• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

19.03.2022

13:27

PROPALE BAJDENOVE PRETNJE, SI ODBIO ULTIMATUM SAD, NEĆE DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI!

AP/Photo

Vesti

PROPALE BAJDENOVE PRETNJE, SI ODBIO ULTIMATUM SAD, NEĆE DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI!

Podeli vest

Kineski predsednik u video-razgovoru sa Džoom Bajdenom rekao da sukobi nisu ni u čijem interesu i poručio mu da je bolje da SAD i NATO razgovaraju sa Moskvom umesto što uvode sankcije

Kineski predsednik Si Đinping odbio je da uvede sankcije Rusiji, uprkos pretnjama Amerike. On je u petak preko video-linka pričao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, kojem je poručio da sukobi nisu u interesu bilo koga, da Kina ne veruje u politiku sankcija, te da ne želi da razgovara pod pretnjama i ucenama.

Rat okončati što pre

Dvojica lidera pričala su oko dva sata, a Bajden je pokušavao da ubedi Sija da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini i uvede sankcije Moskvi, preteći da će u suprotnom SAD uvesti embargo Pekingu. Međutim, kineski predsednik mu je poručio da sukobi i konfrontacije nisu u interesu bilo koga.

- Mir i bezbednost najcenjenije su blago međunarodne zajednice. Odnosi između država ne bi uopšte trebalo da mogu da pređu u fazu sukoba - rekao je Si Bajdenu.
Kineski predsednik je poručio američkom kolegi da bi bilo bolje da SAD i NATO razgovaraju sa Rusijom umesto što uvode sankcije.

- Neophodno je da se rat u Ukrajini okonča što je moguće pre. Sada su glavni prioriteti nastavak dijaloga i pregovora, izbegavanje civilnih žrtava, sprečavanje humanitarne krize i prekid borbi. Sve strane treba da zajednički podrže dijalog i pregovore između Rusije i Ukrajine, dok bi SAD i NATO takođe trebalo da vode pregovore sa Rusijom kako bi rešili suštinu ukrajinske krize i otklonili bezbednosne probleme i Moskve i Kijeva - poručio je Si Bajdenu.

Foto: AP/Photo

Razgovor kineskog i američkog predsednika dogodio se neposredno nakon što je Peking poslao jasnu poruku Vašingtonu da ne želi da razgovara pod pretnjama i ucenama sankcijama.

- Kina nikad neće prihvatiti američke pretnje i ultimatume. Ako Amerika pribegne merama koje će naškoditi kineskim legitimnim interesima i interesima kineskih firmi i pojedinaca, Peking neće sedeti skrštenih ruku, već će snažno odgovoriti. Vašington ne bi trebalo da ima iluzije u vezi sa tim - kazao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

On je osudio američku vojnu pomoć Ukrajini, navodeći da to sprečava mir i stabilnost u regionu.

- Kina snabdeva Ukrajinu hranom, mlekom u prahu, vrećama za spavanje, jorganima, vodootpornim dušecima, a Amerika im nudi smrtonosno oružje. Nije teško zaključiti da li hrana ili oružje više pomažu tim ljudima - rekao je Džao.

Kineski diplomata je Amerikance nazvao i licemerima, ističući da od miliona izbeglica iz Ukrajine nisu primili skoro nikoga.

Foto: Reuters

Propale mu pretnje

Nakon takvih reči upućenih Americi neposredno pre razgovora dvojice lidera, Bajdenu je očigledno propao pokušaj da ucenjuje Sija Đinpinga. A s tom namerom je zapravo zakazao video-poziv. Naime, američki državni sekretar Entoni Blinken u četvrtak je izjavio da će razgovor biti prilika za Bajdena da proceni na čemu stoji sa Kinom.

- Bajden će jasno staviti do znanja da će Kina snositi odgovornost za sve akcije koje preduzme da podrži rusku agresiju. Nećemo oklevati da odredimo cenu toga - rekao je Blinken.

Na kraju se, međutim, ispostavilo da je Bajden ipak morao da spusti loptu.

 

Sankcije Rusiji neće biti trajne

Stejt department saopštio je da sankcije Rusiji zbog Ukrajine nisu planirane kao trajne.
To je objavljeno nakon što je Predstavnički dom Kongresa u četvrtak uveče usvojio zakon kojim se Rusiji ukidaju trgovinske povlastice, što će otvoriti put ka većim carinama na uvoz iz te zemlje. Tako je Rusiji ukinut status "trajnih normalnih trgovinskih odnosa sa SAD", a ista mera uvedena je i Belorusiji. Pre toga Amerika je uvela embargo na uvoz ruske nafte i gasa, i čitav niz pojedinaca i ruskih firmi stavila na "crnu listu".

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija