• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

29.04.2022

14:37

REKORDNA INFLACIJA U EVROZONI, u Nemačkoj 40 godina ne pamte ovakav SKOK!

Vesti

REKORDNA INFLACIJA U EVROZONI, u Nemačkoj 40 godina ne pamte ovakav SKOK!

Podeli vest

Inflacija u zoni evra dostigla je u aprilu nov rekordan nivo šesti mesec zaredom, sa stopom od 7,5 odsto na godišnjem nivou, prema današnjim preliminarnim procenama evropskog zavoda za statistiku, Evrostat

Međugodišnja inflacija u 19-članom monetarnom bloku je iznosila u martu 7,4 procenta.

Rast cena energenata najviše je doprineo aprilskoj stopi inflacije, mada je neznatno usporio u odnosu na prethodni mesec. Naime, cene energije su u aprilu u evrozoni porasle za 38 posto na godišnjem nivou, u poređenju s rastom od 44,4 odsto u martu.

Nasuprot tome, cene hrane, alkoholnih pića i duvana su ubrzale rast za 6,4 procenta u ovom mesecu u odnosu na porast od 5,0 na godišnjem nivou u martu, ne-ernegetski industrijski proizvodi su poskupeli za 3,8 odsto (3,4% u martu), a usluge za 3,3 posto (2,7% u matu), pokazuju podaci objavljeni na veb satu Evrostata.

Među zemljama članicama evrozone, najviše stope inflacije su u aprilu na godišnjem nivou zabeležene u Estoniji (19%) i Litvaniji (16,6%), a najniže na Malti (4,9%) i u Francuskoj (5,4%).

Inflacija u Nemačkoj iz meseca u mesec obara sve rekorde, i u aprilu je sa 7,4 odsto zabeležila novu najvišu vrednost još od pre 40 godina. U martu je inflacija bila na 7,3 odsto, a za samo mesec dana porasla je za 0,8 odsto, pokazuju podaci Statističkog zavoda.

Najveći rast beleže cene energenata sa 35,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. I poskupljenje namirnica uticalo je na rast inflacije. Tako su u aprilu voće, povrće, meso i pića poskupela za 8,5 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija