• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.04.2022

07:29

EVROPSKA UNIJA MOLI PUTINA ZA GAS! Ruski lider neumoljiv - SAMO RUBLJE DOLAZE U OBZIR!

Vesti

EVROPSKA UNIJA MOLI PUTINA ZA GAS! Ruski lider neumoljiv - SAMO RUBLJE DOLAZE U OBZIR!

Podeli vest

Lideri država članica EU zvali ruskog predsednika da ga mole da im odobri da plaćaju gas u evrima. Putin im rekao da neprijateljske zemlje, ako hoće gas, moraju da otvore račune u ruskim bankama i da ga plate u rubljama. U suprotnom će ostati bez njega

Države EU, koje su odbile zahtev Moskve da ubuduće gas plaćaju u rubljama, sada mole ruskog predsednika Vladimira Putina da im ne prekida dotok tog energenta. Lideri Nemačke, Francuske i Italije, Olaf Šolc, Emanuel Makron i Mario Dragi, prethodnih dana zvali su Putina i tražili mu da nastave da plaćaju gas u evrima. Šef Kremlja je, međutim, bio neumoljiv, te im je poručio da od danas sve zemlje koje su uvele sankcije Rusiji, ako hoće gas, moraju da otvore račune u ruskim bankama i plaćaju ga isključivo u rubljama. U suprotnom će ostati bez tog energenta.

Oko za oko...

Šolc je zvao Putina u sredu uveče s molbom da Nemačka bar privremeno nastavi da plaća gas u evrima. Međutim, ruski predsednik mu je objasnio da je odlučio da gas prodaje u rubljama jer su države članice EU, suprotno međunarodnim zakonima, rešile da zamrznu devizne rezerve Banke Rusije. Putin je, kako pišu ruski mediji, rekao Šolcu da se ništa neće menjati u ugovorima, već da će samo morati da otvori račun u Gasprom banci, koja nije pod sankcijama, i da taj energent plati u ruskoj valuti.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Rusija uvozi strane brendove iz trećih zemalja

Rusija je juče odobrila uvoz svetskih brendova iz trećih zemalja, što je, inače, bilo zabranjeno. Međutim, Moskva je na to bila primorana budući da su se skoro sve zapadne kompanije povukle sa ruskog tržišta. Na ovaj način Rusija namerava da nadomesti najviše strane lekove, dečje proizvode i neke prehrambene namirnice.

Pre Šolca, takođe u sredu, Putina je zvao i italijanski premijer Mario Dragi, s istom molbom kao i Nemci. Ruski predsednik mu je rekao isto što i Šolcu, kao i dan ranije Makronu.

Kako više ne bi bilo zabune, Putin je juče javno pojasnio šta će biti sa isporukama ruskog gasa.

- Firmama sa kojima imamo ugovore u neprijateljskim zemljama dajemo jasnu i transparentnu šemu saradnje. Da bi poručili ruski prirodni gas, moraju da otvore račun u rubljama u ruskim bankama. Samo sa takvih računa od danas prihvatamo uplate za gas - rekao je Putin.

Gas skočio na 1.450 dolara

Gas je juče na berzama skočio na čak 1.450 dolara za hiljadu kubnih metara. To se dogodilo odmah nakon što je Putin potpisao dekret o prodaji ruskog gasa u rubljama. Stručnjaci kažu da će cena tog energenta rasti sve dok rat Zapada i Rusije ne stane, i dok ruski gas ponovo ne bude mogao da se kupuje u stranim valutama.

 

On je dodao da će Rusija nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema svim potražiocima, prema postojećim ugovorima i cenama.

Foto: Pixabay

- Međutim, gas će biti prodavan u rubljama i u vezi s tim nema pregovora. Niko ništa ne prodaje za džabe, pa se ni mi nećemo pretvoriti u humanitarnu organizaciju. To znači da oni koji ne plate gas u rubljama, neće ga ni dobiti. Ukoliko ne dobijemo isplatu u rubljama, smatraćemo da su kupci poništili svoje ugovore - istakao je Putin.

Specijalni računi

Prema navodima dekreta o plaćanju gasa u rubljama, koji je Putin juče potpisao, ukoliko neprijateljske zemlje pokušaju da plate gas u stranoj valuti ili isplate manju sumu u rubljama ili ga ne plate uopšte, isporuke tog energenta biće zamrznute. Gasprom banci dato je odobrenje da može da kupcima ruskog gasa otvori račune u rubljama, i to bez njihovog odobrenja. U pitanju su specijalni računi samo za plaćanje gasa u rubljama, koje klijenti mogu i ne moraju koristiti.

Rublja jača nego pre rata u Ukrajini

Rublja nastavlja da raste u odnosu na dolar. Tako je juče dolar vredeo 81 rublju, kao 1. februara, pre nego što je počeo rat u Ukrajini. Ruska valuta početkom marta pala je na čak 159 u odnosu na dolar, ali je od tada nastavila da raste. Sada je blizu vrednosti koje je imala tokom čitave prošle godine, kad je za dolar bilo potrebno dati između 70 i 80 rubalja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan63

pre 2 godine

Ja im ne bih prodavao ni za rublje. Neka se snađu. Neka se obrate Bajdenu. On ih je u to uvalio, pa neka ih on izvlači iz ... da ne kažem čega.

Mile

pre 2 godine

SAMO TAKO NASTAVITE PREDSEDNIČE! TREBALA JE I KINA DA SE UKLJUČI U KONTRA SANKCIJAMA ZAPADU! NEMOJ DA POPUŠTATE NEKA OSETE SVOJE SANKCIJE NA SVOJE DU*PE! IZRODI I LOPURDE BELOSVETSKE!

raca

pre 2 godine

Ako si ikada i išta uradio pametno po ovom pitanju to si sad uradio najpametnije ,da konačno ti uobraženi stvorovi shvate da i nad popom ima pop , da postoji i drugi obraz koji oni nemaju , zato zavrći i ne popuštaj jer i oni ni prema vama a i prema nama nemaju niti su imali niti će imati milosti , živ bio

Baki

pre 2 godine

Ni za suvo zlato im ne treba prodati !!! Putin može da im proda pod uslovom da se raspadne NATO i EU !!!!! Neka crknu !!! Svaka čast Putinu!!

vojislav

pre 2 godine

sve drzave EU morace da plate kada im putin naredi i u dinare srpske valute,italijani pisu da su se dogovorili svi iz eu da mu niko neplaca u rubljama i da vidimo kao sta ce putin protiv toga,hahahhahahahah,koje su budale to ,pa cika Putin zavije ventil pa videce oni sta ce posle,a cela eu sada pojedinacno mole putina da neznaju druge drzave da im putin isporucuje gas za evre

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija