• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/The Telegraph

22.04.2022

16:10

BRITANCI SE UROTILI PROTIV PUTINA, PRKOSE MU NA RAČUN POTOPLJENOG BRODA "MOSKVA"... Tvrde da su videli šta se tačno dogodilo sa krstaricom i njenom posadom!

printscreen

Vesti

BRITANCI SE UROTILI PROTIV PUTINA, PRKOSE MU NA RAČUN POTOPLJENOG BRODA "MOSKVA"... Tvrde da su videli šta se tačno dogodilo sa krstaricom i njenom posadom!

Podeli vest

Britanski The Telegraph pre četiri dana napravio je veliku analizu u kojoj tvrdi da fotografije koje su se pojavile u vezi potapanja ruske raketne krstarice Moskva u Crnom moru, kažu da je možda posada plovilo napustila prerano

Rusija i dalje zastupa tvrdnju da je krstarica potonula pošto je eksplozija municije u trupu broda izazvala veliki požar, koji je toliko oštetio brod, da je on potonuo prilikom tegljenja pre sedam dana. Ono što je britanskim analitičarima pobudilo sumnju jeste da se na krstarici kad su do nje došli spasilački brodovi ne vidi niko od članova posade, a gust crni dim se izdiže sa prednjeg dela krstarice "Moskva" gde se nalazi komandni most.

Britancima takođe sumnju pobuđuje i to što nema čamaca za spasavanje, koji se vide na fotografijama koje su snimljene ranije u luci, a na brodu se vide i creva za gašenje požara koja su razvučena sa broda za spasavanje koji je stigao.

Odsustvo bilo kog od 510 članova posade na gornjim palubama potencijalno sugeriše da je kapetan možda prerano napustio brod, piše britanski "Telegraf".

Tom Šarp, penzionisani komandant Кraljevske mornarice, rekao je za ovaj britanski list da se čini da je brod prerano napušten.

- Uvek ćete videti tim, obično na helikopterskoj platformi . U ovom slučaju, helikopterska platforma bi bila dobro mesto za okupljanje opreme i vatrogasnih timova. Želite da postavite bezbedne zone i tamo stavljate svu svoju vatrogasnu opremu i sve svoje ljude, tako da su na svežem vazduhu. Ali na fotografijama se vidi da na palubi nema nikoga, a gotovo da nema šanse da je neko živ ispod palube. To takođe sugeriše da su svi otišli sa tog broda - dodao je Šarp.

Džon Кonrad, bivši kapetan civilnih brodova, napisao je analizu slika u kojoj je zaključio da je njegova "najbolja pretpostavka“ da je "kapetan Moskve prerano napustio svoj brod“.

On je istakao da je vodeći brod bio ključan za ruske ratne napore i da se u takvim situacijama od kapetana očekuje da ostane na brodu kako bi pokušao da ga spasi. U ovom slučaju, činilo se da je brod napušten uprkos "mirnom vremenu i rezervnoj plovnosti“.

Foto: printscreen Twitter

Šarp je, međutim, rekao da postoji previše nesigurnosti oko slika da bi se ova tvrdnja mogla sa sigurnošću izneti.

- Mogli biste jednostavno imati nesreću. Mogli biste da imate ogromnu detonaciju na od dolazećeg projektila koja svu vašu komandu i kontrolu i onda ste gotovi. U tom trenutku možete i da siđete sa broda, jer niko od više ne može ništa da uradi, rekao je Šarp.

Dodao je, međutim, da izgleda da nove slike potkopavaju rusku priču o tome kako je "Moskva" završila na dnu mora.

- Postoje rupe na boku broda koje očigledno liče na ulazne tačke projektila - sugerisao je Šarp.

Osvrćući se na ruski odgovor, dodao je:

- Rekli su da je oluja kriva. Ako pokušavate da izvedete tegljenje sa teško oštećenim brodom, to će pogoršati stvari, ali more nije olujno. Ravno je i mirno. Mislim da ovo može donekle opovrgnuti tu tvrdnju.

Snimci koje je rusko ministarstvo odbrane objavilo tokom vikenda pokazuju da se posada broda vratila u svoju matičnu bazu. Međutim, činilo se da je to samo polovina od 510 članova za koje se veruje da su bili na brodu.

Takođe je nejasno kada je snimak nastao, što povećava mogućnost da je snimljen pre napada na Moskvu, dodaje "Telegraf".

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kratzi

pre 1 godinu

Englezi ne mogu zajedno sa amerikancima da se ralunaju u ljudski rod! Nadam se da im se bliži kraj.

venik

pre 1 godinu

BACUSKE DAJ TE PODATKE O GUBICIMA NATOA 1999 DA SE MALO PEKU.

Čarapan

pre 1 godinu

Engleska propaganda je gora od Gebelsa.Uzmite članke od pre sedam dana i videćete da su isti ti Englezogebelsovci pisali da Rusi lažu jer je po njihovim procenama cela posada nastradala.Ali su Rusi pokazali deo posade i zato sada imamo ove laži.Zsto Rusi prvo treba da zbrišu prvo Bing beng pa onda dalje....

Fikus

pre 1 godinu

Ni jedne jedine činjenice već sve sama nagađanja i pretpostavke Britanskih "eksperata" o tome šta se dogodilo. Fotografija na vrhu teksta NIJE krstarica "Moskva" - bar se potrudite da u arhivama pronađete autentičnu fotografiju a ne da stavljate nešto što nema nikakve veze sa aktuelnim dešavanjima. Samo površno poređenje autentične slike te krstarice jasno govori da je u pitanju neko drugo plovilo. Da li je Moskva možda "natrčala" na podvodnu minu? Nije isključeno ali je jasno da Rusija to neće udariti na sva zvona.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija