• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

03.04.2022

22:29

RUSIJA TVRDI, UKRAJINSKI NACIONALISTI DRZE 6.500 STRANACA KAO TAOCE, nova grupa Čečena stigla u Mariupolj! Kijev: Šteta je 565 milijardi dolara! (FOTO, VIDEO)

Tanjug/AP/printskrin

Vesti

RUSIJA TVRDI, UKRAJINSKI NACIONALISTI DRZE 6.500 STRANACA KAO TAOCE, nova grupa Čečena stigla u Mariupolj! Kijev: Šteta je 565 milijardi dolara! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Nastavlja se ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini. U toku je pregrupisavanje ruskih snaga. Rusija šalje vojnu tehniku koja se nalazila kod Kijeva na jug. Kako javljaju očevici, u pitanju su ogromne kolone. Uskoro se očekuje druga faza operacije, bitka za Donbas

22:18 "Rusi aktivno napuštaju Sumsku oblast i povlače opremu", izjavio je načelnik UVA Živicki.

22:11 Rusija traži sastanak Saveta bezbednosti UN

Rusija traži sastanak Saveta bezbednosti UN u ponedeljak kako bi se pozabavila "očiglednim provokacijama ukrajinskih radikala u Buči", rekao je prvi zamenik izaslanika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. Moskva cěe razotkriti "ukrajinske huškače i njihove zapadne pokrovitelje", dodao je on.

22:09 Eksplozije u Ivano-Frankivsku, ali Telegram kanali ističu da nisu potvrđene informacije

21:30 Rusija sutra ponovo otvara humanitarne koridore

Rusija će od sutra ujutro od 6.00 časova ponovo otvoriti humanitarni koridor za spasavanje stranaca i civila iz Mariupolja, a spremna je i da obezbedi kretanje plovila uključenih u evakuaciju u luci Berdjansk, izjavio je danas načelnik ruskog Nacionalnog centra za kontrolu, general-pukovnik Mihail Mizincev, prenela je agencija RIA Novosti.
"Uspeh humanitarne operacije zavisi isključivo od Kijeva", rekao je Mizincev i dodao: "Ruska Federacija, isključivo u humanitarne svrhe, na inicijativu turske strane, od 06.00 u ponedeljak, ponovo otvara humanitarni koridor za spasavanje stranih državljana i civila iz Mariupolja. Rusija je, takođe, spremna da obezbedi ulazak i izlazak brodova uključenih u evakuaciju u luku Berđansk, u skladu sa međunarodnim pomorskim pravom".

21:03 Mizincev: Ukrajinski nacionalisti drze 6.500 stranaca kao taoce

Načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev izjavio je danas da ukrajinski nacionalisti i dalje drže više od 6.500 stranih državljana kao taoce, odnosno kao živi štit, a 67 stranih brodova je blokirano u lukama, prenela je agencija RIA Novosti.
"Ukrajinski nacionalisti i dalje drže 6.546 stranih državljana iz 19 zemalja kao živi štit. Pored toga, 67 stranih brodova i dalje je blokirano u ukrajinskim lukama. Pretnja od granatiranja i velika minska opasnost koju stvara Kijev u svojim unutrašnjim vodama i teritorijalnom moru ne dozvoljavaju brodovima da bezbedno idu na otvoreno more", rekao je Mizincev.
On je, takođe, podsetio da Oružane snage Rusije svakodnevno od 8.00 do 19.00 časova otvaraju pomorski humanitarni koridor, u pravcu jugozapada, dodaje RIA.

21:00 Kadirov: Druga grupa dobrovoljaca iz Čečenije stigla je u Mariupolj

 

 

20:58 U centru Zagreba grafit Slava Ukrajini sa ustaškim U

U širem centru Zagreba snimljeno je više grafita s ukrajinskim pozdravom, medju kojima je i jedan s ustaškim stilizovanim slovom "U" u nazivu Ukrajine, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

 

 

20:42 Ovako sada izgleda Žitomirski auto-put, samo 25-30 kilometara od Kijeva.

 

 

20:17 Holandskom novinaru Robertu Dulmersu, koji je delio fotografije raketnih udara u Odesi, oduzeta je akreditacija i proteran je iz Ukrajine, prenosi Ukrajina 24.

20:05 Zelenski: Svi koji su počinili zločine, biće pronađeni

19:51 Granatiran Harkov

Regionalni guverner Harkova Oleh Sjujehubov saopštio je večeras da su ruske snage granatirale grad Harkov i da je u napadau poginulo najmanje 23 ljudi, među kojima je bilo i dece, javlja Rojters.
"Predveče, okupator je granatirao Slobidski okrug Harkova. Nažalost, ima mrtvih i ranjenih među civilnom populacijom. U ovom trenutku, zna se da ima 23 žrtve, među njima i deca", naveo je on na Telegramu.
On je dodao da se tačan broj žrtava još utvrđuje.

19:50 Ukrajina: Rusi bombardovali grad Nikolajev

Guverner ukrajinske Nikolajevske oblasti Vitalij Kim izjavio je da su Rusi danas bombardovali grad Nikolajev sa oko pola miliona stanovnika.
Jedna osoba je u napadu poginula, a po njegovim rečima ranjeno je 14 ljudi. Među ranjenima je i petnaestogodišnji dečak.

19:41 Londonska akademija u nazivu slike Edgara Dega stavila da su u pitanju ukrajinski plesači, a ne ruski

 

 

19:24 Kijev: Direktni gubici zbog ruskog napada 565 milijardi dolara

Ministarstvo ekonomije Ukrajine procenilo je danas da su direktni gubici zbog ruskog napada dostigli 565 milijardi dolara, preneo je Ukrinform.
"Prema našim najnovijim procenama, direktni gubici su dostigli 565 milijardi dolara. Od toga 119 milijardi štete je zbog uništene infrastrukture i 91 milijarda dolara zbog civilnih objekata. Zbog rata, Ukrajina ima 54 milijardi dolara manje kapitalnih investicija", izjavio je zamenik ministra ekonomije Ihor Diadiura.
Kao dodatak na to, ministarstvo ekonomije navodi da bi ove godine gubici u ukrajinskom BDP-u mogli da dostignu najmanje 112 milijardi dolara, a do 2030. godine oko 1,2 biliona dolara.
"Biće potrebne godine da se oporavi ekonomija", istakao je Diadiura.

19:11 Podržana ideja o tribunalu za zločine Ukrajine u Donbasu

Predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin podržao je danas ideju o formiranju tribunala za procenu zločina ukrajinskog režima u Donbasu, objavljeno je na kanalu Istražnog komiteta Rusije na Telegramu.
''Predsednik Istražnog komiteta Rusije podržao je inicijativu predstavnika LNR, napominjući da Istražni komitet Rusije beleži sva protivpravna dejstva vojnika Oružanih snaga Ukrajine i drugih ukrajinskih nacionalističkih vojnih formacija protiv civilnog stanovništva Donbasa već osam godina. Svaka činjenica dobija pravnu ocenu", navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.
Komesar za ljudska prava u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, Viktorija Serđukova ranije je izjavila da predstavnici LNR podržavaju ideju da se formira međunarodni tribunal za ratne zločine Kijeva u Donbasu i da su spremni za to.

19:07 Gradonačelnik Černigova: Grad je uništen 70 odsto

Infrastruktura Černigova je uništena 70 odsto nakon napada ruske vojske, izjavio je danas gradonačelnik tog ukrajinskog grada Vladislav Atrošenko. "Posledice ruskog napada u Černigovu su ozbiljne, slične su posledicama još nekih teško oštećenih gradova, poput Buče, gde su tela civila nadjena na ulicama. Černigov je kao Harkov i Mariupolj", rekao je Atrošenko, prenosi Si-En-En.
Najurgentnije pitanje sa kojim se susreću stanovnici je "koncentracija ruske vojske na beloruskoj granici" i zabrinutost da bi grad mogao da bude gadjan sa još raketa i bombi, dodao je on.
"Rusi se šetkaju Ukrajinom kao da su kod kuće. A zapravo to što su otišli, ne znači da se sutra neće vratiti. Treba im sat i po da dodju do nas. Danas smo mogli da kažemo da je bilo mirno, čistili smo grad, uklanjali mine", kazao je gradonačelnik.

19.00 Artiljerija "radi" u Donbasu

Artiljerijski dueli na periferiji Donjecka. Eksplpzije i pucnjevi se dobro čuju i u centru. Rad "Gradova" i "Bagrema" (samohodne haubice 152mm) je izrazit.
 
18.50 Ukrajinci ipalili 100 granata na naselja u DNR

Ukrajinske trupe su od početka dana ispalile više od 100 granata i mina na 6 naselja DNR, saopštila je Narodna milicija Republike DNR.
 
18.30 Bundesver odbio da da borbena vozila Kijevu

Foto: Reuters

Nemačka odbila da Kijevu isporuči 100 borbenih vozila pešadije tipa Marder kao odgovor na zahtev Kijeva primljen prošle nedelje.
Granatiran Donjeck, oštećena bolnica
Ukrajinske snage ponovo su u 15 časova granatirale Donjeck, ispalivši dve granate kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
Posledice granatiranja Petrovskog rejona Donjecka su oštećena zgrada gradske bolnice. Takođe je pogođeno i dvorište stambene zgrade, a fragmenti granate oštetili su stanove.

18.00 Leševi se pomeraju u Buči

Ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je optužbe kijevskog režima da je navodno ubijao civile u selu Buča u Kijevskoj oblasti. Podsetili su da je gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk 31. marta u svojoj video poruci potvrdio da u gradu nema ruskih vojnika, štaviše, nije pomenuo nijednog „lokalnog stanovništva koje je na ulici streljano sa vezanim rukama". Ukrajinkska tv Espreso  snimila je navodne mrtve civile koji su počeli da se pomeraju, češu, ustaju...

17.50 Stoltenberg: Smrt civila u Buči brutalnost

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas smrt civila u gradu Buča severozapadno od Kijeva kao neprihvatljivu "brutalnost".

17.45 Vojska da bude verna zakletvi do kraja, narod da shvati da je došlo posebno vreme

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je rusku vojsku da bude do kraja verna zakletvi i „shvati istorijsku važnost" aktuelnih događaja, a sav narod da shvati da je došlo posebno vreme od koga može zavisiti njegova sudbina, preneo je TASS.

17.30 Peskov:Gas će se placati u evrima,konačna isplata u rubljama

Zapadne zemlje su plaćale gas u evrima i nastaviće to da rade, ali će konačna isplata ići Gaspromu u rubljama, izjavio je danas Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina.
On je istakao da će šema plaćanja u rubljama ubuduće važiti i za novu grupu proizvoda, prenela je agencija RIA Novosti. "Zapravo, oni koji su plaćali u evrima, tako će i dalje plaćati, u istim jedinicama koje su naznačene u ugovorima. Ali u isto vreme, konačna uplata će ići prodavcu Gaspromu u rubljama", naveo je Peskov.

17.15 Rusija: Eksplozija u Belgorodu, nema žrtava

U Tomarovki, u Belgorodskoj oblasti na granici Rusije sa Ukrajinom dogodila se eksplozija, ali na sreću nema žrtava, izjavio je danas načelnik administracije Jakovljevskog gradskog okruga Belgorodske oblasti Oleg Medvedev.
"U Tomarovki je sve mirno. Čuo se prasak, pao je šut. Kako što i treba da bude, ulica je blokirana, pozvana je hitna pomoć. Pregledali su šut - on nije opasan i odnet je", naveo je on na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.
Rojters je pozivajući se na svedoke, javio da su se u ruskom gradu Belgorodu dogodile dve eksplozije.

17.00 Nekoliko ruskih raketa pogodilo luku Nikolajev

Nekoliko ruskih raketa pogodilo je crnomorsku luku Nikolajev, izjavio je danas pomoćnik ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko. Geraščenko je u objavi na društvenim mrežama naveo da su lokalne vlasti prijavile napad, prenosi agencija Rojters.
Serija eksplozija potresla je jutros lučki grad Odesu na jugu Ukrajine, a iznad nekih delova grada mogao je da se vide gust dim.

16.45 Ukrajinu čeka katastrofalna nestašica goriva

Bivši poslanik ukrajinske Rade Ilja Kiva prokomentarisao je na svom Telegram kanalu napade na rafinerije nafte u Odesi i Kremenčugu. <https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1103269/ukrajinu-ceka-katastrofalna-nestasica-goriva-poraz-predaja>
- Juče je uništena Rafinerija nafte Kremenčug, a danas Rafinerija nafte Odesa. Ranije su skoro sva veća naftna skladišta u zemlji bila pogođena. Tako počinje katastrofalna nestašica goriva, a to je veliki problem, kako za vojsku, tako i za poljoprivrednike koji se pripremaju za setvu.
Kiva kaže da je nedostatak goriva faktor može odigrati ključnu ulogu u potkopavanju borbene sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine, posebno na istoku Ukrajine.

16.30 Isporuka gasa za Evropu preko Ukrajine se nastavlja

Ruski državni energetski gigant Gasprom nastavio je danas normalnu isporuku gasa u Evropu preko Ukrajine, saopštio je novinarima portparol kompanije Sergej Kuprijanov.
"Gasprom isporučuje ruski gas za tranzit preko teritorije Ukrajine u normalnom režimu, u skladu sa zahtevima evropskih potrošača, 108,4 miliona kubnih metara za 3. april", precizirao je portparol, prenosi TAS S.
On je naveo da ovaj obim u osnovi odgovara dugoročnom zakupljivanju tranzita gasa preko Ukrajine, od oko 109,5 miliona kubnih metara dnevno.

16.15 Kijev tvrdi da su pronađena tela pogubljenih civila i masovne grobnice

Portparol ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tvrdi da su vlasti u Ukrajini pronašle ono što "upravo liči na ratne zločine," uključujući tela pogubljenih civila i masovne grobnice, nakon povlačenja Rusa iz područja gde su se odvijale borbe.
Portparol Sergej Nikiforov rekao je za Bi-Bi-Si da su scene koje su otkrivene na delom okupiranim teritorijama kao što je grad Buča, "zaista teško opisati."
"Pronašli smo masovne grobnice. Pronašli smo ljude sa vezanim rukama i nogama i sa hicima od metaka na potiljcima. Oni su očigledno bili civili i pogubljeni su. Pronašli smo napola spaljena tela kao da je neko pokušao da sakrije svoje zločine, ali nisu imali dovoljno vremena da to urade kako treba," rekao je Nikiforov, prenosi Gardijan.
Dodao je da su ukrajinske trupe počele da čiste te oblasti i da izgleda da nema ruskih vojnika.

16.00 Kijev: Potpuno uništena rafinerija u Kremenčuku

Ukrajinska rafinerija nafte u Kremenčuku potpuno je uništena nakon ruskog napada, izjavio je danas Dmitro Lunjin, guverner Poltavske oblasti.
"Požar u rafineriji je ugašen, ali je objekat potpuno uništen i više ne može da funkcioniše", saopštio je Lunin, prenosi Rojters.
Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da su rakete ispaljene sa brodova i iz vazduha uništile rafineriju nafte i tri skladišta goriva u regionu Odese, preneo je Rojters, pozivajući se na agenciju Interfaks.
Rafinerija nafte Kremenčuk je najveće preduzeće za proizvodnju naftnih derivata u Ukrajini, navodi ruska agencija.

15.55 London planira isporuku protivbrodskih raketa

Britanski premijer Boris DŽonson insistira na potrebi da se Ukrajini snabdeva protivbrodskim projektilima kako bi mogla zaštititi obalu od granatiranja sa mora, objavio je Tajms pozivajući se na britanske zvaničnike.
Jedan od njih je rekao da je Ukrajina zatražila isporuku smrtonosnog oružja za upotrebu na obali Crnog mora.
"Sa Ukrajincima imamo verovatno najzreliji odnos nego sa bilo kojom zemljom. Imamo spisak onoga što im je potrebno i trudimo se da je zadovoljimo najbolje što možemo. Premijer je odlučan da pomogne Ukrajini da se odbrani i on će podržavati ispunjavanje ove potrebe", citira list izvor.

15.52 - EU preti novim sankcijama Rusiji posle snimaka iz grada Buče

Opširnije čitajte OVDE.

15.17 - HRV: Dokumentovani "očigledni ratni zločini" u Ukrajini

Hjuman rajts voč saopštio je danas da je dokumentovao ono što je opisao kao "očigledne ratne zločine" koje su ruske vojne snage počinile protiv civila u Ukrajini. Kako se navodi u saopštenju HRV pronađeno je "nekoliko slučajeva gde su ruske vojne snage počinile kršenje zakona o ratu" u regionima pod ruskom kontrolom, kao što su Černigov, Harkov i Kijev, prenosi agencija Rojters.

Saopštenje objavljeno u Varšavi usledilo je dan nakon što su pronađeni mrtvi civili kako leže po ulicama ukrajinskog grada Buče, a tri dana nakon što se ruska vojska povukla severozapadno od Kijeva.

15.05 - u Mariupolju ubijen poznati reditelj

Litavski reditelj Mantas Kvedaravicius ubijen je u ukrajinskom Mariupolju, gradu čiju sudbinu godinama dokumentuje, objavilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane u nedelju. 

- U pokušaju napuštanja Mariupolja ruski okupatori ubili su u subotu litvanskog reditelja Mantasa Kvedaraviciusa - objavila je agencija ministarstva, a po pitanju njegovog stradanja oglasio se i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda. 

- Izgubili smo poznatog u Litvaniji i celom svetu koji je do poslednjeg trenutka, uprkos opasnosti, radio u Ukrajini pod okupacijom Rusije - objavio je Nauseda. 

 

 

14.21 -Peskov: Potreban pisani dokument za sastanak Putina i Zelenskog

Ruski predsednik Vladimir Putin može da se sastane sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim tek kada se razradi konkretan pisani sporazum izmedu dve zemlje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Kako je rekao, da bi do tog sastanka došlo, potrebno je da ruska i ukrajinska delegacija kreiraju određeni dokument.

"Ne skup ideja, već konkretan pisani dokument. Onda će doći vreme za takav sastanak", istakao je Peskov.

14.03 - Ukrajinsko ministarstvo odbrane: Civili otrovali okupatore pecivom i alkoholom

Dvojica ruskih vojnika umrla su u blizini Harkova nakon što su im ukrajinski civili dali da jedu otrovane pite, saopštila je ukrajinska obaveštajna agencija ministarstva odbrane.

13.23 - Eksplozija u Tomarovki, u Belgorodskoj oblasti na granici Rusije sa Ukrajinom

Na sreću nema žrtava, izjavio je danas načelnik administracije Jakovljevskog gradskog okruga Belgorodske oblasti Oleg Medvedev.

"U Tomarovki je sve mirno. Čuo se prasak, pao je šut. Kako što i treba da bude, ulica je blokirana, pozvana je hitna pomoć. Pregledali su šut - on nije opasan i odnet je", naveo je on na svom Telegram kanalu, preneo je TAS S.

Rojters je pozivajući se na svedoke, javio da su se u ruskom gradu Belgorodu dogodile dve eksplozije. Jedna od dva svedoka je rekla da su eksplozije bile toliko snažne da su se razbili prozori na njenoj kući u Belgorodu. Za sada se još ne zna uzrok eksplozije.

 

 

12.16 - Apel krimskih Tatara Erdoganu

Šef regionalnoe nacionalno-kulturne autonomije krimskih Tatara Ejvaz Umerov apelovao je na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da izvrši uticaj na Kijev povodom priznanja ruskog statusa Krima.

"Cenimo Erdoganovu želju da organizuje sve uslove za pregovarački proces između Rusije i Ukrajine, ali sve to propada bez stvarne želje aktuelnih kijevskih vlasti da okončaju sukob i vrate mir Ukrajini. Pozivamo predsednika Turske da utiče na ukrajinski režim u smislu priznanja ruskog statusa Krima, što će biti jedna od garancija za vraćanje situacije u Ukrajini u miran kolosek“, rekao je Umerov, dodajući da turski lider ima priliku da uđe u istoriju kao šef države, koji, za razliku od svojih zapadnih kolega, poštuje demokratske vrednosti i volju drugih naroda.

"Krimski Tatari žive u ruskom Krimu i biće zahvalni Erdoganu ako posluša njihov glas, a ne ekstremista i radikala iz Ukrajine", naglasio je on.

12.08 - Bukte ulične borbe u Rubižnju, u LNR

 

 

11.45 - Kačinski: Poljska za povećanje američkih trupa u Evropi

Poljska bi pozdravila povećanje broja američkih vojnika u Evropi od 50 odsto, poručio je danas lider vladajuće poljske partije “Pravo i Pravda” Jaroslav Kačinski.

- Poljska bi bila zadovoljna kada bi Amerikanci povećali svoje prisustvo u Evropi sa sadašnjih 100.000 vojnika na 150.000 u budućnosti, zbog sve veće agresivnosti Rusije - rekao je Kačinjski za nemački list za „Velt am zontag”, prenosi Rojters.

11.15 - Grčka danas šalje humanitarnu pomoć Odesi

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas doputovače danas u Odesu, na čelu tima koji će dostaviti humanitarnu pomoć lučkom gradu na jugu Ukrajine, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

Humanitarna pomoć biće uručena gradskim opštinskim vlastima, a Dendijas takođe planira da uspostavi stalni mehanizam distribucije pomoći iz Grčke i da ponovo otvori grčki konzulat u ovom gradu, prenosi Rojters.

10.32 - Kijev: Potpuno uništena rafinerija u Kremenčuku

Ukrajinska rafinerija nafte u Kremenčuku potpuno je uništena nakon ruskog napada, izjavio je danas Dmitro Lunjin, guverner Poltavske oblasti.

"Požar u rafineriji je ugašen, ali je objekat potpuno uništen i više ne može da funkcioniše", saopštio je Lunin, prenosi Rojters.

 

 



10.02 - Konašenkov:Ruske rakete uništile preduzeće za preradu nafte

Visokopreciznim raketama morskog i vazdušnog baziranja uništeno je preduzeće za preradu nafte i tri skladišta energenata u području Odese, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

"Visoko preciznim raketama morskog i vazdušnog baziranja uništeno je preduzeće za preradu nafte i tri skladišta energenata u području Odese, sa kojih su vršene isporuke goriva za ukrajinske snage u Nikolajevu", izjavio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi Sputnjik. 

Kako je naveo, tokom noći su oborena i dva ukrajinska drona.

09.37 - Zastave Rusije u Hersonu i Novoj Kahovki

 

 

09.18 - Evakuacija stranaca iz Mariupolja

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je o evakuaciji stranaca iz Mariupolja:
- Ruska vojska će otvoriti humanitarni koridor iz Marijupolja u Berdjansk i garantuje režim prekida vatre;
- strance mogu evakuisati iz Berdjanska kako u Rusiju tako i u Ukrajinu;
- Rusija je spremna da osigura uplovljavanje brodova za evakuaciju u luku Berdjansk;

09.07 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništenja tajnih pozicija ukrajinskih snaga uz pomoć helikoptera Ka-52 "Aligator"

Opširnije OVDE.

08.38 - Medinski: Nastavak pregovora u ponedeljak

Šef ruske delegacije Vladimir Medinski izjavio je da Kijev realističnije prilazi pitanju neutralnog i nenuklearnog statusa Ukrajine, ali projekat sporazuma još nije spreman za "susret na vrhu". Rad na tekstu na nivou eksperata i šefova delegacija se nastavlja u ponedeljak.

08.03 - Vojska DNR završava "čišćenje" Mariupolja

U isto vreme, ruska vojska polako steže obruč oko ukrajinske vojske u Donbasu. 

 

 

08.01 - Serija eksplozija u Odesi

Odesa je bila izložena raketnoj vatri, a iz nekih delova grada javljali su se požari, piše Rojters, pozivajući se na izveštaj Gradskog veća.

Prema rečima očevidca koje je citirao Rojters, u nedelju ujutro u Odesi je odjeknula serija eksplozija i bio je vidljiv dim. Prema dopisniku UNIAN-a, deo projektila je oborio protivvazdušna odbrana, a zabeleženi su požari u nekim oblastima. Eksplozije javlja i dopisnik AFP-a.

Telegram kanal Gradskog veća piše da su požari izbili u pojedinim delovima grada. Upozorenje o vazdušnom napadu, izdato oko 4:30 po lokalnom vremenu, otkazano je u 6:30.

 

 

07.25 - Ekstremisti otimaju humanitarnu pomoć civilima

Pripadnici ekstremističkih bataljona otimaju humanitarnu pomoć od civila na teritoriji Donbasa koju kontroliše Kijev, saopštila je Sputnjiku ombudsman u Luganskoj Narodnoj Republici Viktorija Serdjukova.

"Sa teritorije Ukrajine nekad stignu vozila sa humanitarnom pomoći. Ljudi pod kišom granata odlaze u deo grada gde će se nalaziti humanitarni konvoj. Tamo dolaze predstavnici ekstremističkih bataljona sa oružjem u rukama i zabranjuju im da uzmu tu pomoć. Oni je uzimaju za sebe. To nije jedinstveni slučaj", objasnila je ona.

07.14 - Rusi dopremili humanitarnu pomoć

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije isporučilo je Ukrajini i Donbasu još 655 tona humanitarne pomoći: hrana, građevinski materijal, najneophodnija sredstva.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mislav

pre 2 godine

Hahahahaha. "Tek se očekuje druga faza operacije"...pa što niste javljali da jug samo što nije pao...već tjednima. Đe ste bre Srbi, godinama se hvalite kako će rusija bit u Berlinu za dva tjedna.... na kraju ne može osvojit ni Kijev ...uopće. hahahahaha Isto tako ne može ni vaša vojska osvojit ništa. A glavni razlog je....nema više toliko sela. Nema hrane i svega za oteti i opljačkati. Nema više stoke za okretati na ražnju uz rakiju i vodku. Nema dovoljno za pljačku. Zato i ruska vojska ima problema s opskrbom. Više nije drugi svjetski rat. Više se ne može osvajati terorom i pljačkom. Zato vam taj pravoslavni svijet oko Rusije propada.

Mislav

pre 2 godine

Mjesec i pol ruske invazije na ukrajinu, a povlače se i idu u ubijanje samo na jugu ;) A na dnu nudite članak sa naslovom "ruska vojska će u pola sata preuzeti sve administrativne objekte u Kijevu" iz 2020. Hahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Penzionerj

pre 2 godine

Radulović takozvani vojni analitar je najveći nato plaćenik i dzukela. Brani uktaince fašiste i žali a ne pominje ubijanje dece i žena u Dombasu. Zašto ne odeš u Dombes i uveriš se, nemaš mu.a. Nisi jedini plaćenik tu ti je i tvoj drug bradati Obradović. Zašto Pink poziva tog plaćenika da laže i ponižava bratsku Rusiju a podržava fašiste. Neznam odakle je poreklom i dali su mu preci bili na strani hitlerovih fašista. Najveća sramota, se.e pola sata na Pinku i voditelj ga rado sluša.

Nebojša

pre 2 godine

Očekivati je da na kraju Rusija preuzme celu obalu sa Odesom i ne dozvoli Ukrajini izlazak na more i da se spoje s Pridnjestrovljem i da iz tog pravca puvuku liniju do Harkova i da se sve to odsece i na referendumu pripoji Rusiji.

ratko

pre 2 godine

cela ova kuhinja lazi nam je odlicno poznata stoka fasisticka zapadna ,a ta organizacija nacisticka hjuman rrait vocc nam je jako dobro poznata stoka nacisticka koji su i nas prikazivali kao koljace ,ma gazi stoku

mauser

pre 2 godine

Vama je sve laž i Vukovar i Srebrenica i Brčko......samo se tješite.

Tesla Hrvatski velikan

pre 2 godine

Bolesni srbi uvijek na strani zlolinaca i botoksiranog starog pedofila putina. Nikada ta odvratna servija nece uci u eu možete tamo u uniju sa kongom jer ste na tom levelu jadnici.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija