• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mondo

26.03.2022

19:10

JEDINI PUTINOV STRAH, IME MU JE "TAMNI ORAO"! Stigao bi do Moskve za manje od 5 minuta, ali Rusi bi odgovorili "MRTVOM RUKOM" i za pola sata uništili Ameriku!? (Video)

Vesti

JEDINI PUTINOV STRAH, IME MU JE "TAMNI ORAO"! Stigao bi do Moskve za manje od 5 minuta, ali Rusi bi odgovorili "MRTVOM RUKOM" i za pola sata uništili Ameriku!? (Video)

Podeli vest

"Dark eagle" (Tamni orao) smatra se ubitačnim ofanzivnim oružjem Zapada, dostiže izuzetno velike brzine, a istovremeno je nedostižan za protivničku protivvazdušnu odbranu

Rat u Ukrajini podsetio je svet na smrtnosno naoružanje kojim raspolaže Vladimir Putin. Vojni analitičari upozoravali su na zastrašujuće posledice upotrebe termobaričnih bombi, kao Putinovog najjačeg oružja. Kasnije se govorilo o automatskom sistemu nuklearne odmazde u Rusiji koji je razvijen za vreme SSSR-a.

Taj sistem nazvan je "Perimetar", a može samostalno, bez ljudske komande, zasuti neprijatelja sa stotinama bojevih glava. Perimetar bi garantovao da bi Sovjetski Savez (a sada i Rusija) mogao da odgovori čak i ako su njegove čitave oružane snage zbrisane.

Na zapadu ovaj sistem zovu "Mrtva ruka".

Sovjetski Savez nikada nije potvrdio da je takav sistem ikada postojao, ali Sergej Karakajev general pukovnik Rusije je to javno priznao ruskim novinama 2011. godine. Jednom prilikom su Putina pitali da li bi "Perimetar" mogao da uništi Ameriku za pola sata, a on je odgovorio "Zapravo, može i brže".

Američki "Tamni orao"

Međutim, i Amerikanci imaju odgovor na ruske hipersonične rakete, kojima se ne bi bilo lako suprotstaviti. U pitanju je "Dark eagle" (Tamni orao) sistem hipersoničnog naoružanja.

"Tamni orao" može da ubrza do izuzetno velikih brzina, preko pet puta brže od brzine zvuka. Velika brzina Dark Eagle -a omogućava mu da gađa prolazne ciljeve, a istovremeno je nedostižan za protivničku protivvazdušnu odbranu. Domet projektila je 2.500 km i smatra se ubitačnim ofanzivnim oružjem Zapada.

Nedavno su, pukovnik Mirčeta Jokanović i Nikola Antić sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost objasnili da je glavna bojazan Rusije od raketa "Tamni orao" i "SM-3", čija je brzina leta 5 mahova. Iako Ukrajina nije članica NATO, ovim raketama je potrebno 12,5 minuta da stignu do Moskve, a ukoliko bi bile lansirane sa teritorije Ukrajine, do ruske prestonice stigle bi za svega 4,5 minuta. Ruskoj PVO, međutim, potrebno je najmanje 10 minuta da reaguje, što znači da bi Moskva bila sravnjena sa zemljom pre nego što bi Rusi uopšte stigli da se brane, kažu stručnjaci.

Kako objašnjavaju Jokanović i Antić, upravo je to razlog zašto Putin više nije mogao da čeka.

- Ne vodi se rat oko Ukrajine, već se vodi rat protiv Rusije. To što Rusija traži da Ukrajina bude demilitarizovana, i da ne bude u sastavu NATO ima veze sa nekim projektilima SM-3. Shvatićete zašto Ukrajina ne sme da bude u NATO-u i da se ovi raketni sistemi nađu na njihovoj teritoriji. Ključni argument su energenti. Posle ovih sankcija, videćemo odakle će Evropa da nalazi resurse - rekao je Nikola Antić sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
novakk

pre 2 godine

Koja gomila glupost dragi ljudi. Pa nije Moskva Rusija, pobogu ste ljudi. Ako rakete mogu do Moskve i za JEDAN minut, nije Moskva Rusija. Toliko mlatite i levo i desno da se iskreno stidim za vas citajuci Vesele Sveske koje postirate. Dakle cak i kad bi te famozne doletele za 1 minut i sravnile Moskvu i SVE zapadne ruske gradove, sa centralne, severne, juzne istocne Rusije poletele bi one koje bi sravnile Svet,.,..a neke bi se nasle i podvodom na tektonskim rasceplinama tipa Svete Andre-e koji bi Nevadu recimo napravile obalskom drzavom. Koliko vi zaista mislite da je regularan citaoc zapravo OVCA

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15