• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

30.03.2022

22:35 >> 15:26

Ruske snage odlaze iz Černobilja? "Zapad će morati da uđe u rat", Moskva povukla deo vojske oko Kijeva! (VIDEO)

Informer/Fotomontaža

Vesti

Ruske snage odlaze iz Černobilja? "Zapad će morati da uđe u rat", Moskva povukla deo vojske oko Kijeva! (VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini. Ukrajinske snage i dalje granatiraju gradove Donbasa. Iz Marijupolja je bez učešća Ukrajine evakuisano više od 108 hiljada stanovnika. U samom gradu se nastavljaju borbe protiv nacionalističkih ukrajinskih trupa. U utorak su u Istanbulu održani pregovori Rusije i Ukrajine

22.31 - "Zapad će morati da uđe u rat"

Bivši ministar spoljnih poslova Litvanije i izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Litvanije u Ukrajini Petras Vajtekunas pozvao je zapadne zemlje da otvore oči na pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Govorim o Evropi koja je obrazovana, pametna, o svemu možete da se dogovorite. Tamo su tri generacije stasale u miru. Znaju šta se dešava u Ukrajini, ali ne veruju šta je ludilo, sekta, bog rata... Došli su u drugu državu, ruše gradove i ubijaju ljude. Zbog čega? Zbog ideje "ruskog mira", drugih zabludnih ideja da Ukrajinu treba osloboditi od nacista, gej parade. Ovaj treći svetski rat se već dešava, a dešava se i sa Zapadom", rekao je on.


Vajtekunas je naglasio da razgovori neće moći da zaustave nastup Putinovog fašizma u zapadnim zemljama.

"Zapad će morati da uđe u rat", rekao je on.

22.20 - SAD: Ruske snage se povlače iz Černobilja

SAD tvrdi i da se ruske snage povlače s područja nuklearne elektrane Černobil. Navodno ruske trupe idu prema Bjelorusiji.

22.30 - Pentagon: Moskva sklonila manje od 20% vojske oko Kijeva

Rusija je počela da repozicionira manje od 20 odsto svojih snaga koje su bile raspoređene oko Kijeva, saopštio je danas Pentagon.
Kako navodi Rojters, iz Vašingtona upozoravaju da bi Rusija mogla da se ponovo pojača i da ponovo rasporedi vojnike, a ne da ih pošalje kućama.

Portparol Pentagona DŽon Kirbi rekao je da su se neke od ruskih snaga već izmestile u Belorusiju, za razliku od njihovih matičnih garnizona.
On je, takođe, rekao da ruska Vagner grupa rasporedila oko 1.000 ugovoraca u ukrajinskom regionu Donbas.

22.18 - Ruski avioni sa nukelarnim oružjem ušli u vazdušni prostor Švedske

Ruski vojni avioni sa nuklearnim oružjem ušli su u vazdušni prostor Švedske, navodi se u novom izveštaju. Izvor je rekao da je taj potez bio namerni čin zastrašivanja, prenosi švedska TV4 Nevs.
Saopšteno je da su četiri ruska aviona - dva lovca Suhoj 24 u pratnji dva Suhoja 27 - poletela iz vazdušne baze u Kalinjingradu 2. marta.

Izvori su otkrili da su vojni avioni bili opremljeni nuklearnim oružjem, "što su ruski piloti jasno pokazali". Zbog sukoba u Ukrajini, švedsko vazduhoplovstvo je povećalo spremnost i moglo je rano da vidi da piloti idu ka nebu iznad Gotlanda, švedskog ostrva u Baltičkom moru.
Oružane snage zemlje odbile su da zvanično komentarišu da li su dva vojna aviona opremljena nuklearnim oružjem, ali su rekli da je kršenje vazdušnog prostora moralo biti namerno.

"Ocenjujemo ovo kao svesnu akciju", rekao je šef vazduhoplovstva Karl-Johan Edstrom.

"Što je veoma ozbiljno, posebno za zemlju u ratu. Analizirali smo incident i jasno je da ne mogu isključiti pogrešnu navigaciju, ali sve ukazuje da su namerno narušili granice Švedske", dodao je on.
Prodor na teritoriju Švedske trajao je oko minut, dodaje se u izveštaju.

22.14 - SAD stavile na crnu listu 73 aviona Boinga

SAD su stavile na crnu listu dodatna 73 aviona Boinga koji su nedavno leteli u Rusiju kršeći novouvedenu kontrolu izvoza, prenosi Rojters. Među njima su i avioni avio-kompanija Aeroflot, Pobeda, Rossiia, S7 Airlines, Utair i drugih.

Dvanaest od 100 aviona koji su se prvobitno nalazili na crnoj listi uklonjeno je sa liste kako bi im se omogućilo da se vrate vlasnicima u drugim zemljama.

20.40

 

 

20.39 - "Lavrov je pogrešio"

Lavrov je pogrešio kada tvrdi da je Ukrajina predala Donbas i Krim, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je kineskim medijima da ukrajinsku pregovaračku poziciju u Istanbulu tumači kao kraj "pitanja Donbasa i Krima".
Ukrajina je saopštila da je Lavrovljevo tumačenje pogrešno i da "pitanje" neće biti rešeno dok se okupirani regioni ne vrate pod kontrolu Ukrajine.

20.37 - Zaposleni u Ruskoj gardi dopremili su u Kijevsku oblast više od 20 tona humanitarne pomoć

 

 

20.34 - "Haotično granatiraje regiona"

 

 


20.33 - U Harkovu zabeležena eksplozija

 

 


20.31 - UN: Više od 1.189 civilnih žrtava

Agencija UN za ljudska prava je saopštila da su do sada zabeležili 1.189 civilnih žrtava od početka ruske invazije na Ukrjainu, uključujući 98 dece. Međutim, navodi se da je stvarni broj žrtava veću jer je teško potvrditi žrtve u područjima koja su u najvećoj meri zahvaćena ratom, prenosi BBC.

20.30 - SAD će uputiti 500 miliona dolara Ukrajini

Bajden je rekao zelenskom da SAD planiraju da upute pomoć Ukrajini u iznosu od 500 miliona dolara, saopštila je Bela kuća.
Kako se navodi, lideri su razgovarali o bezbednosnim potrebama Ukrajine i efektima koje je poslato orućje imalo na terenu.

20.21 - Bela kuća: Sastanak Bajdena i Putina moguć tek nakon znatne deeskalacije u Ukrajini

Sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena moguć je tek nakon značajne deeskalacije u Ukrajini, izjavila je predstavnica za medije Bele kuće Kejt Bedingfild.

"Predsednik Bajden je rekao da bi bio voljan da se ponovo sastane sa predsednikom Putinom ili da razgovara sa njim. Neću postavljati preduslove za taj razgovor, osim što ću reći da je Bajden bio veoma jasan da je za to potrebna opipljiva deeskalacija i jasna, istinska posvećenost diplomatiji", rekla je Bedingfild, prenosi TASS.

Bajden je u ponedjeljak rekao da je moguć njegov novi sastanak sa Putinom i istakao da će on zavisiti i od njihovih ranije ugovorenih obaveza.

19.14 - "Ratni zločin"

Ruski napadi na naseljena mesta u Ukrajinu "neizmerno zabrinjavaju" i mogu da se okarakterišu kao ratni zločini, rekla je šefica Kancelarije UN za ljudska prava Mišel Bašele.

19.13 - "Razgovarali smo o specifičnoj podršci odbrane, novim sankcijama, makrofinansijskoj i humanitarnoj pomoći"

 

 

 

18.20 - "Nema manjih igrača – svi su jednaki"

"Rezultate razgovora održanih juče u Istanbulu smatramo pozitivnim pomakom. Ovo još nije konačan rezultat. Smatram značajnim napretkom to što su ukrajinski pregovarači potvrdili potrebu da se osigura nenuklearni, vanblokovski status Ukrajine i njena bezbednost van okvira Severnoatlantske alijanse, kao i razumevanje ukrajinskih kolega da se pitanja Krima i Donbasa su konačno rešeni", rekao je Sergej Lavrov.

"Formira se nova realnost: unipolarni svet je nepovratno prošlost, nastaje multipolarni. U ovoj realnosti će 'vladati više sila' – biće potrebno pregovarati između svih ključnih država koje danas imaju odlučujući uticaj na svetsku ekonomiju i politiku", dodao je Lavrov.

"Niko na ovoj Zemlji ne treba da se tretira kao manji igrač. Svi su jednaki i suvereni", zaključio je.

18.17 - Lavrov: "Formira se nova realnost, unipolarni svet je nepovratno prošlost"

 

 


18.04 - Norveške vlasti poslale su Ukrajini 2.000 protivtenkovskih bacača granata M72.

 

 


18.01 - SAD prestaju da izdaju vize Rusima

Američka ambasada u Moskvi saopštila je da je obustavila obradu imigrantskih i neimigrantskih viza za ruske državljane.

18.14 - Procurili dokumenti: "Kijev planirao da ispušta otrov dronovima"

Dokumenti do kojih je došlo rusko ministarstvo odbrane otkrivaju da je Kijev planirao da koristi dronove koji mogu da nose i bacaju otrovne supstance. To je u sredu izjavio portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je rekao da rusko ministarstvo odbrane nastavlja da ispituje dokumente o "tajnim američkim biološkim aktivnostima u Ukrajini", ističući da su dokumenti nabavljeni od zaposlenih u ukrajinskim biološkim laboratorijama, preneo je TAS.

"Naša sfera interesovanja su dokumenta koja ukazuju da je kijevski režim planirao da koristi bespilotne letelice koje mogu da nose i ispuštaju otrovne supstance", kazao je on.

17.56 - Mađarska vlada osumnjičena za prisluškivanje ambasadora Ukrajine

U Ukrajini su mađarske vlasti osumnjičene za prisluškivanje ambasadora Ukrajine u toj zemlji.

Sumnje su se pojavile nakon što je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto optužio ukrajinsku vladu da pokušava da utiče na parlamentarne izbore koji se očekuju 3. aprila, pozivajući se na razgovor ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe i ambasadora Ukrajine u Budimpešti.

17.55 - "Ja sam u nuklearnoj elektrani Južna Ukrajina"

 

 


17.53 - Cilj: Ujedinjenje

Predsednik Južne Osetije je rekao da je ujedinjenje sa Rusijom strateški cilj republike.

17.52 - Gradonačelnik: 80 civila do sada poginulo u Nikolajevu

Oko 80 civila poginulo je u i u okolini grada Nikolajev na jugu Ukrajine otkako je Rusija napala tu zemlju. To je danas na nacionalnoj televiziji saopštio lokalni gradonačelnik, preneo je Rojters.

U najnovijem raketnom napadu u tom gradu u kojem je pogođeno sedište regionalne uprave poginulo je 12, dok su 33 osobe povređene, saopštile su danas hitne službe.

17.38 - Putin je tokom telefonskog razgovora sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem dao objašnjenja u vezi sa odlukom da pređe na rublje u plaćanju za isporuku gasa, prenosi pres-služba Kremlja.

17.36 - Putin priznao: "Situacija je katastrofalna"

U razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Vladimir Putin je rekao da će se rusko granatiranje Marijupolja okončati kada se ukrajinske trupe predaju, saopštio je Kremlj.

Sudeći prema francuskim zvaničnicima, Putin se saglasio da razmotri planove za evakuaciju građana iz grada u kome je situacija "katastrofalna", prenosi Gardijan.

U saopštenju francuske vlade se navodi da civili moraju da napuste grad, ukoliko to žele. Takođe, dodaje se da oni moraju da imaju pristup hrani i vodi, kao i lekovima.

17.29 - Borbeni tenk T-72 ruske armije

 

 


17.27 - "Rusija se sprema da nastavi ofanzivu"

Ruske snage se spremaju da nastave ofanzivne operacije, rekao je portparol ministarstva odbrane Ukrajine, prenosi Rojters.

Navodi da Rusi i dalje pokušavaju da preuzmu opkoljeni Marijupolj, kao i gradove Papasna, Rubižne.

Povodom najava o redukovanju ruskih vojnih aktivnosti kod Kijeva i černigova, on je rekao da su u tom regionu primećena neka pomeranja ruskih trupa, ali da se to ne može smatrati kao masovno povlačenje.

17.25 - Razgovor Bajdena i Zelenskog

Američki predsednik Džozef bajden trenutno razgovara sa predsednikom Ukrajine Volodimirom zelenskim, navode iz Bele kuće. CNN prenosi da je tema nastavak podrške Ukrajini koja se suprotstavlja ruskoj agresiji.

16.53 - Slovačka smanjuje za 35 broj zaposlenih u ruskoj ambasadi, javljaju ruski mediji.

16.34 - Džonson: "Pojačati sankcije"

Premijer Velike Britanije Boris Džonson smatra da je neophodno pojačati sankcije Rusiji dok njene trupe ne napuste Ukrajinu.

16.32 - U Kijevu su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

Građani su upozoreni da se sklone u skloništa. Vazdušna opasnost proglašena je i u Lavovskoj oblasti, Poltavskoj oblasti, Volinskoj oblasti, Hakrovskoj oblasti i Ternopoljskoj oblasti.

16.29 - "Održaćemo pritisak da zaustavimo rusku oružanu agresiju"

 

 


16.12 - Grad Trostijanec, ruševine

 

 


15.45

Ukrajina je juče prvi put pismeno zabeležila spremnost da ispuni niz najvažnijih uslova za izgradnju normalnih i dobrosusedskih odnosa sa Rusijom. Ovi zahtevi su ignorisani od 2014. godine, rekao je šef ruske delegacije Medinski.

15.42 - Ruske snage pojačale aktivnosti na istoku Ukrajine

Ruske snage intenzivirale su aktivnosti na istoku Ukrajine, saopštio je danas generalštab ukrajinske vojske.
Ukrajinska vojska navodi da ruske snage pojačano dejstvuju oko Izjuma, južno od Harkova, pošto su premestile neke jedinice iz drugih područja, preneo je AP.

15.41 - Lavrov: Preduzećemo akcije da zaobiđemo nelegitimne sankcije

Rusija će nastojati da, u međunarodnim razgovorima, osudi nelegitimne sankcije Zapada i da uz, podršku partnera, preduzme praktične korake koji će omogućiti zaobilaženje takvih mera, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa iranskim kolegom Hoseinom Amir-Abdolahijanom.

13.14 - Snage DNR uspele su da oslobode otprilike 55-60 odsto teritorije republike

Operacija oslobođenja DNR se ubrzava, rekao je lider DNR Denis Pušilin za televiziju „Rusija 1“, dodajući da je ipak rano govoriti o konkretnim vremenskim rokovima završetka. Prema rečima Pušilina, sada može da se kaže da samo podeljene grupe nacionalističkih bataljona mogu da se kreću po određenim delovima Marijupolja i da se sprovodi čišćenje.

 

 

13.34 - Norveška je donirala još oružja Ukrajini

Kako se navodi u saopštenju norveškog ministarstva odbrane, najnovija pošiljka, koja je već završena, sastoji se od 2.000 protivtenkovskog oružja M72, čime je ukupan broj oružja M72 koje je Norveška donirala Ukrajini sada 4.000, prenosi agencija Rojters.

13.13 - Rusija neće odmah zahtevati da druge države plaćaju za njene isporuke gasa u rubljama

Ovo je saopštio danas zvanični Kremlj, najavljujući postepeni zaokret i proširenje liste svojih izvoznih proizvoda za koje će se plaćati u rubljama

Više o tome čitajte OVDE

 

13.04 - Nema pregovora oko Krima

Krim je Rusija i taj status nije predmet pregovora s Ukrajinom, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Krim je deo Ruske Federacije i prema zakonima, ne pregovaramo ni sa kim o sudbini ruskih teritorija, kao ni sudbini ruskih regiona. To je van rasprave, zapisano je u ustavu. Niti ćemo raspravljati niti govoriti o tome u pregovorima", rekao je Peskov novinarima.

12.50 - Ukrajinske snage ispalile raketu „Točka U“ na Lugansk

 Generalno tužilaštvo LNR saopštilo je da je tokom jutarnjeg udara ukrajinskih snaga bezbednosti „Točka-U“ u Lugansku (fragmenti na fotografiji) poginuo jedan od vojnika Narodne milicije. Kako je saopšteno iz resora, raketa je lansirana iz Severodonjecka.

 

 

 

12.38 - Otet sveštenik u Hersonu

Mediji Ukrajine javljaju da je sveštenik Serhij Čudinovič otet iz crkve u Hersonu. Kako navode, njega su trojica muškaraca koji su se predstavili kao policajci odvezli u nepoznatom pravcu.

Pre toga su pretražili crkvu, njegova dokumenta kao i telefon. Ruske snage su ranije kidnapovale nekoliko zvaničnika u Hersonskoj oblasti.

12.23 - Više od hiljadu stanovnika Hersona primilo je humanitarnu pomoć od ruskog vojnog osoblja, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

 

 

 

 

- Ruski vojnici organizovali su još jedan transfer humanitarne pomoći civilnom stanovništvu. Više od hiljadu stanovnika grada Hersona dobilo je osnovne proizvode koji su dopremljeni u Hersonsku oblast iz Ruske Federacije - navodi se u izveštaju.

 

12.12 - FSB je nakon prijave hapšenja 60 pristalica ukrajinske neonacističke grupe „M.K.U“ objavio operativni video i snimke saslušanja

 

 

 

 

12.10 - Rusija i Kina pokrenuće „pravičan svetski poredak“ – Lavrov

Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine Sergej Lavrov i Vang Ji sastali su se u sredu u gradu Tunsiju da razgovaraju o „ciljima svojih zemalja da uspostave multipolarni, pošten i demokratski svetski poredak“.

 

 

 

 

Vang veruje da ekonomske sankcije jednostavno remete svetsku trgovinu i ne pomažu u rešavanju sukoba, navodeći ranije ovog meseca da su odnosi Kine sa Rusijom „jedan od najvažnijih bilateralnih odnosa na svetu“ i pozdravio je prijateljstvo između njih kao „gvozdeno“. "

Tunki će takođe u četvrtak biti domaćin samita o Avganistanu koji uključuje Rusiju, SAD i Pakistan.
 

11.44 - Poljski premijer Moravjecki: „Ono što se ranije zvalo rusofobija danas je već mejnstrim, danas je već prihvaćeno kao očiglednost u kojoj funkcionišemo“.

11.17 - Prvi operator električne energije u Austriji prijavio je stečaj, zbog dramatičnog rasta cene struje

Radi se o kompaniji "MCStrom GmbH" iz Graca koja je snabdevala svoje potrošače strujom iz austrijske proizvodnje.

"Mi smo angažovana kompanija iz Austrije sa ciljem da našim potrošačima ponudimo razumne cene struje. Sa našim partnerima možemo snabdevati građane širom Austrije i na sva pitanja dati odgovor u ličnom razgovoru", stoji na sajtu kompanije.

"McStrom" je isporučivao struju proizvedenu u Austriji domaćinstvima, malim, srednjim i većim preduzećima, ali i opštinama.

"Struju smo kupovali kod jedne velike energetske kompanije u pokrajini Tirol i imali smo sa njima sporazum o isporučivanu struje. Pošto je proteklih meseci došlo do eksplozije cene na tržištu, utrostručenju, preduzeće je imallo velike probleme sa likvidnošću", ističe kompanija.

Sudu u Gracu kompanija, osnovana 2015.godine, podnela je zahtev za pokretanje postupka o nesolventnosti.

"McStrom" duguje 4,33 miliona evra i tu sumu nije mogao da pokrije.

Sada je otvoreno pitanje koliko će potrošača pogoditi stečaj ove kompanije.

 

11.00 - Grupa OPEK+ odupire se pritiscima SAD da iz naftne alijanse isključi Rusiju i upozorava da bi to dovelo do skoka cene crnog zlata

Ministri energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije istakli su na jučerašnjoj konferenciji u Dubaiju da će svetska ekonomija trpeti posledice ako sigurnost u snabdevanju naftom bude ugrožena. Više čitajte OVDE.

 

10.05 - Puste ulice Marijupolja snimljene dronom

 

 

 

09.45 - Korak ka miru - Uspešni pregovori između delegacija Kijeva i Moskve u Istanbulu! Ukrajina odustala od NATO!

 

Ukrajina prihvatila da bude vojno neutralna i da nikad nema nuklearno oružje, ali traži međunarodne bezbednosne garancije. Kijev spreman da se obaveže da neće vojno da vrati Krim i Donbas. Rusija se neće protiviti ulasku Ukrajine u EU. Opširnije čitajte OVDE.

09.40 - U blizini Kijeva jutros su ponovo odjekivale eksplozije, javlja BBC

Britanski javni servis navodi da je dan u glavnom gradu Ukrajine počeo sirenama za uzbunu, nakon čega su se čule glasne eksplozije iz pravca predgrađa. Opširnije čitajte OVDE.

 

09.10 - DNR je saopštila da je granata koja je pogodila stambenu višespratnicu u Donjecku ispaljena iz MLRS „Uragan“, druga granata je pala u blizini škole

 

 

 

 

08.47 - Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštio je da su u 9.12 (8.12 po srednjoevropskom vremenu) ukrajinske trupe gađale Petrovski rejon Donjecka, na koji su ispalile pet granata kalibra 122 milimetara.

08.40 - Britanski premijer Boris Džonson rekao je kabinetu da želi da snabdeva Ukrajinu „smrtonosnijim“ oružjem, pišu zapadni mediji.

07.38 - Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 20 granata iz automatskog bacača granata, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.


Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka, u gradu se nalazi hemijski koncern „Stirol“ i preduzeća za iskopavanje uglja. Gorlovka je jedno od najvećih naselja u DNR i pod kontrolom republike nalazi se od 2014. godine. Pre početka sukoba u Donbasu, u Gorlovki je živelo više od 250 hiljada ljudi.

 

07.34 - U granatiranju Donjecka, uništena je stambena zgrada.

Kako prenose mediji, požar je izbio na jednom od najgušće naseljenih delova grada. Usled direktnog pogotka  uništena su tri sprata zgrade. U blizini se nalaze vrtić i škola. Broj žrtava se precizira.

07.21 - Proteklih mesec dana, stanovnici opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja morali su da žive ispod zemlje u skloništima ili podrumima

Roman Kosarev sa RT-a posetio je jedno od mnogih skloništa da čuje njihove priče.

07.17 - Jednostrane sankcije koje je Zapad uveo Rusiji vode globalnoj ekonomskoj krizi istorijskih razmera, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

"Pravi razlozi, koji svetskom tržištu hrane prete ozbiljnim turbulencijama, nikako nisu povezani sa delovanjem Rusije, nego sa neobuzdanom sankcionom histerijom koju je Zapad pokrenuo protiv Rusije, ne misleći ni o stanovništvu država takozvanog globalnog Zapada, ni o svojim građanima. Pokušaj da se Rusija ekonomski, finansijski i logistički izoluje od uspostavljenih dugogodišnjih kanala saradnje već se pretvara u ekonomsku krizu istorijskih razmera“, rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, čak je i neiskusnom posmatraču jasno da se samo odustajanjem od jednostranih nezakonitih ograničavajućih mera može obezbediti kontinuitet snabdevanja i da se mogu stabilizovati međunarodna poljoprivredna i prehrambena tržišta, prenosi Sputnjik.

Foto: AP/Tanjug

Nebenzja je rekao da Rusija striktno poštuje svoje međunarodne obaveze, tako da ništa ne predstavlja pretnju ukrajinskim vojnicima koji polože oružje tokom specijalne vojne operacije.

Takođe je istakao da Zapad pokazuje nedoslednost i licemerje zahtevajući humanitarne pauze u Ukrajini.

Kako je rekao, na sednici Saveta bezbednosti čulo se „mnogo poziva na humanitarno primirje, obezbeđivanje humanitarnog pristupa, humanitarne pauze i humanitarne koridore“, a juče je odgovarajuće inicijative izneo i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Nebenzja je podsetio da je prošle srede većina članova Saveta bezbednosti odbacila ruski nacrt humanitarne rezolucije, obavezujuću za sve strane, sa konkretnim spiskom koraka za rešavanje humanitarne krize, prvenstveno na istoku Ukrajine.

"S tim u vezi, današnje izjave, posebno zapadnih delegacija, zvuče veoma licemerno“, konstatovao je on.

 

06.54 - Tokom noćnog granatiranja Donjecka zabeležen je direktan pogodak ukrajinske granate u stambenu zgradu, koja je delom uništena, saopštio je gradonačelnik ovog grada Aleksej Kulemzin.

 

06.53 - Ukrajinske trupe su jutros u 6.15 granatirale Mihajlovku i Pantelejmonovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši ukupno 12 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Takođe je granatiran Kirovski rejon Donjecka na koji je ispaljeno deset granata kalibra 122 milimetra, dodaje se u saopštenju.

 

06.52 - Ukrajinske snage ispalile su raketu iz raketnog sistema „Točka U“ na Lugansk, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Predstavništvo precizira da je raketirano naselje Severodonjeck.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ChuChu

pre 2 godine

Ruska vojska je herojskom borbom oslobodila grad Mariupolj od njegovih stanovnika od ljudi koji niti su želeli niti su tražili da ih bilo ko oslobadja...sada je grad srušen, vlada glad, uskoro i bolest, ljjdi gladni, bedni bauljaju srusenim gradom... Hvala Putinu na oslobodjenju od njegovih stanovnika....trebaju mu postaviti spomenik....

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija