• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

29.03.2022

14:58

MIR SVE BLIŽI? Cure detalji sa pregovora u Tuskoj, Rusija će razmotriti ukrajinske predloge, kada o tome Putin bude obavešten!

Tanjug/AP

Vesti

MIR SVE BLIŽI? Cure detalji sa pregovora u Tuskoj, Rusija će razmotriti ukrajinske predloge, kada o tome Putin bude obavešten!

Podeli vest

Medinskije nakon završetka pregovora najavio da će Rusija razmotriti ukrajinske predloge, kao i da će o njima će biti obavešten ruski predsednik Vladimir Putin

- Rusija je sugerisala da je sastanak Putina i Zelenskog moguć istovremeno sa parafiranjem mirovnog sporazuma od strane ministara spoljnih poslova - izjavio je Medinski nakon zvarpetka pregvora.

Šef ruske delegacije na pregovorima sa Kijevom u Istanbulu Vladimir Medinski izjavio je da su razgovori bili konstruktivni. On je dodao da Rusija čini dva poteza u pravcu deeskalacije situacije kao znak dobre volje prema Ukrajini - jedan je politički, jedan vojni.

„U vojnoj sferi to je drastično smanjenje borbenih aktivnosti u pravcu Kijeva i Černigova, a na političkom - mogućnost susreta Putina i Zelenskog prilikom parafiranja mirovnog sporazuma“, naveo je šef ruske delegacije.

Rusija je, naveo je Medinski, dobila pisane predloge Ukrajine koji potvrđuju njenu težnju ka neutralnom i nenuklearnom statusu.

„Razmotrićemo predloge Ukrajine i obavestićemo predsednika Putina o tome“, rekao je Medinski. On je ocenio da su predlozi Kijeva konstruktivan korak u pravcu kompromisa. Kako je naveo, susret predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog moguć je u isto vreme kada mirovni sporazum budu parafirali ministri spoljnih poslova.

„Posle današnjeg sadržajnog razgovora usaglasili smo i predlažemo rešenje po kojem je susret šefova država moguć istovremeno kada ministri spoljnih poslova budu parafirali mirovno sporazuma“, rekao je on novinarima.

Moguć sastanak dvojice predsednika Medinski je istakao da je Rusija predložila rešenje prema kojem je istovremeno sa parafiranjem mirovnog sporazuma od strane ministara spoljnih poslova moguć sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog.

„Posle današnjeg sadržajnog razgovora, dogovorili smo se i predlažemo rešenje po kome je sastanak šefova država moguć istovremeno sa parafiranjem sporazuma od strane ministara spoljnih poslova. Štaviše, u vreme ovog parafiranja i razmatranja detalja sporazuma moguće je razmatranje raznih političkih nijansi i detalja“, precizirao je on.

„Na taj način će, pod uslovom brzog rada na sporazumu i pronalaženja potrebnog kompromisa, mogućnost zaključivanja mira postati mnogo bliža“, konstatovao je on.

U Istanbulu je danas održana nova runda pregovara Rusije i Ukrajine, a razgovori će se nastaviti i u sredu. Specijalna vojna operacija u Ukrajini Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine.

On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Medinski je preneo pisane predloge primljene od ukrajinske delegacije:

▪️ Ukrajina je proglašena trajno neutralnom, vanblokovskom, nenuklearnom državom pod međunarodnim pravnim garancijama, predat spisak zemalja garanta

▪️ Bezbednosne garancije ne važe za teritoriju Krima i Donbasa, odnosno Ukrajina neće pokušati da ih vrati vojnim putem - to ne odgovara ruskom stavu, ali Kijev je formulisao svoj pristup

 

 

 

 

▪️ Ukrajina se neće pridruživati vojnim savezima, razmeštati strane vojne baze i kontigente i održavati vojne vežbe bez saglasnosti zemalja garanta, uključujući Rusiju

▪️ Rusija se ne protivi ulasku Ukrajine u EU

▪️ Ukrajina traži konačnu odluku na sastanku šefova država dve zemlje

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)
Live TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)

Od izlaska Velike Britanije iz EU mislili smo da će ova organizacija ojačati sebe. Od olaska Angele Merkel Evropa je došla na granicu rasula. U emisiji "Rat uživo" gosti su bili Dragan Vasiljković iz fondacije Kapetan Dragan i Mihajlo Olujić, geopolitički analitičar. Uživo u program javio se i novinar Vladimir Vidić, kao i novinar Dejan Jelača i dopisnik TV Informera Lazar Stević.

18.05.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12