• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug/mediji

05.05.2022

11:40

KLJUČA PRED SRPSKIM GRANICAMA! ČUVENI STRAJKER BATALJON U KOMŠILUKU, stižu hiljade američkih vojnika, sa njima i odred lovaca F-35...

Vesti

KLJUČA PRED SRPSKIM GRANICAMA! ČUVENI STRAJKER BATALJON U KOMŠILUKU, stižu hiljade američkih vojnika, sa njima i odred lovaca F-35...

Podeli vest

Predsednik Rumunije Klaus Johanis obavestio je parlament da je odobrio raspoređivanje američkog bataljna Strajker za izvršenje odbrambenih zadataka NATO, kao i raspoređivanje odreda američkih lovaca F-35 radi jačanja protivvazdušnih sposobnosti Alijanse

U dokumentu prosleđenom parlamentu navodi se da eskalacija tenzija i masovno jačanje vojnog prisustva Rusije u blizini Ukrajine i u oblasti Crnog Mora utiču na međunarodnu bezbednost i stabilnost, zbog čega je Rumunija odlučila da preduzme mere za jačanje odbrambene sposobnosti, prenose ruske RIA Novosti.

Klaus Johanis rekao je da eskalacija tenzija i masovna konsolidacija ruskog vojnog prisustva u blizini Ukrajine i crnomorskog regiona utiču na međunarodnu bezbednost i stabilnost, a posebno na evropsku i regionalnu bezbednost na Crnom moru.

Bataljon Strajker ima više od 300 Strajker vozila i 4.500 vojnika. Nejasno je da li je ovaj bataljon već na putu za Rumuniju, ali do novog raspoređivanja dolazi nakon što su SAD već početkom februara poslale eskadrilu Strajkera ​​od 1.000 vojnika - snage nešto veće od bataljona - u Rumuniju iz Nemačke.

Američki Pentagon je saopštio da tada će premestiti eskadrilu Strajker od oko 1.000 američkih pripadnika iz Vilseka u Nemačkoj u Rumuniju.

Foto: AP/Photo

Vojska SAD raspoređuje trupe u Rumuniji

- Ovaj značajan doprinos je nedvosmislena demonstracija solidarnosti Sjedinjenih Država, kao rumunskog saveznika i glavnog strateškog partnera - nastavlja se Johanisovo pismo. Rumunski lider je takođe opisao raspoređivanje kao demonstraciju "aktivnog i doslednog pozicioniranja - njegove zemlje u okviru NATO saveza.

Rumunija se pridružila NATO-u 2004. godine i učestvovala je u misijama vojnog bloka predvođenog SAD u Iraku, Avganistanu i na Balkanu. Bukurešt je takođe zauzeo čvrst proukrajinski i antiruski stav od 2014. godine, kada je tadašnji predsednik Trajan Baseku pozvao alijansu da naoruža ukrajinsku vojsku i podržao pristupanje Ukrajine i Gruzije alijansi.

Nakon pokretanja ruske specijalne operacije u Ukrajini krajem februara, Bukurešt je Kijevu poslao gorivo i municiju i izneo optužbe za ratne zločine u Rusiji, što Moskva negira.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija