• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/DPA

27.04.2022

18:53

SILNI "GEPARD" NA PUTU ZA UKRAJINU!? Ovo teško naoružanje je upravo ono što Ukrajincima sada treba da sa kopna zaštite vazdušni prostor...

printscreen

Vesti

SILNI "GEPARD" NA PUTU ZA UKRAJINU!? Ovo teško naoružanje je upravo ono što Ukrajincima sada treba da sa kopna zaštite vazdušni prostor...

Podeli vest

Nemačka polako ali sigurno pomaže snabdevanje Ukrajine teškim naoružanjem

Premijer Poljske Mateuš Moravijecki izjavio je u utorak uveče u Berlinu da očekuje da će od Nemačke dobiti tenkove kao zamenu za one koje Varšava šalje Ukrajini. On je rekao da je o tome razgovarao sa kancelarom Olafom Šolcom. Moravijecki računa na kompenzacije NATO partnera i rekao je da je moguće da će Poljska dobiti oružje od Nemačke, kako je prenela poljska novinska agencija PAP.On je u ponedeljak prvi put potvrdio da Poljska isporučuje tenkove Ukrajini, ali nije naveo koliko.

Inače, dugo se nezvanično govori kako će Poljska Ukrajini da šalje tenkove T-72 koji su se pravili u Sovjetskom Savezu početkom sedamdesetih godina prošlog veka i ukrajinskoj vojsci su dobro poznati. Nemačka vlada je ponudila da obezbedi kompenzacije za države koje su spremne da pošalju oružje Ukrajini. Za sada je, međutim, poznat samo jedan takav sporazum, sa Slovenijom.

Poljska kritikuje oklevanje

Nemačke kada je o isporukama oružja reč i Moravijecki je rekao da je u Berlin došao da kancelara Šolca ubedi u neophodnost slanja teškog naoružanja Ukrajini. Kazao je da "dvosmisleni stav" Berlina nije od pomoći.

Neposredno pre posete Moravijeckog, nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht je najavila da će vlada nemačkoj odbrambenoj industriji da odobri isporuke teškog naoružanja Ukrajini.

Konkretno, slanje protivvazdušnih tenkova "Gepard"

Tenkovi "Gepard" su upravo ono što Ukrajini sada treba da sa kopna zaštiti vazdušni prostor, rekla je Lambrehtova u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Ramštajnu, na konferenciji koju je sazvao ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

Ostin je pozvao predstavnike oko 40 zemalja na razgovore o pomoći Ukrajini. Agencija dpa je prethodno javila da je nemačka vlada načelno odobrila isporuku tenkova "Gepard" iz zaliha kompanije Kraus-Mafaj Vegman.

Foto: Printskrin Youtube/GoArmyWestPoint

Reč je o tehnički obnovljenim tenkovima koje je ranije koristila nemačka vojska. Uoči razgovora Moravijeckog i Šolca, zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Šimon Šinkovski vel Zek, koji je u Berlin došao sa poljskim premijerom, pozdravio je odluku o isporuci "Geparda". Međutim, rekao je i da to nije dovoljno.

Poljski diplomata je Šolca optužio da okleva:

"Kancelar je u svom govoru u Bundestagu govorio o prekretnici, o jednoj novoj politici. Nažalost, još ne vidimo mnogo od te nove politike. Mi se pitamo da li savezna vlada zaista želi da pomogne Ukrajini. Nisam siguran da je kancelar stvarno 100 odsto posvećen tome da Ukrajina pobedi u ovom ratu," zaključio je Šinkovski vel Zek.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miro

pre 1 godinu

Dovoze oružje a odvoze žito iz Ukrajine. U toku je velika pljačka, ništa novo. Nemci su tokom drugog svetskog rata čak i zemlju ( veoma plodnu) iz Ukrajine odvozili vozovima za Nemačku. Istorija se ponavlja .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija