• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

21.03.2022

23:00

DA STE SLEDILI SRBIJU, NE BISTE BILI U PROBLEMU! EVROPOM HARAJU NESTAŠICE. NEMA ULJA, BRAŠNA... Vlasti ograničavaju prodaju...

Informer DN

Vesti

DA STE SLEDILI SRBIJU, NE BISTE BILI U PROBLEMU! EVROPOM HARAJU NESTAŠICE. NEMA ULJA, BRAŠNA... Vlasti ograničavaju prodaju...

Podeli vest

Posledice poskupljenja energenata i zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda proizvoda kao što su kukuruz, pšenica, žitarice...i od Ukrajine i od Rusije, se sa protokom vremena sve više osete širom Evrope. Istovremeno, Srbija nema problema sa nestašicama ulja, brašna i drugih životnih namirnica

Osim rasta cena tih sirovina koje su podstakle potrošače širom kontinenta da panično kupuju osnovne namirnice, Evropa se sada suočava i sa još jednom indirektnom posledicom.

Naime, supermarketi širom kontinenta, od Španije do Rusije, su zbog praznih rafova (isto kao i na početku pandemije) počeli da uvode ograničenja prodaje, kako ulja tako i drugih namirnica. Ipak, i ove mere prema saopštenjima nadležnih institucija mogu da se ispostave kontraproduktivnim.

Pre nešto manje od dve nedelje, tj. 09. marta, na sastanku eksperata povodom prehrambene sigurnosti u Evropskoj komisiji bilo je reči i o ovakvim merama. Izvršna vlast EU je upozorila na takve poteze (ograničenje količine koja može da se kupi), jer se plaše da bi to moglo da "pošalje signal" potrošačima da nema dovoljno proizvoda, što bi izazvalo paničnu kupovinu. Tokom sastanka je više puta povlačena paralela između trenutne situacije i pometnje za toalet papirom s' početka pandemije, prenosi Euractiv.

Nemačka

Od izbijanja sukoba sve više snimaka i fotografija nemačkih supermarketa koje kruže društvenim mrežama koji pokazuju prazne rafove. Uveliko je grupa stručnjaka upozorila na probleme u snabdevanju pojedinom robom u Nemačkoj, a iz supermarketa i trgovinskih lanaca su saopštili da je primećeno povećana potražnja za uljem i brašnom.

Veliki broj supermarketa koji su prijavili povećanu potražnju su uveli ograničenja u prodaji.

- U našim prodavnicama trenutno primećujemo povećanu potražnju posebno za suncokretovo ulje, kao i repičino i maslinovo ulje", rekli su iz jednog nemačkog trgovinskog lanca, te da su ograničili prodaju na jednu ili dve boce.

Portparol Saveznog udruženja nemačke maloprodaje "Trgovina prehrambenim proizvodima" Krsitijan Bočer, pozvala je ljude da ne gomilaju zalihe, već da "kao na početku korona krize" pokažu solidarnost prema drugim kupcima.

Ona je dodala i da ne postoje nikakve informacije o opštim nestašicama širom nacije.

Austrija

Austrija uveliko ima oformljen krizni štab koji analizira stanje snabdevenosti u zemlji, i u 8 od 11 oblasti je izdato upozorenje.

Prema poverljivom dokumentu, kako piše list "Hojte", za određene oblasti je na skali od šest nivoa izdato upozorenje, a eksperti ističu da postoji potreba za obazrivošću zbog problema u snabdevanju gasom, naftom, sirovinama i mikročipovima.

OVI SE BAŠ NIČEG NE STIDE! MILO KAO NIKAD PLJUVAO PO SRBIJI, A ABZOVIĆ TRAŽI DA IM POŠALJEMO BRAŠNO, ULJE, PŠENICU... Srbija će pomoći, nećete biti gladni!

Krizni štab je naveo da je došlo do utrostručenja cene đubriva, te su ukazali i na problem visokog nivoa cena žitarica.

Foto: Informer DN

Posebno je zanimljiva i vest da je jedini proizvođač konzerviranog hleba takođe izložen ogromnoj potražnji.

- Svaki dan dobijamo oko 300 narudžbenica građana, a uz to imamo i sporazume o snabdevanju prodavnica za preživljavanje. Svakog dana naši pogoni rade 16 sati, navodi pekara "Dajzer" iz Badena, prenosi Tanjug.

Hrvatska

Prema pisanju "Jutarnjeg lista", porodice u hrvatskoj masovno kupuje ulje, te bi trgovci mogli, u slučaju da potražnja ne padne, da uvedu restrikcije.

List je preneo i izjave velikih trgovinskih lanaca u Hrvatskoj koji su rekli da su dobro snabdeveni i da ne nameravaju da uvedu restrikcije još uvek.

Od Srbije traže velike količine brašna
i ulja, nećemo ih ostaviti gledne, ali.. 


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poruluje da država ima dovoljno osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za potrebe stanovništva, te da će biti njihovog izvoza u susedne zemlje u meri koja neće ugroziti potrebe građana Srbije.
- Razgovaraćemo sa svima. Daćemo onoliko koliko je ugovoreno i onoliko koliko smatramo da možemo da damo, a da nijednog sekunda ne ugrozimo potrebe domaćeg stanovništva. Najpre zemljama u okviru inicijative 'Otvoreni Balkan', a potom Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kao prvim susedima - kazao je Vučić.
On je rekao da se situacija oko trgovine hranom u svetu komplikuje, ističući kako je već očigledno da će biti velikih nedostataka hrane, bez obzira na rast cena na berzama.
- Ne komplikuju se za našu zemlju i potrebe naše zemlje. Naši građani imaće dovoljno. Mi imamo značajno više nego što su naše potrebe i moramo u regionu to da rasporedimo - kazao je Vučić.
Predsednik Srbije je dodao da se od Srbije traže velike količine brašna i ulja, ali da da razume sve koji žele da se domaćinski odnose prema svom stanovništvu i obezbede dovoljne zalihe hrane.

Belgija

Veliki trgovinski lanci u Belgiji su ograničili prodaju brašna, ulja i konzerviranog povrća zbog povećane potražnje.

Iz nekoliko kompanija su napomenuli da je u pitanju "preventivna mera", te da nestašica u suštini nema. Kupci u Belgiji trenutno mogu da kupe u pojedinim radnjama samo dva pakovanja ulja, brašna ili konzerviranog povrća.

Španija

U Španiji se već danima beleži navala na brašno. Ova zemlja je do sada uvozila čak 62 odsto ulja iz Ukrajine, te ga je i pored panike sve manje.

- Naručili smo nove količine ulja, ali već danima nema isporuka, rekla je prodavačica u jednom supermarketu u Barseloni.

NIMALO NAVNO! ZAPAD NAMENIO UKRAJINI DVA SCENARIJA - PRETI NAM I VELIKI SUKOB, AKO... Veza Kijeva i Mila Đukanovića je...

Pojedini supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja na pet litara po osobi, a ista mera važi i za brašno.

Udruženje supermarketa i drugih velikih trgovinskih lanaca "Asedas" je pre par dana ukazao na neuobičajeno ponašanje potrošača i saopštilo da je snabdevanje ovim proizvodima u Španiji osigurano.

Foto: Informer DN

Ipak,prema pisanju tamošnjih medija, do problema može doći na leto, i dodaju da zbog zaustavljanja izvoza kukuruza iz Ukrajine može da dođe i do nestašica stočne hrane.

Rusija

Kremlj je već nekoliko puta upozorio narod da ne paniče i masovno kupuju namirnice kao što su šećer i pšenica. Cene hrane su u Rusiji drastično porasle, a i sa svih strana te države stižu informacije o nestašicama.

- Rusi nemaju nikakvu potrebu da jure u prodavnice i otkupljuju šećer, brašno i toalet papir u velikim količinama, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov u petak.

RUSIJA I SAD NA IVICI! SLEDI PREKID ODNOSA, PA TREĆI SVETSKI RAT?! Bajdenove izjave o Putinu dovele Moskvu i Vašington DO TAČKE BEZ POVRATKA!

Iako se radi o zemlji koja je veliki izvoznik šećera, cene su u poslednje dve nedelje prema zvaničnim podacima tamošnjeg zavoda za statistiku porasle 15 odsto.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) BRITANCI "PREVARILI" UKRAJINCE! UBEDILI IH DA PUTIN IDE NA KIJEV, A ONO...  Sledi brutalan udar na "donbasku vojsku", RUSKE TRUPE SU VEĆ KRENULE...
Planeta

(VIDEO) BRITANCI "PREVARILI" UKRAJINCE! UBEDILI IH DA PUTIN IDE NA KIJEV, A ONO... Sledi brutalan udar na "donbasku vojsku", RUSKE TRUPE SU VEĆ KRENULE...

Pripreme za završni udar na ukrajinski "donbaski front" su u toku. Ukrajinske jedinice koje je trebalo da vojnom silom likvidiraju Donjecku i Lugansku Republiku naći će se u kleštima i biće napadnute sa juga i severa. Potpuno suprotno od tvrdnji Londona koji je Kijev ubedio da je Putinov cilj glavni grad Ukrajine

21.03.2022

20:45

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija