• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Meduza

23.04.2022

22:33

GENERAL DVORNIKOV O STRATEGIJI ZA DONBAS! Samo bi jedan od scenarija zadovoljio Putina... Sve izgleda usmereno na Marijupolj, a ključan je Izjum!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

GENERAL DVORNIKOV O STRATEGIJI ZA DONBAS! Samo bi jedan od scenarija zadovoljio Putina... Sve izgleda usmereno na Marijupolj, a ključan je Izjum!

Podeli vest

S početkom "druge faze operacije" u Ukrajini postavlja se značajno pitanje... Za koju su se strategiju opredelili ruski stratezi i zapovednik snaga na terenu, general Aleksandr Dvornikov?

Kako piše ruski nezavisni portal Meduza, pred ruskom su vojskom sada tri raspoloživa scenarija za ofanzivu, ali svaki od njih dolazi sa svojim setom potencijalnih problema, dok zapadni vojni stručnjaci procenjuju kako Rusija čak i s pojačanjima nema dovoljno snaga za odlučno isterivanje ukrajinskih jedinica s njihovih pozicija.

Prvi mogući scenario bio bi pokušaj velikog okruženja ukrajinske vojske. Prodor južno od Izjuma i paralelni proboj s juga iz smera Velike Novoselke mogao bi u potpunosti opkoliti ukrajinske snage. Prednost tog scenarija je što bi, ako se pokaže uspešnim, omogućio Moskvi da proglasi pobedu - preuzimanje celih pokrajina Donjeck i Lugansk, te poraz značajnog dela ukrajinske vojske.

Takav bi razvoj događaja znatno osnažio položaj Rusije u pregovorima. Problem s tim scenarijem je to što je nerealan, prenosi portal. Ruske jedinice bi morale biti borbeno sposobne više od 120 kilometara udaljene od svojih logističkih položaja severno i južno od ukrajinskih snaga, a morale bi i čuvati svoja krila duž cele dužine tog manevra, kako bi se zaštitile od ukrajinskih protivnapada iz smera Harkova, Poltave, Dnjepra i Zaporožja. Ukrajinski protivnapadi verovatno bi zaustavili takvu operaciju usred njenog izvođenja.

Drugi scenario je podeljen front, u kojem bi ruske snage pokrenule niz manjih ofanziva s ciljem iscrpljivanja ukrajinske vojske i uvođenja haosa u ukrajinske odbrambene planove.

Ali, takav scenario Moskvi ne bi omogućio brzo proglašenje pobede, a dao bi i dodatno vreme za distribuciju ukrajinskih branitelja dodatnim teškim naoružanjem koje pristiže iz zapadnih zemalja.

Treći scenario je pokušaj malog okruženja ukrajinske vojske, te probijanje ukrajinske odbrambene linije u smeru Kramatorska i presecanje ukrajinske snage na pola. Takva, manja ofanziva dovela bi Moskvu bliže njenim političkim ciljevima, i manje bi rizikovala ruske jedinice. Ali, tu je problem to što se radi o temeljno utvrđenim položajima koje bi bilo veoma teško probiti. Neuspeh tog plana doveo bi i do oba problema iz prva dva scenarija.

Kako se u ovom trenutku čini, ni jedan od scenarija ne čini se lako izvodljivim. Zasad Rusi još uvek pokušavaju izvesti napade iz Izjuma u smeru Slovjanska, te pokušavaju osvojiti Rubižnje i Popasnu.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleks

pre 2 godine

Rubeznoje je juce osvojeno a popisna se intenzivno cisti

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija