavljeno, a ruske oružane snage nisu postigle napredak u poslednja 24 sata, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

“Naš protivnik je zaustavljen praktično u svim pravcima pomoću vazdušnih udara, raketne vatre i kopnenih napada”, izjavio je Arestovič na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters. On tvrdi i da su ukrajinske oružane snage izvele kontranapade u blizini glavnog grada Kijeva i Harkova na istoku Ukrajine.

15.30 - Generalni sekretar NATO-a: Niko ne želi sankcije Rusiji, one utiču na sve

- Uvodimo neviđene sankcije Rusiji... Niko ne želi ove sankcije, one imaju uticaj na ceo svet, uključujući i zemlje koje uvode te sankcije. Ali, u isto vreme, mi smo dužni da odgovorimo - rekao je Stoltenberg na Diplomatskom forumu u Antaliji,odgovarajući na pitanje da li oštre sankcije Rusiji mogu da povrate mir.

Generalni sekretar NATO-a je, takođe, rekao da alijansa nikada nije tvrdila da je članstvo Ukrajine „neizbežno“ i da je pitanje bliske budućnosti.

15.20 - UN upozorava: Sukob u Ukrajini može dovesti do gladi u svetu

Sukob u Ukrajini mogao bi da dovede do rasta cena hrane i gladi u svetu, izjavio je portparol Svetskog programa za hranu pri Ujedinjenim nacijama Tomson Piri.

15.05 - Ukrajina želi da uhapsi urednicu Sputnjika Margaritu Simonjan

14.50- UN: Stradala 564 civila od početka rata u Ukrajini

Kancelarija UN za ljudska prava (OHC HR) je saopštila danas da je potvrdila smrt 564 civila u Ukrajini od 24. februara, uključujući 41 dete. Realna cifra je, kako se navodi, verovatno znatno veća jer OHC HR još nije u stanju da potvrdi izveštaje iz oblasti u kojima su u toku intenzivna neprijateljstva, prenosi agencija Rojters.

- Većina je poginula od upotrebe eksplozivnog oružja, uključujući granatiranja teškom artiljerijom, projektila i vazdušnih napada - dodaje se u saopštenju.

14.35 - Teške borbe vode u Kijevskoj oblasti kod Brovara.

 

 

14.30 - Japan će zamrznuti sredstva beloruskih banaka 10. aprila

Japan će zamrznuti sredstva tri beloruske banke od 10. aprila, shodno novim sankcijama prema toj zemlji zbog njene umešanosti u ruski napad na Ukrajinu, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Za plaćanja i finansijske transakcije tri banke iz Minska - Belagroprombanke, Dabrabit banke i Razvojne banka Republike Belorusije - biće potrebne vladine dozvole, navelo je ministarstvo, prenosi Rojters.

14.15 - GRADONAČELNIK ODESE STREPI: Ruske snage bi mogle da nas opkole sa tri strane!

Gradonačelnik Odese Genadi Truhanov rekao je danas da bi ruske snage mogle uskoro da opkole taj lučki grad sa tri strane. Opširnije čitajte OVDE.

13.28 - Kanada zabranjuje uvoz naftnih derivata iz Rusije kao deo antiruskih sankcija.

13.05 - Potanjin: Konfiskacija imovine kompanija koje su pobegle iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu narušila bi poverenje investitora decenijama i vratila Rusiju u katastrofalne dane boljševičke revolucije 1917. Potanjinovu izjavu čitajte OVDE.

12.45 - Velika Britanija zamrzava imovinu 386 poslanika ruske Dume

Velika Britanija je najavila zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za 386 poslanika ruske Dume koji su glasali za nezavisnost dva regiona istočne Ukrajine.

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras objavila je ovaj set sankcija zbog podrške ovih poslanika regionima Lugansk i Donjeck, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije, prenosi Rojters.

12.42 - Rusija zabranila izoz putničkih automobila, kombija, jahti

Ruska vlada je uvela zabranu izvoza putničkih automobila i drugih motornih vozila namenjenih prevozu ljudi, uključujući kombije i trkačke automobile, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu vlade.

Merom zabrane izvoza su, međutim, obuhvaćeni i putnički i teretni brodovi, jahte, avioni i dronovi, dodaje ruska agencija.

12.30 - Putin je najavio pozitivne pomake u pregovorima sa Ukrajinom!

Putin je rekao Lukašenku da postoje određeni pozitivni pomaci u pregovaračkom procesu sa Ukrajinom, opširnije OVDE.

Foto: tajnug/AP

12.20 - IOM: Više od 2,5 milona ljudi napustilo Ukrajinu zbog rata

Više od 2,5 miliona ljudi napustilo je Ukrajinu do 11. marta, objavila je danas Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Taj broj je za oko 200.000 veći od prethodnog, jučerašnjeg izveštaja IOM-a, prenosi Rojters.

Kako je saopšteno, 116.000 izbeglih su državljani trećih zemalja. Prema ovim podacima, većina izbeglica, oko 1,5 miliona ljudi, pobeglo je u Poljsku.

Odvojeno, Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OĆA) saopštila je danas da je najmanje 1,85 miliona ljudi raseljeno u Ukrajini, navodi Rojters.
 

Foto: Tanjug/AP

12.15 - Kremlj:Sastanak Putina i Zelenskog moguć uz pripremu

Kremlj ne isključuje sastanak između predsednika Rusije Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ali bi on trebalo da bude temeljno pripremljen da bi proizveo rezultate, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Niko ne isključuje mogućnost sastanka Putina i Zelenskog. Teoretski, to je zaista moguće - rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Portparol Kremlja je istakao i da „prvo, delegacije i ministri treba da urade svoj deo posla kako bi bili sigurni da se predsednici ne sastaju samo zbog razgovora, već da će sastanak koji bi održali postigao rezultate".

- Stav Rusije nije nikakva tajna, on je formulisan i predočen ukrajinskim pregovaračima. Čekamo njihova pojašnjenja - dodao je Peskov, prenosi TAS S.
 

12.04 - Skoro milion ljudi u Ukrajini bez struje, opširnije čitajte OVDE.

11:43 - Ukrajina: Letelica iz Zagreba nije naša

Markijan Lubkjivski, savetnik ukrajinskog ministra odbrane, za Jutarnji.hr izjavio je da letelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska. Rekao je da se očekuje zvanično saopštenje ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova u saradnji s glavnim štabom ukrajinske vojske.

11.21 - Predsednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se javnosti zbog pada bespilotne letelice u Zagrebu koja je na hrvatsku teritoriju doletela iz Mađarske i Rumunije. Opširnije čitajte OVDE.

10.40 - Hrvati tražili od Ukrajine informacije o letelici
Premijer Hrvatske rekao da je u Zagrebu pala letelica ruske proizvodnje, ali da nije sigurno da li je bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske.

- Kontaktirali smo i ukajinsku stranu da vidimo imaju li oni informacije o tome kako je ta letelica došla čak do Zagreba - rekao je premijer. Sve o misterioznoj letelici koja se srušila u Zagrebu čitajte OVDE, kao i na linkovima ispod:

NA ZAGREB NOĆAS PALA VOJNA LETELICA IZ UKRAJINE?! Šokantna tvrdnja stručnjaka za vojnu avijaciju! (VIDEO)
UKRAJINSKI DRON "STRIŽ" PAO NA ZAGREB? Dizajniran je još u sovjetsko vreme, imao je posebnu namenu! (VIDEO)
KRATER PREČNIKA 3 METRA, VATROGASCI SKIDALI PADOBRAN SA DRVETA! Oglasila se policija povodom eksplozije u Zagrebu!

 

10.20 - Guverner Harkova: Rusi pogodili prihijatrijsku bolnicu

Ruske snage pogodile su danas psihijatrijsku bolnicu u blizini istočnog ukrajinskog grada Izjuma, saopštile su regionalne ukrajinske vlasti.

Oleh Sinegubov, guverner Harkovske oblasti, izjavio je da je 330 ljudi bilo u bolnici i da je 73 evakuisano, prenosi agencija Rojters.

On je rekao da se utvrđuje broj žrtava, opisujući ovakav čin kao "brutalan napad na civile".

09.54 - Ruske trupe stežu obruč oko Kijeva, opširnije čitajte OVDE.

09.32 - Ruski predsednik Vladimir Putin saglasio se sa idejom ministra odbrane Sergeja Šojgua o slanju dobrovoljaca u Ukrajinu. Opširnije OVDE.

 

 

08.40 - Lukašenko stigao u Moskvu

 

 

08.36 -Narodna milicija DNR je za dan evakuisala 35 ljudi iz ratišta

Narodna milicija DNR dnevno evakuisala 35 ljudi iz ratišta, među kojima i osmoro dece

08.30- 400.000 ljudi do sada evakuisano iz opkoljenih ukrajinskih gradova

08.25- Ukrajinski parlament tvrdi da su ruske snage granatirale institut za fiziku i tehnologiju u Harkovu

08.20- Trupe DNR zauzele su grad Volnovahu

Saopštio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov. Opširnije čitajte OVDE.

- Grad Volnovaha je oslobodila grupa trupa Donjecke Narodne Republike - rekao je on. Pod kontrolu su uzeta i naselja Olginka, Velika-Anadol, Zeleni Gaj, napredovanje u dubinu bilo je do šest kilometara, dodao je general.

 

 

08.10- Prvi put napadnuti gradovi Dnjepar, Luck, Ivano - Frankovks! 

General-major Konašenkov: vojni aerodromi u Lucku i Ivano-Frankovsku stavljeni su van snage

- Ujutro 11. marta, visokoprecizno oružje dugog dometa pogodilo je vojnu infrastrukturu Ukrajine . Vojni aerodromi u Lucku i Ivano-Frankivsku su povučeni iz upotrebe - rekao je Konašenkov.

 

 

08.06-  Lukašenko je odleteo u Moskvu na razgovore sa Putinom 

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko otputovao je u radnu posetu Moskvi, gde je predviđeno da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi Sputnjik Belorusija.

Kako je ranije saopštila pres-služba šefa beloruske države, 11. marta u Moskvi će se održati razgovori Lukašenka i Putina. Lideri zemalja razgovaraće o aktuelnim pitanjima bilateralnih odnosa, razvoju sindikalne saradnje, ekonomskoj saradnji pod pritiskom sankcija. Na dnevnom redu je i situacija u regionu i Ukrajini.

 

 

08.05 - „Gasprom” je saopštio da redovno isporučuje gas za tranzit kroz Ukrajinu

08.00 -  Na aerodromima Krasnodar i Anapa proširena su ograničenja za prijem aviona

07.30 - Onesposobljeni vojni aerodromi u Lucku i Ivano-Frankovsku, od osam sati ponovo režim tišine

06.45 - SatelitskI snimci zabeleženi u četvrtak pokazuju da se veliki ruski vojni konvoj, zadnji put viđen severozapadno od Kijeva, u blizini aerodroma Antonov, uglavnom preraspodelio i raširio, izvestila je privatna američka kompanija Maksar Tehnolodžs, navodeći da slike pokazuju oklopne jedinice koje se kreću i prolaze kroz gradove u blizini aerodroma Antonov.

Slike prikazuju da su se delovi konvoja razmestili severnije, u blizini sela Lubjanke i da se u blizini nalaze i haubice na položajima spremne za paljbu.

Foto: Tanjug/AP/MAXAR

06.30 - Ukrajinske trupe su u 7 časova (5 po srednjoevropskom) otvorile vatru na selo Ozerjanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Kako se navodi, na naselje je ispaljeno 10 granata kalibra 122 mm.

Ranije tokom noći, ukrajinske snage četiri puta su granatirale tri naselja u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom cemtru za kontrolu prekida vatre.

06.27 - Rusija od 11. marta ujutru ponovo objavljuje „režim tišine“ 
Rusija od 10 časova po moskovskom vremenu 11. marta (8 časova po srednjoevropskom) objavljuje „režim tišine“ za izlazak civila iz ukrajinskih gradova, saopštio je danas Međuresorni koordinacioni štab Ruske Federacije za humanitarnu aktivnost u Ukrajini.

Rusija je spremna da obezbedi humanitarne koridore (bezbednost prolaska ljudi, kao i prolaz autobuskih konvoja i civilnih vozila)“ iz Kijeva, Černigova, Sumija, Harkova, Marijupolja biće otvoreni u nekoliko pravaca.

06.23 - Rusija traži sednicu SB UN zbog biološkog programa SAD

Rusija je zatražila acija za petak, 11. mart, kako bi razgovarala o američkim biološkim programa u Ukrajini, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

"Ruska diplomatska misija je zatražila sastanak SB UN za sutra, kako bi se razgovaralo o biološkim aktivnostima SAD na teritoriji Ukrajine", poručio je on putem Tvitera, prenosi TAS S.
 

06.14 - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je Ukrajini da uništi sve posebno opasne patogene u zemlji u laboratorijama za javno zdravlje, kako bi se sprečila „sva potencijalna curenja“, koja bi bolest proširila među stanovništvom, prenosi agencija Rojters.

06.02 - Šefovi država i vlada Evropske unije istakli su spremnost da pojačaju sankcioni pritisak na Rusiju i Belorusiju u vezi sa situacijom u Ukrajini, navodi se u saopštenju posle samita u Versaju.

„Odlučni smo da pojačamo pritisak na Rusiju i Belorusiju. Usvojili smo značajne sankcije i spremni smo da brzo usvojimo nove“, ističe se u dokumentu.
Lideri Evropske unije takođe su naveli da je potrebno se osigurati bezbednost ukrajinskih nuklearnih objekata.

„Pozivamo da se uz pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju odmah obezbedi pouzdanost i bezbednost ukrajinskih nuklearnih objekata“, ističe se u saopštenju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miroljub

pre 2 godine

Ovo je jezivo da jezivije ne može biti.Tkz.Amerikanci prevazilaze i najveće zločince na planeti Engleze.Preko Rusa zarazili bi Aziju i Evropu.Neznam šta je potrebno svetu da bi preduzeo mere protiv ovakvih zlikovaca i zločinaca.Prebacivanjem kontejnera sa biološkim oružjem čak u Australiju sve govori.Zelenskog pod hitno uhapsiti i suditi mu,mada mislim da će ga ubiti CIA ili Mi6.

Drake

pre 2 godine

Jedno je kristalno jasno...Amerikanci i zapad jednostavno mrze Ruse i sve sto je rusko. Mrznja je toliko dugo gajena da ne postoji nikakva sansa da se bilo kako to promeni. Istina nije bitna, ma da sutra zapande vodje otkriju sve javno kako lazu i manipulisu, zapadna javnost bi i dalje bila na njihovoj strani. To je sustina i Rusi su to shvatili i izgleda definitivno okrecu drugi list. Skupo ce naplatiti sve zapadu. Ne znam koliko cemo moci to sve da ispratimo, ovi na zapadu poludeli, pa i kod nas sve manje informacija sa ruske strane, informativni rat je u punom jeku...Zivimo u veoma poucno i otreznjujuce vreme. Car je zaista GO.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija