• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

10.04.2022

23:08 >> 15:38

PUTIN I ZELENSKI PRIČAĆE NAKON BITKE ZA DONBAS; RUSIJA UVODI ŽUTI NIVO TERORISTI?KE PRETNJE U KURSKOJ OBLASTI (FOTO, VIDEO)

reuters

Vesti

PUTIN I ZELENSKI PRIČAĆE NAKON BITKE ZA DONBAS; RUSIJA UVODI ŽUTI NIVO TERORISTI?KE PRETNJE U KURSKOJ OBLASTI (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Četrdesete šesti dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je juče da su EU odobrile milijardu evra pomoći Ukrajini. Juče su ruska i ukrajinska vojska po treći put od početka sukoba razmenile zarobljenike. Ukrajina je saopštila da se 12 vojnika vraća kući

22:39 LNR: Ukrajinske snage gađale mesto Novoajdar sistemom "točka-u"

Oružane snage Ukrajine gađale su mesto Novoajdar u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) raketnim sistemima "Točka-U", saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, preneo je Sputnjik.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

19:44 Ukrajina zvanično prekinula trgovinske odnose sa Rusijom

Ukrajina je zabranila kompletan uvoz iz Rusije, koja je bila jedan od njenih ključnih trgovinskih partnera pre rata sa godišnjim uvozom vrednim oko šest milijardi dolara, i pozvala druge zemlje da isprate tu odluku i uvedu oštrije ekonomske sankcije Moskvi.
"Danas smo zvanično objavili potpuni prekid trgovine robom sa državom agresorom", napisala je u subotu ministarka ekonomije Julija Sviridenko na svojoj Fejsbuk stranici, preneo je Rojters.
Nijedan proizvod iz Ruske Federacije odsad neće moći da se uveze na teritoriju naše države, istakla je ministarka ekonomije Ukrajine.
Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, razmena dobara i usluga između dve susedne zemlje praktično nije ni postojala, ali ovaj potez čini ukidanje uvoza zvaničnim.
"Budžet neprijatelja neće dobiti ova sredstva, što će umanjiti njegov potencijal za finansiranje rata", navela je Sviridenkova.
Ovakav korak Ukrajine može da posluži kao primer našim zapadnim partnerima i stimuliše ih da pooštre sankcije Rusiji, uključujući sprovođenje energetskog embarga i izolaciju svih ruskih banaka, naglasila je ukrajinska ministarka.

18:15 Austrijski kancelar Nehamer se sutra sastaje sa Putinom

Austrijski kancelar Karl Nehamer otputovaće sutra u Moskvu gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Nehamer je, u izjavi novinarima u Beču, najavio da će sutra posle podne imati sastanak sa Putinom.
Kazao je da tim razgovorom želi da doprinese dijalogu Ukrajine i Rusije.
Tokom razgovora, kako je kazao, namerava Putinu da ukaže i "na ratne zločine u Ukrajini".
Nehamer je u subotu boravio u Ukrajini, gde se sastao sa predsednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim, a obišao je i mesto Buča u kojem je, prema navodima ukrajinskih zvaničnika, počinjen zločin nad civilima.
Austrijski kancelar je rekao da je inicirao razgovor sa Putinom, još tokom planiranja putovanja u Ukrajinu.
Objasnio je da je sastanak sa Putinom u Moskvi usaglašen sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom, kao i da je o tome informisao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i nemačkog kancelara Olafa Šolca.
Nehamer je kazao da želi da učini sve kako bi se išlo u pravcu mira i dodao da, iako su šanse da se išta postigne male, želi da dâ doprinos miru.

16:45 Kijev: Ruske snage raketirale aerodrom u Dnjepru; Moskva: Uništen štab nacionalističkog bataljona

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko rekao je da su ruske snage raketirale aerodromu u gradu Dnjepru u toj oblasti, preneo je Rojters.
Naveo je da su u napadu uništeni aerodrom i infrastruktura u okolini, kao i da nije poznato da li ima stradalih.
Iz ruskog ministarstva odbrane saopšteno je da da je visoko preciznim raketama

15.36 - Kadirov: Marijupolj će uskoro pasti!

Foto: Printscreen

Lider Čečenije Ramzan Kadirov poručio je da će Marijupolj uskoro biti u potpunosti oslobođen – glavni zadaci su završeni, preostalo je samo da se završi sa „šačicom banderovaca“.

„Uskoro će i sam Marijupolj biti u potpunosti slobodan. U principu, glavni zadaci su ovde završeni. Ostala je samo šačica sledbenika Stepana Bandere. I na tome se radi i biće završeno“, rekao je Kadirov.

On je dodao da specijalnu operaciju u Marijupolju nadgleda poslanik Državne dume iz Čečenije Adam Delimhanov, što znači da se „željeni rezultat može smatrati potpuno osiguranim“.

 

 

15.10 - Rusija tvrdi: Izvršena još jedna razmena zarobljenika sa Ukrajinom

Rusija i Ukrajina izvršile su još jednu razmenu zarobljenika, potvrdila je danas ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova. Kako je navela, Rusiji su predati četvoro zaposlenih u Rosatomu i vojnici.

"Sinoć je bila još jedna razmena ruskih i ukrajinskih zarobljenika. Među njima je bilo četvoro zaposlenih u Rosatomu i naši hrabri vojnici. Oni su danas rano ujutru sleteli na rusko tlo", saopštila je Moskalkova na Telegramu, prenosi agencija TAS S.

14.25 - Poziv pape da se u Ukrajini odmah položi oružje

Papa Franja pozvao je danas na uskršnje primirje u Ukrajini, koje bi dovelo do pregovora i konačnog mira i osudio "ratnu glupost."

"Neka zapocne uskršnje primirje. Ali ne da bi se ponovo naoružavalo i nastavile borbe, već da bi počelo primirje i postigao se mir na istinskim pregovorima", rekao je papa Franja na početku mise posvećenoj prazniku Cvetna nedelja, koju je održao za desetine hiljada okupljenih na Trgu Svetog Petra, prenosi Rojters.

13.59 - Deputat Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet predložio je da se privremeno potpuno obustavi isporuka gasa zemljama EU!

13.48 - Teške optužbe bivšeg poslanika 

Istraga raketnog napada raketom „Točka U“ na Kramatorsk u Donjeckoj oblasti pokazaće umešanost ukrajinskih trupa u to, pa je Kijev odlučio da zaboravi na njega, smatra bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Ilja Kiva kojem je oduzet mandat.

Kiva je takođe rekao da je britanski premijer Boris Džonson lično došao u Kijev da vidi Zelenskog i postavio zadatak da se u najskorije vreme pripreme krvave provokacije u Odesi i Harkovu.

13.11 - UNHCR: Od početka sukoba Ukrajinu napustilo 4,5 miliona ljudi

Agencija UN za izbeglice (UNHCR)saopštila je da je Ukrajinu od početka intervencije Rusije napustilo 4,5 miliona ljudi. Oko 2,6 miliona gradajana Ukrajine izbeglo je u Poljsku, a više od 686.000 u Rumuniju, navodi AP. UNHCR ocenjuje da je veliki broj ljudi otišao iz zemlje u koju su prvo stigli.

 

Foto: Reuters

13.04 - Telefonski razgovor Zelenskog i Šolca

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je imao telefonski razgovar sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o mogućnosti uvođenja dodatnih sankcija Rusiji. Dodao je da je u razgovoru bilo reči i o novoj odbrambenoj i finansijskoj podršci njegovoj zemlji, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju se navodi da je predsednik održao konferencijski poziv sa ukrajinskim zvaničnicima tokom kojeg su razrađeni predlozi Kijeva za šesti paket sankcija Evropske unije.

12.46 - DNR: Ukrajinski neonacisti zarobili dva strana broda

Ukrajinski neonacisti zarobili su dva strana broda u Marijupolju i drže posade kao taoce, saopštila je Narodna milicija DNR.
„U morskoj luci grada Marijupolja snage ukrajinskih nacionalističkih jedinica su tokom povlačenja zarobile dva strana broda ‘Carevna’ i ‘Ledi Augusta’. Držeći posade ovih brodova kao taoce, nacionalisti ‘Azova’ (puk protiv čijih boraca je pokrenut krivični postupak u Rusiji) pucaju sa paluba... iz minobacača, različitih bacača granata i malokalibarskog oružja“, navodi se u saopštenju na Telegramu.
Napominje se da je za sada nepoznata sudbina članova posade zarobljenih brodova.
„Narodna milicija DNR zajedno sa Oružanim snagama Ruske Federacije čini sve da spase živote mornara koje nasilno drže ukrajinski nacionalisti“, ističe se u saopštenju policije.

12.05 - Zelenski: Na meti agresije Rusije cela Evropa!

11.22 - Konašenkov predstavio bilans ruskih oružanih dejstava

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruske trupe su uništile 436 neprijateljskih bespilotnih letelica, 232 višecevnih raketnih sistema i više 2.000 tenkova i oklopnih vozila, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

"Ukupno 127 neprijateljskih aviona, 98 helikoptera, 234 raketnih, protivvazdušnih sistema, 436 bespilotnih letelica, 2.052 tenka i druga oklopna vozila, 232 višecevna raketna sistema, 894 oruđa poljske artiljerije, topova i minobacača, kao i 1.975 specijalnih vojnih motornih vozila, uništeno je od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini", rekao je general Konašenkov, prenosi TAS S.

 

 

10.12 - Rusija objavila snimak ispaljivanja Kalibra sa fregate na UKR

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je danas snimak na kojem se vidi ispaljivanje četiri krstareće rakete Kalibar sa fregate Crnomorske flote, na objekte vojne infrastrukture ukrajinskih snaga.

Na snimku koji traje 20 sekundi, a objavila ga je agencija RIA Novosti, vidi se ispljivanje krstarećih raketa Kalibar iz Crnog mora na kopnene ciljeve na teritoriji Ukrajine.

 

 

09-05 - NATO potvrdio: U toku su rasprave o pridruživanju dve države alijansi!

 

09.00 - Evakuacije iz Marijupolja!

U poslednja 24 časa iz Marijupolja je u grad Bezimeno u Novoazovskom okrugu evakuisano 529 osoba, od kojih 102 dece, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane samoproglašene Luganjske Narodne Republike (LNR).

U međuvremenu, ukrajinske snage granatirale su naselje Zoloto u LNR, na koje su ispalili 10 mina, saopštili su lokalni zvaničnici. Kako je preneo Sputnjik, ukrajinske trupe jutros su granatirale i Jelenovku, na koju su ispalile šest granata kalibra 122 milimetara.

08.25 - Britanska VOS: Ruska vojska regrutuje stare kadrove

Britanska vojna obaveštajna služba (VOS) danas je saopštila da ruske oružane snage nastoje da povećaju brojno stanje aktivnih trupa angažovanih u Ukrajini pozivanjem kadra koji je napuštao vojnu službu od 2012. godine, navodeći kao razlog sve veće gubitke na bojnom polju u Ukrajini.

Napori ruskih snaga da pojačaju brojno stanje svog ljudstva uključuju i pokušaje regrutacije vojnika u nepriznatom pridnjestrovskom regionu Moldavije, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u redovnom biltenu objavljenom na Tviteru. Rojters nije mogao odmah da proveri navode iz izveštaja britanske VOS.

08.03 - Granatirana Jelenovka

Ukrajinske trupe jutros su granatirale Jelenovku, na koju su ispalile šest granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

07.59 - Više od 700.000 ljudi evakuisano u Rusiju

Više od 700.000 ljudi evakuisano je iz Donbasa i opasnih regiona Ukrajine u Rusiju od početka specijalne vojne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: AP/Photo

07.28 - Rusija: Ukrajinski minobacači u subotu gađali region Kursk

Granični prelaz u ruskom regionu Kursk bio je na minobacačkom udaru iz Ukrajine, a nije bilo žrtva, niti razazranja, saopštio je sinoć regionalni gubernator Roman Starovojt na Telegram kanalu.

- Večeras, granični prelaz u blizini Jelizavjetovke u okrugu Goluškovo je granatiran minobacačima iz Ukrajine. Niko nije povređen, nije bilo razaranja. Mesto odakle je izvršen napad je gađano uzvratnom vatrom, koju su otvorili graničari ruskih oružanih snaga - naveo je Starovojt, preneo je TASS.

07.12 - Rusija: Kijev nijednom nije dao garancije bezbednosti za koridor iz Marijupolja

Kijev nijednom nije dao garancije bezbednosti za humanitarne koridore iz Marijupolja u Berdjansk koji je Rusija otvorila na inicijativu Nemačke, Turske i Francuske, rekao je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

On je podsetio da je kao odgovor na humanitarne inicijative Nemačke, Turske i Francuske za evakuaciju civila i stranaca otvoren dodatni koridor iz Marijupolja u Berdjansk.

- Ukrajinska strana nijednom nije potvrdila garancije bezbednosti za taj humanitarni koridor i nastavlja da ciljano stvara prepreke za realizaciju koridora. Rusija je spremna da u najkraćem roku otvori humanitarne koridore u bilo kom drugom pravcu i omogući bezbednu evakuaciju civila - rekao je Mizincev.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 2 godine

A ko ce da siri lazi ako ne Britanci? U njihovom interesu je da ubede narod da RUSI GUBE RAT. Nista im netreba verovati.

Djordje

pre 2 godine

"Dobra vest iz Mariupolja"?! Kako rat i ubijanje moze da bude dobra vest?! Sram vas bilo!!!

Rade R

pre 2 godine

Kako je ova EU veliki "dobrotvor"! Odobrili milijardu evra "pomoći"! A Ukrajinci će njima vratiti bar pet milijardi evra, na ovakav ili onakav način! A to koliko će Ukrajinaca izginuti!? I to je za EU i Amere prava sitnica!

Marko

pre 2 godine

Ma zao mi je onih ruskih vojnika sto su kopali rovove u "Crvenoj" sumi u Cernobilu, jadnici imaju jos najvise godinu zivota, i to cel bataljon, pa kakav je to nepismen komandant da ih posalje tamo i jos da im naredi rovove da kopaju, treba ga streljati

Ispod ruševina u Borođanki pronađeno 26 tela! SAD i NATO Ukrajini isporučili 25.000 PVO sistema... (FOTO, VIDEO)
Planeta

Ispod ruševina u Borođanki pronađeno 26 tela! SAD i NATO Ukrajini isporučili 25.000 PVO sistema... (FOTO, VIDEO)

Nastavlja se ruska specijalna operacija u Ukrajini. U Marijupolj se "čisti" od poslednjih ostataka ekstremističkih bataljona "Azov". Zapadne države najavljuju slanje naoružanja ukrajinskoj vojsci zbog čega ruska avijacija uništava železnička čvorišta na istoku i jugu zemlje, kako ne bi stiglo na front. Ukrajina već ima probleme sa nestašicom goriva

07.04.2022

20:57 >> 15:06

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija