• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

15.04.2022

21:01

SVE SU OVO PUTINOVI "KORISNI IDIOTI" Kijev ne staje sa sumnjom da su Nemci promenili stranu, sada još tvrde - rat je mogao da bude sprečen, samo da je Berlin...

Reuters

Vesti

SVE SU OVO PUTINOVI "KORISNI IDIOTI" Kijev ne staje sa sumnjom da su Nemci promenili stranu, sada još tvrde - rat je mogao da bude sprečen, samo da je Berlin...

Podeli vest

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba ocenio je da je rat mogao da bude sprečen da je Berlin ranije promenio stav, umesto što je, kako se izrazio, "do sada sve gledao kroz ruske naočare". Na sreću, prokomentarisao je u intervjuu za nemački javni servis ARD, "Ukrajina je primila k znanju promenu stava Nemačke i činjenicu da je doskorašnji njen kurs prema Rusiji doživeo neuspeh". Ono što je sada bitno jeste da "Berlin ima kapacitet da nam pomogne da zaustavimo rat i Vladimira Putina", naglasio je Kuleba

Ukrajinski ministar spoljnih poslova istakao je da "ne želi da rovari po ranama koje su dve zemlje nanosile jedna drugoj" i predložio da se okrenu budućnosti. Kazao je da želi da ohrabri nemačke političare da "preskoče svoju senku" i isporuče Ukrajini šta joj treba, dodajući da poziva vladu Olafa Šolca da donese brzu odluku o isporuci naoružanja.

"Molim vas, razumejte nas, mi plaćamo cenu ljudskim životima da bi nemački političari imali vremena da donose odluke", objasnio je on.

Istakao je da svi građani Ukrajine žele diplomatsko rešenje, ali istovremeno vide da "želja za ratom Rusije nije namirena".

"Da bi okončali rat, Ukrajina mora biti snažna i dobiti potrebno oružje", objasnio je on i dodao da ne očekuje da će doći do brzog okončanja rata, kao i da računa da će borba oko Donbasa biti teška i krvava.

I zapadni mediji se, već danima, utrkuju ko će više da oblati bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel i čitavu generaciju berlinskih političara, nezavisno od ideološke vizure.

Portal "Politiko", američki medij, odnedavno u vlasništvu nemačkog medijskog konglomerata "Aksel Špringer", ocenjuje da su nemački političari, uključujući i bivšu kancelarku, "služili kao Putinovi korisni idioti".

Foto: AP/Photo

Tekst potpisa

Kovanica "korisni idiot" je skovana na Zapadu tokom Hladnog rata, s namerom da etiketira svakog zapadnjaka koji ima razumevanja za argumente Moskve.

Navode se brojni "argumenti", od stavljanja veta Merkelove na zahtev Ukrajine i Gruzije da 2008. postanu članice NATO, preko odluke da se sa Rusima gradi gasovod "Severni tok 2" i to samo godinu dana pošto je Moskva prisajedinila poluostrvo Krim, a u Donjeckoj i Luganjskoj oblasti počeli sukobi, pa do odbijanja da se Kijev snabde naoružanjem nemačke proizvodnje.

Kritičari nemačke politike prema Rusiji izostavljaju, međutim, činjenicu da je na ruske vojne akcije uticalo i američko insistiranje da se NATO širi ka istoku, ali i nastojanje da se na Moskvu gleda kao na poraženu stranu koja, u najboljem slučaju, može biti regionalna sila.

- Gospođo kancelarko, ćutite od početka rata, a upravo je politika Nemačke u proteklih 15 godina dovela do toga da Rusija sada ima snagu zasnovanu na monopolu na prodaju sirovina - poručio je poljski premijer Mateuš Moravjecki, inače neumorni zagovornik uvođenja embarga na ruski gas, kritikujući i francuskog predsednika Emanuela Makrona, što je tokom poslednjih nedelja više puta telefonom razgovarao s šefom Kremlja Vladimirom Putinom.

Šef iz Jelisejske palate uzvratio je da je Moravjecki "desničarski radikalni antisemit".

Makron je to rekao u intervjuu listu "Parizjen", produbljujući svađu između sebe i poljskog zvaničnika.

Foto: Tanjug/AP

ŽAO MI JE ŠTAJNMAJERA

Ministar spoljnih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba, kako je precizirao, veoma žali što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odlučio da ne primi svog nemačkog kolegu, Frank-Valtera Štajnmajera u Kijevu.

"Predsednik je simbol države i mi želimo da se ophodimo prema Nemačkoj uz potrebno poštovanje", naglasio je Kuleba.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

Ovaj Zelenovic je stvarno pomislio da moze mahati nacistickim zastavama na granici Rusije!?

Rade R

pre 2 godine

A ovi ukrajinski političari, čiji su oni korisni idioti!? Klasična zamena teza! Ovo je ne samo usavršena gebelsovska propaganda nego su ga sto puta prevazišli, on je bio "mala beba" za ove ukrajinske fašiste, odnosno američke! Jer ne izlazi sve ovo iz glava ukrajinskih političara, u pitanju su američke glave koje pišu tekst a ukrajinski glumci političari izgovaraju to što ovi napišu!

Igor

pre 2 godine

Vlastodržci u Ukrajini su se pokuražili i bezobrazili, da svima prete i sve prozivaju u svetu što im ne pomažu...A najgore da su i veće Sile počeli provocirati... Seku granu na kojoj sede.....!!! Gospodo, hte li ste rat, provocirali ste deceniju pa sad jesite šta ste zakuvali. Jeste li vi nekome slali vojnu ili neku drugu pomoć. Briga me za vas, kao što je bilo i vas briga za nas.... Baš ste nas zalili kad nas je čitav NATO ubijao i rišio...... Jeste li nekom od tih zemalja pretili, dali sankcije, proterali nekog službenika iz ambadade, zamrzli nečiju imovinu, jurili sa nasim diplomatama u SB i UN i pričali da ke nad SRJ izvršen zločin.... Što ćuti te?!?? Pa maravno da niste. Briga vas bilo. To je daleko od vas. A nama držite lekcije sad i dajete sugestije i pridike o moralu.... Sami ste zakuvali, sami se i izvlačite....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija