• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji.hr

17.05.2022

08:00

Ovako je izgledala evakuacija ukrajinskih boraca iz Azovstalja! (Video)

printscreen

Vesti

Ovako je izgledala evakuacija ukrajinskih boraca iz Azovstalja! (Video)

Podeli vest

Stotine ukrajinskih vojnika i civila nedeljama su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstal, a u ponedeljak je 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo postrojenje

Ukrajinska vojska objavila je u utorak da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog poslednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji.

Evakuacija je označila kraj verovatno najduže i najkrvavije bitke u sukobu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je, prema tvrdnjama Ukrajine, ubijeno više desetina hiljada ljudi.

Stotine ukrajinskih vojnika i civila nedeljama su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstal, a u ponedeljak je 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo postrojenje.

- Garnizon Mariupolj ispunio je svoj borbeni zadatak. Vrhovno vojno zapovedništvo naredilo je zapovednicima trupa stacioniranih u Azovstalu da spase živote ljudstva... Branioci Mariupolja su heroji našeg vremena - navedeno je saopštenju Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine u kojem je najavljena evakuacija, prenosi Jutarnji.

Zamenica ukrajinskog ministra obrane Ana Malijar rekla je da su 53 teško povređena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuisano je humanitarnim koridorom u Olenivku, područje pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Ona je navela da će uslediti potencijalna razmena svih evakuisanih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika.

Traju napori za evakuaciju preostalih boraca u čeličani, saopštila je ukrajinska vojska. Nije poznat njihov tačan broj, ali veruje se da ih je još oko 600 onde.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstala napustilo je u ponedeljak to postrojenje, objavio je Reuters.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane stiglo je ponedeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svedok.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Duda

pre 1 godinu

Zasto ih nazivate borcima, borci se ne kriju iza zena u dece. Ovo je dokaz da su nikakvi. Kad su civili spaseni odmah su se predali.

NOVI ''MARIJUPOLJ'' U SEVERODONJECKU, KIJEV GURA VOJSKU U JOŠ JEDAN PORAZ?! Glavnokomandujući Ukrajine siguran, drugi krug istog scenarija se ne može izbeći...
Planeta

NOVI ''MARIJUPOLJ'' U SEVERODONJECKU, KIJEV GURA VOJSKU U JOŠ JEDAN PORAZ?! Glavnokomandujući Ukrajine siguran, drugi krug istog scenarija se ne može izbeći...

Vlasti Ukrajine kategorički insistiraju na prisustvu jedinica Oružanih snaga Ukrajine u Severodonjecku. U političkom krugu zvaničnog Kijeva nastao je još jedan skandal - sukob između Generalštaba Ukrajine i administracije predsednika Zelenskog, piše Telegram kanal ''Rezident'', pozivajući se na izvore u predsedničkoj administraciji

17.05.2022

07:46

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija