• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

27.04.2022

22:22 >> 14:56

"CRVENI" NIVO OPASNOSTI U PRIDNJESTROVLJU! Bela kuća ima novi zahtev za Rusiju, Britaniji preti "Sarmat"! (FOTO, VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

"CRVENI" NIVO OPASNOSTI U PRIDNJESTROVLJU! Bela kuća ima novi zahtev za Rusiju, Britaniji preti "Sarmat"! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

U međuvremenu, ruska vojska i trupe milicije Donbasa nastavljaju da proteruju ukrajinske snage iz Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, koje je Moskva priznala kao nezavisne države krajem februara. Nedavno su ponovo zauzeli donjecki lučki grad Mariupolj, blokirajući preostale ukrajinske paravojne formacije unutar čeličane Azovstal

22.22 - Ukrajina granatirala pijacu u Lisičansku, sad inscenira incident da optuži Rusiju

Mihail Mizincev, šef ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom saopštio je danas da je Ukrajina greškom granatirala pijacu u gradu Lisičansku, a sada se sprema da taj incident pripiše Rusiji i optuži je za ratne zločine.

- Režim u Kijevu ne prestaje sa pokušajima da svoje provokacije pripiše ruskim oružanim snagama i optuži ih za ratne zločine! Ukrajinske vojne jedinice nastavljaju da koriste medicinsku infrastrukturu za raspoređivanje teškog naoružanja, rekao je on navodeći da su ukrajinski vojnici izbačeni iz vojne bolnice u gradu Konstantinovka u Donjeckoj Narodnoj Reepublici i iz bolnice u ulici Pobede u Zaporožju gde su razmeštena ukrajinska oklopna vozila i artiljerija.

22.10 - Bela kuća traži od Rusije oslobađanje bivšeg marinca

Bela kuća obećala je danas da će nastaviti da vrši pritisak za bezuslovno oslobađanje bivšeg američkog marinca Pola Vilana koji je optužen za špijunažu i zatvoren u Rusiji.
Današnja razmena zarobljenika između SAD i Rusije kojom je oslobođen Amerikanac Trevor Rid, takođe bivši američki marinac, skrenula je pažnju i na Vilana koji poseduje pasoše SAD, Velike Britanije, Kanade i Irske, prenosi Rojters.

On je u junu 2020. godine osuđen na 16 godina zatvora zbog špijunaže.
Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki izjavila je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da se zalažu za njegovo bezuslovno puštanje na slobodu.

21.50 - "Ispalimo jedan Sarmat i Velike Britanije više nema"

Ruski državni mediji pozvali su predsednika Vladimira Putina da nuklearnim oružjem izbriše Veliku Britaniju s lica Zemlje zbog "bezobrazne" podrške Ukrajini.

21.01 - Oglasio se Majkrosoft

Hakeri ruske vlade izveli su više sajber napada protiv Ukrajine podržavajući vojne operacije Moskve i onlajn propagandnu kampanju, navodi se u današnjem saopštenju kompanije Majkrosoft.
Prijavljeni sajber napadi sugerišu da su hakerske operacije odigrale značajnu ulogu u ukrajinskom sukobu, znatno veću od onoga što je poznato u javnosti, prenosi Rojters.
Digitalni napadi, za koji u Majkrosoftu tvrde da su počeli godinu dana pre ruske invazije, možda su bili priprema terena za različite ruske vojne operacije u Ukrajini.

21.00 - Rusi objavili izveštaj

Od početka specijalne vojne operacije, ruske oružane snage uništile su 609 ukrajinskih dronova, 2.616 tenkova i drugih oklopnih vozila, kao i 297 višecevnih raketnih sistema, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

"Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, ruske snage su uništile 141 avion, 111 helikoptera, 609 dronova, 275 raketnih sistema protivvazdušne odbrane, 2.616 tenkova i drugih oklopnih vozila, 297 višecevnih raketnih sistema, 1.139 orudja poljske artiljerije i minobacača, kao i 2.426 specijalnih vojnih vozila," poručio je Konašenkov, prenosi TAS S.

21.00 - UN formirale tim za evakuaciju civila iz Mariupolja

UN su formirale tim za evakuaciju civila iz Mariupolja, saopštio je zamenik zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN Farhan Hak. Kako je naveo, uslovi za evakuaciju sa "Azovstala" za sada nisu obezbeđeni, preneo je Sputnjik.
Nastavljaju se kontakti Rusije i Ukrajine.

20.44 - Uništena 3 ruska tenka T-72B u blizini sela Staromajorske u Donjeckoj oblasti

 

 


20.40 - Zelenski: "U pripremi je važna odluka EU"

"U pripremi je važna odluka Evropske unije. Evropska komisija je pristala da ukine sve carine i kvote na ukrajinski izvoz na godinu dana, kao i da suspenduje antidampinške tarife".

On je danas razgovarao o detaljima ovog predloga sa predsednicom Ursulom fon der Lajen.

"Zahvalan sam njoj lično i svim našim evropskim prijateljima na ovom koraku. Upravo sada, to će nam omogućiti da zadržimo maksimalnu ekonomsku aktivnost u Ukrajini, našu nacionalnu proizvodnju".

 

 

20.38 - "Rusija je izbačena"

 

 

20.35 - Snimak eksplozija u Mariupolju

 

 

19.40 - Za novog gradonačelnika Hersona, pod kontrolom ruskih oružanih snaga, imenovan je zamenik gradskog veća Aleksandar Kobec, rečeno je agenciji RIA Novosti iz vojno-civilne administracije tog grada.

Kako navodi ruska agencija, dosadašnji gradonačelnik Igor Kolihajev je smenjen.

"Aleksandar Kobec je postao novi gradonačelnik Hersona, bivši gradonačelnik Kolihajev nije želeo da sarađuje. Region će voditi Vladimir Saldo," rekao je sagovornik agencije.

Saldo je bio gradonačelnik Hersona od 2002. do 2012. godine, a zatim je bio zamenik Gradskog veća Hersona.

19.17 - Ruske snage oborile ukrajinski Mi-24 iznad Harkova

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su ukrajinski helikopter Mi-24 u oblasti Harkov, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Ruska sredstva PVO oborila su helikopter Mi-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod Čerkaska Lozovaje u oblasti Harkov", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane, prenosi agencija TASS.

18.44 - Četiri evropska kupca ruskog gasa izvršili su uplate Gasprombanci u rubljama

Četiri evropska kupca ruskog gasa izvršili su uplate Gasprombanci u rubljama, objavio je Blumberg, pozivajući se na izvor blizak kompaniji Gasprom.

Bez obzira na prekid isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, koje su odbile da plaćaju u rubljama, za sada se ne očekuje da bi to moglo da se desi još nekome, jer je prvi naredni rok za plaćanje druga polovina maja, rekao je sagovornik Blumberga, koji je želeo da bude anoniman, jer je reč o poverljivim podacima.

18.42 - "Crveni" nivo terorističke opasnosti

Zbog uvođenja "crvenog" nivoa terorističke opasnosti u Pridnjestrovlju svim državnim objektima je pojačano obezbeđenje, saopštio je ministar policije Vitalij Njagu.

16.25 - Švajcarska je usvojila peti paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zabranu uvoza uglja, drveta, cementa i kavijara, saopštila je danas vlada te zemlje.

Kako se navodi u saopštenju švajcarske Vlade, nove sankcije su uvedene i protiv Belorusije. Nove mere su slične onima koje je 8. aprila usvojila Evropska unija i uključuju zabranu uvoza mrkog i kamenog uglja, kao i robe koja je važan izvor prihoda za Rusiju poput drveta, cementa, morskih plodova i kavijara, prenosi agencija RIA Novosti. Osim ovih mera uvodi se i zabrana izvoza robe "koja može da pomogne u jačanju industrijskog potencijala Rusije".

Novi paket sankcija stupa na snagu i u finansijskom sektoru, a biće zabranjena i bilo kakva podrška ruskim organizacijama u vlasništvu ili pod kontrolom države.

"Biće zabranjena svaka podrška ruskim subjektima u javnom vlasništvu ili pod javnom kontrolom. Fondovi više ne mogu biti registrovani u Švajcarskoj za ruske državljane ili fizička ili pravna lica sa prebivalištem u Rusiji", navodi se u saopštenju švajcarske Vlade.

Sankcije protiv Belorusije obuhvataju zabranu izvoza novčanica i prodaje hartija od vrednosti beloruskim državljanima, rezidentima i pravnim entiteta u svim valutama zemalja članica EU.

16.10 - Ukrajina optužuje Rusiju da Pridnjestrovlje vidi kao bazu

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar optužila je danas Rusiju da je spremna da iskoristi teritoriju moldavskog regiona Pridnjestrovlja kao mesto za kretanje prema Ukrajini ili ostatku Moldavije, prenosi Rojters. Pridnjestrovlje, otcepljeni region Moldavije koji podržava Rusija, bio je nekoliko puta napadnut tokom proteklog dana, kažu lokalne vlasti.

Rusija navodi da pažljivo prati događaje u oblasti na granici sa Ukrajinom, dok je ranije ove nedelje, rusko Ministarstvo spoljnih poslova istaklo kako želi da izbegne scenario u kojem bi Moskva intervenisala, prenosi RIA Novosti.

18.03 - Gutereš stigao u Ukrajinu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš doputovao je danas u Ukrajinu, gde će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom i Volodimirom Zelenskim. Generalni sekretar UN juče je boravio u Moskvi gde se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim i predsednikom Vladimirom Putinom.

 

 

18.02 - Ukrajina optužuje

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar optužila je danas Rusiju da je spremna da iskoristi teritoriju moldavskog regiona Pridnjestrovlja kao mesto za kretanje prema Ukrajini ili ostatku Moldavije, prenosi Rojters. Pridnjestrovlje, otcepljeni region Moldavije koji podržava Rusija, bio je nekoliko puta napadnut tokom proteklog dana, kažu lokalne vlasti.

Rusija navodi da pažljivo prati dogadjaje u oblasti na granici sa Ukrajinom, dok je ranije ove nedelje, rusko Ministarstvo spoljnih poslova istaklo kako želi da izbegne scenario u kojem bi Moskva intervenisala, prenosi RIA Novosti.

18.01 - U Moskvi uspešna razmena

Ruski pilot Konstantin Jarošenko već je stigao Rusiju nakon rusko-američke razmene za studenta iz SAD Trevora Rida, javio je TV kanal Rusija-24.

"Prema poslednjim informacijama, Jarošenko je već tu u Rusiji", rekao je voditelj TV Rusija-24.

Jedan zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova ranije je potvrdio za TAŠ da je danas, 27. aprila, ruski pilot Konstantin Jarošenko razmenjen sa Amerikancima za studenta Trevora Rida.

17.28 - Zelenski pozvan na samit G20

 

 

16.14 - Podoljak: Bez dogovora

Diplomate nisu postigle sporazum o razgovoru ukrajinskog i ruskog predsednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog o ratu u Ukrajini, uprkos naporima Turske da dogovori susret, kazao je pomoćnik Zelenskog Mihail Podoljak.

16.13 - Evropska komisija predložila suspenziju svih carina na uvoz iz Ukrajine na godinu dana

Evropska komisija predložila je da se na godinu dana suspenduju uvozne dažbine na sav ukrajinski izvoz u EU. Taj predlog, koji predstavlja gest podrške zemlji u ratu bez presedana, podrazumeva i suspenziju na isti period svih antidampinških i zaštitinih mera EU koje se odnose na ukrajinski izvoz čelika, saopštila je Evropska komisija (EK).

16.13 - Šef IAEA traži od Rusije pristup elektrani Zaporožje

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je pitanje nivoa bezbednosti ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje "crvena lampica" i zatražio pristup od Rusa, pod čijom je opsadom elektrana.

U intervjuu za agenciju AP, Grosi je rekao da IAEA traži pristup postrojenju Zaporožje na jugu Ukrajine, kako bi inspektori mogli, između ostalog, da ponovo uspostave veze sa tom agencijom čije je sedište u Beču.

16.10 - Putin upozorio: "Udari će biti munjeviti"

Predsednik Rusije poslao je i upozorenje onima koji bi možda pokušali da se umešaju u sukob.

16.00 - Posle izjave savetnika ukrajinskog predsednika Alekseja Arestoviča da će ukrajinske snage ući u Pridnjestrovlje ukoliko Moldavija to zatraži, pres-služba Biroa za reintegraciju Vlade Moldavije oglasila se saopštenjem da vlasti u toj zemlji nameravaju da reše pridnjestrovsko pitanje isključivo mirnim putem, bez vojnih i nasilnih dejstava, prenosi Sputnjik.

„Rešenje pridnjestrovskog pitanja može biti postignuto političkim putem i samo na miran način, bez vojnih i drugih nasilnih dejstava, kao i na osnovu principa demokratizacije i demilitarizacije regiona, poštovanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Moldavije, u okvirima njenih međunarodno priznatih granica“, navedeno je u pres-službi Biroa za reintegraciju.

U saopštenju je naglašeno da se stav Kišinjeva o rešavanju pridnjestrovskog sukoba bazira na zakonu iz 2005. godine i da se od tada nije menjao, navodi Sputnjik.

U Pridnjestrovlju su se dogodila tri teroristička napada - kod zgrade Ministarstva državne bezbednosti samoproglašene Pridnjestrovske moldavske republike u Tiraspolju, pored vojne kasarne u oblasti sela Parkanija i na tornju radio-televizijskog centra u blizini zaseoka Majaka. U samoproglašenoj republici je uveden crveni nivo opasnosti od terorizma.

Izvor Sputnjika u Tiraspolju naveo je da su terorističke napade izvele neidentifikovane osobe koje su došle iz Ukrajine.

Danas je Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašene moldavske republike potvrdilo da je u pravcu sela Kolbasna, u kojem se nalaze vojna skladišta, pucano s ukrajinske strane.

Predsednik nepriznate republike Vadim Krasnoselski je izjavio da sve ukazuje da tragovi organizatora eksplozija u Pridnjestrovlju vode iz Ukrajine.

Šezdeset odsto žitelja Pridnjestrovlja su Rusi i Ukrajinci. Ovaj region je tražio da izađe iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se zbog talasa nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja vlasti Moldavije da nasilno reše problem, 1992. godine Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva, navodi Sputnjik.

15.05 - Berbok: Nejasno je ko stoji iza napada u Pridnjestrovlju

Nejasno je ko stoji iza napada koji su se dogodili u samoproglašenoj republici Pridnjestrovlje, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. Berbok je u nemačkom parlamentu rekla da je situacija u Moldaviji "izuzetno kritična," prenosi agencija Rojters.

14.52 - "To je prilično provokativno!"

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ocenio je kao „prilično provokativnu" pretnju Alekseja Arestoviča, savetnika kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, da će zauzeti Pridnjestrovlje.

„To je prilično provokativno“, izjavio je Peskov novinarima na pitanje kako Kremlj ocenjuje tu izjavu.

Portparol je istakao da je to sve što može da kaže na ovu temu.
Prethodno je savetnik kabineta predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič zapretio da će Ukrajina zauzeti Pridnjestrovlje ako Moldavija to bude tražila.

13.36 - Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija potvrdila je da je Rusija objavila nameru da izađe iz nje, navodi na Tviteru organizacije

 

13.33 - Evropska komisija je u sredu zvanično pokrenula novi veoma moćan mehanizam koji bi mogao da dovede do toga da Mađarska izgubi sredstva EU zbog kršenja vladavine prava

Komisija je mesecima pripremala teren da preduzme taj korak, ali je više puta odlagala konačno potpisivanje. Međutim, komesari su se sastali u sredu i dali zvanično zeleno svetlo, a odluka označava značajan trenutak za EU.

12.27 - Čečeni pretresaju Rubižnje

Objavljen snimak "čišćenja" stambenih naselja Rubižnje od strane boraca čečenske jedinice specijalnih snaga „Ahmat“.

 

 

12.07 - Ukrajinski političar: Zauzećemo Pridnjestrovlje ako Moldavija bude tražila

Savetnik kabineta predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič zapretio je da će Ukrajina zauzeti Pridnjestrovlje ako Moldavija to bude tražila. „Da, nekako bismo izašli na kraj, ali to je teritorija suverene Moldavije, samo na zahtev moldavske strane.

Izaći ćemo na kraj, ako bude potrebno“, odgovorio je Arestovič na pitanje novinara da li je Ukrajina u stanju da zauzme Pridnjestrovlje.


U Pridnjestrovlju su se dogodila tri teroristička napada – na zgradu Ministarstva državne bezbednosti u Tiraspolju, u blizini vojne jedinice u blizini sela Parkani i na toranj radio-televizijskog centra u blizini sela Majak. U republici je uveden „crveni“ nivo terorističke opasnosti. Istražni komitet Pridnjestrovlja pokrenuo je krivične postupke po članu „teroristički napad koji je izvršila grupa lica upotrebom vatrenog oružja“.

Izvor u Tiraspolju saopštio je da su terorističke napade u nepriznatoj republici izvršila tri neidentifikovana lica koja su stigla sa teritorije Ukrajine.
Ministarstvo unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovne Moldavske Republike u sredu je potvrdilo da je sa ukrajinske strane pucano u pravcu sela Kobasna, gde se nalaze vojna skladišta.
 

11.40 - Bugarska razmatra puštanje ruskog gasa u Srbiju

Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je danas da odluka Rusije da obustavi isporuke gasa Bugarskoj predstavlja ucenu i da Sofija razmatra sve ugovore s Gaspromom uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku

 

11.22 - Haos u vladi Bugarske zbog obustave isporuke gasa

Nakon odluke ruskog „Gasproma“ da obustavi isporuke gasa Bugarskoj jer nije platila obaveze po novom principu – u rubljama, u Sofiji je uzavrela atmosfera: aktuelna vlast i bivša vlast razmenjuju optužbe ko je kriv, a eksperti upozoravaju da, izuzev Azerbejdžana, alternativa ruskom gasu skoro i da nema

 

10.48 - SAD šalje pomoć BiH i Crnoj Gori

U okviru najnovijeg paketa vojne pomoći SAD Ukrajini, planiran je i dodatni novac za neke evropske i zemlje Zapadnog Balkana, - Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Albaniju

 

 

10.32 - Ukrajina je u protekla 24 časa ispalila više od 200 granata i mina iz višecevnih raketnih sistema BM-21 „Grad“ kalibra 122 mm, topova kalibra 122 mm i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.


Gađana su područja osam naselja DNR. Od posledica ukrajinske agresije poginula su tri civila, a osam je ranjeno. Oštećeno je 30 stambenih objekata i tri civilna infrastrukturna objekta.
Tokom proteklog dana snage DNR uništile su 64 pripadnika ukrajinskih neonacista, 12 vatrenih tačaka, jedno samohodno artiljerijsko oruđe 2S1 „Gvozdika“ kalibra 122 mm, jedno borbeno vozilo pešadije i dva oklopna transportera. Zarobljeno je jedno borbeno vozilo pešadije, jedan oklopni transporter i dva teretna vozila.

 

10.27 - Austrija nije prihvatila ruske uslove za plaćanje gasa, tvrdi Nehamer

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da je Austrija prihvatila nove ruske uslove za plaćanje gasa. On je dodao i da su od ruskog predsednika Vladimira Putina dobijene garancije da neće biti problema u isporuci plavog goriva, tako da je situacija za Austriju nepromenjena

 

10.09 - Volodin:Obustaviti isporuke i drugim neprijateljskim zemljam

Predsednik Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, Vjačeslav Volodin, ocenio je danas da je gasni gigant Gasprom doneo ispravnu odluku o potpunoj obustavi isporuka gasa Bugarskoj i Poljskoj i da bi Moskva trebalo da postupi isto i prema drugim „neprijateljskim" zemljama.

„Isto to treba učiniti i prema drugim zemljama koje su nam neprijateljske", napisao je na Volodin na svom nalogu na ruskoj društvenoj mreži Telegram, prenosi Rojters.

Istovremeno, ruski proizvođač gasa Gasprom saopštio je da snabdeva Evropu prirodnim gasom preko Ukrajine u skladu sa zahtevima evropskih potrošača, ali da je danas primio manje takvih zahteva u odnosu na utorak.

Narudžbine su iznosile 48,7 miliona kubnih metara za 27. april, što je pad u odnosu na jučerašnjih 56 miliona kubnih metara, navodi se u saopštenju. Gasprom je jutros takođe izvestio da je u potpunosti obustavio isporuke gasa za Poljsku i Bugarsku pošto nisu izvršile plaćanje u rubljama za količine koje su im isporučene ovog meseca.
 

09.30 - Cene gasa u Evropi su na početku trgovanja u sredu dostigle vrednost od 1.370 dolara za hiljadu kubnih metara, ali su potom pale na 1.300 dolara i rastu za 15 odsto, pokazuju podaci londonske berze ICE

 

09.23 - Pridnjestrovska agencija „Novosti Pridnestrovlja“ saopštila je o pucnjavi u oblasti skladišta u blizini sela Kobasna.

„Nema žrtava. Pokušavamo da saznamo detalje“, navela je agencija na Telegramu.
Skladište municije u pridnjestrovskom selu, koje se nalazi u blizini granice sa Ukrajinom, jedno je od najvećih u Evropi. Na teritoriji Pridnjestrovlja nalazi se operativna grupa ruskih trupa, koja je naslednica 14. kombinovane armije koja je posle raspada SSSR-a prešla pod jurisdikciju Rusije. Glavni zadaci operativne grupe su mirovna misija i zaštita skladišta municije.

 

09.17 - Pripadnici Narodne milicije LNR pronašli su paviljon sa slikama „ikona ukrajinskog nacionalizma“ Simona Petljure i Romana Šuheviča, dok su čistili jednu od baza ukrajinskih neonacista u oblasti grada Starobeljska severno od Luganska.


Petljura je u periodu 1919-1920. bio na čelu Uprave Ukrajinske Narodne Republike (UNR). Šuhevič je 1944-1950. bio glavnokomandujući Ukrajinske ustaničke armije (UPA, zabranjena u Rusiji), koja je ubijala civile i sarađivala sa nacistima.

09.11 - Politikolog šokirao izjavom

Bivši nemački kancelar Šreder nazvao je nemogućom dugoročnu izolaciju Rusije, s tim se složio i politikolog Sergej Markov koji je prokomentarisao situaciju

 

09.10 - Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporučeno gorivo, izveštava Tas s

08.30 - Gutereš sa predsednikom Dudom

Generalni sekretar Ujedinjenh nacija, Antonio Gutereš, sastao se jutros sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom, kako bi ga obavestio o rezultatima svoje posete Ankari i Moskvi, navodi se u saopštenju kancelarije portparola UN. "Po dolasku u Žešov u Poljskoj, na putu za Ukrajinu, generalnog sekretara primio je predsednik Andžej Duda", navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

Prema saopštenju,Guterš je u Žešovu, koji je na oko 80 kilometara od granice sa Ukrajinom, izvesto Dudu o rezultatima njegovih sastanaka u Moskvi i Ankari, i zahvalo se Poljskoj za prijem oko dva miliona ukrajinskih izbeglica.

Foto: Beta



Gutereš se u ponedeljak u Ankari sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a u utorak je otputovao u Moskvu gde je imao razgovore sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i predsednikom Vladimirom Putininom.

Genereralni sekretar UN će danas otputovati u Ukrajinu, gde se očekuje da će imati sastanak sa ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom i predsednikpm Volodimirom Zelenskim. Cilj ovih poseta prvenstveno je postizanje prekida vatre u ukrajinskom sukobu i organizovanje humanitarnih konvoja pod okriljem UN, prvenstveno u Marijupolj, navodi TAS S.

 

08.11 - Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca da isporuči Ukrajini borbene tenkove "Leopard" i poručio da bi Nemačka trebalo da ubrza isporuku oružja Kijevu

07.47 - Gori skladište oružja

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da u blizini sela Stara Nelidovka gori skladište municije, kao i da nema povređenih.

 

 

07.25 - Rusija obustavila isporuke gasa Poljskoj

Rusija je jutros obustavila isporuke gasa Poljskoj, javlja Rojters pozivajući se na podatke mreže operatera za prenos gasa Evropske unije

 

06.59 - Zelenski:Rusija nema pravo da ucenjuje nuklearnim oružjem

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija nema pravo da pretvara nuklearnu energiju u oružje i da "ucenjuje svet upotrebom nuklearnog oružja".


Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa direktorom međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem u Kijevu ukazao da je juče, na 36 godišnjicu katastrofe u Černobilju, svet ponovo samo na korak od katastrofe jer je, kako je naveo, za ruske snage ta nuklearka "samo još jedna borbena zona u kojoj ne brinu o nuklearnoj bezbednosti".

On je optužio ruske snage da ne obraćaju pažnju na nuklearnu opasnost, kao i za pljačku i nanošenje štete na nekoliko područja postrojenja, uključujući centar za kontrolu sistema i laboratoriju, prenosi CNN.

 

 


Smatra da ta nemarnost upozorava na opasnost da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje.

Grosi je rekao da će IAEA nastaviti da radi na obnovi kapaciteta i infrastrukture koja je oštećena proteklih nedelja.

"Uprkos svim poteškoćama, važno je da gledamo u budućnost, u trenutak kada će Ukrajina ponovo dobiti mir i bezbednost koje svi njeni građani zaslužuju", zaključio je Grosi.

 

06.53 - Ruski sistem protivvazdušne odbrane korišćen u Kurskoj oblasti preko noći

„Ove noći, u 2.45 sati, mnogi stanovnici Kurska čuli su pucketanje. U toku je istraga o detaljima incidenta. Prema preliminarnim podacima, sistem PVO je proradio. Žrtava i razaranja nije bilo. malo kasnije“, napisao je u Telegramu guverner Kurske oblasti Roman Starojt.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 1 godinu

Да наша влада има имало памети предложила би Бугарима да будемо њихови посредници у трговини гасом. Могли би нама да дају евре, које бисмо у Газпром банци мењали за рубље и њима плаћали гас за бугарско тржиште, уз провизију од 20 или 30%. То је посао који би свим странама донео корист.

kostolomac

pre 1 godinu

Pa zbog"udarne" vesti kako Poljska i Bugarska vise nece dobijati gas, posto ga ne placaju u rubljama, niko nije primetio manju vest, koja je mnogo vaznija od ove, naime Nemacka od ponedeljka vise NECE UVOZITI RUSKU NAFTU, rekao je nemacki ministar Robert Habeck, a to znaci da Madjari ostaju sami i da ce morati naftu da uvoze preko naftovoda u Hrvatskoj (Janaf), kada nemci zavrne slavine. Inace na nedavni Rosneftov tender za prodaju 7 miliona barela nafte nije se javio niko, aukcija je propala...

Nebojša Berak

pre 1 godinu

Nemci ce na zimu da organizuju takmicenja i da biraju 1. NAJLEPŠA PAHULJA NA BRKOVIMA 2. NAJJAČE CVOKOTANJE ZUBIMA 3. NAJBRŽE ZAGREVANJE NA TRČANJE I ČUČNJEVE

PANIKA U ODESI, PAO HERSON, UKRAJINCI UDARILI NA DNR! Otkriveno gde su civili u Azovstalju! Putin: ISIS ili Azov, isto rade kriju se iza civila (FOTO/VIDEO)
Planeta

PANIKA U ODESI, PAO HERSON, UKRAJINCI UDARILI NA DNR! Otkriveno gde su civili u Azovstalju! Putin: ISIS ili Azov, isto rade kriju se iza civila (FOTO/VIDEO)

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini traje 62 dana i nema naznaka da će uskoro biti završena. Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane SAD Lojd Ostin obežali su predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom novih 300 miliona dolara vojne pomoći. Ruske snage u međuvremenu uništavaju železnička čvorišta u centralnoj i zapadnoj Ukrajini kako bi sprečili dotur oružja Kijevu

26.04.2022

22:39

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija