• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

13.03.2022

18:30

ZAPAD OTEO RUSIMA POLOVINU ZLATNIH I DEVIZNIH REZERVI, MOŽE LI RUSIJA TO PREŽIVETI?! Moskva tvrdi da MOŽE, odgovor je već aktiviran..

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

ZAPAD OTEO RUSIMA POLOVINU ZLATNIH I DEVIZNIH REZERVI, MOŽE LI RUSIJA TO PREŽIVETI?! Moskva tvrdi da MOŽE, odgovor je već aktiviran..

Podeli vest

Rusija se ne odriče od svojih obaveza u pogledu državnog duga i isplaćivaće ga u rubljama dok zapadne zemlje ne odmrznu njene zlatne i devizne rezerve, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov. Podsetimo, Zapad je zamrznuo polovinu ruskih zlatnih i deviznih rezervi, a vrši i pritisak na Kinu da i ona "otme" Rusima zlato

- Zamrznute su naše zlatne i devizne rezerve, uključujući i Fond nacionalnog blagostanja. Imamo problema da ispunjavamo svoje obaveze, uključujući i u vezi sa dugom. Čini mi se da je apsolutno pošteno kada kažemo da ne odbijamo da ispunjavamo državne obaveze. Vršićemo isplate u rubljama dok naše zlatne i devizne rezerve ne budu odmrznute - rekao je Siluanov za televiziju „Rusija 1".

S tim u vezi, on je precizirao da su zapadne zemlje zamrzle oko polovinu ruskih zlatnih i deviznih rezervi, odnosno oko 300 milijardi dolara.

- To je otprilike polovina rezervi koje smo imali. Ukupan iznos rezervi koje imamo je oko 640 milijardi dolara, otprilike 300 milijardi rezervi je sada u stanju u kojem ne možemo da ih koristimo - naveo je ruski ministar finansija.

MUDŽAHEDINI I TERORISTI SU DOBRODOŠLI, NE I PROFESOR MILOŠ KOVIĆ: Dodik jasan, to je atak muslimanskog Sarajeva na Srpsku - NEĆE PROĆI!

Prema rečima Siluanova, Zapad vrši pritisak na Kinu kako bi ograničio pristup Rusiji njenim rezervama u juanima.

- Deo naših zlatnih i deviznih rezervi je u kineskoj valuti - u juanima. I vidimo kakav pritisak vrše zapadne zemlje na Kinu da bi ograničile trgovinu sa Kinom. Naravno, pritisak se vrši sa ciljem ograničavanja pristupa onim rezervama koje imamo u juanima - objasnio je ministar.

Međutim, mislim da će nam partnerstvo sa Kinom ipak omogućiti da održimo saradnju koju smo ostvarili, i ne samo da je održimo, već i povećamo u uslovima kada se zapadna tržišta zatvaraju, ocenio je ministar.

Kako kaže, ruske banke našle su se u teškoj situaciji, ali kapitalne rezerve omogućavaju funkcionisanje čak i onih koje potpadaju pod najteže sankcije.

VAŠINGTON PRETI KINI, NE SMETE POMOĆI RUSIJI NI NA KOJI NAČIN, U SUPROTNOM... Peking odgovara da će zaštiti i svoje kompanije i ljude...

S tim u vezi, napomenuo je da će država, ukoliko bude potrebno, pomoći bankama.

- I mi ćemo učiniti sve što je potrebno za to - rekao je on, navodeći takođe da će ruske vlasti pomno pratiti inflaciju i situaciju sa penzijama u zemlji.

Rusija ima dovoljno sredstava da obezbedi proizvodnju neophodne robe i plaćanja, istakao je Siluanov.

- Imamo dovoljno budžetskih sredstava, Centralna banka će obezbediti neophodnu likvidnost finansijskom sistemu - zaključio je on.

Bonus video!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mirko

pre 2 godine

Rusija ima 6.7 triliona u zlatu u Rusiji. Zamrznut je deo zlata koji se cuva u zemljama koje su uvele sancije. S obzirom da ruski spoljni dug iznosi 478 milijardi, to im je taman da pokriju deo ruskog duga i gotova prica. Nisu oni to ostavili slucajno.

milankukic

pre 2 godine

isto su to uradili i sa Srbijom banda lopova yamryli imovinu a kamate su redovno pripisivali i na kraju kao otpisali deo duga to je yapadna demokratija lopovi i kriminalci

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 2 godine

Prije svega mene cudi da Rusi drze bilo koju kolicunu novca zlata... u bankama svjetskih kriminalaca

Petar Golemi

pre 2 godine

unistiti trgovinu znaci vratiti svet u vreme pre globazlizacije. Prikazete na Internetu snimak punih radnji u zemlji X i praznih rafova u zemlji Y. Posledica : spekulativna trgovina da ne kazem sverc. To se pokazalo i u vreme pandemije COVIDa kada su se vidjene zemlja otimale oko respiratora, lekova, vakcina ........Zar ne mislite da na primer Rusija nema dovoljno ,,spavaca'' koji su u stanju da razore neku americku instituciju? Ili Kinezi....Krajnje je vreme da se svet i zvanicno preuredi. Hegemon USA je u silaznom stadijumu moci i uticaja.......I po moguctstvu bez ubijanja, ratovanja, izbeglica, granatiranja, ukidanja prava na maternji jezik i slicnoh gluposti koje neminovno dovode do sukoba....

milan lala

pre 2 godine

I pored sveg sto su videli sta se deslio sa Libijskim , Irackim , Venecuela , Sirijskim zlatom Rusija polovinu svojih zlatnih i devizni rezervi drzala u neprijateljevom dzepu. Neverovatna naivnost . Dobro je da je Srbija vratila kuci sve svoje zlato.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija