• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

16.05.2022

21:08

BILI SMO NAJVIŠE ZAVISNI OD RUSKOG GASA, A SADA SMO SE OSLOBODILI POTPUNO! Petkov: Prekinuli smo Putinove novčane tokove!

Reuters

Vesti

BILI SMO NAJVIŠE ZAVISNI OD RUSKOG GASA, A SADA SMO SE OSLOBODILI POTPUNO! Petkov: Prekinuli smo Putinove novčane tokove!

Podeli vest

Bugarska je uspela da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa, izjavio je premijer te zemlje Kiril Petkov nakon sastanka s holandskim kolegom Markom Ruteom u Sofiji

On je za televiziju „bTV“ rekao da Sofija ne pristaje da ispoštuje zahteve iz sheme plaćanja koje je postavio „Gasprom“, navodno kršeći sporazum.

- Kao što znate, donedavno smo bili zemlja koja je najviše zavisna od ruskog gasa, a sada smo zemlja koja nimalo ne zavisi od njega – svega nakon nekoliko nedelja. Verujemo da je Bugarska znatno doprinela prekidu novčanih tokova koji su išli Putinu - ocenio je premijer na konferenciji za novinare.

Petkov je takođe napomenuo da očekuje da Evropska komisija shvati da će u isto vreme Sofija moći da uvede embargo na rafineriju nafte „Lukoil Neftohim Burgas“.

- Ono što će Bugarska tražiti jeste da bude među onima za koje će biti napravljen izuzetak dok ne budemo imali druge infrastrukturne mogućnosti - dodao je on.

Ranije je parlamentarna stranka „Demokratska Bugarska“, koalicija koju čine „Da Bugarska“, „Zeleni pokret“ i „Demokrate za jaku Bugarsku“, saopštila da je nezadovoljna što nije uspela da ubedi kolege u vladajućoj koaliciji da se ujedine oko stava koji bi omogućio Ukrajini da pruži otpor „ruskoj agresiji“. S tim u vezi, oni su predložili da se imovina „Lukoila“ u Bugarskoj nacionalizuje.


Podsetimo, „Gasprom“ je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj PGNiP zbog toga što isporuke energenta nisu platile u skladu s novom shemom isplate u rubljama.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lobotomirani

pre 1 godinu

Neka kaze koliko ce to kostati gradjane u Bugarskoj.

Jovana

pre 1 godinu

Svaka čast! Oslobodili se za 2 dana, kad već pre!? Videćemo na jesen koliko ste zaista oslobođeni...

ZAvram

pre 1 godinu

Кад би само овај Кирил знао колико је смешна његова тврдња...

ratko

pre 1 godinu

uvek su bili Smrdljivi i nabijali noz u ledja p kukavicke vi ste k a ne pravoslavci

Nebojsa Berak

pre 1 godinu

Koliko zaista treba biti glup kao ovaj Bugarin da bi mogao ovako nesto da izjavis? Bugarin samo nije rekao gradjanima da ce gas umesto.200 USD/1000m3 sada da placaju od 1200 do 2000 USD. I resio lik problem, hahahahaha A Bugarce misli da je obo 1941 i da nece biti 1944 i 1945. E pa bratko videces ti kako je u bugarakim kamenolomima ako budes imao srece da ne budes na drugaciji nacin resen. Podguzna muva zapada

sinisa

pre 1 godinu

Frajeru bices nezavistan od ruskog gasa tamo do oktobra,novembra a onda ce da pevas neku drugu pesmu.Nista me ne cudi vi Bugari ste prevrtljivci ali zato ce vasi gradjani sve to visoko platiti.Bice to jako divno...

Milan

pre 1 godinu

А, јеси ли питао свој народ, дали је сретан због тога што ће гас плаћати два или три пута скупље. .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija