• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

01.05.2022

22:25 >> 14:37

UKRAJINA NIJE "ISKLJUČILA" MOBILNU MREŽU I INTERNET U OBLASTI HERSON! Ispravka vesti

Tanjug/AP

Vesti

UKRAJINA NIJE "ISKLJUČILA" MOBILNU MREŽU I INTERNET U OBLASTI HERSON! Ispravka vesti

Podeli vest

Iako je prvobitno bilo objavljena tvrdnja da je Ukrajina isključila signal mobilne komunikacije i interneta u okupiranim teritorijama ja jugu zemlje, to ,ipak, nije tačno

23.00 - Ukrajina nije isključila mobilnu telefoniju i internet u Hersonu

Ukrajina danas nije "isključila mobilnu mrežu i internet u okupiranoj oblasti.

Članke u kojima je tvrdnja ruskog zvaničnika na Krimu da je “Ukrajina isključila Hersonsku oblast sa mobilnih komunikacija i interneta“ prenesena kao činjenica, bez konteksta, ocenjena je kao manipulisanje činjenicama. Ukrajinske vlasti demantovale su ove navode, a najveće telekomunikacione kompanije koje djeluju u Ukrajini objasnile su da su isključenja posledica oštećenja opreme u okupiranoj oblasti. 

Oblast Herson nalazi se na jugu Ukrajine, a 3. marta 2022. ukrajinske vlasti su potvrdile je da je grad Herson pao pod kontrolu ruskih snaga. U Hersonu, navodi USA Today, imenovan je proruski političar na mjesto novog gradonačelnika, a najavljena je zamjena ukrajinske valute grivna ruskom rubljom. 

O navodu da je Ukrajina isključila Hersonsku oblast sa mreže mobilne komunikacije i interneta pisao je ukrajinski portal za provjeru činjenica StopFake u analizi iz 3. maja 2022. Kako navode, do prekida signala mobilne tehnologije u Hersonskoj oblasti zaista jeste došlo, ali ne jer je Ukrajina “isključila” korisnike/ce. 

Vodafone je naveo da su informacije koje širi Rusija o “isključenju” dezinformacija; zapravo, optičke magistralne kablove ukrajinskih telekom operatera oštetile su okupacione vlasti. Press-služba je također naglasila da Vodafone Ukraine nikog nije isključio sa svojih usluga; naprotiv, uprkos svim poteškoćama, čine sve da uspostave komunikaciju na teritoriji privremeno okupiranih regiona.

Dakle, najveće telekomunikacione kompanije koje djeluju na teritoriji Ukrajine istakle su da su prekidi mobilne komunikacije i interneta u pomenutim oblastima posljedice oštećenja opreme, te da se ne radi o namjernom “isključenju” korisnika/ca sa mreže.

22.20 - Lavrov: Ukrajina sabotira pregovore sa Rusijom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je danas Ukrajinu da sabotira pregovore sa Rusijom.
Lavrov je u intervjuu italijanskoj TV kompaniji Mediaset rekao da je „potpuno ravnodušan prema onome što Volodimir Zelenski opovrgava ili ne opovrgava“.
Dodao je da se ukrajinskom predsedniku "ne može veovati" i da "on može da promeni svoju poziciju nekoliko puta u jednom danu", prenosi RIA Novosti.

"Čuo sam da je rekao da na razgovorima necćemo ni da razgovaramo o demilitarizaciji i denacifikaciji. Oni sabotiraju te pregovore, kao i sporazume iz Minska već osam godina“, rekao je Lavrov.

22.09 - Zapovednik Azova: Mnogo je povređenih

Uprkos vestima da je 100 civila na putu iz Azovstala u Mariupolju na teritoriji pod kontrolom Ukrajine, jedan od tamošnjih zapovednika kaže da ima mnogo povređenih.

"U fabrici još ima ranjenih. Još nisu evakuisani, ali nadamo se da će biti odvedeni odavde. Stanje im je ozbiljno, potrebna im je odgovarajuća medicinska pomoć, pravilna prehrana za oporavak", rekao je za BBC Svjatoslav Palamar, zamenik zapovednika Azovskog bataljona.

Problemi s hranom i vodom ostaju, rekao je, ali oni koji su ostali "pokušavaju što više da produže ono što imamo".

"Spremni smo da uzvratimo i ne nameravamo da se predamo", dodao je.

22.07 - Direktor Crvenog krsta pohvalio napore pri evakuaciji iz železare

 

 

21.07
Ukrajinske trupe otvorile su u 18 časova vatru na Gorlovku, ispalivši 30 granata iz protivvazdušnog oruđa, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

21.05 - Černobilj dobija struju

Ukrajinski državni operater električne energije Ukrenergo saopštio je da je obnovio pouzdano napajanje černobilske zone isključenja, mesta nuklearne nesreće 1986. godine.

Ukrenergo kaže da je tamo ponovo priključen poslednji dalekovod od 330 kV. Ranije se, kako se navodi, ponovo pokrenula još jedna linija od 330 kV, severno od Kijeva, što je "omogučilo da se poboljša pouzdanost napajanja glavnog grada".

20.18 - Poljska predala Ukrajini 232 tenka T-72, samohodnih haubica

Poljska je predala Ukrajini 232 tenka T-72M1, prenosne protivvazdušne raketne sisteme, višecevne raketne sisteme i samohodne haubice, saopštila je danas Višegradska grupa.

"Odluka Poljske da prebaci 232 svoja tenka T-72L1, znači da je Poljska na drugom mestu kao država, posle Sjedinjenih Država, koja je pružila najveću vojnu pomoc Ukrajini," navodi se u saopštenju na Tviteru, prenosi agencija RIA Novosti.​

20.13 - "Erdogan ulaže napore kako bi organizovao sastanak Zelenskog i Putina"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ulaže napore kako bi organizovao sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, posle posete latinoameričkim državama.

Naš predsednik pregovara sa obojicom lidera, zove ih kada je to neophodno, a i oni zovu njega, rekao je Čavušoglu, prenosi List Sabah.

20.12 - Požar u vojnom postojenju u Rusiji

Jedna osoba povređena je u požaru koji je buknuo u vojnom kompleksu u južnom ruskom gradu Belgorodu na granici s Ukrajinom, rekao je guverner Belgorodske oblasti.

Guverner Vjačeslav Gladkov dodao je da je tamošnji stanovnik pretrpio manje povrede, te da nije životno ugrožen. Takođe je istakao da je u požaru oštećeno sedam objekata.

20.07 - Lokalizovan požar u objektu vojnom objektu u Belgorodu

Vatrogasni timovi uspeli su da lokalizuju požar u objektu ruskog Ministarstva odbrane u Belgorodskoj oblasti, rekao je večeras guverner Vjačeslas Gladkov.

"Pošto je vatra lokalizovana, počinjemo sa uklanjanjem posledica", napisao je on na Telegram nalogu, prenosi TAS S.

On je najavio će sutra otići na lice mesta sa radnom grupom kako bi se procenila šteta, preduzele mere i počela obnova.

19.18 - Objavljena fotografija srušenog mosta u Kurskoj regiji

Oleksij Gončarenko, ukrajinski poslanik, na Fejsbuku je objavio fotografiju za koju kaže da se odnosi na uništen most u Kurskoj regiji na području Rusije.

 

 


19.18 - Ukrajinski ambasador u Nemačkoj: "Treći svetski rat je počeo"

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Melnik dao je veliki intervju, gde je na pitanje o eskalaciji sukoba naveo da je Treći svetski rat već počeo.

19.17 - Odložena evakuacija iz delova Marijupolja

Evakuacija civila iz delova Mariupolja koji ne pripadaju čeličani Azovstalj odložena je za sutra, saopštilo je danas Gradsko veće.
Kako je navedeno, evakuacija je odložena iz bezbednosnih razloga, prenosi BBC.
Pored boraca i civila opkoljenih u Azovstalju, u južnom delu grada ostalo je još oko 100.000 stanovnika, prenosi BBC.

18.8 - Ukrajinci zauzeli četiri naselja u Harkovu

"U Kutuzovki je oko sto ljudi, većinom staraca i dece, dva meseca živelo u hladnim podrumima bez svetla, gasa i hrane", rekao je Sinegubov.

18.08 - "Naftni embargo"

 

 


17.51 - Oslobođeno 80 civila

Zahvaljujući Putinovoj inicijativi, 80 civila koje su držali militanti, uključujući žene i decu, evakuisani su iz "Azovstalja", saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Svi civili oslobođeni sa teritorije "Azovstalja" evakuisani su u Bezimeno, su im obezbeđeni smeštaj, hrana i medicinska pomoć, navodi se u saopštenju Ministarstva.

17.45 - Poljska javila da su počele vojne vežbe sa hiljadama NATO vojnika

Poljske oružane snage saopštile su da su počele vojne vežbe koje uključuju hiljade vojnika NATO.

Radi se o redovnim vežbama namenjenim poboljšanju bezbednosti istočnog krila Alijanse, ali ove godine se održavaju u vreme kada u susedstvu besni ruski rat protiv Ukrajine.

17.38 - Istražuje se više od 9.000 slučajeva ratnih zločina

Ukrajinska državna tužiteljka Irina Venediktova izjavila je da njena kancelarija otvara nove slučajeve protiv pripadnika ruskih snaga koji su navodno počinili ratne zločine, sa ukupno 9.158 krivičnih predmeta "koji uključuju isključivo ratne zločine."

"Već smo identifikovali konkretne ratne zločince. U Kijevskoj oblasti, na primer, ima 15 ljudi, od kojih 10 u Buči. Smatramo ih odgovornim za mučenje, silovanje i pljačku", rekla je državna tužiteljka Ukrajine, preneo je CNN.

17.27 - Nastavljeno granatiranje

 

 

17.03 - Zelenski potvrdio početak evakuacije civila iz Azovstalja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je da je, uz pomoć UN, počela operacija evakuacije civila iz bunkera fabrike Azovstalj u Mariupolju.

"Počela je evakuacija civila iz Azovstalja. Prva grupa od oko 100 ljudi već ide ka teritoriji koju kontrolišemo. Sutra ćemo ih dočekati u Zaporožju", napisao je Zelenski na Tviteru.

Naveo je da se nastavlja evakuacija ostalih civila iz Azovstalja, prenosi Ukrajinska pravda. Ruske snage preuzele su kontrolu nad Marijupoljem, ali je na području čeličane Azovstalj ostalo oko 2.000 pripadnika ukrajinskih snaga. Kijev tvrdi da se sa njima nalazi i oko 1.000 civila koji su se sklonili od granatiranja.

16.33 - Ruska vojska: Oborena dva ukrajinska aviona

Ruska vojska saopštila je kako su oborili dva ukrajinska bombardera Su-24m iznad Harkovske oblasti prethodne noći, prenosi Rojters.

16.31 - Gori u Rusiji

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov saopštio je da je u Belgorodskoj oblasti došlo do požara na jednom objektu Ministarstva odbrane Rusije, javlja RIA Novosti. Za sada nema informacija o šteti ni žrtvama.
Hitne službe su na mestu događaja. Belgorodska oblast je na jugu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

16.28 - Ukrajinske trupe su u 16.07 granatirale selo Jelenovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši četiri granate kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

16.27 - Pronađeno skladište oružja

U Hersonu je pronađeno ogromno skladište oružja i dokumenata lokalne policije.
Najzanimljiviji su materijali sa slučajevima pokrenutim protiv stanovnika zbog sovjetskih simbola i georgijevske lente.

15.50 - UN potvrdile da je u toku evakuacija iz Azovstalja

Ujedinjene nacije potvrdile su danas da je u toku operacija evakuacije ljudi iz čeličane Azovstal u ukrajinskom gradu Marijupolju. Portparol UN za humanitarnu pomoć Saviano Abreu izjavio je za AP da se napori da se ljudi evakuišu iz Azovstala preduzimaju u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i u koordinaciji sa ukrajinskim i ruskim zvaničnicima.

Abreu je situaciju ocenio kao "veoma složenu'' i nije zeleo da iznosi više detalja.

Ruske snage su preuzele kontrolu nad Marijupoljem, ali se oko 2.000 pripadnika ukrajinskih snaga nalazi u nekadašnjoj čeličani Azovstal. Kijev tvrdi da se sa njima nalazi i oko 1.000 civila koji su se sklonili od granatiranja.

15.28 - Ukrajinci: Opet smo napali Ruse na Zmijskom ostrvu, ubijena 42 vojnika

Ukrajina je objavila kako su njihove snage ponovno raketirale ruske položaje na Zmijskom ostrvu. Ukrajinci tvrde da su pogodili komplekse za protivvazdušnu obranu i komunikacijski centar. Navodno su ubili 42 ruska vojnika.

Zmijsko ostrvo u Crnom moru postao je simbol ukrajinskog otpora nakon radijske komunikacije koja se munjevitom brzinom proširila društvenim mrežama u kojoj su prvog dana rata ukrajinski graničari poručili ruskoj raketnoj krstarici Moskvi, s koje su pozvani da se predaju: "Idi dovraga, ruski ratni brodu!"

15.25 - U Belgorodskoj oblasti – požar na teritoriji jednog od objekata Ministarstva odbrane Ruske Federacije

 

 

15.16 - Snimak napada na Odesu: Vazdušno-kosmičke snage Rusije onesposobile logistički terminal na vojnom aerodromu gde je bila uskladištena velika serija NATO oružja

 

 

15.00 - Pelosi posle sastanka sa Zelenskim: Amerika je uz Ukrajinu

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je danas da je otputovala u Kijev kako bi se sastala sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i poslala "jasnu poruku svetu da Amerika stoji uz Ukrajinu."

"Amerika stoji uz Ukrajinu, mi stojimo uz Ukrajinu sve dok pobeda ne bude izvojevana, i mi smo uz NATO", rekla je Pelosi novinarima u Žešovu, u Poljskoj, po završetku posete Ukrajini, prenosi Si-En-En.

Pelosi je rekla da su ona i Zelenski razgovarali o humanitarnoj i finansijskoj pomoći tokom njene posete, koja je trajala nešto više od tri sata. Takođe je poručila da je "velika čast" sastati se sa Zelenskim i "preneti mu poruku jedinstva iz američkog Kongresa i poruku uvažavanja".
Ovo je prva zvanična poseta delegacije Kongresa od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, 24. februara.

14.37 - Nova grupa civila izlazi iz Azovstalja

Autobusi sa oko 40 civila sa teritorije Azovstalja i kvartova pored fabrike krenula je u pravcu Novoazovska. U autobusima se nalazi 18 muškaraca, 14 žena i osmoro dece, javlja dopisnik RIA Novosti.

 

14.23 - Putin potpisao novi zakon

13.20 - Zelenski odlikovao Nensi Pelosi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi, odlikovao Ordenom kneginje Olge za "značajan lični doprinos" jačanju ukrajinsko-američkih veza i zahvalio na podršci Ukrajini

U izveštaju CNN se navodi da je knjeginja Olga bila prva žena koja je vladala Kijevskom Rusijom, svojevremeno prvom istočnoslovenskom državom. Orden koji nosi njeno ime dodeljuje se ženama koje su postigle značajan uspeh u politici i društvu kao oličenje ženske snage u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

12.54 - Njujork tajms: Slovačka će predati Ukrajini lovce MiG-29AS

Navodno, već naredne nedelje će avioni stići u Ukrajinu.

11.52 - Rusija: Raketama Oniks uništen hangar sa oružjem kod Odese

Ruske oružane snage su na vojnom aerodromu kod Odese raketama "onks" uništile hangar sa oružjem i municijom koje je stiglo sa Zapada, izjavio je danas predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov. Dodao je da je uništena i pista aerodroma, piše list Izvestija.

 

 

Konašenkov je naveo da su ruski PVO sistemi oborili dva ukrajinska bombardera Su-24M i da je uništeno i 12 dronova. Prema rečima Konašenkova, ruska vojna avijacija uništila je dva ukrajinska PVO sistema S-300, a dve ukrajinske balističke rakete Točka-U oborene su iznad Zaporoške oblasti.

 

 

11.20 - Snimak evakuacije civila iz Azovstalja

10.15 - Gazprom nastavlja isporuke gasa za Evropu preko Ukrajine

Ruski proizvođač gasa, kompanija Gazprom, saopštila je da i danas isporučuje prirodni gas za Evropu preko teritorije Ukrajine, u skladu sa zahtevima evropskih potrošača.

Kako je saopšteno, isporuke iznose 97,2 miliona kubnih metara gasa, prenosi Rojters. Obim isporuka u prethodnom danu iznosio je 71,7 miliona, dodaje se u saopštenju ruske kompanije.

09.25 - Pelosi stigla u Kijev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da se u Kijevu sastao sa predsednicom Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi

08.53 - Raketni udar u Nikolajevu, snažna eksplozija

 

 

08.25 - "Nemački tenkovi krenuli na istok!"

 

 

08.20 - Ukrajinske snage granatirale sela kod Hersona

Rusko ministarstvo odbrane (MORF) saopštilo je da su u granatiranju sela u oblasti Herson od strane ukrajinskih snaga, poginuli i povređeni civili.

U izveštaju ruske novinske agencija RIA Novosti, navodi se da je MORF saopštilo da su ukrajinske snage granatirale školu, obdanište i groblje u selima Kiselivka i Široka Balka, prenosi Rojters.

Nije dalo podatke o tome koliko je ljudi ubijeno ili povređeno, niti kada je došlo do granatiranja. Za sada iz Ukrajine niko nije potvrdio tačnost ove informacija, a izveštač Rojtersa nije mogao nezavisno da proveri izveštaj.

 

 

07.46 - Kuleba: Samo pun suverenitet!

Jedini način da se obnovi mir u Ukrajini je da se vratiti ukrajinski suverenitet nad čitavom teritorijom zemlje, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu kineskoj državnoj novinskoj agenciji Sinhui.

"Jedini način da se obezbedi dugoročni red i stabilnost u Ukrajini jeste da Kijev obnovi suverenitet na celoj svojoj teritoriji u okviru međunarodnog priznatih granica", poručio je Kuleba, prenosi TAS S.

07.35 - Zelenski pozvao ruske vojnike da se ne bore u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se u najnovijoj poruci na ruskom jeziku obratio vojnicima ruskih snaga i pozvao ih da se ne bore u Ukrajini.

Zelenski je kazao da Rusija regrutuje nove vojnike "koji imaju malo motiva i borbenog iskustva", kao i da ruski komandanti i generali dobro znaju da će narednih nedelja na hiljade vojnika izginuti ili biti ranjeno, prenosi AP.

"Ruski komandanti lažu svoje vojnike kada im kažu da mogu da očekuju da će sigurno biti pozvani na odgovornost ako odbiju da se bore. Oni im takođe ne govore da generali očekuju nove gubitke. Svaki ruski vojnik može još da spase svoj život. Bolje je da ostanete u Rusiji i preživite, nego da stradate na našoj zemlji", zaključio je on.

07.25 - Besana noć u Kijevu

 

 

07.14 - Ruski vojni avion narušio švedski vazdušni prostor

Ruski vojni avion Antonov An-30 na kratko je tokom protekle noći narušio švedski vazdušni prostor, saopštila je švedska vojska.

07.08 - Ukrajina zatvara luke

Ministarstvo infrastrukture Ukrajine izdalo je naredbu o zatvaranju morskih luka Berdjansk, Mariupolj, Skadovsk i Herson. 

07.03 - Nadzemni deo Azovstalja sravnjen sa zemljom

Čeličana  Azovstal u Mariupolju je uništena ruskim raketnim udarima, prema novim satelitskim snimcima Maksara

Foto: Tanjug/AP/Maxar

07.00 - Blinken i Kuleba o povratku američkih diplomata u Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken Blinken i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba razgovarali su o povratku američkih diplomata u Ukrajinu, kao i o zahtevu Kongresa za pomoć Kijevu od 33 milijarde dolara, saopštio je Stejt department.

06.54 - Grupa civila evakuisana iz Azovstalja

Prva grupa civila izvučena je u noći između subote i nedjelje iz čeličane Azovstalj.

Izlazak dvadesetak civila iz podzemlja industrijskog kompleksa iznenadio je mnoge, jer su svi dosadašnji pokušaji evakuacije propali u lučkom gradu na jugoistoku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 1 godinu

Pa, sigurno ce ga ruski vojnici poslusati. Ne bih da ponovim kako ga je nazvao poznati filozof Dugin. Steta je za Ukrajinu i njen narod.

ratko

pre 1 godinu

glumcicu propali te fore mozes svojoj mami da prodajes te NATO fasisticko nacisticku propagandu gebelsovsku

tuga

pre 1 godinu

Tuga je kroz sta prolaze civili i Ukrajinaca i Rusa (ovi jos od 2014). U kojoj meri su Ukrajinci krivi, tesko je reci.. Majdan im je nametnut, a posle toga Zapadna propganda toliko isprala mozak da su dosli do toga da izaberu komicara Zelenka... a onda se sve pretvorilo u tragediju za sve koji tamo zive, zarad interesa Zapada. Nadajmo se da ce se Ukrajinci opametit i shvatiti da je Zelenko podmetnuto kukavicije jaje, bas kao sto je bio i Lenjin.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija