• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Republika

18.03.2022

20:03

OVO ORUŽJE JE SMRT ZA RUSKE TENKOVE! SAD šalje veliki broj moćnog oružja u Ukrajinu, a jedno je posebno opasno! (Foto)

AP/Photo

Vesti

OVO ORUŽJE JE SMRT ZA RUSKE TENKOVE! SAD šalje veliki broj moćnog oružja u Ukrajinu, a jedno je posebno opasno! (Foto)

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države najavile su novu turu pomoći Ukrajini koja pored finansijskog aspekta uključuje i veliki broj oružja, a jedno je posebno opasno

Izgorela olupina ruskog tenka leži u zemlji, dok na pratećoj fotografiji pored njega ukrajinski vojnik nosi oružje za koje se tvrdi da je izazvalo uništenje. Ovo su slike koje su ukrajinske oružane snage postavile na Tviter označene su trijumfalnim natpisom, u kojem se navodi da je to rezultat "udaraca Džavelina u (rusku) vojnu opremu".

"Džavelin" (Javelin), protivtenkovsko oružje na ramenu koje ispaljuje rakete koje jure ka ciljevima udaljenim do četiri kilometara, može se kontrolisati pomoću prenosive jedinice koja se ne razlikuje mnogo od konzole za video igrice - ali može poslati metar dug projektil pravo kroz bočnu stranu ili vrh oklopnog tenka, prenosi BBC.

Samo prisustvo oružja američke proizvodnje "unosi paniku" među ruskim vojnicima, tvrdi ukrajinska vojska – a uskoro će dobiti još 2.000 komada. Rakete "Džavelin" su među stavkama koje su SAD obećale Ukrajini u novom paketu vojne pomoći od 800 miliona dolara (608,3 miliona funti) koji je najavio predsednik Džo Bajden u sredu.

Ostalo naoružanje uključuje dronove koji se mogu pretvoriti u leteće bombe i protivvazdušno oružje koje može da gađa helikoptere sa neba. Ali, da li će ove pošiljke pomoći Ukrajini da savlada brojniju - i bolje opremljenu - invazijsku silu Rusije?

Šta će SAD poslati Ukrajini?

Nova američka pomoć Ukrajini uključuje širok spektar vojne opreme, u rasponu od 25.000 kompleta pancira i šlemova do pušaka i bacača granata, hiljade drugog protivtenkovskog oružja i više od 20 miliona komada municije. Pored projektila "Džavelin", najmoćnije oružje uključuje 800 protivvazdušnih sistema "Stinger", koji su nekada bili poznati zbog obaranja sovjetskih aviona u Avganistanu.

 

 

SAD takođe planiraju da isporuče 100 "taktičkih bespilotnih vazdušnih sistema" - malih dronova - koji se često lansiraju ručno i dovoljno mali da stanu u rančeve. Vojnici mogu da ih koriste da bi videli bojno polje ili, u nekim slučajevima, da napadnu, u suštini stvarajući leteće bombe koje se mogu ubaciti u mete sa daljine.

Saopštenje američkog predsednika Džoa Bajdena u sredu potvrdilo je da je ukupan iznos američke vojne pomoći obećane Ukrajini milijardu dolara samo u protekloj nedelji - što je ogromno ubrzanje u poređenju sa 2,7 milijardi dolara obezbeđenih između 2014. i početka 2022. godine

To je "značajan razvoj" i rešava prethodne nedostatke, kaže Džon Herbst, bivši američki ambasador u Kijevu: "Nema sumnje da su Bajden i njegov tim bili previše stidljivi u pružanju podrške Ukrajini", rekao je Herbst. 

Šta to znači protiv ruskih kopnenih i vazdušnih ofanziva?

Vojni stručnjaci kažu da će protivtenkovsko oružje koje isporučuje SAD verovatno imati najveći uticaj u Ukrajini. Invazione ruske snage su "pre svega mehanizovane snage" (oklopni konvoji), tako da "najbolje što možete da uradite jeste da ta vozila eliminišete", rekao je bivši pukovnik američke vojske Kristofer Majer, prenosi "BBC".

Ukrajina je dobila razne protivtenkovske sisteme iz nekoliko zemalja, što pomaže u povećanju "smrtonosnosti" ukrajinskih snaga protiv ruskih vozila, rekao je Majer. "Ako im date različite protivtenkovske sisteme, to im pruža višestruke mogućnosti da probiju bilo koji odbrambeni sistem zaštite oklopa koji tenk ima", rekao je on.

I dok se njihove tvrdnje ne mogu nezavisno proveriti, ukrajinski zvaničnici kažu da dobro primenjuju oružje. Do 16. marta, oni tvrde da su uništili više od 400 tenkova i 2.000 drugih ruskih vozila.

Protivtenkovsko oružje, međutim, ne pomaže Ukrajini u borbi protiv ruskog vazduhoplovstva, koje već tri nedelje gađa mete širom zemlje. Sistem "Stinger" koji se može prenositi sa ramena je jedino protivvazdušno oružje uključeno u paket pomoći SAD. Sistem je viđen u sukobima širom sveta od 1981. godine. Najpoznatije je da je bio korišćen u Avganistanu, gde je "Stingers" koji je isporučio SAD pomogao da se obori stotine ruskih aviona i helikoptera tokom sovjetske okupacije.

 

 

Efikasan je protiv niskoletećih helikoptera ili aviona na visini do oko 3.800 metara, što ga čini relativno beskorisnim protiv ruskih bombardera viših letova. Herbst je rekao da je pominjanje "Stingersa" od strane administracije kao deo paketa pomoći Ukrajini "znak slabosti".

"Treba im još Stingera, u to nema sumnje", rekao je on. "Ali njima je potrebno i protivvazdušno oružje veće visine... to je ozbiljan propust."

Šta SAD nisu poslale?

Dok je Bela kuća nagovestila da bi oružje na većim visinama - poput protivvazdušne rakete S-300 iz sovjetske ere - moglo da bude upućeno u Ukrajinu preko trećih zemalja, nije objavljeno nikakvo zvanično saopštenje. Zvaničnici u Slovačkoj su izrazili spremnost da pošalju sisteme u Ukrajinu, pod uslovom da dobiju zamenu. Dva druga saveznika u NATO-u - Grčka i Bugarska - takođe navodno imaju sisteme.

SAD su takođe odbacile predloge da Poljska prebaci svoje borbene avione Mig-29 u Ukrajinu kako bi im omogućila da učine više u borbi protiv neba. Američki zvaničnici opisali su plan kao "neodrživ" zbog povećanog rizika od otvorenog sukoba između NATO-a i Rusije.

Majer je, međutim, rekao da bi transfer Mig-29 ili sličnih aviona od strane američkih saveznika - uz blagoslov administracije - bio efikasan način da se pomogne Ukrajini u borbi za kontrolu nad svojim nebom. On je podsetio da je Sovjetski Savez obezbedio i avione i pilote Severnom Vijetnamu da operišu protiv američkih aviona bez započinjanja šire konfrontacije.

Podsetimo, sukobi u Ukrajini su eskalirali 24. februara kada je ruska vojska izvršila invaziju na ovu teritoriju i od tada se odvijaju žestoke borbe na ukrajinskom tlu. Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine su u toku, ali konkretni dogovori o prekidu vatre još uvek nisu postignuti, dok broj žrtava svakodnevno raste.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17