• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

05.05.2022

07:00 >> 22:12

EU sprema dosad NAJŽEŠĆI UDAR na Rusiju, u igri i embargo na NAFTU, predsednik Poljske se založio za "ukidanje granice" sa Ukrajinom (FOTO, VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

EU sprema dosad NAJŽEŠĆI UDAR na Rusiju, u igri i embargo na NAFTU, predsednik Poljske se založio za "ukidanje granice" sa Ukrajinom (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Ministarstvo odbrane Rusije i danas otvara humanitarni koridor iz „Azovstalja“ za evakuaciju civila. U međuvremenu, ruske snage nastavljaju da gađaju infrastrukturne objekte preko kojih se prevozi zapadno oružje u Donbas. Estonija poziva EU da pripremi sedni paket sankcija, iako ni šesti još uvek nije usvojen

21.47 - Borelj: Blizu sporazum o novim sakcijama, ovog puta i nafta

Zemlje EU su već gotovo postigle dogovor o novom paketu sankcija Rusiji, uključujući embargo na naftu, rekao je danas šef EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

- Nadam se da će postići sporazum, gotovo da je on spreman. Potreban nam je taj sporazum zato što još moramo da pojačamo ekonomski i finansijski pritisak na Rusiju - kazao je Borelj.

Foto: Reuters

Žozep Borelj

20.56 - Predsednik Poljske se založio za "ukidanje granice" sa Ukrajinom

- Neće više biti granica između naših zemalja. Da živimo zajedno na ovoj zemlji, da gradimo zajedničku sreću i snagu koja će nam omogućiti da odbijemo svaku opasnost - rekao je Andžej Duda.

Poljski predsednik nije objasnio šta se tačno podrazumeva pod izrazom "neće više biti granica".

19.45 - Bajden i Šolc saglasni o nastavku pomoći Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik SAD Džozef Bajden složili su se danas tokom telefonskog razgovora da neće priznati nikakve ruske "teritorijalne dobitke" u Ukrajini, saopštio je portparol nemačke vlade.

Dvojica lidera su takođe osudila nedavne komentare kojima Kremlj želi da diskredituje demokratsko i legitimno ukrajinsko rukovodstvo, rekao je portparol, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Džo Bajden

18.57 - Putin se izvinio zbog izjave Lavrova

Prema saopštenju kancelarija izraelskog premijera, Putin i Benet dotakli su se tokom razgovora i nedavne izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o Hitleru i Jevrejima, zbog koje je Izrael tražio izvinjenje Moskve.

Reč je o intervjuu Lavrova za italijansku TV kompaniju "Medijaset" u kojem je rekao da u Ukrajini postoji nacifikacija, te da zarobljeni pripadnici bataljona „Azov“ (protiv čijih boraca je u Rusiji pokrenut krivični postupak), "Ajdar" i drugih jedinica nose nacističke simbole i tetovaže – kukasti krst.

Foto: Reuters

Sergej Lavrov

On je dodao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kada govori o tome poteže argument da "tako nešto nije moguće jer je on Jevrejin".

18.33 - Eksplozija u ukrajinskoj luci

Prema preliminarnim podacima, eksplozija se dogodila u blizini luke Očakov. U ovoj luci s preopremaju preživeli brodovi ukrajinske mornarice. Na neke od njih se stavljaju VBR sistemi grad.

17.57 -  Ukrajinski bloger optužen za izdaju

Španski sudija presudio je da se ukrajinski bloger Anatolij Šarij, koji je uhapšen u Španiji zbog sumnje za izdaju u Ukrajini, ostavi na slobodi uz kauciju, potvrdio je Nacionalni pravosudni kolegijum Španije.

16.48 - Iz Marijupolja evakuisano 150 ljudi

Iz Marijupolja je tokom dana u Bezimeno u DNR evakuisano 150 ljudi, među kojima 23 dece, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR. Evakuisani se nalaze u centru za pomoć, koji su organizovale snage Ministarstva za vanredne situacije DNR.

Foto: Reuters

16.34 - Likvidiran vođa TO u Harkovskoj oblasti

Specijalne snage Nacionalne garde Rusije likvidirale su vođu ćelije ukrajinske teritorijalne odbrane u Harkovskoj oblasti, saopštila je pres-služba resora.

15.40 - Ukrajinska artiljerija je granatirala Jasinuvatu

Oštećene medicinske ustanove i stambene zgrade, saopštio je štab DNR.

15.35 - Ofanziva kod Harkova!

Oružane snage Ukrajine napadaju položaje ruske vojske, ima taktičkih uspeha.

 

 

15.00 - Novi dobrovoljci iz Čečenije

Čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu objavio je snimak odlaska još jedne grupe dobrovoljaca u Ukrajinu, gde će učestvovati u specijalnoj operaciji. On im je između ostalog poručio: "Srećno momci! Pazite, pazite na sebe i svoje drugove! Želim vam brzo uspešno izvršenje zadatka i siguran povratak kući vašim porodicama! Srećno!"

 

 

13.44 - Uništen najmoderniji ruski tenk

 

 

13.21 - Čečeni ispituju zarobljenog snajperistu

Čečenski borci su u regionu Zaporožja uhvatili snajperistu Oružanih snaga Ukrajine. Snimak prikazuje uznemirujuće scene ispitivanja:

 

 

12.54 - Rusija proterala sedam diplomata danske ambasade

Rusija je proglasila sedam diplomata ambasade Danske u Moskvi za persone non grate, pozivajući se na recipročne mere, navodi se u današnjem saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova. „Ambasador Danske u Rusiji je obavešten da je u okviru recipročnih mera sedam diplomata danske kraljevske ambasade u Moskvi proglašeno za persone non grate“, navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

Diplomatama je savetovano da napuste teritoriju zemlje u roku od dve nedelje, a jednom od diplomata danskih diplomatskih misija je odbijena ruska ulazna viza, navodi se u saopštenju. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je takođe saopštilo da zadržava pravo da pribegne dodatnim merama kako bi odgovorilo na neprijateljske poteze Kopenhagena, navodi ruska agencija.

 

12.51 - Peskov: Znamo da Zapad šalje obaveštajne podatke Ukrajini

Ruska vojska zna da SAD, NATO i Velika Britanija obezbeđuju Ukrajini ne samo oružje, već i obaveštajne podatke i čini sve što je neophodno u toj situaciji, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Reuters

„Naša vojska je svesna da SAD, Velika Britanija, NATO u celini neprestano prenose obaveštajne podatke i druge parametre ukrajinskim Oružanim snagama. Zajedno sa slanjem naoružanja to su akcije koje ne doprinose brzom završetku secijalne vojne operacije, ali istovremeno ne mogu da ometaju postizanje njenih ciljeva“, rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA Novosti.

Ranije danas Njujork tajms je objavio, pozivajući se na visoke američke zvaničnike, da su Sjedinjene Američke Države su pružile obaveštajne podatke koji su pomogli ukrajinskim snagama da ubiju većinu ruskih generala koji su poginuli u ratu u Ukrajini.

Vašington je, kako tvrdi list, Ukrajini dostavio detalje o očekivanim kretanjima ruskih snaga i lokaciji i druge detalje o ruskom mobilnom vojnom štabu, a Ukrajina je kombinovala tu pomoć sa sopstvenim obaveštajnim podacima za izvođenje artiljerijskih udara i drugih napada u kojima su ubijeni ruski oficiri.

12.30 - Kinezi objavili snimak iz Azovstalja

 


 

 

12.19 - Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je "činio sve kako bi zaustavio rat u Ukrajini"

 

10.54 - Raketirana Belgorodska oblast


Guverner Belgorodske oblasti prijavio je napad sa ukrajinske strane na sela Žuravljevka i Nehoteevka. U belgorodskom kraju nema povređenih, a grantiranje se nastavlja, saopštio je guverner.

 

10.43 - Uhapšen poznati bloger

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da je u Španiji uhapšen poznati ukrajinski bloger Anatolij Šarij koga sumnjiče za veleizdaju. On je osnivač "Partije Šarija".
Zvanični Madrid za sada nije potvrdio ovu informaciju.

 

 

10.37 - Rusija: U artiljerijskim napadima ubijeno 600 ukrajinskih boraca

 

10.31 -  Eksplozije u Kijevu, Odesi, Harkovu...

Na društvenim mrežama javljaju da se čuju eksplozije u području Kijeva, Odese, Harkova i Rovna

 

 

 

09.34 - Azovci ponudili Rusima razmenu civila za hranu!

08.42 - Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da su ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na čelicanu "Azovstalj"

07.49 - Zelenski:Novinar i dobrovoljac Mahov poginuo kod Izjuma
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je novinar Oleksandr Mahov koji je ratovao u Ukrajini kao dobrovoljac, poginuo u borbama u blizini grada Izjuma na severoistoku zemlje.

Mahov (36) je najmanje osmi novinar koji je poginuo u Ukrajini, od početka sukoba, prenosi Gardijan. Mahov, poznat po snimcima iz zona sukoba, takođe je izveštavao sa Antarktika. "Patriota i iskren, uvek bez sujete. I uvek je bio među najhrabrijima, među prvima u redu", rekao je Zelenski u video obraćanju.

 

 

 

07.44 - U podzemnim prostorijama "Azovstalja" militanti drže više od 200 civila, uključujući žene, decu i starce, saopštio je Sputnjiku predstavnik štaba operacije za oslobađanje kombinata.

 

 

07.42 - Stanovnica grada Jasinovata, DNR, poginula je tokom granatiranja ukrajinske vojske, saopštio je štab teritorijalne odbrane republike.

 

07.40 - Raketiran Amurski most preko Dnjepra u Dnjepropetrovsku - Oštećen stub

 

07.39 - Problemi za EU 

Stalni predstavnici zemalja članica Evropske unije nisu postigli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte i nastaviće danas razgovore, javio je Rojters pozivajući se na neimenovani izvor

07.20 - Ukrajinac se zahvalio čečenskim vojnicima

Ukrajinac se zahvaljuje čečenskim vojnicima koji su pomogli njegovim roditeljima pri evakuaciji tokom vojnih dejstava.

07.05 - Ukrajinski ekstremisti otvorili su vatru na kolonu izbeglica, ima žrtava, rekao je za Sputnjik jedan od očevidaca.

Prema njegovim rečima, kolona izbeglica kretala se iz Volčanska u Harkov.
Među žrtvama ima žena i dece. Ima i ranjenih. „Ukrajinske snage otvorile su vatru na desetine vozila iz izbegličke kolone, koja se kretala iz Volčanska u Harkov. U suštini, cela kolona uspela je da se okrene i odveze nazad u Volčansk, a na prva četiri automobila otvorena je vatra. Tamo nije bilo muškaraca, samo vozači. Bilo je žena, dece", ispričao je očevidac.

 

 


Prema njegovim rečima, tragedija se dogodila kada se izbeglička kolona od 34 vozila našla na teritoriji koja nije pod kontrolom ruskih snaga, u okolini sela Stari Saltov. Na njih je iz pravca položaja ukrajinskih jedinica otvorena vatra. „Pred mojim očima umrla je jedna baka, direktan udarac kroz šoferšajbnu u glavu. Nastradala je i moja drugarica, kao i devojčica od 13 godina, dok se njena mama trenutno nalazi u teškom stanju“, rekao je izvor

07.00 - Ukrajina:Ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na "Azovstalj"

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da su ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na čelicanu "Azovstalj", kod Marijupolja. Kako je rekao komandant puka Azov Denis Prokopenko, ukrajinske snage unutar fabrike već drugi dan vode "teške, krvave borbe", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

"Ponosan sam na svoje vojnike koji ulažu nadljudske napore da obuzdaju pritisak neprijatelja. Situacija je izuzetno teška", rekao je Prokopenko u kratkoj video poruci objavljenoj na Telegramu. Kako se navodi u medijskim izveštajima, ruske snage su ušle na teritoriju fabrike posle višednevnih napada. Veruje se da se unutra nalazi oko 200 civila, uključujući decu.

BBC navodi da nije mogao nezavisno, iz drugih izvora, da proveri izveštaje o ruskom napadu na čeličanu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je još jedan apel Ujedinjenim nacijama da pomognu u spasavanju života onih koji su tamo ostali.


"Svi su nam važni. Tražimo vašu pomoć da ih spasemo", rekao je Zelenski generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u telefonskom razgovoru. Takođe, ukrajinski lider je zahvalio Guterešu za uspešnu evakuaciju koju su predvodile UN i Crveni krst ove nedelje, a u kojoj je spaseno više od 100 ljudi iz čeličane i pozvao UN da "pomogne u evakuisanju svih ranjenih iz Azovstalja".

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk se takođe zahvalila UN i Crvenom krstu. "Ovo su žene, deca i starci iz Marijupolja, Manhuša, Berđanska, Tokmaka i Vasilivke. Sada ćemo ih podržati tokom ovog teškog vreme, uključujući preko potrebnu psihološku podršku", napisala je Vereščuk u postu na Telegramu.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 1 godinu

Jel bi Poljska da povrati one oblasti koje je izgubila 1939. godine?

Granatiran železnički objekat u Dnjepru! "Akcije Rusije u Ukrajini legitimne, akcije Ukrajine u Donbasu NE!"  (FOTO, VIDEO)
Planeta

Granatiran železnički objekat u Dnjepru! "Akcije Rusije u Ukrajini legitimne, akcije Ukrajine u Donbasu NE!" (FOTO, VIDEO)

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da luganski i čečenski vojnici vode veliku ofanzivu po celoj liniji fronta u Luganskoj Narodnoj Republici. Ruske rakete su uništile most koji spaja Odesku oblast sa Moldavijom i vojni aerodrom pored Odese. Snage Rusije i DNR počele su da uništavaju vatrene pozicije ukrajinskih nacionalista u Azovstalju

04.05.2022

22:45 >> 15:39

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17