• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

17.05.2022

07:25

BITKA ZA MARIJUPOLJ ZAVRŠENA! Azovcima saopšteno da spasu živote, novi momenti u čeličani...

Tanjug/AP

Vesti

BITKA ZA MARIJUPOLJ ZAVRŠENA! Azovcima saopšteno da spasu živote, novi momenti u čeličani...

Podeli vest

Ukrajinske snage su u novom saopštenju saopštile da su okončale svoju "borbenu misiju" u opkoljenom Mariupolju

"Garnizon 'Mariupolj' je ispunio svoju borbenu misiju. Vrhovna vojna komanda je naredila komandantima jedinica stacioniranih na Azovstalju da spasu živote svog osoblja", navodi se u saopštenju Generalštaba oružanih snaga Ukrajine. 

Napomenuto je da su branioci Mariupolja "heroji našeg vremena"

"Oni će zauvek ostati upisani u istoriju. To uključuje specijalnu jedinicu 'Azov', 12. brigadu Nacionalne garde Ukrajine, 36. zasebnu brigadu marinaca, graničare, policiju, dobrovoljce, teritorijalnu odbranu Mariupolja", navodi se u saopštenju.

Navedeno je i da je fokusiranjem glavnih snaga neprijatelja oko Mariupolja dobijena prilika za stvoranje odbrambene linije, gde su "trupe danas spremne da odbiju agresora".

"To nam je dalo kritično vreme da formiramo rezerve, pregrupišemo snage i dobijemo pomoć od partnera", navodi se u saopštenju, pa zaključuje: "Najvažniji zajednički zadatak cele Ukrajine i celog sveta je spasavanje života branilaca Mariupolja. Borićemo se za vas na svim frontovima verno kao što branite državu".

Denis Prokopenko, komandant specijalnog puka Azov, rekao je da su ukrajinski vojnici u Azovstalu "ispunili svoja naređenja" i "odvraćali pažnju ruskoj vojsci 82 dana".

Ukrajini su potrebni njeni heroji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objasnio je da je iz čeličane Azovstal u Mariupolju evakuisano 266 vojnika, rekavši da se nada da će uspetu da spase živote svih.

- Ukrajini su potrebni ukrajinski heroji živi - rekao je Zelenski.

Foto: AP/Photo

U ranijem video snimku, zamenica ukrajinskog ministra odbrane jasno je stavila do znanja da neki branioci ostaju u čeličani Azovstalj, potvrdivši da je evakuisano više od 260 vojnika.

Ona je precizirala da su 53 teško povređena vojnika odvezena u grad Novoazovsk pod kontrolom proruskih pobunjenika. Još 211 boraca evakuisano je humanitarnim koridorom na drugu lokaciju. Dodala je da će se oslobođeni ukrajinski vojnici razmijeniti za zarobljene ruske vojnike.

Navodno se još oko 600 vojnika nalazi unutar čeličane u Mariupolju koja je postala simbol otpora ruskoj invaziji na Ukrajinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DNR odredi oslobodili Orehovo! Zelenski i Makron razgovarali, premijerka Švedske: Zajedno sa Finskom ćemo 18. maja predati zahteve za prijem u NATO
Planeta

DNR odredi oslobodili Orehovo! Zelenski i Makron razgovarali, premijerka Švedske: Zajedno sa Finskom ćemo 18. maja predati zahteve za prijem u NATO

Rat u Ukrajini bukti već 83 dana. U Kijevu tvrde da je Rusija izgubila trećinu kopnenih snaga, očekujući kraj rata tokom ove godine. Švedska i Finska su praktično već članice NATO... Rusija je upozorila da bi ulazak Finske u NATO bio greška koja ne može da ostane bez političkih posledica. Desetak autobusa u kojem su ukrajinski vojnici koji su se nalazili u čeličani Azovstalj napustilo je u ponedeljak to postrojenje. Nije bilo moguće proveriti koliko je vojnika bilo u autobusima

17.05.2022

14:38 >> 21:16

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija