• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

03.04.2022

21:52

ORBAN DOBIO IZBORE U MAĐARSKOJ, IMAĆE 121 OD 199 POSLANIKA U PARLAMENTU?! Briselu se ovo neće dopasti, ali... GRAĐANI SU REKLI ŠTA ŽELE!

Tanjug

Vesti

ORBAN DOBIO IZBORE U MAĐARSKOJ, IMAĆE 121 OD 199 POSLANIKA U PARLAMENTU?! Briselu se ovo neće dopasti, ali... GRAĐANI SU REKLI ŠTA ŽELE!

Podeli vest

Mađarska vladajuća koalicija stranaka Fides i Hrišćansko-demokratske narodne partije pobednik je parlamentarnih izbora sa 121 osvojenim mandatom u skupštini koja broji 199 poslanika, rezultati su postizborne ankete agencije Medijan.

"Fides je, prema anketi, osvojio 49 odsto glasova, dok je opoziciona koalicija "Ujedinjeni za Mađarsku" dobila podršku 41 odsto birača", rekao je direktor Medijana Endre Han.

Rezultati ispitivanja pokazuju da će u parlament ući i levičarska Demokratska koalicija sa 21 mandatom, konzervativni Jobik sa 16, liberalni Monumentalni pokret sa 15, socijalisti sa 12, liberalna stranka Dijalog sa osam, zeleni sa pet i nemačka nacionalna manjina sa jednim mandatom, prenosi MTI.

Prema procenama Medijana, radikalni pokret Naša domovina i satirična stranka Dvorepi pas nisu uspeli da pređu cenzus od 5 odsto.

Glasanje na parlamentarnim izborima i referendumu u Mađarskoj zvanično je završeno u 19 časova. Glasanje je održano u 3.154 mesta i 23 okruga u Budimpešti, prenosi MTI. Ljudi koji su i dalje čekali u redovima na biračkim mestima kada su birališta zatvorena mogli su da glasaju.

Rezultati izbora biće objavljeni tek kada se glasovi prebroje u svim izbornim jedinicama.

Nakon 23 odsto obrađenih glasova čini se da je na pomolu velika pobeda Fidesa i Viktora Orbana. Po tome Fides osvaja čak 61,93 odsto glasova što osigurava vladajućima čak dve trećine parlamenta. Ako tako završi, onda će to biti mnogo uverljivija pobeda Viktora Orbana nego što su mu ankete predviđale.

Na izborima u Mađarskoj aktuelni premijer Viktor Orban pokušaće da osvoji četvrti uzastopni mandat.

Glasanje je održano prvi put pod nadzorom više od 200 međunarodnih promatrača. Vladajući Fides i opozicioni savez takođe su rasporedili na hiljade promatrača dobrovoljaca, prenosi Jutarnji.hr.

I Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je saopštila da će poslati misiju za posmatranje izbora u Mađarskoj, uključujući 18 dugoročnih posmatrača i još 200 drugih na dan održavanja izbora.

To je tek drugi put da je OEBS to učinio u nekoj od zemalja Evropske unije, dodaje AP.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boža

pre 2 godine

Demokratski izbori, Orban pobedio, zašto se Briselu ne bi to svidelo? Ili bi im se svidelo da Orban izgubi, makar nedemokratski?

Rade R

pre 2 godine

Srećna pobeda Mađarskoj državi i Mađarskom narodu!

Vesti

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)
Društvo

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas puštanju u rad dela stanične zgrade Železničke stanice Novi Sad i najavio da će do kraja avgusta ili početkom setpembra biti završene sve druge stanice na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice, koja bi trebalo da bude puštena u saobraćaj najkasnije početkom decembra.

05.07.2024

16:30

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija