• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.05.2022

10:31

DAN ODLUKE! Finska i Švedska se uskoro izjašnjavaju o članstvu u NATO

Vesti

DAN ODLUKE! Finska i Švedska se uskoro izjašnjavaju o članstvu u NATO

Podeli vest

Uskoro se očekuju odluke i Finske i Švedske o njihovim namerama da se pridruže NATO

AFP prenosi da se očekuje da će finska vlada zvanično objaviti svoju nameru da se pridruži NATO-u u nedelju, pošto švedska vladajuća partija održava odlučujući sastanak koji bi mogao da otvori put za zajedničko pridruživanje. Ako se odluče da nastave sa tim, to bi preokrenulo politiku vojnog nesvrstanosti koja datira više od 75 godina u Finskoj i dva veka u Švedskoj.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u saopštenju upozorio Finsku da će takvi planovi "negativno uticati na rusko-finske odnose“. Kancelarija finskog predsednika saopštila je da je Putinu telefonskim putem rečeno rekao koliko se promenilo bezbednosno okruženje u Finskoj.

- Razgovor je bio direktan i nedvosmislen i vođen je bez preterivanja... Ulaskom u NATO, Finska će ojačati sopstvenu bezbednost i preuzeti svoje odgovornost - prenose mediji.

Berbok: Potrebne bezbednosne garancije

Nemačka je preduzela sve pripremne radnje za brzi proces ratifikacije ukoliko Finska i Švedska odluče da podnesu zahtev za članstvo u NATO, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, ističući potrebu ove dve zemlje za bezbednosnim garancijama.

- Nemačka je pripremila sve za brzi proces ratifikacije - rekla je Berbokova novinarima drugog dana razgovora sa svojim kolegama iz NATO u Berlinu.

Ona je dodala da su se ministri na sinoćnjoj večeri složili da ne bi trebalo da bude "sive zone" između momenta kada se Finska i Švedska prijave i onoga kada se pridruže NATO, prenosi Rojters.

- Ako odluče da se pridruže, one to mogu brzo da učine. Moramo da se pobrinemo da im damo bezbednosne garancije, jer ne sme biti prelaznog roka sa sivom zonom tokom kojeg je njihov status nejasan - rekla je ona.

Berbokova je mislila na period ratifikacije koji može da potraje i do godinu dana, a tokom kojeg dve nordijske zemlje još neće biti zaštićene članom 5 NATO koji garantuje da je napad na jednog saveznika napad na sve.

Foto: AP/Tanjug

Razgovori sa Turskom na dobrom putu

Hrvatski ministar spoljnih poslova Radman Grlić potvrdio je danas da su razgovori Turske sa Finskom i Švedskom zbog zabrinutosti Ankarte u pogledu članstva dve nordijske zemlje u NATO "na dobrom putu" nakon jučerašnjeg sastanka.

- Razgovori su na dobrom putu i nadamo se da ćemo danas imati dobar ishod, da ćemo moći da demonstriramo solidarnost i da govorimo jednim glasom - rekao je Grlić novinarima nakon sastanka ministara inostranih poslova NATO u Berlinu, prenosi Rojters.

Njegov rumunski kolega Bogdan Aurescu ocenio je da je važno da se ne izgubi momentum u napredovanju procesa prijema dve nordijske države u NATO "kako bi se poslala poruka Rusiji".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija