• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

27.03.2022

22:37

AMERIČKI RAZARAČ UPLOVIO U GDANJSK, KADIROV OBJAVIO SNIMAK ULIČNIH BORBI, RUSIJA BLOKIRALA BILD, BBC, DW... (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

AMERIČKI RAZARAČ UPLOVIO U GDANJSK, KADIROV OBJAVIO SNIMAK ULIČNIH BORBI, RUSIJA BLOKIRALA BILD, BBC, DW... (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini. Ukrajinske snage i dalje granatiraju gradove Donbasa, dok Rusija isporučuje humanitarnu pomoć pre svega građanima Marijupolja, gde se nastavljaju borbe protiv nacionalističkih ukrajinskih trupa. Istovremeno, nastavljaju se i pregovori

22.28 Čavušoglu razgovarao sa Lavrovim

Čavušoglu razgovarao telefonom sa Lavrovim, razgovarano je o situaciji u Ukrajini, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

21.56 Američki razarač uplovio u Gdanjsk

Američki razarač US S ''Forest Šerman'''' sa raketnim lanserom i oružjem različitog kalibra prispeo je danas u poljsku luku Gdanjsk.
Razarač će ostati u Gdanjsku do kraja marta, prenose poljski mediji.
"Stigli smo u luku Gdanjsk u rutinsku posetu. Naš cilj je da pokažemo američko prisustvo na Baltičkom moru i uverimo naše saveznike NATO da možemo da reagujemo brzo na svaku potencijalnu agresiju u regionu", rekao je komandant američke mornarice Met Zablik.
On je takođe rekao da će američki vojnici pomagati Gdanjsku u pružanju humanitarne pomoći izbeglicama iz Ukrajine.

21.17 Kadirov objavio snimak uličnih borbi, tvrdi da snajperisti pucaju iz stambenih zgrada

 

 

21:10 Karta u gradovima gde je vazdušna opasnost

 

 

19.57 Tužilaštvo Rusije provereva intervjue Zelenskog

Generalno tužilaštvo Rusije proceniće sadržaj intervjua sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.
„Generalno tužilaštvo Ruske Federacije će dati temeljnu pravnu ocenu sadržaja objavljenih izjava i činjenice njihovog postavljanja", navodi agencija u poruci Telegrama.

19.53 Putin i Erdogan su se dogovorili sastanak

David Arahamija, ukrajinski poslanik i član pregovarčkog tima naveo je na Fejsbuku da će naredna runda razgovora Ukrajine i Rusije "licem u lice" biti održana u Turskoj od ponedeljka do srede, prenosi Ukrinform.
"Danas, tokom još jedne runde pregovora u video-formatu odlučeno je da se sledeća runda pregovora dve delegacije licem u lice održi u Turskoj od 28. do 30. marta", naveo je Arahamija na Fejsbuku.
Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski potvrdio je da su se strane dogovorile da se sastanu, ali je naveo da će to biti u utorak i sredu.
"Još jedna runda razgovora sa Ukrajinom u formatu video-konferencije održana je danas. Kao rezultat toga, odlučeno je da se lično sastanemo 29. i 30. marta", naveo je Medinski na Telegram nalogu, prenosi TAS S.
On nije precizirao lokaciju planiranog sastanka.

19.41 Poginuo je svetski šampion u kik boksu 

 

 

U bitkama za Mariupolj poginuo je svetski šampion u kik boksu Maksim Kagal, koji je branio Ukrajinu u sastavu puka Azov


19.29 Rusija blokirala Bild

Ruske vlasti blokirale su danas sajt nemačkog lista Bild, u sklopu svojih napora da kontrolišu informacije o sukobu u Ukrajini. Ruski regulator za medije Roskomnadzor saopštio je da je blokirao sajt nemačkog lista na zahtev tužioca.
Instagram i Fejsbuk stranice Bilda su vec" blokirani u Rusiji nakon što je Roskomnadzor naveo da se te stranice koriste za pozivanje na nasilje protiv ruskih vojnika.
Ruske vlasti su takodje zatvorile pristup stranim medijskim sajtovima, uključujuc"i Bi-Bi-Si (BBC), evropsku novinsku mrežu Euronjuz (Euronews), Glas Amerike (Voice of America) koji finansira američka vlada, Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda (Radio Free Europe/Radio Liberty), kao i nemački Dojče vele (Deutsche Welle) i letonski Meduza.

19.04 Novi satelitski snimci iz Ukrajine

 

 

Satelitski snimci kompanije Makar objavljeni od 24. do 26. marta pokazuju nedavnu štetu na ukrajinskom skladištu goriva u Kalinovki, zapaljene zgrade i oštec"enje civilne infrastrukture u Kijevu, kao i bitku između ruskih i ukrajinskih snaga za grad Izjum u istočnoj Ukrajini 

18.54 Luganska narodna republika: Ne pripremamo referendum
 
Trenutno nisu u toku pripreme za održavanje referenduma o pristupanju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rusiji, izjavio je danas lider LNR Leonid Pasečnik.
On je istakao da je njegovo lično mišljenje da je takav referendum moguć, preneo je TAS S.
"Dao sam takvu izjavu. Želeo bih da bude jasno: to je moje lično mišljenje. Trenutno se ništa ne radi na organizovanju takvog referenduma", rekao je on novinarima.
On je istakao da je sada ključni cilj završetak borbenih dejstava. Pasečnik je ranije danas izjavio da bi na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike mogao da bude održan referendum o ulasku te republike u sastav Rusije.
"Mislim da će u bliskoj budućnosti na teritoriji republike biti održan referendum, na kome će narod ostvariti svoje apsolutno ustavno pravo i izraziti mišljenje o ulasku u Rusku Federaciju," rekao je Pasečnik na sastanku sa stranim novinarima, prenela je agencija RIA Novosti.

17.30 Zaharova otkrila „đavolski plan" Amerike u Ukrajini

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je američku vojno-biološku aktivnost u Ukrajini „đavolskom planom" i, koristeći otvorene izvore, napravila hronološki spisak aktivnosti SAD u Ukrajini u vojno-biološkom pravcu.
Otvoreni izvori, kao i dokumenti koji su procurili na internet (uključujući i preko „Vikiliksa") daju približnu predstavu o stepenu uključenosti američkih političkih elita u vojno-biološku aktivnost u Ukrajini, napisala je portparolka na Telegram-kanalu, stavivši za naslov svog posta - „BioBajden.
- Previše je praznina u ovom zaista đavolskom planu koje tek treba popuniti - ocenila je Zaharova.

Foto: reuters

17.20 Zbog Rusije uklanjaju slovo "Z" iz logotipa

Velika internacionalna osiguravajuća kompanija Zurich Insurance privremeno obustavlja korišćenje svog logotipa sa slovom „Z" na društvenim mrežama.
Ova švajcarskoj kompanija strahuje da bi njihovo belo „Z" na plavoj pozadini moglo biti pogrešno protumačeno, odnosno protumačeno kao podrška ruskoj vojsci, što zbog ogromnog talasa rusofobije ne bi bilo dobro prihvaćeno.

17.15 Osuda Amerike zbog duplih standarda

Glavni saveznik SAD koji nije u NATO-u, Katar, zajedno sa Saudijskom Arabijom, osudili su Zapad zato što posvećuje nesrazmerno više pažnje Ukrajini nego sukobima u državama širom Bliskog istoka.
- Humanitarna patnja koju smo videli u Ukrajini bila je patnja mnogih zemalja u ovom regionu godinama, a ništa se nije dogodilo - rekao je katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani tokom razgovora za okruglim stolom na godišnjem forumu u Dohi, prenosi "Raša tudej".

17.00 Češka već primila 300.000 ukrajinskih izbeglica

Češka je već primila više od 300 hiljada izbeglica iz Ukrajine, što je oko 3 odsto stanovništva same zemlje. Od njih je 55 hiljada u Pragu, izjavio je češki premijer Petar Fijala.
- Naša zemlja već je primila više od 300.000 izbeglica iz Ukrajine, više od polovine su deca, 80 odsto odraslih su žene - rekao je Fijala.

16.55 Zelenski optužuje Zapad

- Razgovarao sam danas sa braniocima Marijupolja. U stalnom sam kontaktu sa njima. NJihova odlučnost, hrabrost i čvrstina su zapanjujući - rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi agencija AP. 
Vojna pomoć zapadnih zemalja do sada nije uključivala borbene avione, a predlog da se poljski avioni prebace u Ukrajinu preko Sjedinjenih Američkih Država odbačen je zbog zabrinutosti NATO o uvlačenju u vojni sukob sa Rusijom, navodi američka agencija.
- Pa ko je zadužen za evroatlantsku zajednicu? Da li je to još Moskva, zahvaljujući svojoj taktici zastrašivanja? - upitao je Zelenski i dodao da "njihovi saveznici moraju da pojačaju pomoć Ukrajini.''

16.45 Referendum u Lugansku?

Na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike mogao bi da bude održan referendum o ulasku te republike u sastav Rusije, izjavio je danas lider LNR Leonid Pasečnik.
- Mislim da će u bliskoj budućnosti na teritoriji republike biti održan referendum - rekao je Pasečnik na sastanku sa stranim novinarima, prenosi agencija RIA Novosti.

16.37 U Francusku stiglo 30.000 ukrajinskih izbeglica

Ministarka Vorgon je za "France info radio" rekla da se vlada sprema da dočeka 100.000 ljudi koji beže od sukoba u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.
Kako se navodi, Francuska je ukrajinskim izbeglicama izdavala privremene dozvole boravka u Evropskoj uniji, što im omogućava pristup školama i radu u zemlji.

16.30 Skoro 9.000 ukrajinskih izbeglica ušlo u Rumuniju za 24 sata

Skoro 9.000 ukrajinskih državljana ušlo je u subotu u Rumuniju, saopštio je danas Generalni inspektorat granične policije (IGPF).
Kako se navodi u saopštenju, u poslednja 24 sata, u Rumuniju je preko graničnih prelaza ušlo 70.360 ljudi, od čega su 8.943 ukrajinska državljanina.

16.15 Rusi opkolili Černihov

Foto: Reuters

Černihov, grad na severu Ukrajine, opkolile su ruske snage, a gradonačelnik je jutros rekao da je u gradu 44 teško ranjenih ljudi, od kojih je troje dece, koji ne mogu biti evakuisani. Kako prenosi Skaj NJuz, raste strahovanje da bi Černihov, koji se odupire ruskim napadima od početnih dana invazije, mogao postati novi Marijupolj - grad je u potpunosti opkoljen, a stanovnici koji ne mogu da pobegnu suočeni su s nestankom struje i pitke vode.

16.00 Uništeno 18 ukrajinskih bespilotnih letelica

- Od početka specijalne vojne operacije, uništeno je ukupno 289 dronova, 1.656 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 169 višecevnih raketnih bacača, 684 artiljerijskih sredstava i minobacača, kao i 1.503 jedinice specijalnih vojnih vozila - precizirao je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

15.21 - Premijer Češke Petar Fiala izjavio je da je Prag zamrznuo imovinu državljana Rusije kojima su uvedene sankcije.

"Mi igramo jednu od vodećih uloga u Evropi po uvođenju sankcija. Stotine miliona kruna je već zamrznuto, nastavićemo to da radimo i dalje", rekao je on češkoj televiziji ST24.

15.00 - U Ilovajsku je u granatiranju ukrajinskih trupa oštećena zgrada klinike, 37 zgrada i pijaca, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

14.56 - Francuski predsednik Emanuel Makron ogradio se od komentara američkog predsednika DŽozefa Bajdena o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i upozorio na "verbalnu eskalaciju rata u Ukrajini."

Bajden je sinoć tokom posete Varšavi izjavio da je ruski kolega Vladimir Putin "kasapin" i da "ne može da ostane na vlasti," prenosi Gardijan.

"Ne bih koristio te reči. Mora da se učini sve kako bi se zaustavila eskalacija situacije," rekao je francuski predsednik za "France 3".

Takođe je poručio da svoj zadatak vidi "prvo ka postizanju prekida vatre, a zatim potpuno povlačenje ruskih trupa diplomatskim putem."

"Ako želimo to da uradimo, ne možemo da eskaliramo situaciju ni rečima, ni delima" kazao je Makron.

14.45 - Italijanski novinar Ðorđo Bjanki kritikovao je zapadne zemlje da lažu o situaciji u Ukrajini u video snimku koji je objavila RT. Između ostalog, Bjanki je primetio da danas mnogi žure da optuže Rusiju za eskalaciju tenzija, prenela je agencija RIA Novosti.      Više o tome možete pročitati OVDE.

 

14.40 - Posledice jučerašnjeg napada na naftno skladište u Lavovu

 

 

14.39 - Trupe DPR očistile su strateški važan gornji deo Verhnetoreckog od ukrajinskih osvajača koji su zauzeli dominantnu visinu.

 

13.55 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas Zapad za nedostatak hrabrosti dok se njegova zemlja bori da, kako je rekao, spreči rusku invaziju

Razgovarao sam danas sa braniocima Marijupolja. U stalnom sam kontaktu sa njima. Njihova odlučnost, hrabrost i čvrstina su zapanjujući - rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi agencija AP. Više o tome možete pročitati OVDE.

 

13.53 - Ukrajinske snage ponovo su granatirale Jasinovatu u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši četiri granate kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

 

13.50 - Na video snimku može se videti vojska Donjecke Narodne Republike kako čisti selo Verhnetoreckoe od APU

Sa ovog mesta je ukrajinska vojska pucala na put, koji se nalazi između Donjecka i Horlivke.

Više o tome možete pročitati OVDE.

 

13.03 - Marijupolj: Kadirovci završavaju čišćenje stambenih naselja od ostataka Oružanih snaga Ukrajine i nacionalnog bataljona "Azov"

 

13.01 - LNR i DNR imaju pravo da odlučuju o pridruživanju Rusiji, ako to nije u suprotnosti sa njihovim ustavima, izjavio je za Sputnjik predsedavajući Odbora za ustavno zakonodavstvo Saveta Federacije Rusije Andrej Klišas.


Rusija je priznala suverenitet Luganske i Donjecke Narodne Republike. Vlasti ovih republika imaju pravo da donose odluke u skladu sa svojim ustavima“, odgovorio je Klišas na pitanje kako bi Rusija mogla da reaguje na eventualni referendum.

 

12.48 - Skoro 9.000 ukrajinskih državljana ušlo je u subotu u Rumuniju, saopštio je danas Generalni inspektorat granične policije (IGPF).

Kako se navodi u saopštenju, u poslednja 24 sata, u Rumuniju je preko graničnih prelaza ušlo 70.360 ljudi, od čega su 8.943 ukrajinska državljanina, prenosi agencija Ađerpres.

Od početka sukoba u Ukrajini, 555.166 ukrajinskih državljana ušlo je u Rumuniju.

 

12.47 - Oko 30.000 ukrajinskih izbeglica stiglo je do sada u Francusku, a polovina njih putuje u druge države, kao što je Španija, izjavila je danas francuska ministarka stanovanja Emanuel Vorgon.

Ministarka Vorgon je za "France info radio" rekla da se vlada sprema da dočeka 100.000 ljudi koji beže od sukoba u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi, Francuska je ukrajinskim izbeglicama izdavala privremene dozvole boravka u Evropskoj uniji, što im omogućava pristup školama i radu u zemlji.

Pre sukoba u Ukrajini, ukrajinska zajednica u Francuskoj je brojala 40.000 ljudi, podseća britanska agencija.

 

12.32 - Rusija pokušava da podeli Ukrajinu na dva dela kako bi stvorila region pod kontrolom Moskve, pošto nije uspela da zauzme celu teritoriju naše zemlje, tvrdi danas šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov.

"U stvari, to je pokušaj stvaranja Severne i Južne Koreje u Ukrajini", rekao je Budanov u saopštenju i naveo da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilski rat na teritorijama koje drže ruske snage, prenosi agencija Rojters.

 

12.00 - Snage DNR oslobodile su i uspostavile kontrolu nad 133 naselja, saopštio je štab teritorijalne odbrane ove republike.

 

11.57 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video-snimak uništenja ukrajinske haubice „Pion“ udarom visokoprecizne rakete, saopštio je ruski vojni resor.

Na snimku sa izviđačko-udarnog drona vidi se ukrajinska haubica 2S-7 „Pion“ kalibra 203 milimetra, koju zatim pogađa oružje velike snage. Prikazana je zapaljena ukrajinska tehnika.


„Zauzimanje skrivenog vatrenog položaja samohodnog artiljerijskog sistema Oružanih snaga Ukrajine u šumi otkrili su operateri bespilotne letelice, nakon čega je prema naznačenim koordinatama izvršen napad visokopreciznim raketnim oružjem“, preciziralo je Ministarstvo.
Kao rezultat preciznog pogotka, uništeno je samohodno artiljerijsko oružje i prenosiva municija za njega, dodaje resor.


11.49 - Ukrajinske snage izvele su napad na železničku stanicu u gradu Ilovajsku i gađale naselje Široka Balka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Kako se navodi u saopštenju, prilikom pucanja na naselje Ilovajsk, jedan civil je poginuo, prenosi agencija RIA Novosti.

Prilikom napada oštećena je zgrada stanice, depo i infrastruktura, a dodaje se da nije obustavljeno funkcionisanje železničkog saobraćaja.

Foto: AP/Tanjug

Za protekla 24 časa, od posledica granatiranja ukrajinskih trupa na teritoriji DNR, povređeno je 20 civila.

Naselje Gorlovka u DNR su ukrajinske trupe za 15 minuta dva puta granatirale, navodi se u saopštenju predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Dodaje se da su ukrajinske snage gađale naselja Gorlovka i Južno Zajcevo u DNR.

11.46 - U Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) bi u najskorije vreme mogao biti održan referendum o pridruživanju Rusiji, izjavio je lider LNR Leonid Pasečnik

Više o tome možete pročitati OVDE.

11.06 - Ukrajinske snage izgubile su tokom jučerašnjih sukoba gotovo 50 vojnika, kao i tehniku, saopštila je Narodna milicija DNR.


- U protekla 24 sata naši vojnici su likvidirali 49 ukrajinskih ekstremista, uništili devet vatrenih tačaka, jedan tenk, dva oklopna transportera, jedno borbeno vozilo pešadije. Zaplenjeno je jedno samohodno artiljerijsko oruđe 2S1 'Gvozdika' i dva teretna vozila - navodi se u saopštenju.


Narodna milicija dodaje da je osam vojnika 54. mehanizovane brigade i 10 vojnika 25. vazdušno-desantne brigade dobrovoljno položilo oružje i prešlo na stranu DNR.

11.04 - Ukrajinske trupe su za 15 minuta dva puta granatirale naselje Gorlovka u DNR, ispalivši 15 mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

11.03 - U subotu je u Lavovu visokopreciznim oružjem uništena velika baza goriva koja je snabdevala gorivom ukrajinske trupe, uključujući i kod Kijeva, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.


- Osim toga, krstarećim raketama visoke preciznosti u gradu Lavovu uništeni su pogoni Lavovske radioremontne fabrike. Ovo preduzeće vršilo je velike popravke i modernizaciju protivvazdušnih raketnih sistema ‘Tor’ i S-125, radarskih stanica za ukrajinsko vazduhoplovstvo, sredstva za elektronsko ratovanje i nišane za tenkove - dodao je general.


Takođe, visokopreciznim oružjem velikog dometa je sa mora pogođeno i uništeno skladište za rakete i sisteme S-300 i „Buk“ na 30 kilometara od Kijeva.

 

11.02 - Kompanija „Gasprom“ na dan 27. marta isporučuje gas za tranzit kroz Ukrajinu redovno, u skladu sa zahtevima potrošača – 109,6 miliona kubnih metara, saopštila je kompanija.


Ugovorne obaveze „Gasproma“ za tranzit preko Ukrajine za 2022. iznose 40 milijardi kubnih metara, odnosno oko 109,6 miliona kubnih metara dnevno.

Foto: AP/Photo

10.59 - Ukrajinske trupe granatirale su selo Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši osam mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

10.22 - Ruski predsednik Vladimir Putin povodom Dana Nacionalne garde obratio se vojnicima koji ratuju u Ukrajini i poručio im da "borba uključuje povećani rizik"

Čestitam vam Dan ruske Nacionalne garde. Nacionalna garda, koja je utemeljena pre šest godina, postala je nezamenjjiv i pouzdan deo državnog sistema koji osigurava vladavinu prava i sprovođenje zakona te zaštitu prava i interesa naših građana - rekao je Putin, prenosi TAS S.

Više o tome možete pročitati OVDE.

 

10.19 - U Litvaniji se žale na "proukrajinsku votku"

Ministar privrede smatra da će etikete u bojama ukrajinske zastave samo motivisati izbeglice da piju alkohol. Odeljenje za kontrolu droga, duvana i alkohola primilo je pritužbu i pokrenulo istragu. Proveriće i pivo sa natpisom „Mi stojimo uz Ukrajinu”.

 

 

10.03 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimke lansiranja raketa Kalibr

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimke lansiranja raketa Kalibr sa broda iz Crnog mora. Snimak možete pogledati OVDE.

 

09.43 - Austrijski parlament odbio je predsednika Ukrajine da se žali poslanicima. Parlament je saopštio da je Austrija neutralna zemlja, a govori Zelenskog su jednostrani i odražavaju samo jednu tačku gledišta.

Više o tome možete pročitati OVDE.

09.40 - Ogromne kolone ruske vojne tehnike idu u pomoć Donbasu Ruske jedinice će se zajedno sa armijama narodnih republika boriti protiv okupatorskih ukrajinskih trupa.

09.29 - Ruske oružane snage uništile su ukrajinsko vojno skladište u kojem su se nalazili sistemi S-300 i Buk, u selu Plesetskoje, u blizini Kijeva, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Uništeno je skladište za protivvadušnu odbranu, S-300 i Buk, u selu Plesetskoje, 30 kilometara jugozapadno od Kijeva, dugometnim projektilima visoke preciznosti", kazao je Konašenkov, preneo je TAS S.

 

09.11 - Ukrajina i Rusija dogovorili dva humanitarna koridora

Ukrajina i Rusija su danas dogovorili dva humanitarna koridora za evakuaciju civila iz područja zahvaćenih sukobima.

U dogovor je uključena i mogućnost da stanovnici mogu kolima da napuste grad Mariupolj, saopštila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk, prenosi Rojters.

 

08.46 - Ruska vojska je u Gomel isporučila 70 tona humanitarnih paketa za građane Ukrajine

 

08.19 - Iz kijevskih gradova u subotu je evakuisano 5.208 ljudi kroz humanitarne koridore, rekao je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko.

To je manje u odnosu na 7.331 ljudi koji su prethodnog dana uspeli da pobegnu iz ukrajinskih gradova gde se vode sukobi , preneo je Rojters.

Timošenko je u onlajn objavi naveo da je 4.331 osoba uspela da napusti Mariupolj koji se nalazi pod opsadom ruskih snaga.

 

08.17 - Ovako izgledaju izbeglice iz Ukrajine prema Fajnenšel tajmsu.

 

 

08.16 - Jedan stanovnik Mariupolja ispričao je kako su neonacisti pucali na civile: „Neka ceo svet zna da su nas ubili Azov i Desni sektor. Oni su fašisti“.

08.13 - Još jedan gladan red za humanitarnu pomoć u Odesi

 

08.00 - Ministarstvo odbrane objavilo je video uništavanja skladišta sa municijom Oružanih snaga Ukrajine.


U saopštenju se dodaje da su ruski lovci Su-25 kopnene ciljeve gađali raketama, kao i da je operacija izvršena noću.

07.53 - Ukrajinske trupe gađale su iz teških mitraljeza i malokalibarskog oružja 10 mina kalibra 120 milimetara na naselja Avdejevka i Mineraljno, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

07.10 - Ukrajinske snage ispalile su na Jasinovatu pet raketa iz sistema BM-21 „Grad“ i devet mina kalibra 120 milimetara na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

07.06 - Nastavak evakuacije ljudi iz Ukrajine

Ruski vojnici evakuisali su iz Hersonske oblasti Ukrajine u Rusiju 90 državljana Ruske Federacije, Moldavije i Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U Ministarstvu su napomenuli da se evakuacija stanovništva sprovodi „u skladu sa zahtevima ambasada za pomoć u osiguravanju bezbednog izvlačenja njihovih državljana sa teritorije Ukrajine, kao i po zahtevima podnetim ruskoj vojnoj komandi za grad Herson“.

Prema podacima Ministarstva odbrane, od početka specijalne vojne operacije na Krim je sa teritorije Ukrajine ukupno prevezeno više od 500 stranih državljana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Đurđa

pre 2 godine

Кога ви зезате. Руси испоручују државама ЕУ гас, преко Украјине са којом је у рату. Са тим гасом државе ЕУ покрећу своју индустрију наоружања које испоручују Украјини да би ратовала против Русије. И плаћа Русији 800 милиона евра дневно. И све то под најстрожијим до сада виђеним санкцијама. Потрајаће ово. Многи имају интерес од овог рата.

Mesa

pre 2 godine

SPER IDE https://www.youtube.com/watch?v=N-2A8eQpKWQ

Mesa

pre 2 godine

"Obrati pažnju na njegove ruke": šta nije u redu sa Putinom u novom video obraćanju https://www.youtube.com/watch?v=KFZ4zDidwtQ

Pera

pre 2 godine

Amerikanci i Evropljani što komplikujete stvari ????? Neka Bajden pošalje Ramba, on će da sredi Ruse za jedan dan

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17