• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

01.05.2022

19:42

NAJGORI PRVI MAJ ZA FRANCUZE, PARIZ U VATRI! U sukobima demonstranata i policije palo pesničenje, leteli suzavci, čuju se i pucnji! (Video)

printscreen

Vesti

NAJGORI PRVI MAJ ZA FRANCUZE, PARIZ U VATRI! U sukobima demonstranata i policije palo pesničenje, leteli suzavci, čuju se i pucnji! (Video)

Podeli vest

Policija je bacila suzavac kako bi rasterala anarhiste iz organizacije "Crni blok" koji su danas u Parizu opljačkali poslovne prostorije pojedinih kompanija tokom prvomajskih protesta, a uhapšeno je više desetina ljudi

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanen objavio je na Tviteru da je uhapšeno 45 osoba,
Prethodno je Mond javio da je hiljade ljudi učestvovalo u prvomajskim protestima širom Francuske, koji su u glavnom gradu Parizu prerasli u povremene okršaje policije s odvojenim grupama demonstranata.


Učesnici prvomajskih skupova u Francuskoj zahtevali su danas socijalnu pravdu i povećanje plata, kao i da predsednik Emanuel Makron odustane od plana za povećanje starosne granice za odlazak u penziju, javio je Rojters.

Većina skupova bila je mirna, ali je policija u Parizu intervenisala nakon što su anarhisti iz "Crnog bloka" pokušali da podignu barikadu u ulici u blizini Trga Republike, navodi se u saopštenju policije.

 

 


Anarhisti su opljačkali restoran Mekdonaldsa na trgu Leon Blum i razbili nekoliko agencija za nekretnine.
Dodaje se da su aktivisti čak napali i vatrogasce, koji su pokušavali da ugase požar, a policija je odgovorila bacanjem suzavca.

 

 

 

 


Dermanen je na Tviteru istakao da ovi akti nasilja u Parizu "nisu prihvatljivi".

U Parizu i drugim gradovima, uključujući Lil, Nant, Tuluz i Marsej, organizovano je oko 250 skupova.
U francuskoj prestonici, sindikalistima su se pridružile političke ličnosti, uglavnom iz levice i aktivisti koji se bore za sprečavanje klimatskih promena.

Učesnici marša nosili su transparente na kojima je pisalo "Penzionisanje pre artritisa", "Penzionisanje sa 60 godina, zamrzavanje cena" i "Makron, izlazi napolje".

"Što je jača mobilizacija za ovaj prvomajski protest, snažnije ćemo moći da utičemo na politiku vlade", rekao je za Rojters predsednik sindikata CGT Filip Martine pre početka skupa.

 

 

 

 


Dodao je da Vlada mora da se nosi sa problemom kupovne moći podizanjem plata.
Lider levice Žan-Lik Melanšon, koji je bio treći u prvom krugu predsedničkih izbora, prisustvovao je pariskom maršu.

"Nećemo učiniti nijedan ustupak po pitanju penzija," rekao je Melenšon pre početka marša.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija