• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.03.2022

07:00

ŠOKANTAN POTEZ, KREMLJ DOZVOLIO STRANCIMA DA RATUJU U DONBASU! Putin šalje Sirijce i Irance u Ukrajinu!

Tanjug/AP

Vesti

ŠOKANTAN POTEZ, KREMLJ DOZVOLIO STRANCIMA DA RATUJU U DONBASU! Putin šalje Sirijce i Irance u Ukrajinu!

Podeli vest

Ruski predsednik odobrio da oko 16.000 dobrovoljaca sa Bliskog istoka dođe na ratište u Donjeck i Lugansk i pomogne proruskim snagama u borbi protiv ukrajinske vojske i stranih plaćenika sa Zapada

- Ukoliko postoje oni koji žele da dođu da pomognu ljudima koji žive u Donbasu, ne da uzimaju pare za to, onda ih treba uputiti u zonu sukoba - Vladimir Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je u petak da strani dobrovoljci dođu na ratište u Donbas i pomognu proruskim snagama u borbi za nezavisnost.

Reč je o najmanje 16.000 dobrovoljaca sa Bliskog istoka, najpre iz Sirije i Irana, koji su već spremni za polazak. Ne traže pare Na sastanku ruskog saveta bezbednosti, ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da postoji oko 16.000 dobrovoljaca na Bliskom istoku koji su spremni da se bore na strani proruskih snaga u Donjecku i Lugansku. On je od Putina tražio odobrenje da te ljude angažuje. Ruski predsednik je na to pristao.

- Ukoliko postoje oni koji žele da dođu da pomognu ljudima koji žive u Donbasu, ne da uzimaju pare za to, onda ih treba uputiti u zonu sukoba - rekao je Putin.

On je dodao da zapadni sponzori Kijeva uveliko angažuju strane plaćenike za borbu protiv ruske vojske i da to uopšte ne skrivaju.

- Iz tog razloga ne vidim zašto ti dobrovoljci ne bi došli da se bore za narod u Donbasu - kazao je Putin, koji je takođe odobrio Šojguov predlog da zapadno oružje zaplenjeno u Ukrajini bude dato proruskim borcima na istoku zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane prikazalo je snimak sa proruskog skupa u Siriji, na kojem se vide ratnici spremni da krenu u borbe u Ukrajini. Hiljade njih u vojnim uniformama i zastavama Sirije i Rusije, kao i slikama sirijskog predsednika Bašara el Asada i Vladimira Putina, uzvikivalo je slogane u znak pobede Rusije. Neki su čak nosili i plakate sa latiničnim slovom "Z", simbolom pobede, kojim su označeni ruski tenkovi i borbena vozila u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Veruje se da su u pitanju pripadnici šiitskih milicija koje su se borile protiv Islamske države (ISIS) i NATO trupa, a specijalnost su im gerilske borbe.

U međuvremenu, na frontu u Ukrajini ruska vojska napreduje ka Kijevu. Prema satelitskim snimcima koje su objavili zapadni mediji, veliki ruski vojni konvoj dug 64 kilometra, koji je pre nekoliko dana viđen severozapadno od Kijeva, pregrupisao se u manje delove.

Tenkovi su sada raspoređeni u gradovima, a neka vozila su prešla u obližnje šume, sa haubicama spremnim da otvore vatru. Rusi nadomak Kijeva Snimke ruske vojne mašinerije prikazala je i ruska televizija. Na njima se vide borbena vozila, tenkovi, cisterne i oružje koji se nalaze na svega 15 kilometara od Kijeva.

Vojni analitičari kažu da se uskoro očekuje finalni okršaj u Kijevu, od kojeg će zavisti ishod rata u Ukrajini. U ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da predvidi ko bi u toj bici mogao da pobedi.

Foto: Rojters

Zelenski: Ne znam koliko će borbe još trajati

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja načinila stratešku prekretnicu u ratu sa Rusijom, ali je upozorio da nije moguće reći koliko će borbe još trajati.

- Nemoguće je reći koliko će nam još dana trebati da oslobodimo ukrajinsku zemlju. Ali možemo reći da ćemo to učiniti, jer smo već došli do strateške prekretnice - rekao je Zelenski u televizijskom obraćanju.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija