• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

23.05.2022

22:49 >> 14:18

Nebenzja upozorio Zapad: Zelenski stvorio sajber armiju, više od 300.000 boraca je spremno, RATOVAĆE I NA VAŠOJ TERITORIJI!

Informer/Fotomontaža

Vesti

Nebenzja upozorio Zapad: Zelenski stvorio sajber armiju, više od 300.000 boraca je spremno, RATOVAĆE I NA VAŠOJ TERITORIJI!

Podeli vest

U toku je čišćenje teritorije „Azovstalja“ od mina nakon predaje ekstremista. Sa druge strane, Rusija tvrdi da je spremna za nove pregovore sa Ukrajinom iako je Kijev bio taj koji je zamrzao pregovarački proces. Evropa tvrdi da su njene vojne zalihe iscrpljene zbog isporuka naoružanja Ukrajini

22.45 - Nebenzja: Najnoviji problem - ukrajinsko sajber oružje!

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je Zapad preplavio Ukrajinu sajber oružjem i stvara armiju hakera koji će kasnije predstavljati pretnju za Zapad.

- Uporedo sa poplavom Ukrajine zapadnim konvencionalnim oružjem, dolazi do nekontrolisanog izdavanja sajber oružja i metoda njegove upotrebe", rekao je on na sastanku Saveta bezbednosti UN o miru i bezbednosti - preneo je TASS.


Prema njegovim rečima, ogroman broj ljudi stiče praktične veštine.

- Prema rečima (predsednika Ukrajine Volodimira) Zelenskog, u njegovoj sajber vojsci ima više od 300.000 boraca - rekao je Nebenzja.

On je kazao da se kao rezultat toga stvara nekontrolisana sajber armija, koja se, kada razvije veštine u Ukrajini napadom na Rusiju, neće tu zaustaviti.

- Hakeri koje ste mobilisali proširiće se po celom svetu, predstavljajući pretnju i građanima zapadnih zemalja - upozorio je on.

21.45 - Zelenski: Sastanak sa Putinom moguć samo ako je tema okončanje rata

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moguć samo ako na dnevnom redu bude pitanje okončanja rata.

- Oni imaju takvu strukturu odlučivanja da se bez njega odluke ne donose. Sve institucije su odlukom predsednika ujedinjene. Bez njega neće biti odluke o okončanju rata - rekao je Zelenski odgovarajući putem video linka na pitanja na forumu u Davosu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodao je da ne želi da se sastaje sa posrednicima, već samo sa predsednikom Putinom ako tema bude kraj rata.

19.35 - Ostin: Oko 20 zemalja najavilo nove pakete pomoći Ukrajini
 

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je oko 20 zemalja najavilo nove pakete bezbednosne pomoći Ukrajini tokom virtuelnog sastanka koji je imao sa saveznicima, a čiji je cilj bila koordinacija slanja naoružanja Kijevu.

Nove pakete pomoći najavile su između ostalih Italija, Danska, Grčka, Norveška i Poljska, rekao je Ostin novinarima nakon sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, preneo je Rojters.

Danska će obezbediti bacač harpuna i rakete za odbranu ukrajinske obale, rekao je Ostin.

 

18.52 - Amerikanci se boje za svoju ambasadu u Kijevu?!

Prema rečima neimenovanih američkih zvaničnika SAD razmatraju mogućnost da pošalju u Ukrajinu pripadnike snaga za specijalne operacije da čuvaju američku ambasadu u Kijevu.

CNN navodi da je Bajdenova administracija u ranoj fazi razgovora o slanju pripadnika snaga za specijalne operacije u ukrajinsku prestonicu, ali da predlog još nije podnet na uvid predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, prenosi CNN.

SAD ne veruju da bi Rusija otvoreno napala američku ambasadu, ali postoji zabrinutost da bi kompleks američkog diplomatskog izaslanstva mogao biti meta zbog čega bi situacija mogla dramatično da eskalira, ukazuju američki zvaničnici.
 

17.09 - Uništen gasovod

U Donjeckoj i Luganskoj oblasti prekinuto je snabdevanje gasom, nakon što je oštećen magistralni gasovod usled granatiranja, saopštio je operater gasno-transportnog sistema Ukrajine.

 

16.50 - Ukrajinske snage gađale grad Jasinovata
 

Ukrajinske snage ponovo su gađale grad Jasinovata u Donjeckoj Narodnoj Republici i to u dva navrata ispalivši ukupno 35 raketa iz sistema „Grad“, soapštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.
Za sada nema informacija da li je bilo žrtava i kakva je materijalna šteta načinjena.

 

14.15 - Lukašenko: Zapad rasparčava Ukrajinu

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je zabrinut zbog, kako je rekao, poteza Zapada s ciljem rasparčavanja Ukrajine i optužio Poljsku da želi da zauzme zapadni deo Ukrajine.

Tokom video sastanka sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, Lukašenko je rekao da će Kijev na kraju morati da zatraži pomoć kako bi se sprečilo zauzimanja zapadne Ukrajine, ali nije izneo dokaze za svoje tvrdnje.

Foto: Reuters

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin


 

13.44 - Putin:Ruska privreda dostojanstveno izdržava sankcije

Ruska privreda dostojanstveno izdržava breme zapadnih sankcija uprkos svim poteškoćama, izjavio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putn na sastanku sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom.

"Uprkos svim poteškoćama, želeo bih da napomenem da ekonomija Rusije prilično dobro podnosi breme sankcija. To pokazuju svi glavni makroekonomski pokazatelji", rekao je Putin, prenosi TAS S.

On je naglasio da ekonomska situacija u Rusiji zahteva posebne napore vlasti i dodao da ti napori generalno daju pozitivan efekat.

"Sve ovo što se dešava zahteva posebnu pažnju ekonomskog bloka vlade, posebne napore, ali sve u svemu, želim to da naglasim, ti napori daju pozitivan efekat", rekao je Putin i istakao da to posebno utiče na trgovinski promet između Rusije i Belorusije.

 

13.47 - Počeo sastanak Putina i Lukašenka

Počeo sastanak lidera Rusije i Belorusije Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka u Sočiju. 

 

13.13 - Zelenski: Sankcije Rusiji se moraju pojačati!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da se svet suočava sa prekretnicom i da mora da pojača sankcije Rusiji

12.51 - Vlasti Donjecke Narodne Republike rade na pripremi dokumentaciji za formiranje tribunala kako bi se sudilo ukrajinskim nacionalistima i stranim plaćenicima koji su se predali iz „Azovstalja“, izjavio je šef DNR Denis Pušilin.

„Što se tiče zarobljenika, trenutno se njima bave specijalizovana odeljenja. Što se tiče stranih plaćenika, ta informacija će biti objavljena nešto kasnije. Kada je reč o njihovoj daljoj sudbini, ovde je sve više nego jasno. Oni će biti zadržani na teritoriji DNR i u planu je međunarodni tribunal. Trenutno se priprema sva neophodna dokumentacija za to“, istakao je.

On nije isključio mogućnost i da će se u tom procesu koristiti i posredni sudovi kao što se to događalo nakon Drugog svetskog rata.

 

12.48 - Zvanična Moskva spremna je da nastavi pregovore sa Kijevom oko situacije u Ukrajini, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko i dodao da Rusija nije ni želela da dođe do „zamrzavanja“ pregovora u ovoj fazi

 

12.26 - Pripadnici ruske Nacionalne garde razminirali su most i konfiskovali dva ukrajinska oklopna transportera u Harkovskoj oblasti.


Kako se navodi u saopštenju Nacionalne garde, ukrajinski nacionalisti su minirali prilaze mostu, ali su sve mine uspešno uklonjene. Takođe, pripadnici Nacionalne garde su pronašle i tajni magacin naoružanja ukrajinske vojske, takođe u Harkovskoj oblasti.
 

12.07 - Ruski vojnik osuđen na doživotnu robiju

Sud u Ukrajini osudio je na doživotnu robiju komandanta ruskog tenka zbog ubistva civila u Ukrajini. U pitanju je prva presuda za ratne zločine od početka sukoba u Ukrajini.

 

10.35 -  U najnovijem obaveštajnom podatku, britansko ministarstvo odbrana tvrdi da je, u prva tri meseca rata u Ukrajini, Rusija najverovatnija pretrpela ljudske gubitke viđene tokom rata Sovjetskog saveza u Avganistanu od 1979. do 1989. godine.

BBC navodi da, prema britanskom ministru, veliki broj mrtvih, koji je viđen u ofanzivi na Donbas, može se objasniti kombinacijom slabe taktike, ograničenog pokrivanja iz vazduha, nedostatka fleksibilnosti i "komandnog pristupa koji pojačava neuspeh".


Ministarstvo odbrane Britanije predviđa da će broj žrtava, kako bude nastavio da raste, postati dostupniji ruskoj javnosti i "javno nezadovoljstvo ratom i spremnost da se digne glas može da poraste".

BBC navodi da je Sovjetski savez izgubio najmanje 15.000 vojnika u avganistanskom konfliktu, pokušavajući da podupre komunističku vlast.

Dodaje se da je taj rat viđen i kao faktor urušavanja Sovjetskog saveza.

 

 

 

 

10.11 - Narodna milicija LNR nastavila je jutros sa snažnom artiljerijskom paljbom na položaje ukrajinskih nacionalista u Severodonjecku, javlja naš izveštač. Prema njegovim rečima, istovremeno se puca iz tri pravca – severnog, južnog i istočnog, a nišanjenje se obavlja uz pomoć dronova.


U isto vreme, pešadija Narodne milicije LNR pokušava da uđe u Severodonjeck iz sela Vojevodovka i Ščedriščevo koje se nalaze u blizini severne periferije grada. Prema nekim izveštajima, ulične borbe se već vode u oblasti autobuske stanice Severodonjecka, koja se takođe nalazi na severnoj periferiji.

 

10.08 - Poljska raskida sporazum o gasovodu Jamal

Poljska je odlučila da raskine međudržavni sporazum sa Rusijom koji se odnosi na gasovodo Jamal, objavila je danas poljska ministarka za klimu Ana Moskva na Tviteru.

 

09.10 - Rusi: Uništili smo američke haubice

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene snage uništile ukrajinsku jedinicu koja je koristila američke haubice tipa hovicer M777, javila je danas novinska agencija RIA Novosti.

Ukrajina je prošle nedelje na linije fronta postavila najveći deo od 90 poslatih američkih haubica hovicera M-777, saopštila je ranije američka ambasada u Kijevu.

Rojters je tada izvestio da je M-777 deo velike pošiljke haubica od SAD, sa namerom da se pomogne Ukrajini da se odbrani od ruskog napada, i deo je najnovije američke pomoći vredne 800 miliona dolara namenjene ukrajinskoj vojsci.

 

08.09 - Azovsko more je postalo zajedničko za Rusiju i Donjecku Narodnu Republiku (DNR), izjavio je stalni predstavnik Krima pri ruskom predsedniku, zamenik premijera krimske vlade Georgij Muradov.

„Specijalna operacija je omogućila DNR da dođe do Marijupolja i oslobodi južni deo republike koji su okupirali ukrajinski nacionalisti, čime je obezbeđen pristup Azovskom moru. Dakle, to je more koje delimo sa DNR“, objasnio je Muradov.

Prema njegovim rečima, nakon oslobođenja Hersonske i južnog dela Zaporoške oblasti od ukrajinskih nacionalista i utvrđivanja njihovog statusa, kijevske vlasti će očigledno izgubiti kompletan pristup Azovskom moru.

 

08.07 - Uklonjen grb sa "Aleje heroja" u Hersonu

 

07.23 - Ukrajinski nacionalisti gađali Hersonsku oblast

Ukrajinski nacionalisti su granatirali juče naselje Belozjorka u Hersonskoj oblasti kasetnom municijom, poginule su dve osobe, uključujući 14. godišnje dete, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Ukrajinski nacionalisti su iz pravca Nikolajevske oblasti u nedelju gađali naselje Belozjorka u Hersonskoj oblasti. Napad je izveden kasetnom municijom iz višecevnog raketnog sistema 'Uragan'.

Ukrajinska vojska ispalila je ukupno osam nenavođenih raketa na naselje, precizirao je ruski vojni resor, dodajući da je oštećeno više od 10 stambenih objekata.

 

07.11 - Lukašenko danas u Sočiju sa Putinom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doputovao je u Soči, gde će danas razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kremlj je ranije saopštio da će tokom razgovora 23. maja predsednici Rusije i Belorusije razmotriti razvoj odnosa dve zemlje, sa akcentom na integracionoj saradnji u okviru Savezne države Rusije i Belorusije, kao i međunarodna pitanja.

 

07.07 - Jake eksplozije u Žitomirskoj oblasti

U gradu Korostenu u Žitomirskoj oblasti, na severu Ukrajine, tokom noći su se čule jake eksplozije.

Zamenica gradonačelnika Korostena Natalija Čiževskaja saopštila je da su meštani čuli dve eksplozije, kojima su prethodili bljeskovi, prenosi Unian.

Ona je kasnije navela da se u gradu čula još jedna eksplozija, ali drugih detalja nema.

 

 

 

 

07.03 - Borelj:Evropskoj uniji potrebna evropske oružane snage

Evropskoj uniji su potrebne sopstvene oružane snage da bi osigurala svoju bezbednost, poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

"Novo bezbednosno okruženje pokazuje da EU mora da preuzme veću odgovornost za svoju bezbednost. Zbog toga nam treba moderna i interoperatibilna evropska vojska", napisao je Borelj na svom blogu.

Prema njegovim rečima, EU treba da radi u tri osnovna pravca.

Prvo, članice moraju da rade na jačanju borbene gotovosti snaga, drugo, da povećaju postojeće kapacitete, kvalitativno i kvantitativno u narednih pet godina, a treće da u dužem vremenskom periodu razviju zajedničke ključne buduće kapacitete, rekao je on.

"Vreme je da se unapredi evropska odbrana. Treba da ojačamo evropsku odbrambenu industriju i da budemo operativni sa potrebnim vojnim kapacitetima. Da možemo da povećamo vojne sposobnost odbrane, da osnažimo NATO i podržimo bolje naše partnere", naglasio je Borelj.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
gangam

pre 1 godinu

Vodio sam neku statistiku vesti sa obe strane i dobi jedan zanimljiv rezultat. Otkako su dosle americke haubice M777 pre 1 mesec, rusi su objavili 51 put ( Sputnjik, Ministarstvo Odbrane RF, Kadirov....)da su unistili baterije tih haubica ( baterija je 4-6 orudja), to znaci 51 puta 4 jednako 204, znaci rusi su unistili 204 americke haubice a ukrajinci su ih dobili samo 90 iz amerike, 6 iz kanade i 4 iz australije, ukupno100... e sada, kako su rusi uspeli svaku haubicu da uniste 2 puta valjda mogu samo oni da objasne...

Roki

pre 1 godinu

Po izveštajina nato pakta i one mrcine džejmi šea vojska Jugoslavije nije više imala ni pokretnu kuhinju kad ono na kraju....tako da i sad lažu.Jedino sigurno je da ljudi na obe strane ginu zbog budala na vlasti.

Kosta

pre 1 godinu

Evropa je "iscrpila" vojne zalihe ruskog tipa oruzija a ne sve, ali neko to izokrene u svom izvestaju da dobije "udarnu vest". Ukrajina ne zeli da pregovara dok se rusi ne povuku na crtu pred 24.02., pre napada, to im je uslov, i imaju puno pravo da to traze, a sta se Rusija trudi da govori sa pozicije jaceg ( nema blage veze , videli smo koliko su jaki kad su ih ukrajinci dobro nalupali zadnja 2 meseca), nema nikakvog znacaja vise

Bane

pre 1 godinu

Da li ti je lepa slika na CNN i BBC? To što seru nema veze, šljam uvek veruje lažovima!

Saša

pre 1 godinu

Ovaj mali komičar stvarno se uživeo u ulogu. Misli da je neko bitan kada sebi dozvoljava da postavlja uslove. Možda je bitan zapadu. Za ruse je manji od crnog ispod nokta.

Goran

pre 1 godinu

Boze kakve glupe komentare ovde. Pa vi nemate blage veze o zivotu sta pricate. Pa rusi da su hteli vec davno bi se rat zavrsio. Sprzili bi zemlju kao sto su oni prgavi ameri to uvek radili ali nisu jer su cuvali civile. Rusija ce ovaj rat na bojnom polju sigurno da dobije u to vi rusomrzci ovde budite sigurni

Hercegov grad

pre 1 godinu

Kad ste toliko haki ,a Rusija slaba,sto ne udaritena nju,a ne da pricate ko babetine sta bi moglo biti,a sta ne?!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15