• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

18.05.2022

18:49

TO ĆE BITI IZNENAĐENJE! Zaharova BACILA U REBUS ČITAV SVET: Odgovor Rusije na odluku Finske da uđe u NATO uslediće definitivno!

Vesti

TO ĆE BITI IZNENAĐENJE! Zaharova BACILA U REBUS ČITAV SVET: Odgovor Rusije na odluku Finske da uđe u NATO uslediće definitivno!

Podeli vest

Odgovor Rusije na odluku Finske da se pridruži NATO-u će definitivno uslediti i biće iznenađenje, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

„To će biti iznenađenje. To je na našem Ministarstvu odbrane. Odgovarajuća odluka će svakako biti doneta uzimajući u obzir čitav niz faktora i specifičnosti razvoja članstva Finske u NATO-u. Polazeći od svih svih parametara, biće doneta odluka, ali ona, pre svega, pripada vojsci“, prokomentarisala je Zaharova kakve vojno-tehničke mere Rusija namerava da preduzme protiv Finske.

Prema njenim rečima, odabir puta za osiguravanje nacionalne bezbednosti je, naravno, suvereno pravo svake države, ali on ne bi trebalo da se osigurav na nauštrb bezbednosti drugih zemalja.
„Naša zemlje će preduzeti kontra-mere, čiji će se sadržaj, uključujući i vojno-tehničke aspekte, u velikoj meri određivati uzimajući u obzir konkretne uslove članstva Finske u Alijansi, uključujući i razmeštanje stranih vojnih baza i sistema udarnog naoružanja na njihovoj teritoriji. Biće manje reči i više faktičkih koraka u svojstvu reakcije“, konstatovala je diplomata.

Portparolka se osvrnula i na odluku finske strane da obustavi saradnju sa „Rosatomom“ na izgradnji nuklearne elektrane, rekavši da je ta odluka krajnje politizovana i da je na Helskinki izvršen pritisak iz inostranstva.


„Očigledno je da je sudbina tog ekonomskog projekta u velikoj meri bila predodređena pod pritiskom finskih vlasti, a njih su, naravno, pritiskali 'kupci iz inostranstva'“, dodala je ona.


Podsetimo, Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera kako bi nivelisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti u slučaju ulaska Finske u sastav Severnoatlantske alijanse.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija